2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

ASUS TUF Gaming F17

Írta: | Kulcsszavak: Gamer laptop . gamer notebook . notebook . laptop . asus . asus notebook . asus tuf . TUF . TUF gaming

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Már megannyi géppel jelentkeztem itt, de most elég erősen változott az életem. Nyugodtabb munkahely, több szabadidő stb, stb. Ezzel meg az jár, hogy rákaptam a PC játékokra. Na persze régen gameltem sokat, pl Delta Force és Need For Speed. De mostanában jól lemaradtam.

Aztán most, hogy volt egy egész jó lehetőségem, kihoztam a szolgáltatótól ezt a masinát. És szerencsére meglepetések sora ért :) De mindent sorjában!

Szóval a nézelődés. Mikor eldöntöttem, hogy akkor legyen végre egy normálisabb dedikált videókártyás gépem, az fix volt, hogy csak 17 collos méret jöhet szóba. A kisebbet, már alig látom. De tényleg. Meg nekem ez a kényelmes, hisz nincs monitorom és hely sem lenne neki. Aztán a szolgáltatónál nézelődve akadtam erre a gépre. Lenne egy még jobb változata, jobb videókártyával, de sem előtte, sem azóta nem lehet kapni.

Tehát a weboldalon így néz ki:

Mivel nagyon más választék nem volt, egy gyors olvasgatás és videók nézése után Vasárnap délután megrendeltem a gépet. Vártam is epekedve mikor kapom meg. Következő hét Csütörtök délbe kaptam meg; a munkahelyre hozták ki. Alig vártam, hogy hazaérjek és kicsomagolhassam. Illetve, hogy használatba vegyem. (Megjegyzés: Mivel a weboldalon DOS-os ként volt írva a gép, ezért előre elkészítettem a Win 11 telepítő pendrive-ot és a programok egy részét, drivereket is.)

Hazaérésemet követően kezdődött is a kamera előtti kicsomagolás melyet az alábbi videóban láthattok:

Kicsomagolás írásban!
A gépet jó vaskos erős kartondobozban kaptam meg, amit csak egy sima fehér fóliával vontak körbe. Nem érdekes dolog. A dobozon belül jól elszeparálva a gép, némi papír, a 150W-os töltőtégla és a kábel hozzá. Ennyi.

De itt a gép a lényeg. Kicsomagoltam, töltő bedug és vártam azért egy darabig, ahogy a könyv is írja, hogy első bekapcsolás előtt fel kell tölteni, de még mielőtt bekapcsolnám, nézzük a száraz műszaki adatokat:

ASUS TUF Gaming FX706H
17.3" Full HD, MATT, IPS, 144Hz Adaptív sync képernyő 250nit.
Intel Core i5 - 11400H - 6mag/12 szál
8GB DDR4 3200 MHz RAM + egy bővítési lehetőség.
Geforce RTX 2050 4GB dedikált videókártya.

Méreteit tekintve nem egy kicsi gép, de nem is olyan vészesen nagy. A képernyő kávák oldalt és felül már egész vékony. Alul azért lehetne mit faragni belőle. De nem érdekes. Egyrészt van hozzá való táskám hurcolni, másrészt a képernyőméret miatt olyan sokat úgy sem lehet csökkenteni a méretet.
A többi pedig adott a hűtés miatt is.

Hátul, jobboldalon és az egy zónás RGB világítású (kiválóan látható) teljes Magyar billentyűzet felett is van szellőzőnyílás.

Jöjjenek fotók is akkor már!

Ha már itt tartunk, nézzük meg a csatlakozókat is.
A baloldalon találjuk jó részüket a következő sorrendben. Töltő - Gigabit LAN - HDMI 2.0b - 2x USB 3.2 - Type C Thunderbolt - kombo audio jack
A jobboldalra egy sima USB csatlakozó jutott csak.

Amik kimaradtak még, hogy van beépített DTS hangrendszer elég sok állítási lehetőséggel. Van beépített 720p webkamera.

Na akkor vegyük használatba a gépet.
Az első meglepetés rögtön az első bekapcsolásnál ért, ugyanis a weboldallal ellentétben gyári Win11 Home fogadott. Ennek nagyon megörültem. Nem kellett telepíteni külön. Aztán persze jött a frissítések és beállítások hada. Had ne mondjam. MyAsus app, Telefonkapcsolat app, és az Armoury Crate. Annyi a beállítási és variációs lehetőség, mint égen a csillag. El lehet veszni benne simán. Mindent IS, lehet mindenhez állítani. Inkább nem sorolom, megérne egy külön videót is lazán. És a vicc, hogy mindhárom app még ráadásnak a telefonon is. Igaz az Armoury mobil app egy rakás nulla. Egyszerűen nem működik, de kb senkinek sem. Pedig baromi hasznos lenne, de ez van.

Használat közben a billentyűzet egész kényelmes. Rengeteg funkciógombbal, a billentyűzet világítás módját, fényerejét; a képernyő fényerőt, a hangerőt, a ventilátor üzemmódot is állíthatjuk. Imádom a nagy szögletes bekapcsoló gombot. Külön dicséret a tapipadnak, mert különálló gombjai vannak. Imádom, de nem sokat használom xD.

Na de most már jöjjenek a tesztek, ami igazán érdekes lehet a népeknek.
Én most főként játékra és némi videóvágásra használom a gépet. Persze a netezés és videózás mellett.
Nyilván az alapvető dolgok még az egy szem 8GB-s memóriával sem jelentenek gondot. Alap helyzetben ECO módba lehet kapcsolni a videókártyákat. Ilyenkor csak az integrált megy. 4k Youtube ig tökre elég...
Aztán be lehet kapcsolni a dedikált kártyát és mehet a GAME :)

Eddig csak kettővel játszottam, melyeket automata beállításokkal (majdnem a legmagasabb)
Fortnite: 144FPS korláttal 144FPS és meg sem erőlteti magát.
GAT V: 100-120 fps.

Több órás játék alatt sem túl zavaróan hangos a gép, sőt azt mondom, szerintem lazán elviselhető.
A billentyűzet sem melegszik fel szerencsére. Hátul és jobboldalt tolja ki a meleget. Nem olyan forró. Szóval a hűtés szerintem kiváló. Ha ECO módba van kapcsolva, akkor órákig néma a gép.
Akumlátorról használva pedig sosem fogjuk hallani a ventilátorokat.

Használat közben semmi zavarót nem tapasztaltam, sem zúgásokat, sem instabilitást. A gép ház masszív, nem nyeklik-nyaklik semerre sem. Masszívan áll a vastag gumitalpakon, nem csúszik el.
Megjegyezném, hogy a nagy képernyő, jobb játszási és szórakozási lehetőséget kínál. Bár csak 250nites fénysűrűséget írnak, én még nappal sem kell hogy 80% ra vegyem a szobában persze. Este pedig 20-30%-tól több biztosan nem kell. A billentyűzet feliratozása kiváló. Háttérfény nélkül is kiválóan láthatók a karakterek.

Több mint két órás GTA V nyúzással. Kiválóan elvan a gép. 100 FPS fölött végig. GPU 50-60 fokon, CPU 60-70. Ventik hangja egyáltalán nem zavaró. Persze kellemes meleget tol ki, de nudli.
A billetyűzet max langyosodik.

Akkumulátorral kapcsolatban is vannak beállítások. Ugyanis a MyAsus ban be lehet állítani, hogy teljesen töltse fel, vagy csak 85% ig, vagy, ha állandóan töltőről megy, akkor csak 60% ra. Ezzel jelentősen meg lehet hosszabbítani az élettartamát.

Pro és kontra dolgok.
+ masszív felépítés
+ gyári win11
+ kifejezetten halk hűtés
+ tengernyi beállítási lehetőség
+ kiváló képernyő fényerő és állítható frissítési frekvencia 60/144Hz

- akkumulátoros üzemidő az ECO beállításokkal sem több 4-5 óránál
- Armoury crate mobil app egy nulla. Használhatatlan.

Nyilván ha helyén kezeljük a dolgot és azt nézzük, hogy ez még a 2021 es széria tulajdonképpen. És a fórumon köztudott, hogy elég sok volt a hibás is köztük, most úgy látszik igen erősen mázlim van. Imádom a szerkezetet. Jó vele videót vágni, De a legjobb játszani :)

Bármi kérdésetek van, nyugodtan írjatok.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Level UP, Level UP, Level UP egyetlen lépésben. :DD

Használd kedvedre a gépet.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) KISDUCK


KISDUCK
addikt

A pro és kontránál a pro rész alatt a masszív felépítés az elírás?

(#3) Lalikiraly válasza KISDUCK (#2) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Nem. Szerintem elég merev maga a ház ilyesmi. Az Ideapad 3 hoz képest sokkal jobb erősebb...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#4) Lalikiraly válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Köszönöm szépen :)

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#5) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Kicsit frissítettem a cikken. Egy webkamera / mikrofon tesztel.
Továbá egy több mint két órás GTA V nyúzással. Kiválóan elvan a gép. 100 FPS fölött végig. GPU 50-60 fokon, CPU 60-70. Ventik hangja egyáltalán nem zavaró. Persze kellemes meleget tol ki, de nudli.
A billetyűzet max langyosodik.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#6) Armagedown


Armagedown
őstag

Végre vettél egy normális laptopot :)

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#7) Lalikiraly válasza Armagedown (#6) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Nem rossz igen, de eladom, mert most kaptam egy Huaweit, muteroméktól egy Matebook 14 et, de csak addig, amíg emészthető árba nem kerül a Macbook Air 15...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.