2024. február 21., szerda

Gyorskeresés

Az játékoknak árárul

Írta: | Kulcsszavak: blag

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bezzeg az én időmben...

Idén sokkal több játékkal kezdtem játszani, mint a korábbi években, ez először abból indult ki, hogy a Witcher 3 helyett kellett valami más, mert hát biztos nem csak a CDPR tud rendes játékot összerakni. Mostanra kezd realizálódni, hogy lehet, hogy valójában egy közepes méretű kapuzárási pánik okozhatja ezt, mert hát mit csinál előbb-utóbb egy stabil kapcsolatban élő harmincas fickó? Na ugye...

Szóval minél több játékot végigjátszanék, amíg van időm ilyenekre. Szerencsére nagyon kevés új játék érdekel, így nem nagyon kell a hardvert fejleszteni, illetve a sokadik Steam Summer Sale-n vannak túl, mire hozzám eljutnak, így túl sok pénzbe sem kerülnek, esetleg részei valamilyen előfizetéses pakknak, mint amilyen az Xbox Game Pass for PC, és mondjuk havi 1390-ért megéri. Bár most, hogy felemelik 3000-re, lehet, hogy lemondom, amint kifogynak az engem érdeklő címek.

Ez jól működött egész a közelmúltig, amíg el nem kezdtem szemezni a Red Dead Redemption 2-vel. A Rockstar vadnyugat-szimulátora ugyanis nem egy kifejezetten öreg darab, még nincs egy éve, hogy megjelent PC-re, ennélfogva nem is vágják hozzá az emberhez bagóért.
Na de...

Bár szeretnek azzal dobálózni bizonyos körök, hogy az infláció milyen alacsony Magyarországon, illetve jobban élünk, mint az elmúltnyolcévben, csak hát ez egész apró szelete annak, amibe az élet kerül, így azért engem is szíven ütött az összeg, amiért megvettem a játékot.

Nyilván nem teljes áron vettem, de a nagyon szürkezónás helyek, nagyon szürkezónás árai gyanúsak voltak, ezért végül a Green Man Gamingnél szereztem be, akik hivatalos kereskedőként vannak nyilvántartva pl Steaméknél, így azért biztosabbnak éreztem a dolgot.

Itt a bizonylat, 43 euró és 71 cent, valamivel kevesebb, mint 16.000 Ft. 42% kedvezménnyel, vagyis teljes áron majd' 28.000 Ft lenne :Y

Eszembe jutott, hogy bezzegazénidőmben, meg hogy régen tíz meg tizenpár rugó volt egy játék, úgyhogy visszakerestem a régi emailjeim közt azt két játékot amiről biztos voltam, hogy teljes áron vettem anno, mert mindkettőt a megjelenés napján kaptam kézhez: az Elder Scrolls V: Skyrimet és a Grand Theft Auto V-öt. Mindkettő elég jól menő, nagy név a mai napig.

A Skyrim anno elképesztő 9890 Ft + kiszállítási költség fejében lett az enyém, ami a Nemzeti Bank árfolyamnyilvántartása szerint alig 30 eurót jelentett 2011 novemberében. Teljes áron se sokkal több, mint 35 euró.

A GTA ötödik része 2015-ben jelent meg PC-re, 13.990 Ft-ért vagyis az akkori 299Ft-os euró középárfolyammal számolva 46 euróért.

Ma egy frissen megjelent AAA kategóriás játék alapkiadásának ára inkább 70 euróról indul, mint 60-ról, a jó magyar forint meg egyre inkább jó magyar lóf***t se ér, de legalább 360-at kell belőle adni egy mocskos brüsszelita bankóért. (Igen, tudom, az egyeurós egy érme, nem bankjegy).
Durva ez kérem szépen.

Legalább a fiatalság időben megtanulja, hogy ahogy most sincs pénze egy új játékra, csak egy pár éves használtra, úgy később sem fogja meglepetésként érni, amikor majd nem lesz pénze új autóra meg házra, csak egy pár (vagy sok) éves használtra...

Hozzászólások

(#1) refrigerator


refrigerator
csendes tag

Azért annak idején, 92/94 tájékán egy vagyon volt a Megadrive / Super nintendo kazetta. Több, mint fél havi fizetés...

(#2) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog

"mert hát mit csinál előbb-utóbb egy stabil kapcsolatban élő harmincas fickó?": építkezik :P :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#3) Lenry válasza bambano (#2) üzenetére


Lenry
félisten

az vótmá :P

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) bitpork válasza Lenry (#3) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Esetleg őzet gázol ;]

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#5) bambano válasza bitpork (#4) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

fákat kerülget trükkösen :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) twollah1976


twollah1976
őstag

Nem a geppel jatszik hanem azzal ami vele egy idos.

Protipp: lehet probalkozni a masik kezzel is, fogas valtasok, nehezitett palya, pl.: horgasz videokra.

[ Szerkesztve ]

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#7) Lenry válasza twollah1976 (#6) üzenetére


Lenry
félisten

Nem én játszok vele, van kezelőszemélyzet

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#8) freeknight


freeknight
őstag

És a következő generáción lesz még áremelés, 80 eurós játékok lesznek. Az azért már elég kemény.
Mondjuk a lyukas garast nem érő forint, meg a világbajnok áfa sem használ itthon.

Nekem jó ideig az utolsó játékom, amit megjelnéskor vettem, a Last of Us 2 volt, az is 20ezren indított a tavaszi forintösszeomlás után, szerencsére beindult az árverseny, és 18-ért hozzá lehetett jutni előrendelve. A Cyberpunkot még én is biztos beszerzem startkor, aztán egy időre ennyi nálam a friss vásárlásoknak.

Én azért asszony meg ház mellett is szoktam találni napi 2-3 órát este, amikor tudok játszani, na nyilván nem minden nap, de azért el lehet szórakozni lájtosan.

[ Szerkesztve ]

(#9) janeszgol válasza freeknight (#8) üzenetére


janeszgol
félisten

10 ezer forintos jatekok a kilencvenes evekben is voltak. Mai arfolyamon es inflacioval 50 ezret szamolt a pc guru ra.
Akkoriban egy uj nagyobb jatek minimum egy heti ber volt. Nem veletlen tartozott akkor a gamerkedes a luxus kategoriaba.

(#10) bitpork válasza janeszgol (#9) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

MOndjuk ez nem változott még ha nem is a szoftver miatt feltétlenül.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.