2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Soltanus Euridiche, a szultáni fejhallgató

Írta: | Kulcsszavak: Soltanus . Euridiche . ADX5000 . Audio-Technica . fejhallgató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezetés, előszó:

Egy fórumhozzászólás adta az ötletet, hogy meghallgassam. Rövid netes keresést és egy gyors e-mail váltást követően kaptam lehetőséget és időpontot.
Vittem a saját fejhallgatómat is, az Audio-Technica ATH-ADX5000-et is, amelyet végül a helyszínen nem használtam.
Rövid köszönés és néhány mondat váltása után az úriember magamra hagyott a Soltanus Euridiche-vel.
A környezet csendesnek és nyugodtnak volt mondható (tehát ideálisnak) és két órán keresztül volt lehetőségem hallgatni.
A fejhallgató vadonatúj volt, csupán 1-2 órát ment előttem, mondhatjuk hogy részben én járattam be.
Továbbá említette, hogy egy új revíziójú, kissé javított változathoz van szerencsém.

Miután véget ért a meghallgatás, a legrövidebb úton hazamentem és otthon az ADX5000-essel ugyanazokat a dalokat meghallgattam összevetés céljából.

Forrás:

Electrocompaniet ECM 1 MK2 streamer
Way Cables Poetry+ RCA összekötőkábel
Soltanus Acoustics Mezzoforte fejhallgató erősítő

Kinézet, design:

Egyéni ízlés kérdése, hogy a Soltanus vagy az Audio-Technica a tetszetősebb. Az ADX5000 a japán mérnöki precízitást képviseli, valamivel kisebb de sokkal könnyebb súlyú. A Soltanus Euridiche fejedelmi,
luxus-prémium hatású, számomra meglepő volt a szépen csillogó rézszín a belsejében a szövet alatt. Viszont nekem teszik az Audio-Technicá-ban az, hogy van egy kevés natúr fémszín is rajta kívül, kevésbé egyszínű.

Összeszerelési minőség és anyaghasználat:

Mindkét fejhallgató példásan van megépítve, és bár eltér az anyaghasználat, de mindkét gyártó az árkategóriának megfelelő minőségi anyagokat alkalmaz.

Kényelem:

Ha elsőre veszed fel akkor lehet hogy egyformának érzed a kényelmi szintet, de hosszabb távon komfortosabb lehet az Audio-Technica a 270 grammos súlya okán, szemben az Euridiche
620 grammos súlyával. Továbbá hosszabb távon kellemesebb lehet az Audio-Technica velúr párnája, mint a Soltanus Euridiche bőrpárnája, amely egy nagyon picit izzasztott 2 óra elteltével.
Természetesen ez nem nagy probléma és feltételezem hogy cserélhető a párna, aki erre érzékeny lenne.
A Soltanus Euridiche-ben viszont nagyobb hely jut a fülednek, később pállik be.

Ár (a kevésbé drágától a drágábbig) :

1. Audio-Technica ATH-ADX5000
2. Soltanus Euridiche

Hangminőség:

Összességében:

A Soltanus Euridiche a legjobb fejhallgató amit valaha hallottam, ideértve a Hifiman Susvarát is.
Rendelkezik a Sennheiser HD800S nagy terével (amelyet sokáig birtokoltam) és három dimenziós hatásával, nagyon kellemes sebességgel és részletességgel van megáldva.
A basszus nagyon precíz, talán tökéletes, se nem sok, se nem kevés. Az énekhangok igen jók és a magasak sem bántóak. Rendkívül kiegyenlített, kifinomult, részletes és precíz.
A kiegyenlített a legjobb szó rá, mindenből ad és mindenből jót ad a HD800S legendás terességével. Fel van adva a lecke, mivel lehet felülmúlni.

Összevetve az Audio-Technica ADX5000-rel:

Nem ég és föld a különbség, de az Audio-Technica a Soltanus Euridiche kifinomultsága és tökéletessége után egy kicsit sprődebbnek, nyersebbnek vagy harsányabbnak tűnik, de azért ez sem rossz, nekem még mindig szépen szól. A basszus mennyisége nem sokkal kevesebb, viszont a basszus kevésbé feszes és a legmélyebb hangok halkabbak, ez doboknál érzékelhető például, a Soltanusnál mintha kissé élettel telibb lenne a dobolás, de nem olyan mértékben ami elnyomná a zene többi részét, szerintem tökéletes.
Az ADX5000-nek egyértelműen kisebb a tere, a 3D-s hatás is kevésbé van jelen, viszont jobban koncentrál az énekesre, mint a Soltanus, utóbbi az énekest és a hangszereket egy szinten kezeli, míg az Audio-Technica kicsit jobban fókuszál az énekesre.
Szépen szól az Audio-Technica is, az énekhangok jobban előtérben vannak, részletesebbek is, élethűbbek és természetesebbnek hatnak, de elsősorban csak az énekhangok.
A vokálok esetében tehát van egy apró győzelme az ADX5000-nek szerintem, de valószínűleg minden másban alulmarad, ha nem is olyan drasztikusan. A vokálok részletessége és a valamivel gyengébb basszus miatt viszont érzésre mintha egy kicsit vékonyabban szólna az Audio-Technica, illetve talán kissé kevésbé kiegyensúlyozott, aminek az oka lehet a forrásom nem 100%-osan tökéletes szinergiája a fejhallgatóval.
Szóval az ADX5000 "emberközpontúbb", jobban érzed magát az előadót, a Soltanus inkább "technikásabb", jobban érzed a zene egészét. A magas hangok ízlés kérdése, talán az Audio-Technikánál élénkebbek, szebbek, más ember akár kissé harsánynak is mondaná.
A Soltanus után azért vissza lehet szokni az Audio-Technicá-ra.

Az Audio-Technica ATH-ADX5000 forrása:
Massdrop Grace Design Standard DAC, Gustard H10 (Burson v6 Vivid Single + Burson v5i Dual Op Amp)

Frissítés: Annyival kiegészíteném a fentieket, hogy a fenti összevetés az Audio-Technica esetében egy Aliexpress-es ezüst kábellal történt, amelyet az írás pillanatában jobbnak gondoltam az ADX5000 gyári kábelétől. [link] Illetve hibrid Dekoni fülpárnákkal: EPZ-TH900-HYB
Az ezüst kábel, lehet hogy leheletnyivel több részletet ad, viszont a hangzást kismértékben kedvezőtlen irányba tolja el, több magast, kevesebb mélyet ad ezáltal kissé harsánynak és vékonynak tűnik, kevésbé hat kellemesnek. Próbaképp visszatettem a gyári rézkábelt, így jobban tetszett nekem az Audio-Technica, visszatért, javult a szinergia és a balansz, a kifinomultság, sőt talán a tér is. A harsány és vékony szavakat visszavonom, az talán az ezüst kábel miatt jutott eszembe, a gyári kábellal a harsány jelző nem jutott volna eszembe. De nem olyan mértékű a különbség, hogy a fenti megállapításimat visszavonjam, alapvetően a vokálokban jobb az Audio-Technica, minden másban kicsit alulmarad. A gyári kábellel viszont határozottan balanszírozottabb, kellemesebb lett az én füleimnek. Továbbgondolva azt, hogy egy rézkábellel kellemesebb az ADX5000, kicsivel később rendeltem hozzá egy gyáritól szerintem jobb minőségű rézkábelt. [link] Igazából azt tudom mondani, hogy a jó minőségű rézkábelre váltva, illetve visszatéve a teljesen velúr fülpárnákat EPZ-TH900-ELVL, számomra az ADX5000 így hozza a legjobb formáját, a színpad nőtt a velúr fülpárnákra váltva, a tonalitást sikerült egész jól eltalálni ezzel a rékábellel, szerintem egészen kiegyensúlyozott lett, picivel a tisztaság is javult a gyári kábelhez képest. Így már szerintem a különbség még kisebb lett a Soltanushoz képest, a vokálokban immár pedig nekem verhetetlennek tűnik az Audio-Technica. A Soltanus iránti vágyakozásom lecsökkent ezután, úgy gondolom ha ennyire meg lehet közelíteni jóval kevesebb pénzből és bizonyos aspektusból akár felül is múlni, akkor csak akkor érné meg, ha rengeteg pénzem lenne, jelenleg számomra a Soltanus a luxus kategóriába sorolható. Nem is beszélve arról, hogy hosszabb idejű zenehallgatás után a 620 grammos súlya kényelmetlenné teheti.

Összevetve a Hifiman HE1000SE-vel:

A HE1000SE élénk hangzású, de szerintem nem rendelkezik a Soltanus Euridiche kiegyensúlyozottságával, kifinomultságával, térhatásával és eleganciájával. Van neki mindenből, csak kevesebb, nem hinném hogy lenne aki a HE1000SE-t preferálná a "szultáni" fejhallgatóval szemben.

Megjegyezném azért, hogy a legtöbb ember a HE1000SE-t preferálná az Audio-Technica ADX5000-rel szemben, remek fejhallgató a Hifiman HE1000SE, de a részletes összehasonlításukra most nem térnék ki.

Összevetve a Hifiman Susvará-val:

Bár sokat nem hallgattam a Hifiman Susvarát, összességében talán negyedórát, de inkább a Soltanus Euridiche, ha választanom kellene.
A Hifiman Susvara talán picit mesterkéltebbnek tűnt, a tere is kisebb volt, illetve a fülem se fért el 100%-ig benne (tudom párnacsere). Illetve ízlésemnek egy kicsit túl ütős vagy erős volt a basszusa a Susvarának, amennyire emlékszem.

Összegzés, konklúzió:

Ha van rá pénzed és szereted a zenét, akkor megéri ez a zseniális fejhallgató. Elképzelhető, hogy nem fogsz jobbat hallani az életedben.
Esetleg, ha komolyan gondolja valaki, próbáljon ki egy kevésbé drága fejhallgató erősítő egységet, esetleg egy kevésbé drága fejhallgatót ugyanettől a gyártótól, hátha neki az lesz a nyerő.

Kiegészítés:

Technikai újítás a beépített kapcsoló, amellyel lehet a hangszínt szabályozni. Én úgy találtam, hogy van egy alsó állás ami a basszust erősíti, vagy egy semleges, középső állás és van egy olyan
amely a magas hangokat helyezi előtérbe. Mindenképpen hasznos, szerintem jól eltalálták. Nem olyan drasztikus a változás, de gyors finomhangolásra jó.

További képek: [link]

Korábbi vélemények, tesztek: [link] [link]

Remus389

Hozzászólások

(#1) fehér_ember


fehér_ember
addikt

Forrás, DAC, sztereó vas esetleg a kábelek? Valamit megfigyeltél azok közül is?

(#2) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Örülök az élményednek, de kibújik belőlem a kukac, bocsi. :) A füles tényleg nem egy noname cucc, de csak egy szem a láncban. Ez az összehasonlítás hmm... eléggé gyengusz lábakon áll. Mi volt a forrásanyag? Milyen kábel? Milyen erősítő? DAC? Csupa olyan dolog, amely komponensek cserélgetésével akár majdnem ugyanarra a szintre hozható a két fejhallgató. Sarkalatos példa: Soltanus egy walkmanba dugva, bitto duóval, AT meg egy FIOO- val hajtva, Mozart-tal. Észveszejtő különbség, ugye? Plusz ott van nagyon helyesen feltüntetve a bejáratás. Némely audiokomponenset akár több száz órát is járatni kell, hogy elnyerje a végleges hangzását.
Félreértés ne essék, nem akarok trollkodni, okoskodni, meg hasonlók, csak úgy kikívánkozott belőlem, mert olyan "hirtelen" ez az írás. Ettől függetlenül jó, és személy szerint örülök is, hogy van még itt valaki aki hangcuccról ír, csak picit többet vártam. Mint a kupiban a legszebb nő, aki váratlanul felmegy veled szobára, de csak a bokáját mutatja meg :DDD

(#3) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Hoppá hoppá, megelőztek. :B

(#4) Remus389 válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


Remus389
veterán

Ez volt a forrás, de ez látszik is a További képek-ben.

[link]

Beírom, jogos.

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#5) SirRasor


SirRasor
őstag

Köszönjük, jó volt olvasni :R
Kíváncsi volnék azokhoz a fejhallgatókhoz képest milyennek hallanád, amiket említettek ebben a videóban, mint a legjobbak, amiket valaha hallottak pl: Audeze LCD-4.

Make Love not war!

(#6) fehér_ember válasza Remus389 (#4) üzenetére


fehér_ember
addikt

Amúgy valószínű hogy jól ki volt szolgálva. Illetve elhiszem hogy abba a nem túl sok időbe csak a fejessel és a hangjával voltál elfoglalva. Szóval egyáltalán nincs gond azzal ha az említetteket nem figyeled meg. Csak kíváncsiságból kérdeztem.
Tök jó hogy te is meg tudtál fülelni egy ilyen, még jobb fejest.
Ezt is átfutottam

(#7) Remus389 válasza fehér_ember (#6) üzenetére


Remus389
veterán

Jó hát nem nagy ügy, holnap megkérdezem az úriembert, hogy mi volt a DAC és a kábelek is ha tudja.

A cikket még tudom javítgatni utólag is egy kicsit. ;)

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#8) Remus389 válasza SirRasor (#5) üzenetére


Remus389
veterán

Jó kis video, csak azt mutatja be amit eddig is tudtunk, hogy ahány ember, annyi ízlés az anyagi lehetőségeik által megkötve.

Szerintem az LCD-4-et nem igazán érezném jobbnak, a Soltanusban az a különleges hogy teres és 3D-s mint a HD800S, de attól azért szebben szól. Igaz nem hallottam az LCD-4-et, de a jelenlegi tudásom szerint nem hinném hogy jobban tetszene az LCD-4.

Mindenesetre jó volt kipróbálni a Soltanus-t.

Ezek után már a Sennheiser HE-1-est szeretném kipróbálni (arról biztos írok), esetleg egy Stax-ot.

fehér_ember: írtam neki, majd ha válaszol, update-elem a cikket

[ Szerkesztve ]

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#9) Hieronymus válasza Remus389 (#7) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Érdekes lenne m volt a zene forrása és formája.
Ha már a 3D hangzásnál tartunk Atmos vagy más Spatial audio forrás hangzástesztje is érdeke lenne.
További érdekesség a CD az Ultra HD (például 24bit/192KHz korrekt forrásból) minőség összehasonlítása.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#10) Remus389 válasza Hieronymus (#9) üzenetére


Remus389
veterán

Közbe meglett a válasz:

Electrocompaniet ECM 1 MK2 streamer
RCA összekötőkábel Way Cables Poetry+
Soltanus Acoustics Mezzoforte fejhallgató erősítő

Azt mondta amúgy ott, hogy ő elsősorban a bakelitet szereti, utána a CD-t aztán a Tidal-t.

Ezek szerintem már olyan finomságok, amik nem annyira mérvadóak, úgy értem már nincs olyan orbitális különbség, legalábbis nem hinném, hogy gyökeresen más konklúzióval írtam volna meg a cikket, szerintem én azt már nem hallom ki.

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.