2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

A hányatott sorsú FM2

Írta: | Kulcsszavak: FM2 . trinity . 5600k

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előzőleg megírtam már, hogy újra hozzám került a legelső "nagygépem".Megnéztem, hogy mit tud 2020-ban.

Szóval a konfig:
ASROCK FM2A75 PRO4 alaplap
AMD A8 5600K processzor
2x4GB DDR3 1333MHz RAM

8GB ram van jelenleg a rendszerben, amiből 2GB megy a VGA-nak így a maradék 6GB nem túl sok, de legalább kevés.Ha már szóbajött az integrált GPU mag kicsit részletezném a dolgot.FM2 lévén az "A" jelű processzorokban van egy (akkoriban) combos grafikus mag, ami felépítéséből adódóan a rendszermemóriából táplálkozik.A keresztségben a "Radeon HD 7560D" nevet kapta amiből a 7000-res jelzés egy nagy kamu.Ez már megszokottnak mondható,a szakmában (AMD\NVIDIA oldalon egyaránt),bár szerencsére manapság kevésbé találkozni vele,hogy egy újonnan megjelent generáció alsópolcos tagjai technikailag az előző generációhoz tartozó kártyákból lettek összeollózva.(Az egyik leghirhedtebb kártya a GT 710 ami kvázi egy GT210-nek felel meg.A vezérlő HD 7000-res nek van eladva, viszont sajnos csak az előző generációs HD 6000-res, Terascale 3 feldolgozó egységeket kapott, számszerint 256 darabot továbbá,16 TMU-t, és 8 ROP egységet, az órajel 760MHz.

A iGPU után írok pár sort a CPU részről. Ebben a processzorban FX magok találhatóak, ez predesztinálja is a teljesítményét. Szerencsére a másodikgenerációs "piledriver" magból jutott neki ami kb 10%-kal tud gyorsabb lenni a "vanilla" FX magoknál. 2 mag -vagy modul ahogy ekkoriban az AMD hívta- plusz ehhez társulú 2 SMT szál ami az inteles HT-hez hasonlítható (elméletben jobb hatásfokkal).Azért vezettem le ennyire mert a gyártó 4 mag-ra hivatkozik, pedig ez egy 2+2-tes APU... Az órajel 3600MHz, amihez 3900MHz-ces turbo társul(nem láttam vonatkozó infót, hogy hány magra, nagy eséllyel kettőre). 192KB L1, és 4 MB L2 Cache, L3 gyorsítótár nincsen.Északihíd avagy a memóriavezérlő 1500MHz-cen megy gyárilag, bár én láttam 1800-on is menni alap beállításokkal. 32 nanométeres gyártástechnológia, és 100W-os TDP, persze ebben a iGPU is benne van.Utasításkészletekből jól meg van pakolva, szóval azzal nincsen gond.Ezen kívül az örökölt GPU magokból eredően tud hardveres videogyorsítást, de erre majd visszatérünk.

Miután összeraktam a gépet elérkezett a pillanat, hogy cirka 6 év után újra az FM2-tes "nagygép" lesz (egy darabig) a mindennapos használós gépem. Első indításra nem akart menni a dual channel, de ezt csak a mérhetetlen mocsoknak köszönhetem ami a memóriaslotokban volt. Ezt kitakarítottam és hiba nélkül futott a DC memória.A többi komponensről eddig nem volt szó ami a gépben van.Annyira nem légyeg, mivel ez a maradék az előző "nagygépből" ami megépült, de aztán kis időn belül meg is váltam tőle. A tápegység egy Seasonic Focus+ 550w platinum, memóriák "generic" dual side samsung ramok 2x4gb kiosztásban 1333MHz gyári órajellel, amit 1866 CL10-zen használok. 100W-tos proci révén nem árt neki a hűtés, persze ez is túl van méretezve egy Alpenföhn Olymp hűtéssel.A rendszer egy WD Green 240GB-tos SSD-n van.A kuckó pedig egy Bitfenix Shinobi XL csak a teljesség kedvéért.

A gépet bekapcsolom tölt a Windows 10 serényen, nem mértem le a bootidőt de szerintem hozza ami elvárt kb fél perc. Bejön a boot utáni töltőképernyő az kicsit tovább gondolkodik, mint azt megszoktam, viszont kékhalál és stb. nélkül betöltötte az asztalt.Ez igazából a Win10 érdeme, hogy nem kell egy teljesen új rendszer teljes platformváltáskor sem. Persze ha előreláthatólag sokáig használnám ezt a gépet akkor kapna egy gyári rendszert, de most nem szükséges. Telepítettem a videovezérlő driverét és kb semmi mást nem kellett. Internetezésnél állja a sarat, bár ha 1-2 weboldal plusz youtube-on megy zene vagy videó akkor érezni, hogy kicsit többet gondolkodik de nem zavaró, vagyis engem nem zavart. Említettem a hardveres videogyorsítást. Próbálgattam, de sehogyan sem tudtam életre kelteni, pedig fontos lenne... Következő életében a konfigot HTPC-nek szánnám amihez jól jönne ha bővítőkártya nélkül menne a hardveres video dekódolás de nem akarja az igazságot. YouTube-ot még mertértem mert az, az új VP9-ces kodeket használja amit nem ismerhet a régi gpu magja, viszont a H.264 sem sikerült amit pedig vinnie kéne.Félreértés ne essék, a CPU viszi ezeket a tartalmakat nyers erőből, de én nyugodtabb lennék ha egy "fixfunkciós" hardver tenné a dolgát, elvégre ezért van benne.Ezt leszámítva YT videókat is nyugodtan lehet nézni 1080p 60fps-ig én feljebb nem nagyon mennék legalább is gyári órajelen.

Ez alapján internetezni vígan lehet, ez az FX alapú magoknak köszönhető ,ami nem öregedett rettentően rosszul, ha csak internetezés a cél.Játék híján csak unatkoznak a shader egységek, szóval egy-két címben lemértem, hogy mit is tud a 8 (ha a gpu-t nézzük több) éves technológia.

Játékokból a következőket próbáltam ki: GTA 5,CS:GO,Dirt Rally. Igaz, hogy nem túl új címek ezek, de megpróbáltam a 2019-ces Terminator: Resistance nevű játékot ott sajnos csak diavetítés volt az eredmény, úgyhogy további "friss" játékokat hanyagoltam.

GTA 5

Mai napig sokan használják teljesítmény mérésre, a beépített benchmarknak köszönhetően, plusz hiába jött ki pc-re több mint öt éve a játék, mai napig uralja a steam eladásokat. Ezért én is kíváncsi voltam, hogy egy régi rendszeren, mit produkál a köztudottan NVidia párti játék.
A beállítások 1280x1024-gyes felbontás, DX11 és amit lehet kikapcsoltam, vagy low-ra raktam.
Az első élményem meglepő volt ugyanis játszható értéket dobott!

Látható, hogy a processzor tuningjára nem reagált kb sehogyan sem a játék, az utolsó +190Mhz-ces GPU overclock hatására gyorsult egy cseppet, de az is elhanyagolható, gyorsabb memória kéne alá ami sajnos nincs. Benchmarkon kívül játszottam vele egy kicsit, teljesen játszató volt hozta a benchmark értékeit, ezen a konfigon a 30 fps szerintem bőven jó.Az előzőleg írt 2GB megosztott videomemória soknak tűnhet, de a játék simán bekajált 1,5GB Vramot.

Dirt Rally

Igaz, hogy van ennek már folytatása, ráadásul a napokban jelent meg a számozott ötödik rész, viszont én ezzel a résszel nyomtam legtöbbet, plusz szerintem játékmenet szempontjából jobb mint az ezt követő 2.0.1280X1024 volt a felbontás, Medium részletesség, és CMAA élsimítás.Az FPS-ek hasonlóan alakultak mint a GTA-nál, a beállítások miatt sokkal szebben nézett ki.

Húzás hatására tized fps-eket nyerünk csak, ami hibahatárnak is tekinthető, megint csak a GPU órajel növelésére dobott plusz pár fps-t a program. Autós játékban én jobban prefereálom a stabil 60 fps-t, ezért ha kell lejjebb tudom venni a beállításokat és szerintem egy stabil 60 fps-t ki lehet préselni a rendszerből.

CS:GO

A CS:GO-n kívül több e-sport címet is kipróbáltam volna, de idő és kedv hiányában hanyagoltam, úgyhogy maradt ez az egyetlen kompetitív cím.A beállítások itt voltak a leggyengébbek, 800x600 és minden low vagy kikapcsolva.

Itt az FPS Benchmark nevű custom mapot futtattam, de ezen kívül nyomtam deathmatch-cset is.A source engine eléggé CPU limites, ez látható is az eredményeken, hogy CPU órajel hatására nőtt a képkockák száma.Ez az FPS egyébként nőhet versengő módban, mert ahogy észrevettem ott több az fps mint egy deathmatch-ben vagy a benchmark mapon.DM módban lövöldöztem egy picit. Már be vagyok rozsdálva régi énemhez képest, viszont az FPS az kellemes volt.

Futattam CPU benchmarkot is, hogy el tudjam helyezni a "nyers" erejét a processzornak.

Cinebench R15

Szó mi szó, eléggé meglepett ez a gyenge pontszám, ami igazolást ad arra, hogy az idő megszépíti az emléket :) .Hirtelen két procival tudom összehasonlítani amiket már teszteltem, ezeket itt és itt tudjátok olvasni.Nyers erőt tekintve koránt sem remekel, hiába a 4500MHz-ces órajel.

Akkor mire használható 2020-ban?

Internetre? Az igazság az, hogy kb egy Core2Duo-val is lehet vígan internetezni, maximum a youtube-ot kell visszavenni 720p-re vagy kisebbre.3 hete használom ezt a konfigot és elvagyok vele. Bár igaz, tudom a korlátait és nem is indítok el olyan szoftvert amit nem tudna rendes sebességgel kezelni.Pl. kipróbáltam a PUBG-t dedikált videókártyával a proci fixen 100%-on ment és csak szaggatást kaptam cserébe. Hányatott sorsú ez az FM2 platform. Manapság kb nulla értelme van összerakni egy ilyet. Sokat gondolkodtam, hogy mire lehetne felhasználni, de sokra nem jutottam. Internetre oké de arra kb mindent fel lehet. HTPC-nek is lehet addig amíg a fájlt, avagy stream-et tudja a proci "izomból" gyorsítani mert a benne szunnyadó gpu nem akar felébredni és videot dekódolni. Ha mégis úgy döntök, hogy HTPC épül belőle akkor kell bele valami dedikált videókártya ami kb csak videót fog dekódolni, de ugye ez még a jövő zenéje.

Egy élménynek jó volt, hogy kábé hol tartanék ha 8 év alatt nem fejlesztettem volna semmit. Ínséges időkben jóljött volna ez a konfig, amikor tanuló éveimben meg voltam lőve gépügyileg, akkor bőven el lettem volna ezzel is.

Csak meg kéne építeni azt a nagygépet...

mng.

Hozzászólások

(#1) Zigur


Zigur
senior tag

Anyámnak ilyesmi gépe van. Amit néztem a GPU-val, hogy windows 10-hez van egy összetákolt driver, ami abszolút minimumot nyújt csak, ha tényleg használni akarja az ember htpc-nek talán a windows 7 jobban megfelelne, annál a GPU driver teljes funkcionalitású.
Összeségében én is húztam a számat amikor láttam az AMD láthatóan minimális erőfeszítést tett, hogy ez a procicsalád megfelelően kihasználható legyen windows 10 alatt - de nincs mit csinálni.
Anyám gépébe beledobtam egy olcsó videókártyát, így simán nézheti a videókat.

(#2) ergoGnomik


ergoGnomik
tag

Grammar nazi ON:
[hánytatószer] (lásd "hánytatott")
[hányatott]

(#3) M0ng00se válasza ergoGnomik (#2) üzenetére


M0ng00se
őstag

Köszi, kaptam mástól ia visszajelzést,hogy hogyan helyes :B

[ Szerkesztve ]

V6

(#4) qqcqqc


qqcqqc
őstag

A legelső újtípusú Radeon driver volt, ami WIN10 alatt támogatta ezt a procit.
Ha egy olyat találsz valahol az internet bugyraiban, akkor lesz hw videó kódolás.
A barátomnál linux alatt gond nélkül megy, azt használja htpc rendszernek.

(#5) LamerGyuri


LamerGyuri
senior tag

Találtál egy vinyót, amin véletlenül volt egy kitudjamilyen w10, alászórtad a vasakat, és ezen a mixen futtatsz teszteket, és hozol ítéletet a cucc felett?
Hát, te tudod... :U

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#6) M0ng00se válasza LamerGyuri (#5) üzenetére


M0ng00se
őstag

2004-gyes win10, feldriverezve az alaplaphoz és ez által vontam le egy konklúziót

V6

(#7) LamerGyuri válasza M0ng00se (#6) üzenetére


LamerGyuri
senior tag

Lehet, én értettem félre valamit
"...hogy nem kell egy teljesen új rendszer teljes platformváltáskor sem. Persze ha előreláthatólag sokáig használnám ezt a gépet akkor kapna egy gyári rendszert,"
Milyen az a gyári rendszer?

[ Szerkesztve ]

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#8) M0ng00se válasza LamerGyuri (#7) üzenetére


M0ng00se
őstag

Egy windows újrahúzásra gondoltam. A windowst eredetileg egy i5 4690-nes konfigra telepítettem, és azt az ssd-t használtam ahogy írtam előbb is feldriverezve.

V6

(#9) solfilo


solfilo
veterán

Nekem az utódja volt (A8-7600), anyámnál tölti nyugdíjas éveit, szerettem, s ma is egész jól elvagyok vele, ha leülök elé, SSD mondjuk van a gépben. :)
Sokat Skyrimeztem anno vele 1080p-n, low-med vegyesen, 2x4GB 2133MHz DDR3 van alatta.

[ Szerkesztve ]

solfilo

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.