2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Orange Pi mikroPC-k a minden napi használatban

Írta: | Kulcsszavak: orange pi pc . orange pi plus2e . linux . ubuntu . arm . armbian

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv minden kedves olvasónak!

Azért írtam meg ezt a blogot hogy megosszam tapasztalataim ezzel az új fajtának mondható mikroPC-vel.

Volt sok fajta asztali gépem, Intelestől az AMDsig, legutolsó számítógépem egy több mint 10éves energiazabáló muzeális konfig volt amit egy barátomtól kaptam, nem volt szíve kidobni :) Ez egy Asrock P4V88+ alaplapos, kezdetben egy Celeron D 2.26GHz Intel proci hajtotta 2db DDR333-as 512MB rammal és egy ATI radeon 9550. A procit és a vga-t pár hónap után hosszú keresgélés után lecseréltem egy ritka Intel Pentium 4 3.0GHz-es Hyper-Threadinges-re és 2db DDR400-s 512-es ramra és egy Nvidia GeForce FX5700-ra. A Windows XP SP2-őt lecseréltem Windows7-re majd azt Linuxra.

A régi muzeális,több mint 10 éves gépem lassú is volt,sok villanyt is evett.
Lassú gép,hosszabb várakozás, több villany...Gyorsabb gép,kevesebb várakozás,kisebb fogyasztás... ez az újabb gépekre már nem nagyon érvényes, mivel már el vannak látva energiatakarékossági funkciókkal. Az újabb procik már kezelik a frekvencia állítást, terheléstől függően állítja a saját sebességét, a régi processzorokra ez még nem érvényes, azok fix órajelen dolgoznak.

El kezdtem keresgélni, olvasgatni, hogy lehetne ezen javítani,majd hosszú keresgélés és utánajárás után az OrangePi Developer Board-ra esett a választás. Nagyon sok féle létezik belőle, én kettőt is rendeltem belőle:
Az egyik egy Orange Pi PC ami:

Allwinner H3 4*1,6GHz SoC,1GB RAM.HDMI, microSD támogatás 64GB-ig,Mali-400MP2 GPU-val szerelt kis lapka,10/100 LAN,3 USB2.0 5V/2A fogyasztással
A másik egy Orange Pi Plus2E:

Hasonló felépítéssel mint a PC, csak ebben 2 GB RAM van és saját 16GB eMMC tárolója van és Gigabites LAN meg beépített WiFi(antennával)

Első körben kipróbáltam a Lubuntu rendszert, nem volt rossz de nagyon forrósodott tőle mind kettő mikroPC, majd megint hosszas keresgélés,olvasgatás és tanácsok útján az Armbian rendszerre esett a végső választás. Ubuntu 16.04 LTS alapú és frissítik! az Orange Pi oldalán közzé tett rendszerek nagyon régiek és nem frissítik. Mind kettőre az Armbian 5.24-es rendszer került, mert ennek van grafikus felülete, a legfrissebb 5.25-nek még nincs. Jelenleg a legfrissebb Ubuntu 16.04.2 LTS fut rajtuk.


Kicsit az Armbian rendszerről.
Mint feljebb írtam, Ubuntu 16.04 LTS alapú, ARM architektúrára optimalizált változat. Én az 5.24-es verziót használom jelenleg. Nagyon sok alkalmazás nincs rá mint asztali verzióra, de alap használatra (email,internet,torrent) tökéletes. A rendszernek 1 alapvető hibája van ami nem tetszik nekem, az az, hogy a Mali400MP2 GPU csak alap 252MHz-en megy, így a Youtube-os HD-s videók igen csak akadoznak. Maga a rendszer nagyon jól bánik a rammal, 1 illetve a 2GB-ból 230-500MB között eszik, a SWAP 128MB, ami az esetek többségében 0MB :D .
A rendszerről kicsit részletesebben itt kezdtem írni :)

A mikroPC-kről is írnék pár szót:
Alapjában nem bonyolult a felépítésük. Viszont ami erősen javasolt az a hűtés, borda+ventilátor. Lehet kapni 2$-ért 10db-os készletet ami 1DB nagy SoC+2DB kicsi RAM bordát tartalmaz, tehát 30DB bordát küldenek. A PC-be 3DB nagyot raktam, a Plus2E-be 2DB nagyot,4DB kicsit.Miért? a PC-ben 1DB SoC és 2DB RAM chip van, a Plu2E-ben 1DB SoC,1DB eMMC és 4DB ram van. A ventiket később rakom bele, azokat még nem rendeltem meg :D . Átlag használattal nem nagyon melegednek, viszont a sebessége eléggé kielégítő :) Így aki szeretné lecserélni a régi,muzeális PC-jét, de nem akar több 10ezer Ft-ért új asztali gépet venni annak nagy ajánlom ezt a mikroPC-t :) Az Orange Pi PC szettben(alaplap+ház+USB táp kábel) a hivatalos forgalmazótól 7.500-ért tudtam rendelni,regisztrált póstával, az Orange Pi Plus2E-t is szettben rendeltem(alaplap+ház+usb táp kábel+16GB Sandisk UHS-1 microSD) kb.18ezer volt regisztrált postával.

Én nagyon meg vagyok elégedve vele. Rosszabbra számítottam abból kifolyólag amit sokan írtak róla :)

Később lesznek képek is :)

Hozzászólások

(#1) prenex


prenex
újonc

Youtube lejátszáshoz használd az "mpv" és "youtube-dl" programok kombinációját. Az MPV képes kihasználni a hardveres gyorsítást a videók lejátszásához, ami alapból nem történik meg!

Az mpv-nek megadhatsz egy URL-t, de ez csak akkor működik, ha van youtube-dl telepítve. Ebből érdemes a legújabbat feltenni github forrásból fordítva, mert az nagyon sok oldalt támogat (pl. még az indavideó-t is).

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.