2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Resizable BAR bekapcsolása hivatalosan nem támogatott alaplapokon.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Magának a resizable bar-nak nincsenek túl nagy követelményei harveres oldalról hiszen a pcie 3.0 szabvánnyal jött ami gyakorlatilag Intel Ivybride-től elérhető azaz akár 10 éves hardveren is bekapcsolható (pl X79-es alaplapokon). Szinte minden mai gép képes kezelni és csak szoftveres licitációról van szó hiszen a linux már évek óta támogatja mindenféle moddolás nélkül.
Az is nyilván való hogy az alaplap gyártók nem fogják támogatni a régebbi hardvereiket, valamint amiből csak lehet pénzt fognak csinálni ezért az alsóbb kategóriában is el fogják hagyni ezt a támogatást.
Videókártya oldalról nincs igazán jó információm minél is működik egyáltalán. Általánosságból talán arra gondolok hogy 4gb-nál nagyobb kártyák támogatják. (RX480, RX580-oknál megy) A gond az hogy hiába támogatja a lap és a gpu ha maga a driverben meg nem engedélyezhető. AMD esetén ez kevésbé gond hiszen van moddolt driver (link a cikk végén), Nvidia esetén még keresem a megoldást rá.

Tehát bekapcsolható igaz bios módosítás szükséges hozzá, azaz egy DXE Uefi driver ([link]). A gond az persze hogy ez nem teljesen veszélytelen mert bele kell nyúlni magába a biosba, így a moddolást csak annak ajánlom aki képes visszaírni egy hiba esetén a jó biosát.

Szükséges követelmények:
PCIe 3.0 (Ivy Bridge és újabb)
4G Decoding bekapcsolása biosban (ennek hiányában nem fog működi de moddolható ez a hiány is további bios módosítással)
BIOS támogatás nagyméretű BAR címekhez, gyakorlatban a legtöbb asztali gépbe szánt bios 2Gb BAR méretet kezel maximálisan és a jobban felszerelt lapok kezelik ezen felül de még így is számíthatunk plusz teljesítményre.
UEFI képes bios és úgy telepített windows

A moddolás menete:
Töltsük le az alábbiakat:
https://github.com/LongSoft/UEFITool/releases/download/0.28.0/UEFITool_0.28.0_win32.zip
https://github.com/xCuri0/ReBarUEFI/releases/download/0.1/ReBarDxe.ffs
https://github.com/xCuri0/ReBarUEFI/releases/download/0.1/ReBarState.exe
Tömörítsük ki őket majd nyissuk meg az uefi tool-t majd abban a saját eredeti bios fileunkat.
Keressük meg a DXE driver részt, ez leginkább a legalsó vagy egyel felett ágon van. Majd a legutolsó bejegyzéshez szúrjuk be a letöltött ffs file-t.

Ezután töltsük fel a moddolt biosunkat (ez gyártónként más, egyes gyártók nem engednek moddolt biost feltölteni, külső író lehet szükséges a művelethez)
Ha a gépünk ezután elindul akkor windows alatt futtassuk a fent letöltött rebarstate.exe-t és próbáljunk rá kezdetnek kicsi rebar méretre.

Ha sikerült akkor reboot majd GPU-Z advanced fülön ellenőrizzük hogy működik-e.

Azt tudni kell hogy a GPU-Z a hivatalos adatokat mutatja adatbázisból olvasva tehát a felső GPU support és az alsó driver support is negatív lesz ha nem támogatott gpu-val próbálkozunk de ez csak így jelenik meg, maga a rebar működik ha alul megjelenik a nagyobb rebar méret amit beállítottunk.
Nem támogatott AMD Gpu esetén a nimez moddolt driverek jelentik a megoldást, mert ezekben alapból kapcsolható a Rebar támogatás játékokra.
https://sourceforge.net/projects/amernimezone/files/
Rebar engedélyezése esetén egy ma már réginek számító de még véleményem szerint használható X99-es konfigon is lehet mérhető és érzékelhető gyorsulást elérni. (mondjuk 18 magos 3,6ghz+ Cpu-val azért ma is megállja a helyét némely játékban)
Resizable Bar On vs Off | E5-2696 V3, X99-TF | RX 6800XT | Assassin's Creed Valhalla

Nem támogatott Nvidia Gpu esetén sajnos még nincs információm milyen módon kapcsolható be a driverben ez a támogatás. Amint lesz infóm bővítem a bejegyzést. Nálam az LGA3647-es platformomon a moddolás sikerült de GPU-Z nem mutat nagyobb Rebar méretett annak ellenére hogy a nagyobbik (Tesla M40) videókártyámon Enable-t ír, valószínű a driver nincs felkészítve rá.
És persze egy rebart igénylő kártyával működik is hibátlanul:

Hozzászólások

(#1) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Erről már kérdeztem a VGA-s Topic-ban, de ott se tudtak többet mondani, mint azt a két fajta, némileg azért eltérő, eléggé általánosítgatós "véleményt", amit előtte már kigugliztam róla:

1. Kapcsold be nyugodtan, lassabb nem lesz tőle, ami meg kihasználja, akkor ott még "akár" gyorsabb is "lehet".

2. Ami "kihasználja" ott lehet gyorsabb is pár FPS-el, de ami nem, ott meg lehet épp, hogy csökken majd tőle az FPS érték.

No most akkor hol az "igazság" az én esetemben(?):
Egy UHD 630-as IGP (!!!) esetén is van (e) értelme bekapcsolni a BIOS-ban? Nyilván azért kérdem, mert jelenleg dVGA hiányában ezt használom játékra is és mivel az IGP alapból nem valami erős, így minden-pár FPS növekedés jól jön.

(A Resize Bar ficsőrt az alaplapom és a CPU (IGP) is natívan támogatja, tehát ez most nem egy "mókolós" kérdés.)

(Nem csak az írás szerzőjének szól, bárki, aki kompetensnek érzi magát, írhat véleményt, THX!)

[ Szerkesztve ]

(#2) nemlehet válasza SunMount3r (#1) üzenetére


nemlehet
őstag

Engem bugoktól eltekintve meglepne, ha a ReBAR teljesítménycsökkenést okozna. Ugye ez igazából csak annyit csinál, hogy a VGA frame buffer-hez a CPU nem 256 MB blokkokban fér hozzá, hanem akár teljes egészében, így ott ahol ez volt a szűk keresztmetszet ott kiikatatódik egy bottleneck.

Ettől nyilván nem fog semmilyen VGA megtáltosodni, de ahol nagyon intenzív write-read van a frame bufferben ott számíthat. Amúgy tudtommal ennek csak dedikált VGA-nál van értelme, egy IGP-nél eleve hozzáfér a CPU.

Magam részéről be van kapcsolva, a 3060 Ti-on volt ahol megszűntette a texture poppingot illetve talán a minimum frame rate javult 1-2 játékban, de nem szoktam tesztelgetni külön, nem mértem ki.

Amúgy ez ugyan az mint az AMD féle SAM, csak ez már intel CPU-val (11 Gen-től) és Nvidia GPU-val is működik.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#3) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Nekem ASUS alaplapom van (TUF Z270 Mark 2) és nálam nem bin fájlban van, hanem cap-ban, ott is ugyanúgy működik, vagy ott trükközni kell?

(#4) Fred23 válasza SunMount3r (#1) üzenetére


Fred23
nagyúr

Gyors Division teszt eredménye 3400G Vega11 IGP-jével, a 32 GB RAM-ból 8 GB lett leválasztva VRAM-nak:

[L:/dl/upc/2022-11/21/16551_mifdjnewvodkwgsz_img_20221121_162921.jpg]Kép[/L]

[L:/dl/upc/2022-11/21/16551_igcde0a8lngczhxn_img_20221121_163747.jpg]Kép[/L]

[ Szerkesztve ]

(#5) SunMount3r válasza nemlehet (#2) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ja, most olvasom csak, hogy ez egy PCI-e "teknolodzsi", tehát akkor az IGP-nél eleve kizárva?
Meg azt is, hogy GTX 30xx kártyáktól támogatott csak. Ezek szerint egy 1660-al is teljesen fölösleges bekapcsolnom?

Meg fura, hogy így, hogy most még csak az IGP van a gépben, az Asus deszkám BIOS-ában még is be lehet kapcsolni. ??? :F

(Amúgy a Gen.10-es CPU-k is támogatják már).

(#6) nemlehet válasza SunMount3r (#5) üzenetére


nemlehet
őstag

Igen és igen.Szerintem egyáltalán nem fura, egy csomó dolgot be tudsz kapcsolni amit nem használsz. A lap tudja és tulajdonképpen nem érdekli, hogy van-e olyan hardware ami ki tudja használni.

Mondom ez csak egy potenciális megoldás specifikus bottleneckre. Van olyan hardware ahol ez nem számít, van olyan motor aminél nem számít és van amikor más bottleneck van ami hamarabb behatárolja az FPS-t.

Ártani nem fogsz vele ha be van kapcsolva szerintem, mondom valamilyen bugtól eltekintve engem nagyon meglepne, ha negatívan befolyásolná a teljesítményt.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#7) DraXoN válasza nemlehet (#2) üzenetére


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

Amin javít a bekapcsolás, hogy idővel kvázi kötelező lehet, mert "hatalmas" munkát velet le egy-egy játék optimalizációjakor a léte.
Nem véletlen, hogy az ARC kártyáknál kvázi kötelező. Annyira kezdetleges a driver, hogy rengeteg melójuk lenne alapból, de ezzel a memória optimalizációs driver instrukciókat megtudják oldani.

AMD és Nvidia esetén ez még most mindegy, mivel ők rengeteg idő alatt rengeteg pénzből optimalizálgatták végig a memória pufferelési futószalagjaikat.. De ha elkezdenek ezen spórolni... ha ez pár éven belül megtörténne akkor lehet visszamenőleg bekapcsolják régebbi VGA-ikon is. Nagy kérdés az alaplapgyártók adnak-e ki utólag biost erre (nem valószínű, marad a hackelt bios ha valaki régebbi cuccot használna).

Az RT is hasonló lesz idővel.. Sőt utóbbi célja eredetileg is az, hogy a játék programozók életét megkönnyitse, és a mapping tükröződés és fény/árnyék trükk effekteket ki lehessen dobni a francba... Töredék idő alatt készülhet el egy-egy pálya rész csupán RT-vel, gyakorlatilag nem kell utómunka a helyszíneken a fény-árnyék-tükröződés javításokhoz.
Csak amíg nem támogatja minden kártya, kielégítő sebességgel (max "extra" effektre jó mint marketing elem)... azt mondanám RT még úgy 3-5 év, de Resizable BAR lehet 2-3 év múlva kvázi kötelező lehet

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.