2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Dual Xeon 771 Hűtési és Sata problémák 4. rész

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előzmények:
Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész
Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész
Dual Xeon 771 nincs lehetlen 3. rész

Az integrált Intel ICH9R vezérlő valamiért csak 1.5G módban megy ami azt jelenti hogy 130-140Mb/s nél nem képes többet átvinni. Ez egy hagyományos lassabb vincsinél nem probléma, de SSD-nél számomra már nagyobb veszteség. Hivatalosan a vezérlő támogatna sata2 sebességet is ami elméleti 300mb/sec de ezt csak SAS eszköznél tudja.
Két választásom van, veszek egy egyszerű sata3 vezérlőt ami 1x PCIE csatolóval 250mb/s-et tud (1.1 módban), vagy veszek használtan egy 4x pice támogású sata3 vezérlőt. Előbbit választottam, mivel elfogadható áron nem találtam csak sata2 módúakat amikkel ugyan ott vagyok mint az olcsó 1x vezérlővel.
Eredetileg Raid0-t akartam de ahhoz rengeteg sávszél kell, azt meg csak 4x-8x pice sáv adhatna meg 1.1 módban.
Szóval megvettem az egyik legolcsóbb egyszerű pcie sata vezérlőt.
PCI-E To SATA3 PCI E SATA3.0 6Gb/s the SSD Asmedia Chip Expansion Card ASM1061
Ez egy faék egyszerű kártya, driver sem kell hozzá és minden alaplap kezeli. A HP lapom egyből felismerte és a boot menüben is hozzáadta a kártya által felismert eszközöket.
Feltelepítettem a nemrég kiadott Win10-et, bár partícionálásnál kiírta hogy nem sikerült létrehozni rendszerindítót, viszont ezt megoldottam egy egyszerű újraindítással.
Teljesítményre olvasásban hozta az elvárt 220-240Mb/s értékeket, sajnos ennyire képes a kártya és a lap is. Ez kb egy átlag alaplap sata2-es módja. Nem nagy érvágás mert amúgy sem tudna sokkal többet az SSD-m (OCZ Vertex3), csak szintetikus tesztekben tömörítetlen adatokkal amik amúgy sem képviselnek semmilyen valós használatot.
Na akkor sata megoldva, bár ha használtan sikerülne szerezni max 5eFt-ért egy sata3 képes kártyát ami pcie 4x akkor vállalható lenne raid kiépítése több extra ssd-vel. Bár gyakorlati haszna számomra nem lenne, de jól mutatna egy 800-1000Mb/s érték teszteken.

Következett a hűtés.
Az ingyen kapott s604-es hűtő rendben tette a dolgát és vettem mellé meg egy kicsivel nagyobbat de ugyan úgy s604-est. Ezekről annyit kell tudni hogy 140w-os procikkal is elbírnak és közel egy kilósak, teljesen réz anyagúak. Hogy ne legyen egyszerű a dolog, Intel imád megoldani mindent úgy hogy platformváltáskor szinte semmit ne lehessen használni az új gében (szorri még mindíg húz a szívem az AMD felé) ezért a 604-es hűtő bár lyukra kompatibilis de magasságra nem az. A 604-eseknél van egy magasító, ezt kellett csak kihúzni a hűtőkből.


Ezek a hűtők alapból igen csak hangosak, a jelenlegi HP bios egyáltalán nem szabályozza őket és mindegyik maximum fordulaton pörög.
Legegyszerűbb megoldás az volt hogy egy ellenállással csökkentem a hűtőkre adott feszültséget. Bár én szeretek barkácsolni de a gyári hűtők kábelét nem volt szívem megbontani, megoldásnak megint ebay és 4 pines (gondolva a jövőre és amúgy is baromira mindegy ennél a gépnél hogy 3 vagy 4 pines) ellenállásos kábelek közbeiktatása volt. (650Ft volt 5db, ennyiből nem raktam volna össze itthon)
5pcs Male to Female PWM 4 Pin Fan Wire Denoise Decelerate Extension Cable
Ja igen, a rekord 56 fok az első magnál (a többi 50 fok körüli) fél óra prime95 után minden alapon ezekkel az ellenállással leszabályzott ventikkel!

A hűtés most már elviselhető hangszintű, de még mindig fel tud hangosodni a tápegység (szerencsére 1db-al is működik). Kikapcsolva egy táp 15-20w-ot fogyaszt.
A táp egyébként egy egész szép paraméterekkel rendelkező igen kompakt darab, ennek az a hátránya hogy nehézkes hűteni. Csak egy 12v-os ága van egész szép 62,5A-el! Az egyéb feszültségeket a táp dokkolója oldja meg.

Terheletlenül és netezéskor 140-160w-ot fogyaszt a gép, terhelve (Prime95) 250-260w-ot. Mindíg csak egy táppal tesztelem, nem tudom hogy a biztonságon kívül van-e jelentősége hogy mindkét táp be van kötve.

Tuning le és fel!
Számoltam azzal hogy ezek a processzorok igen jó tuningolási lehetőségeket adnak, eleve kisebb TDP és kisebb magfeszültség jellemzi őket az asztali megfelelőikhez képest. Kezdetnek beállítottam a gyári órajelre egy kisebb feszültséget, azaz 1.1v-ot, ezt fél óra prime95 után én stabilnak tekintem de majd hosszú távon kiderül mennyire stabil. 5-10w-ot spóroltam terhelve a gyári 1.165v-hoz képest.
Na de ebben így semmi érdekes nem lenne, de megnéztem mit tud ha feljebb tekerem. Visszaraktam a gyári feszültséget és csak az FSB-t húztam. Ennek hatására a ramok órajele is ment fel, ez elég nagy probléma de visszaosztani sajnos nem lehet.

A probélma az hogy nem tudom mi a limitáló tényező, a proci elvileg képes lenne 1600-as FSB-re. A ramokból nem tudom, elvileg az asztali 667-es ddr2-esek nagyrésze megy 800-on tehát kellene menniük ekkora FSB-vel, habár ezeken van extra hibajavítás és reg chip is. Lehet később megnézem meg tudom-e piszkálni a feszültségüket, most jelenleg épp csak langyosak.
A lap is lehet limitáló tényező, gyárilag csak 1333 FSB-t támogat. Igen nagy káosz van intel chipsetek terén hogy mit is tudnak maximum fsb-nek, nekem volt hogy P965 elindult még 500-on is quaddal de G41 DDR3-al nem futja meg a 340-et sem valami wall miatt.
Erről a lapon lévő i5100-as chipsetről semmit nem találtam neten mit is tudhat, bár nagyon nem átlagos dolog egy szervert húzni. A chipset túlfesze szerintem megoldaná a dolgot de még ehhez sem tudom hogyan álljak neki. A chipset terhelés alatt kb 40-50 fok körül lehet érzésre, tehát ez a nem éget de nem kellemes rajta tartani a kezem.

A kis konfig kapott egy szép gépházat. Chieftek miniserver, egy átlag E-ATX ház, ebben szépen elfér és a tápoknak is pont van benne hely. Mintha csak erre szabták volna.

Azért ha az eredeti formáját nézzük igencsak nagy változás mivel ez eredetileg egy 2 Unit méretű rackszekrénybe való szörny volt. Azért érdekes hogy az alkatrészek a föld távoli pontjairól kerültek hozzám, van benne USA-ból két helyről ram és proci, itthoni lap, egy rakás kínai cucc, meg megmaradt hűtők...stb.

Következő részbe már tesztek is lesznek!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.