2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Ecigi akkumulátor helyes kiválasztása v6

Írta: | Kulcsszavak: ecigi . akku . ecigaretta . aksi . akkumulátor . mecha . mechanikus . mod

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Készült: 2017-09-20 0:02
Utoljára módosítva és javítva: 2020-10-16

Kedves Olvasó,Érdeklődő!

Mielött belekezdesz az olvasásba, most a legelején leírom. LAPTOPBÓL KIBÁNYÁSZOTT AKKUKAT ERŐSEN NEM JAVASOLT, LEGINKÁBB TILOS ECIGIBE HASZNÁLNI!

Mindenek előtt egy pár szót egy nemrégiben felröppent a hírről.Az egyik webshopon olvasható, miszerint egy vlogger(nevét szándékosan nem írtam ki ide, de az ecigi topikban megtaláljátok 122251-122275 között valahol.) azt állítja hogy,érdemes 4-5 havonta akkut cserélni. Most tisztázzuk, ez egy rohadt nagy baromság! Akkut akkor kell cserélni, ha a kapacitása már ~50%-nál kevesebb vagy ha változatlan használati szokás mellett sokkal kevesebb ideig bírja az akku. Egy Akku 5-6 év használat után is még tudja a kapacitásának akár a 80%-át, ha megfelelően van használva! Teljesen felesleges lenne 4-5 havonta cserélni!

Az írásom kicsit hosszúra sikerült, de kérlek, választás előtt olvasd végig.

Kicsit megelégeltem azon társak viselkedését,mentalitását akik egyes közösségi csoportokban "ősvapereknek" tartják magukat és elvárják hogy "istenként" tiszteljék őket. Mivel köztudott hogy elégé "boszorkány" üldözés szerű tevékenység közepén vagyunk, sajnos pont az ilyen "ős izék" azok akik elősegítik eme kis közösség széthúzását,ahelyett, hogy inkább azt segítenék,annak érdekében,hogy egyben maradjon... A másik, meg ahogy a nőkkel bánnak egyes közösségekben,lenézően,lekezelően... A nők ugyan olyan emberek mint a férfiak, csak anatómiában van egy kis eltérés. :)) a Jog,hogy ismerjék,használhassák,tudják hogy mit hogyan, ugyan úgy megilleti a Nőket is! Na mind1...De vissza a témához...

BEVEZETŐ

Ez igen kényes téma ebben a témában. Sajnos igen sok használótól hallottam,olvastam hogy miért nem bírja el az akkumulátor*(továbbiakban "akku") a ecigiét(továbbiakban: "mod"). Nos, az igaz hogy mod lelke az a panel ami benne van, de a panelnek is kell egy áramforrás és ez az akku. Épp az egyik közösségi oldalon olvastam egy bejegyzést, szegény ecigi használó(továbbiakban "vaper") fejét vakarva tette fel a kérdést a csoportban hogy adott egy mod, szerette volna az adott kazánt 180W-on meghajtani, de se gőz, se semmi...rövid beszélgetés után kiderült hogy rossz akkut ajánlottak neki. Tehát meg is lett a gyenge láncszem. Ennek az alapja, fizika,elektromosságtan... azon belül Ohm törvénye és mi is ez a törvény:

*és nem akulátor,akkulátor,akkumlátor...max. akku,akksi,aksi,akku a helyes becézés...

I.ALAPOK

"Ohm törvénye egy fizikai törvényszerűség, amely egy fogyasztón (pl. elektromos vezetékszakaszon) átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését adja meg.A törvény kimondja, hogy az elektromosan vezető anyagok a bennük áramló töltések mozgásával szemben a közeg ellenálláshoz hasonlítható(gátolja a töltések mozgását) elektromos ellenállással rendelkeznek."

Pár alap dolog,amit jó ha tud egy mod használó:
Feszültség,jele: U,mértékegysége V,Volt
Áramerősség,jele: I,mértékegysége A,Amper
Ellenállás,Jele: R,mértékegysége Ω,ohm
Akku kapacitás, mAh milliAmper Óra
Szakaszos terhelés/kisütés: rövid ideig tartó működtetés(10másodperc az szakaszos használat)
Folyamatos terhelés/kisütés: hosszabb ideig tartó vagy tartós használat(1-2óra folyamatos terhelés,pl. akkuról működtett laptop)

Fogalom meghatározás(kicsit mélyebben,ha esetleg valakit érdekel):
A feszültség: Elektromos mezőben két pont között az elektromos feszültség (villamos feszültség) megadja, hogy mennyi munkát végez a mező egységnyi töltésen, míg a töltés az egyik pontból elmozdul a másikba. Mértékegysége tehát a joule/coulomb(J/C), amit voltnak(V) neveznek.
Az egyenáram(mint áram)/áramerősség: Az elektromos áramot akkor nevezzük egyenáramnak, ha az áramkörben a töltéshordozók(eletronok) állandó(pl.tartós kisütés) vagy változó mennyiségben, de egyazon irányban haladnak. Az időegység alatt átáramló töltésmennyiség az áramerősség.Az elektromos egyenáram erőssége a vezető keresztmetszetén 1 másodperc alatt áthaladó töltések mennyisége: I=Q/t,ahol az I az áramerősség(A), Q a töltés(C-Coulomb) és t mint idő másodpercben, azaz 1C(nem összekeverendő az akkuk leírásában említett C tényezővel!) töltés 1s alatt 1A áramerősséget eredményez az adott vezető keresztmetszetén.

Az akkus modok(most a nem beépített"built-in" akkusokról lesz szó) Li akkukal működnek, melyek maximális feszültsége 4,2V , a legeslegalsó feszültséghatára pedig 2,75-2,85V(a leírások ezt Cut-Off-nak írják). Ha a Li akku 2,75-2,85V alá merül, akkor beszélünk mélymerült állapotról, melyből igen kevés eséllyel hozható vissza. Ezért a modok 3,1V környékén már letiltják a használatukat.

Akku kapcsolások:
3 féle akku kapcsolás létezik:
A Soros(nem a György :DDD )
Mint a neve is mutatja soros,azaz sorba vannak kapcsolva az akkuk

A kép csak illusztráció!
Mint ahogy a képen is látható hogy a sorba kapcsolt akkuk feszültsége összeadódik(U=U1+U2+...+Un),viszont a kisütési áram a legkisebb kisütési árammal rendelkező akku árama határozza meg(azaz ha van ez a 4 akku, és a 1-nek 10A, a másik 3-nak 30A a kisütési árama, akkor bizony sajna csak maximum 10A lehet a kisütési áram) és a kapacitás is a legkisebb kapacitású akkué lesz a mérvadó.

A párhuzamos:
Szintén mutatja a neve is, az akkuk párhuzamosan vannak kapcsolva

A kép csak illusztráció!
Ilyen kapcsolásban az akkuk feszültsége nem adódik össze(U1=U2=U3=...=Un)(a különböző feszültségű akkukat sem szabad használni!), viszont a kisütési áram és a kapacitás összeadódik.Balról Jobbra haladva: 10A 1000mAh, 15A 1500mAh, 20A 2000mAh, 25A 2500mAh...az összesen 70A és 7000mAh lesz összesen, de itt csak az 1 akku feszültségének értékét lehet hasznosítani.

Végül a vegyes, soros és párhuzamos,együtt(csak hogy teljes legyen a kör)

A kép csak illusztráció!
legelterjedtebb alkalmazási terület: laptop akkumulátorok, de talán még az úgymond félmechákban....

II.AZ AKKUMULÁTOR,RÖVIDEN AKKU

Ezek voltak a nagyvonalú alapok. Remélem eddig nagyjából érthető a dolog. Lépjünk tovább. Most akkor beszéljünk a tipusokról:
5 fő tipust különböztetünk meg:

"A" típus (Type A):
-Ultra magas kapacitás(akár 3500mAh)
-Nagyon alacsony kisütési árama van(10A vagy kevesebb)
-30W vagy kisebb teljesítményű modokba ajánlott
-Mecha Modokba(Mechákról később), 0.4Ω ellenállás felett

"B" típus (Type B)
-Magas kapacitás(3000mAh)
-Alacsony kisütési áram(15A)
-30-40W-os modokhoz ajánlott
-0,4-0,27Ω-os mechákhoz ajánlott

"C" típus (Type C)
-Közepes kapacitás(2500mAh)
-Nagy kisütési áram(20A)
-40-60W-os modokhoz ajánlott
-0,26-0,219Ω-os mechákhoz ajánlott

"D" típus (Type D)
-Kicsi kapacitás(2100mAh)
-Nagy kisütési áram(25A)
-60-120W-os modokhoz ajánlott
-0,18-0,15Ω-os mechákhoz ajánlott

"E" típus (Type E)
-Nagyon kicsi kapacitás(1500mAh)
-Nagy kisütési áram(30A)
-120W feletti modokhoz ajánlott
-0,14-0,12Ω-os mechákhoz ajánlott

A fent felsorolt kategóriák a mai új Li High-Drain akkuk-ra már nem nagyon érvényes, mivel ezek szerint az LG 18650 HG2(közismert nevén barna LG) egyszerre tartozik A és E típusba,mivel 30A feletti a kisütési árama és 3000mAh-s kapacitással rendelkezik.

Ahogy teltek,múltak az évek, jött egy férfi, Mooch, és elkezdte tesztelni, kategorizálni az akkukat. Mooch blogját az "e-cigaretta-forum.com" oldalon böngészgethetitek. Mooch a blogjában, bizonyos időközönként közre ad egy listát, melyben az általa tesztelt és ajánlott akkuk listája található.A javaslatait és a videóit nem javasolt komolyan venni, mert sokszor ír/mond hülyeséget, de a sok hülyeség között akad ami nem az.

Pár akku az ajánlásból(2017.03.25-ei lista!)

Itt nyomatékosan felhívom mindenki figyelmét,hogy nagyon megszaporodott a kókler akku árus akik laptop akkukba való,vagy abból bontott akkukat árulnak! ezeket nagyon messzire kerülje el mindenki!

Mooch többek között nem csak akkukat tesztel, hanem akku töltőket is! A blogban "Test Results, Ratings, and Performance Tables" szekcióban találhatóak az akkuteszt bejegyzések, a listát kép formájában lehet megtekinteni. 18350/18500 ,18650 , 20700/21700 és 26650 -es akkuk tesztjei találhatóak meg. Mooch az utóbbi időben(években) alul értékeli nagyban az akkuk teljesítményét, ezért ajánlatos utána nézni máshol is,esetleg elolvasni a GYÁRTÓ dokumentációját is! Ne alapozzunk "csak 1" ember véleményére! Mooch listája 1 dologra garantáltan jó, arra,hogy megtudjuk mely gyártmányú/márkájú akkukat nem szabad megvenni!

- a Panasonic NCR18650B(ez mostanában nagyon elterjedt akku lett a kókler árusok körében,bontott vagy laptop akkuba való típus). Nos a gyári paraméterek szerint ez egy 3500mAh-s 4,9A (még viccnek is rossz :DDD egy Joyetech eVic VTC mini-nek nem elég) kisütési áramú akku,a teszt szerint gyári folyamatos kisütésben valóban tudja a 4,9A-t, szakaszos kisütésben viszont a 7A is elérheti. Én anno nagyon régen,kíváncsiságból teszteltem ezt a fajta akkut,az VTC mini-m a tűzgomb megnyomása után egyből Battery Low Lock-ot írt ki, úgy hogy tele volt az akku és 30W-ra volt csak állítva. Én azt javaslom messzire kerüljétek el ezt az akku típust,de még márkában is. ÉN NEM AJÁNLOM!

A MEGÁLLAPÍTÁS

Túl vagyunk az alapokon és a kategórizáláson. Lássuk hogy is válasszunk akkut, vagy ne vezessenek félre a kókler eladók,vagy az olyan bolti eladók akik "látják az emberen hogy kezdő és erre mindent rá lehet sózni" típus, mert sajnos akad ilyen is.

Mooch erre is talált egy tényleg jó módszert. Alapjában nem mindenki mászkál úgymond gőzerőművel. Itt a 200-300W-os modokra gondolok... Nos, akkor egy kis memória frissítő... Ohm törvény? :DDD R=U/I .... ohm=volt/amper... na de... a modok teljesítménye W.watt-ban van megadva... azaz villamos teljesítményben.... ami nem más mint a volt és amper szorzata,jele P.... P=U*I teljesítmény=volt szorozva amper....hogy ez miért is lényeges....a mod teljesítménye watt-ban van megadva, az akku áramerőssége amper,akku feszültsége volt... igen ám, de az akku 4.2V-os, akkor hogy van az,hogy a leírás szerint az output voltage range(kimeneti feszültség határ) 0,5-9V(példa ként az én modom Wismec ES300 a Parameter szekciónál)4,2V-ból hogy lesz 9V. Mivel nem én alkottam őket, így csak tippjeim vannak a működési elvre. De, mielött tovább lépünk tisztázni kell pár tudnivalót. Léteznek 1akkus,2akkus,3akkus és már 4akkus modok...
1akkus kb.max.100W-ig
2akkus kb.max.100-200W
3akkus kb.250-300W
4akkus 300W felett(szerintem)

Sokan 1 vagy 2 akkus modot használnak, Pl az eLeaf iStick TC100W 2 akkus, de a Joyetech eVic VTwo mini 75W-os és 1akkus. Minél nagyobb teljesítményű egy mod, a kazánt meghajtó(kimeneti feszültség) annál nagyobb.
Van ami 6,2V-os,de van ami 9V feszültséget ad le. Ezt egy feszültségátalakítóval érik el, ami csak a feszültséget növeli, de az áramerősséget nem érinti(tippem szerint).

A legtöbb mod támogatja a VW(Variable Wattage állítható teljesítmény) módot, mely 0,1-3,5Ω között használható. Én ezt használtam arra hogy kiválasszam a legmegfelelőbb akkut az ES300-hoz...

Megállapítottuk hogy mekkora a modunk és hány akku kell bele.

IV. A KIVÁLASZTÁS

Elértünk a kiválasztáshoz! :)
A kiválasztás mindig VW(Variable Wattage - állítható teljesítmény) módhoz viszonyítva történik(nem pedig TC-módhoz)

Mooch erre is talált egy igen frappáns és egyszerű módszert, ezt itt olvashatjátok el részletesebben. Röviden leírva:
Adott egy 200W-os 3 akkus mod. az akkuknak a képlet szerint.ami 200W/3akku=67W teljesítményt kell szolgáltatniuk. Viszont hogy a mod ezt stabilan közel lemerült állapotban is tudja, így Mooch leírása a legkisebb feszültséget vette alapul, ami nagyon jó!

"Max Amper/akku=Mod max teljesítménye / legkisebb feszültség/akku"

ez a példában így néz ki behelyettesítve:
200W(ugye max teljesítmény) osztva 6,4Volt-al(ez a legkisebb akkufeszültség 2 akkura vetítve*), eredményként 31,25 Ampert kapunk. A 200W-os modnak legalább ekkora áramú akkuk kellenek a biztonságos használathoz.

Egy 75W-os 1 akkus mod esetében ez így néz ki:
75W/3,2V=23,44A legalább ekkora áramú akkuval biztonságosan használható a mod

Viszont a modoknak van egy 10-20%-os tényezője* is bele szeretnénk számolni a pontosabb meghatározásba akkor ez így néz ki:
*ez akkor van ha 100%-os a mod terhelése, tehát a max teljesítményen van használva

Max Amper per akku=Mod Max telj./Min. Mod Volt / 0,8 vagy 0,9 láttam olyan írást ahol 0,8-al számoltak

200W/6,4V/0,9=34.72A/akku,azaz ha a tényezőt is belevesszük akkor kicsit jobban oda kell figyelni!
Tényező nélkül számolva kb.32A, tényezővel 35A... számokban a 3A nem lehet sok, de teljesítményben 19-27W, ami egy 200W-os modnál 9,5-13,5%-os teljesítmény csökkenést eredményezhet maximumon használva.

*erről korábban írtam már hogy vannak olyan modok amiknek a kimeneti feszültsége 9V, nos ezeknek nem 3,2V-ot a legkisebb feszültsége,hanem 6,4V.

Igazából ennek az egésznek az alapja 4 dolog:
- kis fizika,villamosság tan(csak alapok)
- kis matek(alapok)
- kis akku ismeret
- internet használat(utánanézni az akkuknak)

Igazából aki nem akar ráfizetni, az inkább vegyen kisebb kapacitású, de nagy kisütési áramú akkut,akkor biztos ki tudja használni maximálisan a modot. Aki meg az üzem időre menne, az ne vegyen nagy teljesítményű modot...Viszont, a nagymod sokáig bírja kis teljesítményen. Aki inkább MTL kazánt használ, akkak viszont sokáig fogja bírni egy 2-3akkus mod, de aki DL-t jobban kedveli és szeret gőzt(nem füstöt,gőzt!) eregetni, az ne kalkuláljon több napos üzemidőt 1 feltötéssel....

Az akkukat gondosan kell karbantartani és 2-3 évig is elműködhetnek....addig nem szükséges cserélni míg a max kapacitásnak a 40-50%-át nem veszítette el. Néha néha fel lehet rakni tölteni,úgymond rátölteni, de célszerűbb,sőt javasolt akkuzárig meríteni,mikor a mod Battery Low üzenetet ír ki és letiltja a használatot. Ugyanis a Li akku élettartama töltési ciklusra van kalibrálva. 1 ciklus az 0-100% kisütés/feltöltés... ha 60%-kal felrakja valaki és 75%-kal leveszi, az 1 ciklus...egy Li akku életciklusa csak 2000-3000 ciklus átlagban... Nekem van egy mecha modom is, abban is barna LG(LG HG2 van, 1 éve nyúzom,megfelelően tartom karban, 1 év alatt kb.17% kapacitás csökkenése van, azaz a 3000mAh-ból még bír 2500mAh-t :D Ajánlott inteligens LCD kijelzős töltőt használni és abban tölteni az akkukat. A Li akkukat tilos gyorstöltővel tölteni,mert az életciklusát drasztikusan lecsökkenti,normál töltővel is,ha szabályozható, akkor a töltő áram ne legyen több mint az akku max kapacitásának a fele,ami egy 3000mAh-s akku esetén, max. 1,5A töltőáram.


Egy-két jó tanács:
-Ne zárjuk rövidre a polatitást +/-
-Ne szedjük le a védőfóliát
-Ne hadjuk az autóban
-Ne rakjuk kulcs vagy fémapró pénz közé
-A nem használt vagy szállítandó akkukat tartsuk akku tartóban!
-Töltéskor legyen látható helyen a töltő!
-Ne tegyük ki tűző napnak vagy túl hidegnek
-Tartsuk a nem használt akkut 4,4Cel.(40F) és 26,6Cel.(80F) hőmérséklet között,15Cel.(59F) a legideálisabb
-Elvileg azt tanácsolja hogy minden 3-6hónap után cseréljünk akkut...hát ez a része szerintem felesleges, az én akkum több mint 1 éves é még jó állapotú...

Szállítás repülőn!

*Itt kiemelném hogy az Akkukat külön tartóban tartani/szállítani nem érvényesül a beépített akkumulátoros modokra!

Ha már volt mod(digitális), legyen pár szó a mechanikus modokról is.
Mechanikus mod,azaz semmi elektronika nincs benne.

V. MECHANIKUS MOD-HOZ AKKU

FOKOZOTT FIGYELEM SZÜKSÉGES A MECHANIKUS MODOK HASZNÁLATAKOR, UGYANIS NEM RENDELKEZNEK VÉDELEMMEL ÍGY ZÁRLAT ESETÉN ÉGÉS ÉS/VAGY ROBBANÁSVESZÉLYE FOG FENN ÁLLNI! EZT VEGYE FIGYELEMBE MINDENKI!

Tehát mecha. 1akkus,több akkus,soros,párhuzamos....nem mind1 :D
Mecháknál 2 feszültség szintre kell figyelni maximális általában 4,2V, illetve a legkisebb 3-3,1V! 2,75V alatt már kuka! Mivel a mecha nem rendelkezik semmilyen védelemmel,se hő,se zárlat,se túlmerítés ellenivel,így ez igen csak haladó szint már,lehet léteznek már védelemmel ellátot mechák, de azok már félmecha kategória, de azt sem tartom kizártnak hogy egyes típusokban akad mechanikus hővédelem. Itt külön figyelni kell arra hogy milyen tankhoz használja valaki a mechát, MTL vagy DL...MTL kisebb Watt kell, DL-nek nagyobb...figyelni kell arra is hogy ahogy merül az akku,úgy csökken a leadott teljesítmény is...tehát ha egyre kevesebb a gőz, nem fűt már fel elég idő alatt akkor bizony töltőre kell rakni. Mechákról nem igen lehet sokat írni, az akkuválasztás szempontja ugyan az, menete hasonló,nem ugyan az...a mecha teljesítményét a kazán fűtőtekercs ellenállása és mecha típusa(1 v 2 akkus,több akkus, soros v párhuzamos) kapcsolás alapján kell számolni. Ennek megkönnyítésére itt van egy zip-be tömörített Excel táblázat, a jogosultsága csak megtekintésre és letöltésre van beállítva. Amit lényegében át kell írni benne, az az akku(k) feszültésge és a kazán/porlasztó ellenállása, a többi számolást elvégzi a táblázat beleírt képletek alapján(Ohm törvény és a teljesítmény számítás képlete)...a táblázat is tartalmazza hogy mecháknál az alkalmazandó feszültésgek:
1akkunál(vagy párhuzamba kapcsolt több akkunál) max.4.2V min, 3-3,3V
2akkunál max.8,4V,min.6-6,6V
Az akkuk igen kicsi belső ellenállása(Rb) miatt nagy zárlati áram(Iz) tud kialakulni,mechában ezért kell vigyázni velük. A zárlati áram Ohm-törvényével kiszámolható. Veszünk egy maxra töltött akkut, aminek a feszültsége 4,2V, az akku belső bellenállása legyen 30milliOhm(0,03Ohm) és a max kisütési árama legyen mondjuk 25A... A képlet a következő: Iz=U/Rb=4,2V/0,03Ohm=!140A! az akku max kisütési árama ugye 25A, tehát 5,6szor nagyobb zárlati áram lép fel.

Íme egy kis táblázat, a fent említett akku kategória táblázat korrekciójához mecha modokhoz....

VI.A HASZNÁLT "LI" AKKUK-RÓL

Sokan nem rendelkeznek "profi" akkutöltőkkel,ami képes az akkukat tesztelni. Sokszor pedig nagyon-nagyon hasznos tud lenni. A Li akkunak is van belső ellenállása. Minél kisebb,annál jobb...Mivel "ipari cellákról" beszélünk,melyeknek nagy a kisütési áramtűrésük, így ezeknek az akkuknak igen kicsi a belső ellenállásuk... Ez nagyságrendileg kb. 15-40milliOhm(0,015-0,04Ohm) körüli csak... Egyzer láttam egy oldalon,kategórizálva hogy kb. mekkora ellenállás értékeken milyen állapotú az akku,hasonló felsorolásban(amit azóta is keresek,mert nem könyvjelzőztem).
0-50mOhmig teljesen új
50-150mOhmig jó
150-250mOhmig használt
250-400mOhmig nagyon használt(csere javasolt)
400mOhm-tól döglődő akku,csere szükséges
Ezek körülbelüli értékek.
Az idő múlásával a Li akku veszít tárolókapacitásából, amit a belső ellenállás növekedése előre jelez. Minél nagyobb a belső ellenállás, annál elhasználtabb az akku. Ha az akku elveszti a névleges kapacitásának az 50-60%-át,akkor már mindenképp javasolt cserélni!

Szerkesztés alatt...

VII.A "LI" AKKU TÖLTÉSE

A Li akku nem tolerálja a túl kicsi se túl nagy töltőáramot. Az alap megállapítás az, hogy az adott akkuk maximum a névleges kapacitásának felével szabad tölteni, ez nem okoz benne károsodást.Tehát: egy 3000mAh-s akkut maximum 1500mA-rel szabad tölteni, de legalább 1000mA-rel! A túl kevés vagy túl nagy károsíthatja az akkut. Az interneten a legtöbb akkuk gyártói leírása megtalálható, a kisütési áram jelleggörbén nem Ampert írnak, hanem 1C 0,5C... a C jelen esetben nem a töltés SI mértékegységét jelzi, hanem a kapacitást... egy 3000mAh-s akkunak 1C-je 3A, 0,5C-je 1,5A,azaz ekkora a teszt kisütőáram.

VÉGSZÓ

Nagyon körültekintően kell akkut választani, mert sokáig szeretnénk használni,megfelelő modhoz megfelelő akkut és külső töltőt! Moochról youtube-on is nézhetsz videókat, de nem kell elhinni mindent amit mond,van 1-2 videó amiben hülyeségeket mond, az egyik ilyen pont az akkuk kémiai összetételére vonatkozik,ez az ICR/INR és hasonlók. Vettem a fáradtságot és azért utána olvasva rá kellett jönnöm, hogy nagyott tévedett ezzel kapcsolatban. Dícséretes hogy pénzt és időt fektet egy ilyen nemes dologba, de ezt már a gyártók is megtették mielött kiadtak egy líthium akkut, náluk sokkal-sokkal szigorúbban ellenőrzik az akkukat mint Mooch a garázsában ;] Bárki, akinek van anyagi forrása hozzá, besélhátal egy szaküzletbe és megveheti a legdrágább tesztelő gépeket és indíthat erről blogot. De mint fentebb írtam, a munkája annyiból jó, hogy kiszűri a kamu feliratos akkukat...
Végül pár olvasni való a Líthium akkukról, ami magyar:
PowerGom 1 PDF ElemlámpaBlog(ebben az ICR/INR dologról is szó esik) még 1 PDF Li akkuk veszélyei Pár darab li akku magyar tesztjei itt egy másik

Ajánlott oldalak akku vásárláshoz:
InterCell
Lényegében ennyi lenne...

Ha valaki esetleg pontatlanságot talál vagy javaslata lenne hogy még mit írjak bele a témával kapcsolatban, kérem PÜ-ben jelezze és korrigálom/kiegészítem.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.