2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Nvidia bányászkártyák játékra összesítő (P és CMP széria)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nvidia még a GPU hiány idején gondolt egyet és kiadott dedikált bányászkártyákat. Ezek a kártyák akkor még Pascal alapúak voltak. Ma már igen kevés pénzért megvehetőek. Mindegyikük (pontosabban egy kivételével) játékra használhatóak de csak moddolt driverrel és némely kártya igen komoly limitációval rendelkezik. Kimenetük nincs, így másik kártyával vagy valamilyen integrált megoldással bírhatóak kép megjelenítésre. Némely kártyán rajta van egy vagy több kimenet de nem aktív.

Driverhez patcher hogy működjenek a kártyák gyorsításai:

https://github.com/dartraiden/NVIDIA-patcher
Moddolt driver igen nagy hátránya hogy egyes muliplayer játékok csalásvédelme jelezni fog miatta. Illetve windows update automatikus driver frissítését is le kell tiltani hogy ne rakjon fel frissebb drivert.

Pascal széria

P106-90
Ez a GTX 1060-asból készült,de letiltott feldolgozókkal. Létezik belőle 3Gb és 6Gb verzió is.
Vételre már nem ajánlom csak ha nagyon olcsón lehet hozzájutni. 10eFt körül érhet valamit

P106L/M
Ez a low end verziója a 90-es-nek, találhatunk itt passzív kártyákat is.

P106-100
Ez egy az egyben GTX1060-as specifikációval rendelkezik. Jó alternatíva 1060-as helyett viszont már azoknak az ára sem vészes így csak akkor ajánlom ha olcsón hozzá lehet jutni. kb 20eft.

P104-100
A GTX1080-as butításával készült, feldolgozói csak 1070-es szintjét hozzák viszont GDDR5X ramokkal van és sávszélessében is hozza a 1080-as szintjét. Bios szinten limitált PCIE sávszéle csak 4x 1.1 módot tud maximum, ez miatt némely játékban gyengén teljesít.
4Gb-os modellek egy része 8Gb-ra moddolható bios cserével. Játékra ugyan nem a legjobb ilyen kategóriában viszont AI-ra (pl stable diffusion) és egyéb számításokra jó lehet.
20-30eft között kapható.

P104-101
Ez már teljes értékű GTX1080 GPU-t kapott viszont a lassabb ramokkal GDDR5 és pcie mód it is limitált. Ritkább darab.

P102-100
A GTX1080Ti bányász verziója, 5Gb-os modellek 10Gb-ra moddolhatóak. Pcie sáv limit itt is bios lockos.
30eft vehető. Inkább számításokra
P102-101
Szintén GTX1080Ti alapokon de 10Gb vrammal viszont csak GDDR5-el kevesebb sávszélességgel.

CMP Széria
2021-ben Nvidia újra készült jópár kártyával arra hogy a bányászoknak alternatívát nyújtson.

Ezek a kártyák szintén elég sok limitációt tartalmaznak hogy ne lehessen őket játékra használni. Érdekesség hogy ezekből pár limitációt orvosolni lehet de sajnos nem az összeset így nem tekinthetően teljes értékűnek egy ugyan azon játékra készül kártyával szemben.

Nézzük a kártyákat, pontosabban típusokat mert sok gyártó készített ilyeneket. (Asus, Gigabyte, Evga, Galaxy, Colorful...)

NVIDIA CMP 30HX

TU116 GPU-ra épül amelyet asztali formában az 1660-as típusnál láthatunk.
Feldolgozókból 1408 aktív amely 1660 alap verziója és 1660 Super verziójával egyezik meg.
196bit GDDR6 6Gb található rajta 336Gb/s sávszéllel, ez leginkább a 1660 Super specifikációi.
Így tehát nyers erőben mondható hogy a 1660 Super-nek felel meg. TDP is egyezik.

Igen ám de itt a PCIe sávok is meg lettek nyesve. Azaz 4x módban működnek csak de legalább 3.0 módban, az nem limitálja jelentősen.
Ebay-en átlagosan 30eft-ba kerül.

NVIDIA CMP 40HX
Specifikációk szerint ez egy leginkább egy GTX 2070-esre hasonlít.

Helyreállított Pcie sávokkal versenyképesebb de továbbra is csak 1.1 módban működik.


Kép forrása és infók:
Making an RTX 2070 from a Mining CMP 40HX for $100
Ebayen 40-50eFt között vehető meg.

NVIDIA CMP 50HX
Az RTX 2080Ti GPU-ját kapta de valamelyest megnyesve. PCIe sávjain szintén hiányoznak az SMD-k viszont itt egy youtuber szerint kevés az alkatrészek pótlása, továbbra is csak 4x módban működik.

NVIDIA CMP 70HX
RTX 3070 Ti bányász megfelelője, valamiért kevesebb van belőle használtpiacon.

NVIDIA CMP 90HX
Ez már egy érdekesebb specifikációjú kártya, tekintve a 3080 10Gb-ashoz hasonlít de jóval kevesebb feldolgozóval viszont a sávszélessége megmaradt.

Átlag ára ebayen 130eFt

NVIDIA CMP 170HX 8 GB és 16GB verziók
Ez egy eléggé különleges kártya, igazából nincs asztali kártya megfelelője mert szerverekbe szánták. Maga a GPU sem játékra készült.
Kissé furcsa mert HMB2e rammal szerelték de a legtöbb ilyen kártyát messze több rammal látták el. Esélyesnek tartom hogy itt lehetőség lenne több ram feloldására mert maga a sávészlesség az megvan ugyannakor nem hiszem hogy ilyen ramokból gyártottak volna ilyen kicsi méretűeket. Számomra talán ez a legérdekesebb, jó lenne számításokra használni. Gyárilag nincs aktív hűtése plusz barkácsolást igényel asztali géphez.
Pcie sávjai javíthatóak és Grid driverrel használható számításokra.

190-200eFt-ot kértnek érte ebayen.

Összességében ezeket a kártyákat nem kimondottan játékra ajánlanám, főleg a pcie sávok limitációi miatt meg persze a kimenetek hiánya miatt ugyannakkor látszólag a használtpiacot végignézve nincsenek rossz árban. Ha esetleg valakinek csak számításokra kell és kevés pénzből akarná kihozni annak példának 20eft-os P104 8Gb GDDR5X-el vagy 40eft-os 40HX jó vétel lehet.

Nyilván sok helyen felvetették hogy mi történne ha ezen kártyákra az asztali GTX/RTX megfelelő biost raknánk fel. Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet. Rárakhatóak külső íróval (pl: ch314a) viszont maga a PCB tartalmaz egy GPU ID strap ot ami gyakorlatilag egy smd sor és arra szolgál hogy a GPU-t beállítsa adott működésre (GPU típusát és ramok típusát állítja be) Tehát szükséges még ennek az újra beállítása is (SMD alkatrészek cseréje más sorrendben). Ugyannakkor nem merültem nagyon bele de esélyes hogy maguk a GPU-k is fizikailag meg lehetnek csonkítva.
A leginkább zavaró dolog szerintem maga a PCIE sávszél limitációja, némely kártyán hardveresen is 4x-re van butítva de az legtöbb esetben javítható (csak CMP kártyákon) viszont maga pcie mód szoftveresen van butítva 1.1 verzióra.

Minél több információt szeretnék összegyűjteni hogy aki esetleg szeretne ilyen kártyákkal dolgozni, barkácsolni az minél több infót találjon egy helyen. Köszönöm!

Jelenleg egy kártya van nálam ilyen, amihez még várom a segítségett több fórumból.
ASUS P104-100 4G bányászkártya játékra (~GTX1080 8Gb GDDR5X)

Hozzászólások

(#1) fo_di


fo_di
őstag

szia,
ezekkel a videó transzkódolás működik? plex szerverbe nem lenne rossz egy olyan, ami tud h265-öt vagy 4k-t, és az se lenne baj, ha nincs fizikai kimenete

(#2) MasterDeeJay válasza fo_di (#1) üzenetére

Ezt le tudom tesztelni valahogy? Hivatalosan nem tudnak de lehet a moddolt driverrel igen.
Amúgy ilyen célra a 20-30eft-os tesla p4 ami biztosan tud ilyet.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) fo_di válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


fo_di
őstag

azt nézem, hogy nvenc és nvdec támogatás kéne rájuk, ami problémás

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.