2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Miért nem éri meg rootolni vagy feloldani a bootloadert(Frissítve #6)

Írta: | Kulcsszavak: LG . sony . motorola . nexus . huawei . samsung . xiaomi . bootloader . feloldás . nyitás . unlock . biztonság . root

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Frissítve 2018-11-18

Huawei,Xiaomi BL nyitás

NYISSUK,VAGY NE NYISSUK... EZ A NAGY KÉRDÉS....

Gondoltam, mielött valaki el kezdi nyitolgálni felelőtlenül, jó ha tájékozódik mik lehetnek a veszélyei, nonsen5e fórumtárs viszont úgy gontolta, hogy miért is lenne érdemes nyitni... Mindennek van jó és rossz oldala :) Nem elrettentés, csak figyelem felhívás mielött valaki olyat tesz ami nem visszafordítható!

Egyre több gyártó vezet be bootloader zárat amit fel kell oldani,más néven nyitni, ahhoz hogy egy nem gyári rendszert fel lehessen rakni a készülékre, vagy root jogot,azaz rendszergazda jogosultságot lehessen szerezni. Attól függetlenül hogy erre ugyan lehetőséget is biztosítanak egyes gyártók ugyan, a nyitásnak magas ára van, nem pénzbeni hanem funkcióbeli...ezeken kívül persze a készülék élő garanciája is azonnal elveszik.

Néhány példa hogy egyes gyártók készülékein elvégzett bootloader nyitás mivel jár...

Az LG nem fogja garantálni a teljes funkciók használatát, azaz a feloldás bizonyos funkciók elvesztéssel jár:
Feloldás után előfordulható dolgok:
- A készülék működése megszűnhet
- Bizonyos funkciók nem fognak működni
- Megszűnhetnek a biztonsági funkciók
- Fizikális károsodást okozhat egy túlmelegedés(Pl. a nyitással kikapcsol a processzor túlmelegedés védelme,egy módosított "tuning" kernel miatt)
- DRM kulcsok törlődnek, az ilyen kulcsokkal védett fájlok többé nem használhatóak(ez vonatkozik a speciális funkciókhoz szükséges appokra is, pl a kamera többé nem lesz képes lézeres autófókuszálásra)
Erre ki is tér a 2.es pont, ami durva fordításban így fest:
"A bootloader feloldásakor a telefon DRM védelme megbízhatatlanná válik.Egyes DRM-védelmet igénylő alkalmazások nem működhetnek többé, vagy blokkol bizonyos funkciókat a nem megbízható DRM miatt.
A gyakori példák olyan alkalmazások, amelyek fizetett multimédiás tartalmak letöltését és továbbítását kínálják, például a zenét és a filmeket."
továbbá a 3as figyelmeztet:
Az egyéni ROM használata kárt okozhat vírusok, rosszindulatú programok miatt és veszélyt jelent a személyes adatok szivárgására akár egy hackelés miatt. Ön lesz a felelős minden olyan kárért, amely a bootloader feloldása után jelentkezik. - tehát azon kívül hogy bizonyos funkciók hozzáférhetősége megszűnik biztonsági kockázatot is jelenthet.
- Nyitás után minden személyes adat,beállítás,fiók törlődik(lényegében nyitás után részleges gyári állapot visszaállítás történik)
Továbbá az LG nem vállal felelősséget az esetleges egyedi szoftverek által okozott károkért.
LG Bootloader Unlock
Ezen felül rootolás után számos alkalmazás használata lesz nehézkes, főles a banki appoké...lehet hogy még működik a Magisk Hidder, de amint tudomást szereznek róla az illetékes fejlesztők, onnantól kezdve ketyeg az óra hogy ameddig lesz használható...van már pár app ami immunis a Magisk Hidder funkcióra.
Ja, a 4-es pontot igen csak ajánlom mindenki figyelmébe:
A rendszertöltő feloldása után nincs visszafordulás. A telefon zárolt állapotát nem tudja visszaállítani. - tehát nyitás után már nem lehet visszazárni, ha valamilyen úton módon még is sikerül, ami nyitás után elveszett, zárás után sem lesz használható.

Nézzük a Motorla állásfoglalását:
- Lényegében itt is lesz feloldás után egy gyári visszaállítás
- Egyes alkalmazások nem működhetnek többé (ezzel gondolom a DRM kulcsos appkra gondolnak)
- A készülék tárolói nem lesznek titkosíthatóak (ami a személyes adatokra nézve biztonsági kockázatot jelent)
- Előfordulhat hogy néhány kulcsfontosságú funkció elveszik (ami szinte biztos)
- Az eszköz állandó / fizikai károsodást okozhat. (ezzel szerintem a custom kernelekre gondoltak)
- A bootloader feloldása nem változtatja meg a készülék támogatási zár állapotát(szerintem inkább a hálózati zárra gondolhattak)
Motorola Bootloader Unlock
A Motorolánál sem jobbak az esélyek....
Nexus-nál például ilyen képernyők jelenhetnek meg nyitás után, ami lassítja a bootolást...

Lássuk a Sony-t:
Kezdetnek, a Sony nem ajánlja hogy a felhasználók feloldják a BL-t.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Sony nem garantálja a teljes funkcionalitást,és nem lesz felelős,geyik aláíratlan egyedi rendszerért amit a készülékre flash-sel, bootloader nyitás után. Szokásos bla-bal...hogy nem tesztelték, nem mentek át az egyedi rendszerek a szigorú tesztjeike...persze...persze...miért? melyik gyári ment át? Pl a Z1 utolsó és végleges rendszer kiadása siralmas, bitófát érdemelne aki jóváhagyta...
Előfordulhat, hogy az egyéni ROM nem működik megfelelően az eszközön, és bizonyos funkciók és ajánlatok megszűnhetnek.Az eszköz teljesítménye is érintett lehet, és az eszköz véglegesen károsodhat.A legrosszabb esetben a bootloader feloldása fizikai sérüléseket vagy anyagi károkat okozhat, például az eszköz túlmelegedése miatt.Előfordulhat, hogy bizonyos előre betöltött tartalom a készüléken nem elérhető a DRM biztonsági kulcsok eltávolítása miatt. A legfrissebb szoftververziókhoz, például az Xperia Z3-hoz futó csúcskategóriás eszközök esetében a DRM biztonsági kulcsok eltávolítása befolyásolhatja a fejlett kamerák funkcióit. Például a zajcsökkentési algoritmusok eltávolíthatók, és a fényképezés alacsony fényviszonyok esetén is hatással lehet. A biztonságos felhasználói adatpartíció elérhetetlenné is válhat, és a rendszerindító betöltő feloldása nem lesz képes több hivatalos szoftverfrissítésre.A készülék feloldása után nem szabad engedélyezni az My Xperia-t (az Android 5.0 operációs rendszert futtató készülékek biztonsága alatt található beállítások menüben található), mert ez az eszköz hibás működéséhez vezethet.
Hát, kicsit hosszú lett... de...egy Sony esetében azért valljuk be... Bravia Engine Mobile, speciális kamera funkciók...stb funkciók örökre elvesznek...én nem hiszek a TA backup-os írásoknak... Bár szerencse vagy nem szerencse, de a hálózatfüggő sony-k bootloadere nem nyitható...
Sony Bootloader Unlock
Ezt most találtam a régi blogjaim között... Z2 kamera minősége BL nyitás után elveszett DRM kulcsok miatt, a minőség szemmel látható,továbbá Z3 esetében a képminőség nyitás elött és után [link]

A HUAWEI 2018.MÁJUSÁBAN BESZŰNTETTE VÉGLEG A BOOTLOADER NYITÁSHOZ SZÜKSÉGES KÓD IGÉNYLÉSÉT, ÍGY HIVATALOSAN MÁR NEM NYITHATÓAK A HUAWE/HONOR KÉSZÜÉLKEK!
A Huawei Bootloader nyitását sajnos nem tudom taglalni, bár az első kettő gyártót elnévzve, aligha jobbak az esélyek...
A Huawei esetén frissítenék pár infót. Csináltam egy regisztrációt és leképmentettem a szükséges .infókat,mivel az oldal csak regisztráció után tekinthető meg,mint ha titkos információkat tartalmazna,holott a valóságban csak ugyan azt írja mimnt eddig a Sony vagy az LG
Reformating Lock - EMUI 2/1 Reformating Lock - EMUI 2/2
A Huawei az alábbiakra figyelmeztet:
Azonban a bootloader feloldása a következő kockázatokat hordozza:
1.) A Huawei biztosítja, hogy a termék hardverei és a szoftverei optimalizálva legyenek az eszközön, de a bootloader feloldása után a Huawei nem tudja garantálni az optimális teljesítményt vagy az összes funkció működését.
2.) Ez a pont arra figyelmeztet hogy 3.dik féltől származó firmwareket nem vizsgálta be a Huawei,így az instabil használathoz vagy az eszköz hardverét károsíthatja és egyes firmware-ek meggátolatják a készülék indulását...ezzel az utóbbi szószedettel kicsit sem értek egyet...
3.) Ez a pont a készülék biztonságos használatát taglalja, hogy a 3.dik féltől származó szoftver biztonsági hibákat tartalmazhat mely az adatbiztonságra hatással lehet vagy akár távolrók meghackelhetik a készüléket és távolról megfigyelhetik akár a használóját... kicsit túlzó kijelentés, bár nem zárható ki
4.) Pont ezzel a ponttal kapcsolatban keresett egy fórumtárs. Mivel nem adott engedélyt a beszélgetés kiadására így csak saját szavaimmal tükrözöm amit írt: " véleménye szerint a bootloader nyitás nem jár semmiylen hátrányal,korlátozással. - nos, erre később visszatérek mit kell keresni :) Működik az OTA frissítés,sőt állítása vissza is zárja. - Nos, az ota frissítés nem nyúl a bootloader zár állapotához, csak kiolvassa, ha nyitva van, az OTA frissítst nem fogja engedni míg vissza nincs zárva a BL, ezt több telefonon tapasztaltam már. De, térjünk vissza a Huawei álláspontjához, a 4. pont:
Egyes funkciók többé nem fognak működni a bootloader feloldása után. - ennél a telefonnál sem Például már nem tudja használni a megvásárolt digitális jogkezelő (DRM) kulcsokat és digitális tartalmakat. A szoftver frissítése a Firmware Over-The-Air (FOTA) vagy a microSD kártya használatával meghiúsulhat, vagy a készülék nem működik megfelelően a frissítés után. - mint fentebb írtam, a nyitott bootloaderrel nem fog működni az OTA Az első 4 alap pontról ennyit, de vannak még figyelmeztetések mielött megkérjük a Huaweitől a feloldáshoz szükséges dolgokat.
A rendszerbetöltő feloldása kiszámíthatatlan következményekkel járhat az eszközön, beleértve, de nem kizárólagosan a fent felsoroltakat. - Ismerős már A felhasználó felelõs abban az esetben, ha az eszköz meghibásodott és nem lehet visszaállítani. - Hm... A Huawei rögzíti a feloldási kérelem információit; a boot-loader feloldásának eredményeképpen létrejövő szoftver- és hardverhibák esetén a Huawei javító központok a garancia hatályán kívül eső javítási munkákhoz a szokásos díjakkal felszámított javítási szolgáltatásokat nyújtanak. - Nos, ezzel kapcsolatban azt írta a fórumtárs, hogy a garancia nyitás után is élni fog, ezek szerint még sem.
FONTOS!
1.)A szolgáltatók által testre szabott eszközök nem támogatják a bootloader feloldását. Ha igen, lépjen kapcsolatba a szolgáltatóval a rendszerindító eszköz feloldásához. - Ez sántít :DDD
2.)A bootloader feloldása visszaállítja a készülék gyári beállításait, és az összes személyes adata törlődik. Biztonsági másolatot készítsen az adatokról, mielőtt feloldja a bootloadert. - Ezt eddig is tudtuk, kivétel eddig nem volt
3.)Amikor a bootloader feloldására kér,az IMEI és a MEID a szervernaplóban kerül rögzítésre annak ellenõrzésére, hogy jogosult-e a feloldókódra való jelentkezéshez. A rekordot 6 hónapig tárolják. - Vannak akik ezt szerintem vitatnák :DDD
A bootloader feloldása előtt, az alábbi lépéseknek megfelelően, kérjük, győződjön meg róla, hogy teljes mértékben tudatában van az összes veszélynek, és hogy technikailag illetékes.
És a lap alján az ominózus jelölőbox azzal a felirattal hogy "I have read and accept all terms above" vagyis "Elolvastam és elfogadom a fenti kifejezéseket" röviden, ha valaki nyitja a bootloadert és elb#ssz# majd fut a szervizbe hogy javításk meg gariban, joggal fogják visszadobni a garis javítást! Ez a Huawei álláspontja a Bootloader nyitásról és nem a magyar Huawei álláspontjai ezek!

Samsung...ez már kényesebb téma
Tudtommal a Samu nem használ még bootloader zárat, viszont annál inkább nagyobb fejfását okozó funkciója van...a KNOX Warranty Bit... ez a fizikai számláló...de itt nem szeretném ezt taglalni, itt egy régebbi írásom róla [link] Samsung KNOX, bitbe zárt biztonság - szinte szó szerint
Voltak írások,tapasztalatok olyan helyzetről hogy knox-ot figyelmen kívül hagyva,rootlotak egy samsung felsőkategóriás telefont és az újraindulás után csak kék képernyőt mutatott,semmi többet, de volt egy S6 is amin megbukott a root, erről videó is készült...

A nagynak tartott Xiaomi:
Annyira nem is egyszerű mint gondolná az ember. A Xiaomi ugyani kér egy elfogadható okot arra hogy mirt szeretnénk nyitni a bootloadert. De a továbbiakban, itt is van figyelmeztés:
Eredeti oldal
1.) Az eszköz feloldásával egyetért azzal, hogy ez megváltoztathatja a rendszer egyes részeit. Ezek a változtatások károsíthatják a készüléket;
2.) Az eszköz feloldása után kevésbé biztonságos és sebezhetőbbé válik a rosszindulatú támadásokkal szemben, amelyek személyes adatainak nyilvánosságra hozatalához és elvesztéséhez vezethetnek;
3.) Egyes olyan funkciók, amelyek nagy biztonsági szintet igényelnek (például Eszközök keresése, hozzáadott értékű szolgáltatások stb.) Már nem lesznek elérhetők;
4.) A készülék feloldása után néhány funkció megváltozik. Így már nem biztos, hogy rendszeres frissítéseket kapsz és a MIUI legfrissebb szolgáltatásait élvezheted;
A fenti kockázatok nem fedik teljes mértékben azokat a változásokat, amelyeket a Mi Unlock okozhat. Kérem, kétszer gondolkozzon, ha nem ismeri a ROM villogását.
Ezek szerint a Xiaomi sem véeledik másképpen, bár a garancia érvényességről nem esik szó, de itt akkor is fent tartom azt az állításom amit lentebb írok, hogy a Xiaominak nem ismert olyan egyedi vagy speciális funkciója amit a bootloadernyitással bukik a user.

Persze vannak más egyébb gyártók is akik használnak bootloader zárat, pl a xiaomi, doogee,vernee és hasonló nonames gyártók...ezeknél nem valószínű hogy bootloader nyitás után bármilyen értékes funkció elveszne...pl a doogee-nál, abból az x5 max pro-nál semmilyen funkció vesztés történt...onnan tudom hogy ilyen telefonom volt, és nem voltam megelégedve a gyárilag vírusos és kínával kommunikáló gyári bóvli rendszerrel...Xiaomi-m nem volt, bár sokan dícsérik.

Összességében aki bootloader nyitásra adja a fejét, igen erősen mérlegeljen és alaposan olvasson utána hogy mivel jár ha a készüléke bootloaderét kinyitja..illetve a kellő infók birtokában megéri-e kinyitni.
Röviden akkor mivel is jár a bootloader nyitás számos gyártó készülékein:
- Garancia vesztés(ez sokak által vitatott,bár a hivatalos leírsáok alapján nem képezhet vitát)
- Biztonsági funkciók elvesztése
- Adatbiztonság elvesztése
- Speciális funkciók elvesztése(nagy eséllyel!)
- DRM védett tartalmak kezelésének elvesztése
- Hardveres károsodásának nagy esélye

Viszont ezek a gyártók elméleti kijelentései, ami nem jelenti azt hogy amit a gyártó állít az 100%-ig úgy is lesz, bár akadnak köztük garantált tények. Ettől függetlenül ugyan úgy mérlegelni kell vagy nagyon alaposan utána kell olvasni a nyitás esetleges következményeinek...

Ha esetleg valaki,véletlenül pontatlanságot talál, kérem privátban jelezze, utána nézek és korrigálom.
Sajnos volt egy alkalmatlakodó hozzászóló aki előző blogom alatt eléggé sértően,megalázóan és becsülesértően közölt dolgokat, bennem szerencsére van annyi gerinc és etika hogy nem viszonzom neki....

nonsen5e ellenérvei, álláspontjai hogy miért kéne nyitni :)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.