2021. május 10., hétfő

Gyorskeresés

Kertes vagy lakás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bocsi, de marad így a szöveg, megyek aludni.

A téma adott. Ki mi felé húz? Azt észrevettem, hogy valaki viccnek tartja a kertes házat, már-már abszurd, hogy ki kell (nem kell, de ajánlott, mert a természet veszi át a hatalmat) menni füvet vágni. Ha még csak ennyi lenne, mert hát általában ebben kimerül a kertes ház körüli kép arról mit kellene ott csinálni annak érdekében, hogy az szép is legyen, jó is legyen. Már ha van erre igény. A szomszédom a jó példa neki nincs igénye semmire, ami szép. Van aki nem lát ebben szépet, nem tölti el jó érzéssel, hogy - ha csak a fűnyírást nézzük - olyan pofás az udvar. Engem zavar, ha megyek és rúgom a füvet olyan hosszú. Különböző nézetekkel találkoztam már erre a témára vonatkozóan. Van aki nagyon jó dolognak tartja, hogy terasz, árnyékot adó esetünkben mogyoró, bogrács, hajj de szép hajj de jó, viszont esze ágában nem lenne neki ahhoz ingerenciája, hogy kidugja a fejét és tegyen ezért. Csak élvezni akarja amit ez ad, tenni nem akar. Egyébként azért fűnyírás, mert komoly, van aki itt leragad. Nem ennyi, az csak egy szelet. Apró kis szelete a dolognak. Elemezzük a képet: [link]
Inkább leírom mi van a képen. A kép mögött van egy olyan órás fűnyírás, szegélyekkel, a levágott fű komposztba megy amivel év végén legkésőbb valamit kezdeni kell, vagy 500ft/zsák a zöldhulladék, pár kell / vágás. Mindez olyan 2 hetente. Amúgy a végén a csattanó, de még írom. Aztán apró dolgokat nem írva ugrunk a teraszra. Évente 1* az összes beton felület magasnyomásúval letakarít. Ez laza 3 óra és gatyád nem marad szárazon. Aztán évente 1* a növények egyik része bejön telelni, másik hátra egy kis épületbe, meg marad kint is. Aztán a mogyoró. Ez egy olyan növény amit levágsz mondjuk derék magasságban és 5 másik ág indul el onnan fénysebesen. (Ősszel minden lehullik!!) Bálra nem látszik, kemény fa asztal székekkel. Évekre 2* 45 perc olajozás, hogy az olyan maradjon mint kell. Ha meg jön az eső fogod letakarod, mert nem szereti a vizet. Nagyon nem. Na jó ezek egy része nem rendszeres dolog, de megint csak egy szeletet írtam. Akad szomszéd, annak esetleg mások a nézetei arról hogyan kell kezelni a növényeket, azok át növését, de ez is csak egy szelet.
Van lejjebb, már bocsánat, hogy így írom. Az aki még csak el sem tudja képzelni ezt a dolgot, mert mindig lakásban élt. Én a lakás és a kertes ház közötti részt űrnek nevezem, mert volt részem mindkettőben. A totál semmi dolgod és a mindig lehet (!!) valami dolgod ha akarod.
Ja van kert is, igen amiben zöldségek vannak. Nem hardcore szinten, de ha jól tudom csak 19 paradicsom palánta cseperedik, a fekete koktéltól kezdve stb stb. Ez igazából mivel jár? El kell ültetni megfelelő távolságra egymástól, a földet előtte fel kell ásózni, gyomok ki (menet közben többször), kis trágya és mehet a palánta. Aztán minden áldott nap ha nem esik locsolás. Persze a virágokkal együtt amik a telken vannak. Ez mondjuk 4-5-6 kör 12L-es kannával, minden nap (!!).
Szóval van akinek erre nincs igénye, elvan a 4 fal között. Erről jut eszembe. Mármint a gondolat menet: Egy ismerősünk eljött hozzánk látogatóba. Persze mondta, hogy milyen szép minden, miközben sztem nem volt éppen valami szép úgy semmi. Nem is lényeg. Hazavittük, megmutatta hol él. Flórián tér meg van? Valahányadik emelet, belépsz, balra szoba, jobbra szoba, előtted konyha, mellette fürdő/wc meg az előtér. Én bent fejben rosszul voltam. A döbbent nincs jobb szó erre, hogy ebből nem csak ez van, ebből több van és ebben emberek élnek tartósan nem csak pár napot. És ott volt erkély, vagyis lodzsa, nem tudom jól írom e le. Ugyan nekünk hegyre néz a ház, de az meg a szentendrei útra. LoL. Lefelé kifelé menet hirtelen én is nagyon szépnek tartottam azt amiben vagyunk minden vonzatával együtt és nem tagadom mindennél többet erőnek tartom a sok tennivalóival együtt is, ez lenne a csattanó. Mindent munkát megér, mert amikor kész és leülünk a teraszon akár reggel, akár du kicsit pihenni, akár este 10-kor, akkor egy jó érzés tölt el. Ami soha nem töltött el a társasházban.
Rögtön értelmet nyert nekem miért volt sírás a karantén miatt, hát csoda, hogy nem mentek egymásnak emberek. Komolyan. Azt is értem miért jönnek a kirándulók hozzánk ezrével ezzel megbénítva a közlekedést (legutóbb 53 perc volt 10km, mentem munkába). Érteni értem, csak rhdt módon haragszom rájuk. :DD
Szóval, ki ki felé húz és mit gondol egyikről, másikról.

Még annyit hozzá fűznék, hogy ezt egyedül nem lehet vinni, ide kell egy olyan társ aki hasonlóan gondolkodik erről. :R

Bocsi Telefonról írtam.

Hozzászólások

(#1) Fred23


Fred23
veterán

Kertes.

Sok éve élek panelben, de nem szeretem. Egyetlen jó dolog jut most csak eszembe vele kapcsolatban: ki lehet menni a tetejére egy pokróccal így éjjel a párunkkal, és nézni a csillagokat, meg a város fényeit. (Már akkor, ha ezt a jogszabályok engedik ugye...)

Egyszer tuti lesz vidéki házam saját szőlővel, fóliasátorral, gyümölcsfákkal, medencével, szaunával, meg két Staffordshire Terrierrel. Addig meg lehet természetjárni, ha sok már a betondzsungel.

(#2) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Jelentkezem olyan kertesből ahol állandóan vita van arról, hogy mennyit kell vele foglalatoskodni, én ugyanis nem szeretek. Mármint a kertet szeretem, csak vele foglalkozni nem olyan mértékben és olyan pontokon mint a többi fél szeretné, tehát lényegében pont azt a halmazt testesítem meg, aki az írás szerint "élvezni akarja, tenni nem".
Megjegyzem ennek oka nem puszta lustaság - én elvből elutasítom az "ajánlott, mert a természet veszi át a hatalmat" állítást - ugyanis a természet szerintem szép, annak emberi erővel való megreformálását, amit manapság az angolból átvett kertkultúraként ismerünk egy meglehetősen kétes sikerű hobbinak tartom. Azon a szinten amin sok magyar kertes háznál látni számomra legalábbis már inkább visszataszító: szinte borsódzik a hátam a méregzöld gyep uralta utcaképtől, a barkácsáruházi virágok egyhangúságától és az égig magasodó tujabokroktól (pedig nekünk is van, szóval kicsit magam ellen is beszélek, de hát néha nem árt önkritikát gyakorolni az embernek saját megalkuvásairól).
A számomra ideális kertben demokrácia van a gazda és a természet között - amíg nem okoz kárt addig nem látom miért baj a terjeszkedése. Néha persze meg kell regulázni és kiirtani onnan ahol nagyon elburjánzik, de a természet jobban tudja, hogy milyen növény éljen a fenyőfák árnyékéban, mint én. S egyébként épp a fák a kulcs - aköré tud az ember meg a természet is kertet tervezni. A napokban sétálgattam egy családi házas utcában, s feltűnt, hogy egy részen eltűnik a madárcsicsergés, aztán mintha csak visszakapcsolták volna a hangszórót 2 házzal lejjebb megint újra szólt. Naná, hogy ott volt foghíjas a kerteken áthúzódó erdősáv, mert a tulajdonosoknak a természettől különböző filozófiája volt arról, hogy mi legyen a telken - az általuk kedvelt növényekkel persze nem tud mit kezdeni az élővilág: az embernek szép, az őshonos fajoknak idegen lett a környezet.

(#3) Kolondrum válasza Feketelaszlo (#2) üzenetére

Itt se arra gondolj, hogy minden szabályozva van. A szomszédból növő szarokkal több bajom van mint a sajáttal. Kúszó növény ami mondjuk a kertbe akar menni meg ilyenek. Eleve nem laknak mellettem felettem csak ki ki járnak. Egy alap pofát kell elképzelni amit tartunk, amire jó ránézni.
Amire te gondolsz az pár utcával lejjebb van. Az a túl zöld, túl tökéletes.
Mondjuk a nyári almát kivágattam. Rohadt rajta az alma, ház fölé nőtt, alatta szerettek a meztelen csigák, szomszéd szólt, hogy hozzá is hullik a rohadt alma stb. No probléma. Helyén egy magnólia növöget. Talán jövőre lesz rajta virág, 40 év és fa lesz belőle. :C

Fred23! És kb úgy tudod mivel jár ez munka terén? Mert én amikor ide jöttünk kb sejtettem, azóta 2-vel megszoroztam a dolgot és mák, hogy még így sem tekintem nyűgnek, óriási mák.

[ Szerkesztve ]

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#4) bambano


bambano
titán

nem hinném, hogy van általánosan jó válasz.
- amikor dolgozni kellene és kell a jó internet, akkor itt a panelben van. egyszer összeszámoltam, vagy 5 féle technológiával 13-15 szolgáltató volt itt elérhető (azóta felvásárlással csökkent).
- amikor aludnék és a felettem lakó túráztatja a gyereket, akkor kertes
- amikor a hallásmentes kölök fölöttem furulyázni tanul, akkor kertes. amikor október 1-től karácsonyi dalokat bömböltet a 3000 forintos "hifi"-jén, akkor is kertes.
- amikor a falon minden áthallatszik mindkét irányban, akkor kertes
- amikor hiányzik már, hogy rendesen meghallgasd a kedvenc zenédet, akkor nem kertes, hanem tanya.
- amikor télen felébredek, és addigra a gondok elseperte a havat, akkor panel
- amikor kilépek az ajtón és több kisbolt, stb. akkor is panel
- amikor az ügyintézés annyi, hogy felszállok a ház előtt elmenő új villamosra, akkor panel
- amikor nyáron kint 35 fok van, bent meg szauna, akkor jobb a kertes
- amikor télen befúj a hideg, akkor se jó a panel
- amikor a télen befújó hideg ellen a közös képviselő felújítást javasol, de látod a pénzügyi terven, hogy nettó lopás az egész, akkor se jó a panel (valójában ilyenkor a társasház nem jó, nem a panel)
- amikor nem csak kisbolt, hanem kocsma is van három a ház alatt, ahol már nem szomjasak, akkor kertes
- amikor a házig aszfalton tudsz közlekedni, akkor panel.
- amikor a háznál már nincs szabad parkoló, akkor kertes
- amikor azért mászik a bogár nálad, mert a szomszéd nem tart rendet a saját lakásában, akkor kertes
- amikor a szemetet ledobhatod a ledobón és a többit intézi a gondnok, akkor panel
- amikor télen egyszer csak meleg lesz, akkor panel
- amikor kifizeted a távhő árát, akkor kertes.
- amikor a fél világon megállt az élet, mert a vihar mindent összeborogatott, hozzád meg föld alatt jön minden és működik, akkor panel.
- ha szeretsz kertészkedni és/vagy biobolond vagy, tudni akarod, mit eszel, akkor kertes

És amit a panelben rossznak lehetne hinni, de igazából mindegy:
- 12. emelet. van három lift, igen ritkán áll le egyszerre mind. teljesen mindegy, hanyadikon laksz
- 12. emelet. a zaj már kevésbé hallatszik fel idáig
- 12. emelet, a rovarok lusták ilyen magasra felrepülni.
- amikor a köcsög galambok fészkelő helyet keresnek, az itt is, ott is utálatos

Szóval sok mindentől függ egy adott pillanatban is. de legjobban a szomszédoktól, azok képesek mindent elrontani. a szolgáltatások igénybevétele panelben általában egyszerűbb, a nyugalom kertesben általában jobb.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) Kolondrum válasza bambano (#4) üzenetére

Digi/telekom, előbbi 1 éve van jelen.Tegnap lett aktív a 300/20-as net, de csak ezért ilyen nagy, mert nem volt 150/5 felett köztes lépcső. :C
Én szeretek havat lapátolni, hajnalban is kimegyek ha kell. Full csend max búg a hegy. Imádom.
Bolt, 1.1km hegyről le. Korábban társasban mellettünk volt a stopshop, úgy véltem gond lesz, hogy itt meg nem, tévedtem. Sokkal nagyobb teher a maszkot felvenni mindenhová...
Bogár alapból van, pók inkább, abból sok, időszakos éppen mi jön.
Fűtés, azt nem is írtam, favágás és minden ami ezzel jár, de van gáz is, a fa a mellékes. Hidd el öröm hasogatni, semmi másnak nem lehet úgy odahatni mint egy fának, kikapcsol.
Hát igen pro és kontra. :R
Jó pár dolog ami neked negatív nekem még csak fel sem merül.

Meg az h tudok hol szerelni, tudom hová tenni a motort, nem ázik az autó, ezek olyan alap dolgok amikkel mindig hadilábon álltam a társasban. Komoly pénzeket költöttem parkolóra a motornak.

Lehet, hogy utónak tűnök, de én a fentieket tartom a normálnak.

[ Szerkesztve ]

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#6) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Embere válogatja.

A panel óriási előnye a kényelem. Kifizeted a közös költséget és belesüppedsz a foteledbe hónapokig-évekig. Semmit sem kell csinálni.

A kertes házamban én például nem tudok leülni 5 percre örülni, mert folyton visz a lábam, ezt csinálni-azt csinálni.

Mondják hogy drága a közös költség, 7-8 ezer ft havonta. A házra erre elmegy havonta a kétszerese, ha nem csinálsz semmit akkor is. De általában csinálsz. Olyan drága fenntartani, mint egy autót.

Ja, nálunk 80 Ft a zöldhulladék-zsák darabja, nem 500! Viszont nálam egy fűnyírás (kb 3 hetente) megtöltene úgy 4 zsákot. És a falu szélén lakok, mellettem két oldalról csak a végtelen mező van, akkora a csend, hogy hallom ahog a két házzal lentebb beszélgetnek az udvaron.

Tegnap a nyúl olyan közel volt a kerítéshez, hogy megfoghattam volna szinte. De van itt őz, fácán. Ha kinézek az ablakon, látom a gólyákat.

És a ház érdekes építése folytán, ha a wc-re bemegyek és nyitva marad az ajtó, akkor egy csodás tájat nézhetek közben :)

Ja, és a gyerek napi 24 órában visíthat, senkit sem zavar.

Legnagyobb hátrányok:
- internet nincsen (100 mbit-es koax invitel + aranyáron imkrohullámú, töredéksáv)
- bolt nincsen (a megyeszékhely vonattal 17 perc, de helyi kisboltok tudjuk milyenek, mint a 10 emeletes alatti méregboltok:))
- ételrendelés csak egy helyről lehetséges, nem olyan, mint a megyeszékhely, hogy akár 3-4 helyről is lehetett. Vagy egy Budapest, hogy 100+ helyről.

Tavaly extrém olcsón sikerült a házhoz jutni, így nem bánom, hogy megvettük. Előtte 41 nm-en éltünk, előtte 10 évig éltem egy 4x2 méteres szobában, tudom milyen a panel :)

Ez jó hosszú bejegyzés lett, aki idáig elolvasta, annak ideírom, hogy a lodzsát loggiának kell írni, de nem mindegy? :)

(#7) Luck Dragon

Szintén kipróbáltam mindegyiket , magam részéről maradok a háznál.
Az indoklás napestig tartana , így nem kezdek bele. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,IPhone SE 2020,Android One R.I.P

(#8) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Vidéken lakom,mégis azt mondanám,hogy szerintem mindkettő.Elvagy 5 munkanap a panelba,meló után ideális,mert ha szerencséd van,akkor közel van a munkahelyedhez,és ahogy fentebb megírták,élhetsz a város minden előnyével.Hétvégén meg le lehet menni a kertes házba.Fűnyírás nem gáz,falun mindig van valaki maszek(én is szoktam vállalni :) )ha van egy kis gyümölcsös,sok munka nincs vele,évi 2x metszés,permetezés.A levágott füvet,összegereblyézett lombot körbe lehet tányérozni a fák töve körül.A kert meg olyan,ha van,nagyon jó.De minél nagyobb,annál több dolog van vele.Van,akinek nyűg,van aki szereti csinálni.Egy bizonyos méret felett már inkább családi foglalkozás.Saját tapasztalat szerint:mi nem locsolunk,holott itt sem dúskálunk esőben.Kút sincs.Természetes víz sincs a közelben.Mulcsolunk.Minden lebomló hulladék ledarálásra kerül,(vékonyabb gallyak,ágak,kiválogatott papír,széna,szalma,levágott fű stb),és végig van terítve a sorok között.Megőrzi a vizet,nehezíti a gyomnövények fejlődését,plusz átalakul tápanyaggá.Hétköznap megpróbálunk csak annyit foglalkozni a kerttel,amennyit feltétlenül muszáj,de leginkább a házimunkát végezzük el,utána szabad foglalkozás.Xbox,tévé,ecetera.Hétvégén meg fordítva van.Ha lenne a város központjában,közvetlenül a panel mellett legalább 2000nm kert,az lenne az igazi. ;]

Ha megveszed a legolcsóbbat,nem spórolsz-csak kidobod a pénzt.//az igazi boldogság az,amikor (legalább)négy 30 centis mélynyomód dübörög,és hányingered van a basszustól...

(#9) mephi666


mephi666
veterán

itt az álom: panellakás (pl amiben lakunk) és gyalog 10 percen belül 1 hobbi :K k*rvadrágán mérik sajnos ezeket, így a hobbi egy ideig még csak álom marad... ezzel megmaradna a panel nyújtotta előny, viszont lenne egy hely, ahová akármikor ki lehetne menni... megcsinálok sokféle barkácsmunkát itt az erkélyen, de ezek általában zajosak és nem tehetem meg bármikor, ha arra is figyelni akarok, hogy a szomszédok ne hőbörögjenek (22évig falun éltem, kertes házban... most meg már 15éve városban, panelban... hiányzik a kert)

ami miatt hiányzik a kert: növényeket+gyümölcsöket termeszteni, bográcsozni, sütögetni, barkácsolni, kocsit szerelni, stb... ezt mind meg lehetne tenni egy hobbin is

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

ha 2 hetente nyírod a füvet, nem vagy elég hardcore :D van hogy 3-4 naponta kell, különben sosem lesz pázsitod :D

...csak én vagyok helikopter?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.