2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

E36-os BMW PC mellé

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Ahogy nézem, eléggé pörög mostanában a DIY szimulátor téma a neten, gondoltam megmutatom nekem mi van a gép mellett..

Az egész sztory valamikor 2020 áprilisában indult, vettem egy E36-os óracsoportot, látva a neten, hogy az elvileg beköthető.

Még az elején le szeretném szögezni, hogy közöm nem volt a BMW-hez, főleg nem az alkatrészeihez, mióta jogosítványom van, S80-as Volvót hajtok :)

Szóval...megjött az óra, kössük be, majd biztos jó lesz az. Szerinted....

A bekötéssel még nem lett volna gond, de a neten fellelt programkód, amit 1 arduino-ra kell feltölteni, sehogy nem akart felmenni. Hosszas utánajárás után véletlenül sikerült találni egyet, ami ráment. Gyakorlatilag 1,5 hónapom ment el azzal mindenféle segítség nélkül, hogy az óracsoport műszerei működjenek. A fenti órán működésre tudtam bírni a fogyasztásmérőt is, nyilván nem az igazat mutatja, de jó nézni, ahogy mozog.

Jött a vírushiszti, itthon kellett maradni, gondolhatod mennyire untam magam, miután 1 óra önmagában jelentősen megdobta a játékélményt.

És innentől nem volt megállás, többet szerettem volna.

Irány hardverapró, kéne kormány. Sikerült jó áron találni 1 Thrustmaster T300RS-t. A számítógép asztal billentyűzet tartójára sikerült ráfogatni, kormány mögé óracsoport be, lehet csapatni. Gondolhatod, mint amikor a kisgyerek megkapja az áhított játékát :DD

Nem telt el sok idő, szembejött velem 1 kezdetleges E36 cucc a neten, valami külföldi forma elkezdte megépíteni szobába. Mondom ez nem létezik. Fél BMW a szobába, hogy a viharba?

Böngészem a szimulátor részleget hardveraprón és pont szembejött atesz7683 cockpit vázas hirdetése. Felvettem vele a kontaktot, egyeztettünk és kb. 1,5 hónap múlva hozta a ,,vasat". Szép, masszív, stabil darab.

Átvittük 1 szobába, ahol van neki hely, összeraktuk. Kormány, pedál pipa.

Elgurult a gyógyszer, irány facebook-on az E36-os csoport, lehet túrni a bontott alkatrészeket.
Viszonylag gyorsan sikerült találni nagyon szép világos műszerfal panelt kompletten szellőzőráccsal, világítás kapcsolóval. További 2 postán érkező játékos a középkonzol könyöklője és váltó körüli burkolata volt.

Volt vas, BMW beltér elemek, na de hogy fog ez összeállni?

Kb. úgy passzolt minden össze mindennel, mintha kötelező lenne. Műszerfal (alsó részét kicsit faragva) gyönyörűen feküdt a kormány mögött, a középrész darabok alá az összkép miatt beraktam 2 kartondobozt és már kezdett összeállni a kép.

Sajnos a kezdetben készült képek már nincsenek meg.

Ok, a kartondoboz is megtartja, de nekem valami masszív konzol kellene az elemek alá és nem ártana váltó, kézifék.

A középrész tartókonzolát ruhatárolásra alkalmatlan hulladék f0s minőségű ikeás bútorlapokból raktam össze keresztben merevítő-tartó lécekkel.

Ezután jött a Thrustmaster TH8A váltója, ami legnagyobb örömömre pont befért a gyári váltó helyére úgy, hogy a váltószoknyát is rá tudtam rakni.

A középkonzolhoz sikerült szereznem gyári, pixelhiba mentes rádiót, amit sikerült bekötni a digitális klíma vezérlővel, analóg kis órával és a kis board-dal együtt. A TH8A gömb gombját lecseréltem 1 BMW váltógombra.

Az összes létező alkatrészt beszereztem, ami a 36-os BMW vezető részébe berakható.

Az ülés származik egyedül E39-ből, sikerült találni egy olyan bontóst, aki hajlandó volt eladni 1db szép fekete bőr ülést, egyébként a többség csak szettben adja és nem szerettem volna kidobni 60-70 ezret, hogy aztán a többit csak kerülgessem, vagy szenvedősen hónapok után eladjam.

A szett legnagyobb durranása a gyári E36 M3 óracsoport:

Véletlenül jött szembe velem a marketplace-en és 2 éve került 80.000Ft-ba (napjainkban 120 alatt nem kapni, mert kihalófélben van). Nem volt egyszerű ennek sem a története, sikerült bekötni, de mivel angol M3-ból származik, így a digitális kijelzőjén mérföldben számolta a megtett kilométereket. Maga a mérföld/km számlap nem zavart, de hogy nem km-ben számolt az igen.

Indult a lehetetlen küldetés, ki fogja ezt nekem átállítani km-re? Azt hozzá kell tennem, hogy nem sokan értenek hozzá és sokan nem is akarnak ilyesmivel foglalkozni. Egyik rokonom ajánlott 1 BMW szakit a közelben, elmentem hozzá az órával és rábíztam. 2x hozta vissza, hogy kész van, de amint rá lettek rakva a csatlakozók és megkapta a 12 voltot, meghülyült az eeprom (kijelzőn code és pppppp feliratok voltak, órák nem mozdultak).

Fentebb említettem, hogy Volvóm van és jó viszonyban vagyok a szerelőmmel, bár ő utálja a BMW-ket, régebben megszívta 1 E36 dízellel.

Egyik alkalommal, amikor eljött hozzám, hozott 1 komoly hőlégfúvót, folyatószert és valami USB-s programozó dobozt. elmagyarázta, hogy hol keressem az eepromot, hogyan tudom kiszedni és hogy hogyan kell berakni a programozó foglalatba. Mondom ok bá$tya, életemben nem csináltam még ilyet. Nem mindegy hogyan rakod bele, mert akkor nem tudod lementeni a tartalmát és nem tudod írni. Mutatott továbbá 2 külföldi autós fórumot, ahol elvileg lehet találni eeprom tartalmakat. Nagy szerencsémre találtam EU-s romot, letöltöttem, ráírtam a chipre és visszaforrasztottam a helyére. 1.-re sikerült úgy a művelet, hogy azóta is stabilan működik az óracsoport. Ennyit a BMW mágusokról.

Összegezve az építési folyamatot, nagyon nem volt egyszerű történet, 3/4 év kellett hozzá, mire kész lett (akkoriban még 3 műszakban dolgoztam, nem volt túl sok időm rá).

A végeredmény:

A kézifék szintén hardverapróról származik, hall szenzoros egyszerű jószág, de már nem gyártják. Döntve befért ez is a gyári helyére nagynehezen úgy, hogy pont kézre is esik.

Összegezem, hogy hogyan működik és hogy miből áll:

- rozsdamentes vasból készült, feketére festett masszív váz, ami a kb. 110 kilóm alatt nem mozdul 1 mm-t

- BMW E39 fekete bőr ülés (előre-hátra csúsztatható, dönthető, süllyeszthető)

- BMW E36 szép világos műszerfal M3 óracsoporttal

- gyári könyöktámasz

- gyári váltó körüli burkolat

- gyári BMW Reverse RDS rádió, kis board, analóg kis óra, digit. klíma modul

- Thrustmaster T300RS Alcantra kormány

- Thrustmaster T3PA pedál mellette a BMW lábpihentetője bal olalt

- Thrustmaster TH8A váltó

- hall szenzoros egyszerű kézifék

PC:

- Asus Prime B550 Plus alaplap
- Ryzen 7 5800X3D
- 2x8GB DDR4 ram
- Palit RTX3070
- M.2 SSD rendszernek
- WD Raptor 1TB HDD játékoknak (nem laggolnak szerencsére)

A szettben a legfontosabb elem az óracsoport, nélküle nem sok értelme van összerakni, mert csak dísz.

A Simhub által működik, de csak PC-vel, konzolok sajnos kilőve.

A rádióra 2 hifi hangfal van kötve, a PC-re pedig 1 nagyon jó minőségű Microlab 6c.

A kormány jobb oldalán alulra sikerült felfogatni a gyári gyújtáskapcsolót, elfordítod a kulcsot és bekapcsol az óracsoport. a rádiót a saját bekapcs gombja indítja, a kis board állandó 12voltot kap, hogy ne kelljen minden alkalommal beállítani az időt és a dátumot, az analóg kis órával ugyanez a helyzet. Sajnos nincs bennük BIOS elem. A klíma modult az egyik ködlámpa kapcsolóra kötöttem, arról indul. A kormány közepéből kivettem a gyári emblémát és Spanyolországból rendeltem bele BMW-t. Direkt ezekhez a kormányokhoz gyártják, tökéletes a méret, kis kör mágnes tartja bent.

Összességében teljesen elégedett vagyok vele, szerintem sikerült egyedit alkotnom, ilyen még nem jött szembe velem 1 fórumban sem. Kicsit tartottam attól, hogy esetleg megunom, csökken az élmény, de szerencsére az ellenkezője jött be. ez olyan, mint a rendes autó, mindig van mit mókolni rajta, soha nem lesz kész. :)) :DD

Ahogy telt az idő, kicsit okosabb lettem BMW téren, sikerült működésre bírni az E39 2 csatlakozós óracsoportját is:

Ez már bonyolultabb jószág, mint az E36-os, mert tud CAN-buszon is működni. Kellett vennem 1 BMW scannert, találnom kellett az összes csatlakozón belüli lábról ábrát, hogy bele tudjak nézni a szoftverébe, mert ha valami CAN-buszra van állítva, akkor az biza' nem fog működni.

Az óracsoportokon a fő műszerek működnek km számlálással együtt, a visszajelző lámpák és az index nincsenek bekötve, mivel nagyon kevés játékban van csak értelmük. A tank órája néha jelet veszít és lefekszik 0-ra, de óracsoport újraindítás után beáll a megfelelő helyre. ez valami programkód bug lehet, Simhub-nál tudnak róla, egyelőre még nem jöttek rá.

Bízom benne, hogy tetszett az írásom, remélem nem hagytam ki semmit, nem vagyok profi fotós, a képminőséget nézzétek el nekem.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Tetszik. Értékelem a belefektetett időt és energiát.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) dugo_


dugo_
veterán

Nagyon király! :R

(#3) Wanderlust


Wanderlust
tag

Végre! Valami ilyesmi volt régen a blog szekció itt! Nem egysoros bejegyzések meg képek posztolása hanem igényes, részletes leírás a kis otthoni projektekről, szívásokról. Nagyon pöpec lett a végeredmény, gratulálok! Én is gondolkodtam hasonlóban de nekem fele ennyi türelmem és kitartásom sincs :D

(#4) ScrapUnit válasza Wanderlust (#3) üzenetére


ScrapUnit
aktív tag

Épült kb. 1 éve egy 2. komplett szett E36-os üléssel és 260-as óracsoporttal, de mivel jött a savazás a 450-es árra, így fogtam és elbontottam. Megmaradt belőle a műszerfal gyújtáskapcsolóval és van pár óracsoportom is. Hirdetéseim között megtalálható.

Ha bárki szeretne hasonlót építeni, akkor tudok segíteni alkatrész beszerzés ügyben.

::::::Xiaomi Mi11i SnapDragon Powered::::::pü-t hamarabb észreveszem! Ha nem veszem fel a telefont, írj pü-t! {30/912-7553}

(#5) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Szuper! :R

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#6) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

"Gyakorlatilag 1,5 hónapom ment el azzal mindenféle segítség nélkül, hogy az óracsoport műszerei működjenek."
És ez még csak nem is kirívó az ilyesmiben, nekem is ilyen hosszú dolgaim vannak :D

Jó lett a cuc :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) mephi666


mephi666
nagyúr

nagyon komoly lett :R

"a visszajelző lámpák és az index nincsenek bekötve"

...ez bmw-nél teljesen megbocsátható :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#8) hege8888


hege8888
aktív tag

Gratula hozzá, jó cucc! Hova valósi vagy?

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#9) ScrapUnit válasza hege8888 (#8) üzenetére


ScrapUnit
aktív tag

Újhartyán.

::::::Xiaomi Mi11i SnapDragon Powered::::::pü-t hamarabb észreveszem! Ha nem veszem fel a telefont, írj pü-t! {30/912-7553}

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.