2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Az X3-mas ami lenyeli a 4 magos kollégáit: Athlon II X3 450

Írta: | Kulcsszavak: athlon ii x3 450 . amd . k10.5 . gtx 280 . asrock . asrock 770 extreme 3 . alpenföhn k2

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A címet majd a végén kitárgyalom, részben ferdítés, de részben igaz :D
Volt nekem egy fx8150-em nyáron volt esedékes a lap fejlesztés, jött is egy asrock 990fx killer lap 26k-ért. Használtan, persze. Legelső nap összeraktam gépet, fx8150, az előbb említett lap, egy hd7970, na meg a procira egy k2, és kezdtem volna az OC-t. Na igen, de a lapon lévő északi híd "hűtés"nem sikerült túl effektívre... Nem értem pontosan hogy miért kellett ezt a bordát elkövetni, bár, haver is ilyen lapot vett, de őt nem szabad emberszámba venni mert nem húzza a prociját ;] Na, ezért levettük a bordát ami alatt volt a hővezető szivacs. Szivacsot levettem és nyomtam alá mx4 pasztát mert elhittem hogy így is hozzá fog érni a borda. A gép 20 percet még megy, aztán egy resetnél fekete kép. Próbálom a memóriákat cserélgetni, mivel épp azokat húztam, féltem hogy azok szálltak el. Aztán beraktam egy modult ami tuti jó. Így sincs kép. Északi híd hűtés hideg. Aztán levettem a bordát, és látom hogy fel sem ment rá a borda, paszta nincs elkenődve, és szép kis elszíneződés az északi híd körül. Ekkor temettem el a lapot. Dehát aki hülye, szenvedjen... :C Aztán havernak összeállt a nagy gépe ezért használaton kívül került az Athlon x3 450-es proci, és az Asrock 770 Extreme 3 lapocska. Mivel sok AM3-mas lap kapott AM3+-os frissítést körülnéztem és ez is, de bár ne láttam volna. Leszedtem a biost fel is ment minden gond nélkül, egyébként ez egy beta bios. Belepöccintettem a lapba a 8 magos fx-et, majd a hd7970-et és nagy örömömre el is indult. Ekkor nyugtáztam hogy csak -26k mínusz. Aztán másnap elmentünk üzleteli havernak a procijához egy macho hűtést, ám, mire hazaértem nyomnám be a gépet, semmi kép. Athlon X3-mal elintul. GG WP. 57ezer forint semmisült meg 2 nap alatt. Azóta poénkodunk azzal hogy ha veszek bármit is, az első két nap nem szabad hozzányúlnom :DD És mivel ilyen jó barátom van, engedte hogy nálam legyen ez a félkonfig amíg "fel nem épül" a talán soha el nem készülő nagygépem. "Én csak egyről a háromra akartam jutni".
Mikor összeraktam a gépet, tudtam hogy legalább ezt tudom majd húzni mivel a K2 nemhiszem hogy kevés lenne ennek a procinak. Mentek is a tesztek, és szerencsére ezt a lapot és procit nem öltem meg :DDD Viszont akkor jöjjenek a tesztek.Négyféle órajellel teszteltem.
Alapórajel (3,2GHz) gondolom ez érthető.
3,85GHz, ezt azért választottam mivel ez az az órajel amit még lehet tartani olyan feszültség értékkel ami nem kimondottam káros.
4GHz, mivel az olyan kerek.
4,2GHz mivel itt a vége :)
A tesztek pedig a következők: Winrar beépített tesztje, és egy gyakorlati teszt mégpedig a telefonról lementett képeket és videókat csomagoltattam be vele a legjobb tömörítési eljárással, 2,64Gb-nyi fájlt.
LinX, ez csak nyers számítási sebesség végett.
Cinebench R11.5 mert szokásom :D
Végül egy igazi életszerű teszt, sony vegas 12 render.

A konfig pontosan:
AMD Athlon II X3 450
ASRock 770 Extreme 3 Alaplap
2x2GB OCZ Gold RAM (első két tesztnél 1600mhz, utána ~1450mhz< körül mivel nagyobbat nem támogat a lap)
NVIDIA GTX280
XFX 550W táp

Legelőször a LinX teszt.Itt szépen skálázódik a teljesítmény felfele. Egyébként lemértem egyszer egy 6 magos fx-et ott a a következőképpen alakultak a LinX-es eredmények :)

Következzen a WinRAR teszt, amit személy szerint én nem preferálok, de lehet hogy valakit érdekel hogy mit tud :) Szerintem ölég böcsületes eredmény egy ilyen procitól.

Itt egy telefonról lementett kép, és videócsokrot mentettem le .rar-ba a legjobb tömörítési eljárással.A diagram kicsit csalóka, mert idő és perc diagramot nem tudtam csinálni, ezért van olyan nagy szakadék a 6.05 és a 5:54 között, de csak így tudtam megoldani...

Készítettem egy Sony Vegas 12-vel egy rendertesztet is, amiben egy 10 perces fraps-szel felvett videót renderelek .mp4-be.Mivel itt sem tudtam a perc+másodperced beállítani azért kicsit gagyi, de szerintem ki lehet sakkozni :) . Mértem egyet úgy ,hogy a videókártya is beszállt a számolásba, és látszik ,hogy kevesebb idő alatt kirenderelte mint amilyen hosszú a videó amúgy. Szerintem ez elárulja hogy ez a kombó mire is képes :) persze csak HD videó 30FPS-sel de hobbiszinten így is lehet videózni.

Cinebench R11.5, amiért megeszi a 4 hengeres társait :D

Amiért megeszi őket: Core i3 2120 3.23 pont, AMD A8 5600K 3,17pont 5800k 3,28 pont.
Persze ez csak pár példa, és azok a procik nincsenek húzva, és csak menőzök hogy mit is tud ez a proci :))
Jelenleg egy GTX280-nal dolgozik együtt, és nagy eséllyel együtt fognak megöregedni. Játékokban ez a kombó 4,2-n elfogadható értékeket produkál, nem mértem ki, de néhány példát tudok írni. BF3 high grafikán 1366x768 felbontáson 32-40 fps körül futott, CS:GO 5v5 módban max grafikán 100 fps felett van mindig, Grid 2 is szépen futott high-on 60fps mindig megvolt, jelenleg Survariumot nyúzom, ott mediumon 40-50 fps. 4,2Ghz-n 1,75V körül eszik a proci, ami tudom hogy halálos neki, de ez már nem fog máshol működni, nem célom megóvása, mivel jobb esetben majd összeáll a nagy konfig.
Ui: próbáltam 4 magosítani, de az istenért sem sikerült.

Köszönöm ,hogy elolvastad a cikket.

Mongoose

Hozzászólások

(#1) FID


FID
őstag

Kinyírtál egy asrock lapot :Y :( :DD

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#2) Hannibhál válasza FID (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

gratula a teszthez a többihez részvétem:D

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#3) M0ng00se válasza FID (#1) üzenetére


M0ng00se
őstag

nem volt nehéz... egyébként vicces hogy nem oldott le a lap hogy túlmelegszik vagy ilyesmi. anno amikor a socket 478-as p4-et húztam és nem raktam az északi hídra ventit akkor kikapcsolt a gép. ez azért kiábrándító ilyen alapdolog nincs. pedig nemhinném hogy drága lenne...

V6

(#4) FID válasza M0ng00se (#3) üzenetére


FID
őstag

Nem vagyok biztos benne de szerintem csak procinál kapcsol le minden lap.

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#5) M0ng00se válasza FID (#4) üzenetére


M0ng00se
őstag

mármint am3-mon?

V6

(#6) FID válasza M0ng00se (#5) üzenetére


FID
őstag

Mindenen. Soha nem találkoztam olyan biosal amiben a cpun kívül meglehetett volna adni mást is mikor kapcsoljon le.

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#7) M0ng00se válasza FID (#6) üzenetére


M0ng00se
őstag

hát biosban nem is volt ilyen beállítás, csak ha nem raktam ventit az északi hídra akkor mindig kikapcsolt. aztán ki tudja... :) lényeg hogy a következő amd proci érkezésekor már nem lesz ilyesmi gond :D

V6

(#8) CJ4567


CJ4567
veterán

Az 1.75V elírás vagy tényleg annyi? :Y

No Sana No Life

(#9) Chaser válasza CJ4567 (#8) üzenetére


Chaser
titán

"4,2Ghz-n 1,75V körül eszik a proci, ami tudom hogy halálos neki, de ez már nem fog máshol működni, nem célom megóvása, mivel jobb esetben majd összeáll a nagy konfig."
Szerintem nem elírás ;] Filléres jószág, jó hűtéssel stabil táppal elketyeghet pár évet kényelmesen. Ha meg nem nem nagy kár érte.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#10) M0ng00se válasza CJ4567 (#8) üzenetére


M0ng00se
őstag


stimm

V6

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.