Hirdetés

2021. május 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Fred23


Fred23
veterán

Kertes.

Sok éve élek panelben, de nem szeretem. Egyetlen jó dolog jut most csak eszembe vele kapcsolatban: ki lehet menni a tetejére egy pokróccal így éjjel a párunkkal, és nézni a csillagokat, meg a város fényeit. (Már akkor, ha ezt a jogszabályok engedik ugye...)

Egyszer tuti lesz vidéki házam saját szőlővel, fóliasátorral, gyümölcsfákkal, medencével, szaunával, meg két Staffordshire Terrierrel. Addig meg lehet természetjárni, ha sok már a betondzsungel.

(#2) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Jelentkezem olyan kertesből ahol állandóan vita van arról, hogy mennyit kell vele foglalatoskodni, én ugyanis nem szeretek. Mármint a kertet szeretem, csak vele foglalkozni nem olyan mértékben és olyan pontokon mint a többi fél szeretné, tehát lényegében pont azt a halmazt testesítem meg, aki az írás szerint "élvezni akarja, tenni nem".
Megjegyzem ennek oka nem puszta lustaság - én elvből elutasítom az "ajánlott, mert a természet veszi át a hatalmat" állítást - ugyanis a természet szerintem szép, annak emberi erővel való megreformálását, amit manapság az angolból átvett kertkultúraként ismerünk egy meglehetősen kétes sikerű hobbinak tartom. Azon a szinten amin sok magyar kertes háznál látni számomra legalábbis már inkább visszataszító: szinte borsódzik a hátam a méregzöld gyep uralta utcaképtől, a barkácsáruházi virágok egyhangúságától és az égig magasodó tujabokroktól (pedig nekünk is van, szóval kicsit magam ellen is beszélek, de hát néha nem árt önkritikát gyakorolni az embernek saját megalkuvásairól).
A számomra ideális kertben demokrácia van a gazda és a természet között - amíg nem okoz kárt addig nem látom miért baj a terjeszkedése. Néha persze meg kell regulázni és kiirtani onnan ahol nagyon elburjánzik, de a természet jobban tudja, hogy milyen növény éljen a fenyőfák árnyékéban, mint én. S egyébként épp a fák a kulcs - aköré tud az ember meg a természet is kertet tervezni. A napokban sétálgattam egy családi házas utcában, s feltűnt, hogy egy részen eltűnik a madárcsicsergés, aztán mintha csak visszakapcsolták volna a hangszórót 2 házzal lejjebb megint újra szólt. Naná, hogy ott volt foghíjas a kerteken áthúzódó erdősáv, mert a tulajdonosoknak a természettől különböző filozófiája volt arról, hogy mi legyen a telken - az általuk kedvelt növényekkel persze nem tud mit kezdeni az élővilág: az embernek szép, az őshonos fajoknak idegen lett a környezet.

(#3) Kolondrum válasza Feketelaszlo (#2) üzenetére

Itt se arra gondolj, hogy minden szabályozva van. A szomszédból növő szarokkal több bajom van mint a sajáttal. Kúszó növény ami mondjuk a kertbe akar menni meg ilyenek. Eleve nem laknak mellettem felettem csak ki ki járnak. Egy alap pofát kell elképzelni amit tartunk, amire jó ránézni.
Amire te gondolsz az pár utcával lejjebb van. Az a túl zöld, túl tökéletes.
Mondjuk a nyári almát kivágattam. Rohadt rajta az alma, ház fölé nőtt, alatta szerettek a meztelen csigák, szomszéd szólt, hogy hozzá is hullik a rohadt alma stb. No probléma. Helyén egy magnólia növöget. Talán jövőre lesz rajta virág, 40 év és fa lesz belőle. :C

Fred23! És kb úgy tudod mivel jár ez munka terén? Mert én amikor ide jöttünk kb sejtettem, azóta 2-vel megszoroztam a dolgot és mák, hogy még így sem tekintem nyűgnek, óriási mák.

[ Szerkesztve ]

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#4) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

nem hinném, hogy van általánosan jó válasz.
- amikor dolgozni kellene és kell a jó internet, akkor itt a panelben van. egyszer összeszámoltam, vagy 5 féle technológiával 13-15 szolgáltató volt itt elérhető (azóta felvásárlással csökkent).
- amikor aludnék és a felettem lakó túráztatja a gyereket, akkor kertes
- amikor a hallásmentes kölök fölöttem furulyázni tanul, akkor kertes. amikor október 1-től karácsonyi dalokat bömböltet a 3000 forintos "hifi"-jén, akkor is kertes.
- amikor a falon minden áthallatszik mindkét irányban, akkor kertes
- amikor hiányzik már, hogy rendesen meghallgasd a kedvenc zenédet, akkor nem kertes, hanem tanya.
- amikor télen felébredek, és addigra a gondok elseperte a havat, akkor panel
- amikor kilépek az ajtón és több kisbolt, stb. akkor is panel
- amikor az ügyintézés annyi, hogy felszállok a ház előtt elmenő új villamosra, akkor panel
- amikor nyáron kint 35 fok van, bent meg szauna, akkor jobb a kertes
- amikor télen befúj a hideg, akkor se jó a panel
- amikor a télen befújó hideg ellen a közös képviselő felújítást javasol, de látod a pénzügyi terven, hogy nettó lopás az egész, akkor se jó a panel (valójában ilyenkor a társasház nem jó, nem a panel)
- amikor nem csak kisbolt, hanem kocsma is van három a ház alatt, ahol már nem szomjasak, akkor kertes
- amikor a házig aszfalton tudsz közlekedni, akkor panel.
- amikor a háznál már nincs szabad parkoló, akkor kertes
- amikor azért mászik a bogár nálad, mert a szomszéd nem tart rendet a saját lakásában, akkor kertes
- amikor a szemetet ledobhatod a ledobón és a többit intézi a gondnok, akkor panel
- amikor télen egyszer csak meleg lesz, akkor panel
- amikor kifizeted a távhő árát, akkor kertes.
- amikor a fél világon megállt az élet, mert a vihar mindent összeborogatott, hozzád meg föld alatt jön minden és működik, akkor panel.
- ha szeretsz kertészkedni és/vagy biobolond vagy, tudni akarod, mit eszel, akkor kertes

És amit a panelben rossznak lehetne hinni, de igazából mindegy:
- 12. emelet. van három lift, igen ritkán áll le egyszerre mind. teljesen mindegy, hanyadikon laksz
- 12. emelet. a zaj már kevésbé hallatszik fel idáig
- 12. emelet, a rovarok lusták ilyen magasra felrepülni.
- amikor a köcsög galambok fészkelő helyet keresnek, az itt is, ott is utálatos

Szóval sok mindentől függ egy adott pillanatban is. de legjobban a szomszédoktól, azok képesek mindent elrontani. a szolgáltatások igénybevétele panelben általában egyszerűbb, a nyugalom kertesben általában jobb.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) Kolondrum válasza bambano (#4) üzenetére

Digi/telekom, előbbi 1 éve van jelen.Tegnap lett aktív a 300/20-as net, de csak ezért ilyen nagy, mert nem volt 150/5 felett köztes lépcső. :C
Én szeretek havat lapátolni, hajnalban is kimegyek ha kell. Full csend max búg a hegy. Imádom.
Bolt, 1.1km hegyről le. Korábban társasban mellettünk volt a stopshop, úgy véltem gond lesz, hogy itt meg nem, tévedtem. Sokkal nagyobb teher a maszkot felvenni mindenhová...
Bogár alapból van, pók inkább, abból sok, időszakos éppen mi jön.
Fűtés, azt nem is írtam, favágás és minden ami ezzel jár, de van gáz is, a fa a mellékes. Hidd el öröm hasogatni, semmi másnak nem lehet úgy odahatni mint egy fának, kikapcsol.
Hát igen pro és kontra. :R
Jó pár dolog ami neked negatív nekem még csak fel sem merül.

Meg az h tudok hol szerelni, tudom hová tenni a motort, nem ázik az autó, ezek olyan alap dolgok amikkel mindig hadilábon álltam a társasban. Komoly pénzeket költöttem parkolóra a motornak.

Lehet, hogy utónak tűnök, de én a fentieket tartom a normálnak.

[ Szerkesztve ]

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#6) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Embere válogatja.

A panel óriási előnye a kényelem. Kifizeted a közös költséget és belesüppedsz a foteledbe hónapokig-évekig. Semmit sem kell csinálni.

A kertes házamban én például nem tudok leülni 5 percre örülni, mert folyton visz a lábam, ezt csinálni-azt csinálni.

Mondják hogy drága a közös költség, 7-8 ezer ft havonta. A házra erre elmegy havonta a kétszerese, ha nem csinálsz semmit akkor is. De általában csinálsz. Olyan drága fenntartani, mint egy autót.

Ja, nálunk 80 Ft a zöldhulladék-zsák darabja, nem 500! Viszont nálam egy fűnyírás (kb 3 hetente) megtöltene úgy 4 zsákot. És a falu szélén lakok, mellettem két oldalról csak a végtelen mező van, akkora a csend, hogy hallom ahog a két házzal lentebb beszélgetnek az udvaron.

Tegnap a nyúl olyan közel volt a kerítéshez, hogy megfoghattam volna szinte. De van itt őz, fácán. Ha kinézek az ablakon, látom a gólyákat.

És a ház érdekes építése folytán, ha a wc-re bemegyek és nyitva marad az ajtó, akkor egy csodás tájat nézhetek közben :)

Ja, és a gyerek napi 24 órában visíthat, senkit sem zavar.

Legnagyobb hátrányok:
- internet nincsen (100 mbit-es koax invitel + aranyáron imkrohullámú, töredéksáv)
- bolt nincsen (a megyeszékhely vonattal 17 perc, de helyi kisboltok tudjuk milyenek, mint a 10 emeletes alatti méregboltok:))
- ételrendelés csak egy helyről lehetséges, nem olyan, mint a megyeszékhely, hogy akár 3-4 helyről is lehetett. Vagy egy Budapest, hogy 100+ helyről.

Tavaly extrém olcsón sikerült a házhoz jutni, így nem bánom, hogy megvettük. Előtte 41 nm-en éltünk, előtte 10 évig éltem egy 4x2 méteres szobában, tudom milyen a panel :)

Ez jó hosszú bejegyzés lett, aki idáig elolvasta, annak ideírom, hogy a lodzsát loggiának kell írni, de nem mindegy? :)

(#7) Luck Dragon

Szintén kipróbáltam mindegyiket , magam részéről maradok a háznál.
Az indoklás napestig tartana , így nem kezdek bele. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,IPhone SE 2020,Android One R.I.P

(#8) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Vidéken lakom,mégis azt mondanám,hogy szerintem mindkettő.Elvagy 5 munkanap a panelba,meló után ideális,mert ha szerencséd van,akkor közel van a munkahelyedhez,és ahogy fentebb megírták,élhetsz a város minden előnyével.Hétvégén meg le lehet menni a kertes házba.Fűnyírás nem gáz,falun mindig van valaki maszek(én is szoktam vállalni :) )ha van egy kis gyümölcsös,sok munka nincs vele,évi 2x metszés,permetezés.A levágott füvet,összegereblyézett lombot körbe lehet tányérozni a fák töve körül.A kert meg olyan,ha van,nagyon jó.De minél nagyobb,annál több dolog van vele.Van,akinek nyűg,van aki szereti csinálni.Egy bizonyos méret felett már inkább családi foglalkozás.Saját tapasztalat szerint:mi nem locsolunk,holott itt sem dúskálunk esőben.Kút sincs.Természetes víz sincs a közelben.Mulcsolunk.Minden lebomló hulladék ledarálásra kerül,(vékonyabb gallyak,ágak,kiválogatott papír,széna,szalma,levágott fű stb),és végig van terítve a sorok között.Megőrzi a vizet,nehezíti a gyomnövények fejlődését,plusz átalakul tápanyaggá.Hétköznap megpróbálunk csak annyit foglalkozni a kerttel,amennyit feltétlenül muszáj,de leginkább a házimunkát végezzük el,utána szabad foglalkozás.Xbox,tévé,ecetera.Hétvégén meg fordítva van.Ha lenne a város központjában,közvetlenül a panel mellett legalább 2000nm kert,az lenne az igazi. ;]

Ha megveszed a legolcsóbbat,nem spórolsz-csak kidobod a pénzt.//az igazi boldogság az,amikor (legalább)négy 30 centis mélynyomód dübörög,és hányingered van a basszustól...

(#9) mephi666


mephi666
veterán

itt az álom: panellakás (pl amiben lakunk) és gyalog 10 percen belül 1 hobbi :K k*rvadrágán mérik sajnos ezeket, így a hobbi egy ideig még csak álom marad... ezzel megmaradna a panel nyújtotta előny, viszont lenne egy hely, ahová akármikor ki lehetne menni... megcsinálok sokféle barkácsmunkát itt az erkélyen, de ezek általában zajosak és nem tehetem meg bármikor, ha arra is figyelni akarok, hogy a szomszédok ne hőbörögjenek (22évig falun éltem, kertes házban... most meg már 15éve városban, panelban... hiányzik a kert)

ami miatt hiányzik a kert: növényeket+gyümölcsöket termeszteni, bográcsozni, sütögetni, barkácsolni, kocsit szerelni, stb... ezt mind meg lehetne tenni egy hobbin is

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

ha 2 hetente nyírod a füvet, nem vagy elég hardcore :D van hogy 3-4 naponta kell, különben sosem lesz pázsitod :D

...csak én vagyok helikopter?

(#11) #33253120 válasza Sethdobaloah (#10) üzenetére


#33253120
törölt tag

Robotfűnyíró. Az a HC. Az folyamatosan nyír, és vísszamulcsoz. :)

(#12) #33253120 válasza bambano (#4) üzenetére


#33253120
törölt tag

Tök azt hittem eddig, hogy a Tóciban laksz, de a leírás alapján egy másik nagy lakótelep pár része jöhet szóba. :)

(#13) Sethdobaloah válasza #33253120 (#11) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

tudom, meg automata öntözőrendszer + kertész a többire :) De arról volt szó, hogy sok a dolog a kerttel :) nyilván pénzzel ki lehet váltani az összes kerti munkát, és csak élvezni kell a kertet :)

...csak én vagyok helikopter?

(#14) Victoryus


Victoryus
addikt

Másfél szobás panel, meg 1 szobás garzon után jó a 90nm kádár kocka is. Pénzem mondjuk nincs felújítani... így nem lakható. De van távlati cél. Van saját szőlőm, meggyem, cseresznyém, csak egyikhez se értek. Még. Dzsungel állapotban a kert, de már metszek mindent. Per pillanat minden bio, olyan is, a cseresznye ehetetlen szinte, de a meggy király! Szőlő van a meggyfa tetején is, nem is bírtam még leszedni...
A fűnyírással tele a tököm már most. Nem sík a föld, max benzines kasza. Veteményes lesz, az biztos, mert eddig is volt. Szerintem a kert erre való, nem gyepnek. Ősszesen 5 fát kell kivágni, előbb utóbb.
Azt továbbra sem értem, falun miért nem művelik a háztájit, inkabb veszik a tescos meg egyéb szart. Az nem paradicsom, paprika...az fos. Azt látom, hogy a kiskertem havi 1x fêl nap, és rendben van. Ennyi időt nekem megér. Saját paradicsom, paprika, répa, hagyma, borsó stb. Most a saját helyemen meg legalább 2x ekkora lesz, mint az eddigi.

[ Szerkesztve ]

(#15) plman


plman
csendes tag

részemről egyértelműen kertes.

Hiába vesz el sok szabadidőt a ház körüli teendő (fűnyírás, udvar söprögetés, hólapátolás stb), számomra akkor is kényelmesebb egy kertes ház mint egy lakás.
- Tárolóhely rengeteg van, ellenben egy lakással ahol szinte semmi ilyen hely nincs.
- A gépjárműnek, kerékpárnak van egy tök zárt garázs, barkácsgépeknek, kisgépeknek is van normális helye.
- csicseregnek a madarak
- van egy kis műhely ahol ha barkácsolni szeretnék akkor megtehetem.
- Nyári, tavaszi, kora őszi időszakban reggel este simán ki lehet ülni a teraszra.
- nem szól be valamelyik szomszéd, hogy zavarja az ételillat, a dohányfüst, ha be kell fúrni pár csavart a falba,
- nem morog senki ha mondjuk felújítunk,
- a gyerekeknek nem kell még nappal is tök kussban lenniük,
- nyugodtan tarthatok akár több kutyát is, és senkit nem zavar ha esetleg ugat a kutya (vagy legalábbis nem olyan szinten szinten mint egy társasházban/panelban)
- nem a házirend határozza meg, hogy mikor porszívózhatok, mikor takaríthatok.
- nem hallom, hogy a szomszédok mikor k.félnek vagy veszekednek
- nyugodtan tarthatok mondjuk egy grillpartyt vagy bármilyen baráti, vagy családi összeröffenést.
- ha itthon vagyok mondjuk szabin vagy bármilyen okból és napközben aludni támad kedvem simán megtehetem, mert nem hallatszik át minden a szomszédból.
Most így ennyi jut hirtelen eszembe a pozitívumokról, de biztos van még.

Viszont az is igaz, hogy vannak hátrányok is.

- Kert, udvar, utcafront rendben tartása
- maga a ház karbantartása kívül-belül, .
- Bevásárlási lehetőség jóval kevesebb
- buszközlekedés ritkább.
- rovar, kártevő, rágcsáló okozhat problémákat

Hirtelen ennyi jut eszembe ami számomra előny vagy hátrány, az is lehet, hogy egy-két dolgot kihagytam, de biztos van aki vagy az egyikhez vagy a másikhoz tudna még hozzáfűzni egy két dolgot, mert számára az jelenti az előnyt vagy hátrányt.

(#16) mephi666 válasza plman (#15) üzenetére


mephi666
veterán

"Tárolóhely rengeteg van, ellenben egy lakással ahol szinte semmi ilyen hely nincs."

ezzel küzdök folyamatosan :D raktam össze pár plafonig érő polcot az elmúlt években, múlt héten pedig a folyosóra tettem 2méter fölé egy faltól-falig érő 90 centi széles platformot... (3/4-ét azonnal megraktuk a gyerek ritkábban használt cuccaival: pedálós kistraktor, kismotor, stb) ...csomó cuccot kivittünk már szüleimhez a pincébe, mert időszakosan úgy érezzük, hogy eláraszt minket minden (olyanná válik időszakosan a lakás, mint egy raktár)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#17) Kolondrum

Lauda?

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#18) #33253120 válasza Victoryus (#14) üzenetére


#33253120
törölt tag

Na ezzel küzdök én is. Meló után hazaesve, főzzél, mossál, takarítsál, meg kertészkedj is. Hétvégén amikor regenerálódni kellene, hogy hétközben termelni tudj, kertészkedni kell.
Ráadásul én valamennyire műszaki ember vagyok, ha készítek egy 6-os furatot, akkor az kész van. De hogy mindenféle izét dugdosni a földbe, és kitalálni mit kell vele csinálni, hogy egyszer ehető legyen, ez tőlem távol áll. :D

(#19) #33253120 válasza plman (#15) üzenetére


#33253120
törölt tag

A többféle rovar-rágcsáló itt nálam kevéssbé zavaró, mint pl panelban a csótány.
Általános iskolás koromban egy sima papírgyűjtéssel becsótányoztunk egy komplett iskolát.

(#20) mephi666 válasza #33253120 (#19) üzenetére


mephi666
veterán

na hát csótány itt is jelent meg pár éve... asszony ki is volt miattuk nagyon... raktam egyes helyekre ilyen ragadós csapdát (kb 1000ft/4db), hogy megnézzem merről jöhetnek és mekkora lehet a népesség, de elvétve jött csak 1-1 (valószínű betévedtek valahonnan és itt kötöttek ki) ...ami kertesben viszont már 20 éve probléma szüleimnél: régi szobámban ilyen május-június táján a fal tövében megindultak mindig a hangyák :W azokat a mai napig nem sikerült lerendezniük... ebben az időszakban mindig jönnek... (volt pár kellemetlen élményem, amikor jött a dögmeleg, beb@szás után felébredtem pl reggel 4kor, hogy kimegyek brunyálni, felnyomtam a villanyt és ezerszámra ellepték a falat a hangyák egyszerre... ilyenkor mehettem a porszívóért és gyűjthettem őket órákon át, mire elfogytak... panelban 1szer jöttek hangyák, de néhány csapda elintézte őket: az a fajta, amiből behordanak a kaptárba és az egész bolyt kiirtja... falun ez sem ért semmit)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#21) plman válasza #33253120 (#19) üzenetére


plman
csendes tag

Nálunk sincs állandó probléma a rágcsálókkal csak pár évente erre vetődik egy-egy egér. Hangyák azok sűrűbben előkerülnek igencsak minden évben felbukkannak de csak rövid időre, illetve tavaly vagy tavalyelőtt mikor volt az a büdösbogár "invázió" akkor volt egy kicsit nagyobb mozgás rovar terén, de az se volt olyan nagyon vészes. Persze időnként egy-egy pók, szöcske, vagy dongó betéved a házba de az szóra sem érdemes részemről.

[ Szerkesztve ]

(#22) veze válasza plman (#15) üzenetére


veze
őstag

kertes, mert igy lehet egy örökmozgó játékos mindig labdázni akaró drótszőrű foxim :-)
emiatt mellesleg mindenféle rágcsáló messzire elkerüli a portát :D

!!! ....édesnemes és csípős őrölt szegedi paprika termelőtől ..

(#23) Jhonny06


Jhonny06
addikt

Jóval nagyobb szopás a kertes ház lényegében minden szempontból (idő, pénz), de annyival többet is ad. Ebben nőttem fel, nem tudok mást elképzelni. Amíg nincs család, addig belváros, fiatalon még ezt élvezem. Később budai zöldebb környezetben lakás, de családdal minél előbb kertes.

Egyébként kertesből is rengeteg élhetetlen hely van, barátnőm szülei pár éve vettek új könnyűszerkezetes házat, ez a tipik "lakópark"-szerű cucc, nagyon kis helyre húznak fel sok házat, csak ilyen rácsos kerítéssel, amin ugye átlátsz. Persze le lehet cserélni, de alig cseréli le valaki. A szomszéd és a te ablakod között alig van néhány méter, vicc az egész, 0 privát szféra. Na ilyet biztos nem vennék. Én még abban nőttem fel, hogy nagy kert, mindenhol fák és messze vannak egymástól a házak építve, így senki nem lát át/hall hangokat, stb.

[ Szerkesztve ]

(#24) janeszgol


janeszgol
veterán

Én mostanában fogalmaztam meg, hogy nekem ház kellene. Sokkal jobb. Igaz macerásabb, de megéri a befektetett plusz energiát.
Lakásban nagyon válogatós vagyok. Amiben élek, az nekem megfelel. De a fővárosban pláne sok az egérlyuk. Olyan, amibe a kutyámat se vinném. És ott emberek laknak. Ráadásul a lakást is megnézem kívülről. Igen a háztömböt. És 1 pillanat alatt elkap az az érzés, ami meghozza a döntésem: vagy nézzem meg belülről is, vagy hánynom kell már a külsejétől is.
Nyugati PU-tól északra járt valaki? Nettó hányinger. 7-8 ker? Detto.

De ez igaz a házra is. Számít a környék, a küldő és a belső. Bár a háznál az utóbbi kettő változtatható, a lakásnál csak a belső.

(#25) DiamondBack


DiamondBack
senior tag

Kertes, három gyereknél nem sok választásod van. Épp kezdjük építeni a nagyobbat :D :

[ Szerkesztve ]

(#26) Fred23 válasza Kolondrum (#3) üzenetére


Fred23
veterán

5 évesen már tevékenykedtem nagyszüleim birtokain, a kedvemért lett néhány konkrét fa (pl. madárcseresznye, füge, szeder), bogyós (ribizli, málna), de a fekete szőlőből is miattam lett több, mert kértem; és imádtam a fóliasátor alatt munkálkodni a 60 fokban. :)
A mustgyártásból is kivettem a részem, szedtem a szőlőt, tekertem a kart, itattam a kutyákat, a kakast... :D
Másrészt nem vagyok én se a kert maximális megrendszabályozása mellett, nagyon tetszett, amit Feketelaszlo írt. Mi is mindig hagytunk a kertben sok olyan részt, ahol a természet munkálkodhatott szabadon, még a gazt se nagyon piszkáltuk. (Aztán volt, hogy erdei szamócát szüretelhettünk!) Persze ma ez már nem ilyen egyszerű, mert a szomszéd ezért akár fel is jelenthet, illetve ha nem elég nagy a kert, akkor nekem se mindegy, mekkora terület marad kvázi gondozatlan.
Egész nap tudnék írni a vidéki élet szépségeiről. Így idősebben most egyedül attól tartok kicsit, hogy milyen lesz a szomszédság, illetve ezt hogyan minimalizálhatnám. Például volt már falu szélén nyaralónk gyerekkoromban, de 2 hetente jártunk le kábé, és mindig szétlopták a helyiek, ha nem is volt benne szinte semmi értékes. A tervem most az, hogy magaslati házat veszek majd egy olyan falu szélén, ahol a legközelebbi szomszéd is 80-100 méterre van. Szerencsére ismerek is ilyen helyeket már.

A panel tragédia, nem tudnám 15 percben se leírni, mennyire az. Perpill 1200 Ft alkalmanként a csótányirtás, de ez mindig csak tüneti kezelés, és egyes lakók miatt ez marad is így. Alul is, felül is hangoskodás van, és maradni is fog; cserébe -ha éppen olyanom van- én se fogom vissza magam, aztán felőlem jöhet is panaszkodni, de semmi értelme, mert ő is tudja, hogy én vagyok a csöndesebb így is, illetve bármikor tudok terhelő infókat osztani róla, de azt se lenne nehéz bizonyítani, hogy ocsmányul beszél a gyerekeivel ordítva majd' minden reggel. Stb.

(#27) Agyturbina


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Most nézegetünk 2-3 ha is telkeket, mert a kutyának kell a mozgás :DDD Egy törpe tacskó :K
Legalább kifogásnak jó.

Tudom, sokaknak nincs más lehetősége, de egy 35nm-es panel helyett, én inkább megölnék valakit, legalább nincs albérlet/hitel törlesztés, kaja is van, sokat nem kell dolgozni, és hát a sex, pont olyan mint amennyit fizettek érte :))

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#28) Luck Dragon válasza Agyturbina (#27) üzenetére

Legjobb indoklás a törpe tacskó :DDD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,IPhone SE 2020,Android One R.I.P

(#29) Kolondrum

Lesz mit olvasni. :)

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#30) bambano válasza #33253120 (#18) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

az unokatesóm utálta a kertes házat, pláne a kerti munkát.
azután olyan dilis munkája lett, hogy most városban lakik, mellette közvetlenül vett egy tanyát, és mindig ott van, kertészkedik, hogy kipihenje a melóját.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31) Donki Hóte válasza Agyturbina (#27) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Csatlakozom. A hócipőm tele van azzal, hogy hajnalban, amikor a kutya kezdi jelezni, hogy menne pisilni és a tizedik emeletről le kell vinni sétálni, akkor mindenki azt színleli, hogy nagyon mélyen alszik.

A blöki mindig engem bökdös hajnalban, mert tudja, hogy én vagyok a gyenge láncszem, úgyis felkelek és leviszem :O

(Arra a kérdésre válaszolva, hogy minek nekem kutya, csak annyit tudok mondani, hogy nem az enyém a kutya, hanem a barátnőm lányáé, de a lány kiment dolgozni Angliába :C )

Szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy tavaly tudtunk venni az agglomerációban egy felújítandó házat és az idén nyáron már áll úgy a felújítás, hogy kezdünk rendszeresen ott aludni. Mivel napközben a kutya általában kint van, együtt ugat a többi falusi kutyával, így éjszakára elfárad és a Pesten megszokott reggel 5 óra helyett csak 7 körül megy ki pisilni.

Szóval vannak előnyei a kertes háznak, pedig én aztán igazi panelproli vagyok, itt Pesten az erkélyre se szívesen megyek ki, mert még megcsap a levegő ;)

Szerk: hogy lássátok, hogy pariban van a törpetacskóval, teszek be egy képet. Szóval róla van szó:

(Az említett a kutya a barna-szürke színű, a fehérrel nincs gond hajnalban :K )

[ Szerkesztve ]

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#32) Feketelaszlo válasza Victoryus (#14) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

Majd meglátod, hogy miért nem háztájiznak, ha belekezdesz. :D Egy macskatulajdonos kell a közelben, az elég hogy telibeszarja mindenkinek a veteményesét. Azon vidékeken is ahol nagy hagyománya van már évek óta szinte csak fóliasátorban látok komolyabb gazdálkodást, abból viszont egy közepes is nem egy családot képes ellátni, hanem egy egész utcát így a termés mennyiség növekedésével elkerülhetetlen, hogy kevesebben foglalatoskodjanak vele (ez egyébként nem biztos, hogy baj).

(#33) janeszgol válasza Donki Hóte (#31) üzenetére


janeszgol
veterán

Lol. :D

(#34) dugo_


dugo_
veterán

Miért lett a hsz-ek között a kertes ház ellentéte a panel? Ezer meg egy társasházi forma létezik még, amik élhetőek.

Illetve kicsit meglepő a flórián téri forgalmon nevetgélni, mikor annak a nagy része pont a Szentendre és Pilis felé húzódó agglosok bejárása miatt olyan, amilyen.

Aki kiköltözött, az utána nyugodtan maradhatna is kint, nem kell naponta beautózni a városba, széjjelbaszni más életterét, majd utána este a nyugalomból megszakérteni eltartott kisujjal, hogy milyen büdös és élhetetlen a város...

(#35) Donki Hóte válasza dugo_ (#34) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Az, hogy az agglomerációban élők nagy része autóval jár be Pestre, az csak kisebb részben az ő saját döntésük, nagyobb részben azért van így, mert nem tehetnek mást :(

Bevallom, hogy Pesten én is 98 %-ban tömegközlekedtem, a vidékről való bejárás sajnos csak autóval lesz lehetséges :O

Vallom, hogy már régen be kellett volna vezetni Pesten a dugódíjat, hogy aki autóval terheli a város útjait, az fizessen érte.

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#36) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Éveket laktam a Mecseken.
Minden szuper volt. Friss levegő. Szép kilátás. Madárcsicsergés. Hűvös nyári esték. Azért nem minden.
1400 m2 telek, amit a természet vad ereje folyamatosan vissza akart hódítani.
Átlagban évente 1-2 nap, amikor autóval nem lehetett feljárni. A városi SUV is csak fél kilométerrel jutott tovább. Süvítő széllel tomboló téli hideg.

Most egy elővárosi lakópark. Madárcsicsergés van. Kert is, kb. 22 m2. Járható utak, egész évben.
Kétszintes épületcsoport. Fölöttem laknak. Néha tudjuk egymást zavarni.

Szerencsére van köztes állapot a kertes ház és a panel között.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#37) Hintalow


Hintalow
senior tag

Lakás inkább, a szabadidőmben a hobbijaimmal szeretek foglalkozni, nem azzal, hogy foltozgassam a tetőt, meg kapirgáljam a kertet. Világ életemben panelban/társasházban laktam, de pár fáraóhangyán kívül más előlény soha nem került elő.
Számomra az az ideális, hogy van pár haver akik kertesházmániások, öntik bele a pénzt meg az effortot, én meg néha nagy kegyesen átsétálok pár sörrel kertipartizni, szóval nekem win-win szitu, élvezem a kertet, és semmi dolgom vele ;]

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#38) Kolondrum válasza Hintalow (#37) üzenetére

Erre mondom h bunkó pesti, csak erősebben kimondóan lenézőbben szólva a másik oldaláról. :R
Nem kell foltozni a tetőt jó az úgy, a kert meg saját dolog, mi akartuk. Én nem bírom a tömeget, szeretem a szellős létet.
16m-en ástam fel a beálló és a vill.óra között a telket, több szár rongy van a földben várja a villanyautót a beálló, kapu nyitás kamera stb. Te maradj ott ahol vagy ne gyere ki ha zavar a város és elég a 4 fal, én sem megyek csak ha nagyon kell. Fogd fel viccesen a fenti szöveget. :R
Bár talán az írás eredeti szövege volt bicskanyitogató. Bocsi!

[ Szerkesztve ]

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#39) veze válasza Hintalow (#37) üzenetére


veze
őstag

én husz éve nem nyultam a tetőhöz és ahogy elnézem még husz évig biztosan nem kell (akkor lett lecserélve a cserép és javítva 1-2 szaruva, bár az nem volt égetően fontos, maradhatott volna ugy , de ha már le lett szedve...)
a kertet kapirgálja a foxi, de nem baj mert imádom azt a kis dögöt :D
A bezártságba bele is halna szegény, annyira nem az a fajta kutya

[ Szerkesztve ]

!!! ....édesnemes és csípős őrölt szegedi paprika termelőtől ..

(#40) xcsabo


xcsabo
senior tag

Most műtrágyáztam... szakadó esőben :)

(#41) pengwin


pengwin
addikt

Kertes.
Én egy XI. kerületi panelban és XXII. kerületi kertesházban nőttem fel, teljesen egyértelmű, melyik a jobb.

Egyszerűen van, akinek kell valami természetes, zöld dolog a környezetébe, van, akinek meg nem.
Pl. jelenleg egy 29nm-es panelban lakunk párommal, de itt is minden lehetséges felületet teleraktam kis szobanövényekkel (fikusz, aranypálmák, sárkányfák, vitorlavirág, kála, aloe, meg valami kis pozsgás virág amit tavaly nőnapra adtam páromnak). Sok lakásban lakó embernél még ennyi sincs, pedig sokkal több helye van.

Egyébként meg a kertet is ki lehet úgy alakítani, hogy minimális gondozással is jó legyen ránézni, ott időt tölteni. Én szüleimet próbáltam erre rávezetni, mert jelenleg anyum egyedül él otthon, és neki már sok lett a kert gondozása, még alapszinten is.

Üdv, pengwin

(#42) Egon


Egon
nagyúr

Nincs egzakt válasz, embere válogatja.
Kertesben nőttem fel, 23 éves koromig ott laktam, aztán jött 20 év panel. Most 3 éve kertesben lakom, de a t*k*m tele a ház körüli munkákkal. Inkább laknék egy korrektebb új építésű lakásban (ahol ügyeltek rá, hogy ne halljam a szomszédokat: pl. a sógoromék ilyenben laktak).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#43) Jhonny06 válasza Feketelaszlo (#2) üzenetére


Jhonny06
addikt

Az ilyen újgazdagéknál tökéletesre megcsinált fűtől, meg centira pontosan belőtt tujasortól nekem is feláll a szőr a hátamon.. :)

(#44) RudY válasza bambano (#4) üzenetére


RudY
addikt

Az általad felsoroltak zajra és nyugalomra vonatkozó részei (véleményem és tapasztalataim szerint) szomszéd- és nem építményfüggők.
Általánosan téves elképzelés, hogy kiülsz a kertbe olvasgatni, ahol nyugalom, csend és béke vesz körül, mivel:
- tavasztól felsírnak a flexek,
- tömegével füstölnek a fakezűek által kezelt faszenes kerti grillek (jól belocsolva valami vegyi szarral),
- felbúgnak a karbantartás nélküli köhögő, brekegő benzinmotoros kerti gépek,
- hogy a zavaró barkácszajokat elnyomják - mert saját magukat is zavarja - kikerülnek a modern bluetooth-os kihangosítók, amelyeknél vagy csak visító magas hangok, vagy csak tompa mélyek puffognak és többnyire nem éppen a slágergyanús zenéket nyomatják orrba-szájba,
- a visítva ugráló trambulinos gyerekcsoport,
- a saját anyját üvöltve hülyebarmozó kiskamasz,
- az éjszakai gumimedencézős partizók,
- és úgy általában azok az eltévedtek, akik szerint a saját kert arról szól, hogy bármit, bármikor, bárhogy megtehet.
Ja, és úgy tűnik az emlegetett furulyás valahova a környékre költözhetett, vagy most ez lesz a trendi hangszer.

A kamra és a pince is egy rohadt dolog, bármekkora is legyen, valahogy idővel mindig összemegy. :DDD

(#45) Kiglerx


Kiglerx
tag

Kertes Vs. Lakás

Tekinthetjük alaptételnek, hogy a lakás az inkább városi a kertes meg városon kívűli. Nekem a az érvek külön-külön:

Kertes:
- Csendesebb, nincs melletted főút, buliző tömeg, stb.
- Zárt parkolóhely, ha akarod, akkor fedett
- élhetőbb környezet kialakítható (szürkevíz gyűjtő, esővíz gyűjtő, napelem, napkollektor, stb)
- több minden automatizálható
- pakolóhely, ami csak a tiéd és nem kell osztozkodni
- értelmes keretek között este is "zajonghatsz"
- van hely autót szerelni (akár állhat a kertben 1-2 donor is)
- nagyobb, tágasabb hely a házban

Lakás:
- Közelebb van minden
- Központi rendszerek (víz,fűtés, gáz) (persze, ha panel)
- Kisebb esély a betörésre/lopásra (nagy népsűrűség, alacsony a valószínűsége, hogy pont hozzád törnek be)
- Valószínűleg gyorabb bejutás a munkahelyre
- Nincs az állandó kertimunka (ami ellensúlyozható egy egyszerűbb, automatizált kerttel)

Alapvetően szerintem a kertes ház messzemenőleg jobb, ha világ végén van (max 30-40p a munkahelytől), de alapvetően egyedül lakni kertesházban többen jó lakni, egyedül csak elemésztenek a teendők.

A válaszok készen vannak, csak jól kell kérdezni

(#46) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Zösszes szomszédomnak két centis száraz sárga gyep(hez hasonlító valami talajtakaró) van a kertjében, az enyém majd' tíz centis, egészséges zöld, rajta minden hónapban más és más mezei virágokkal, méhekkel és kilenc tyúkkal akik szabadon élhetnek, kapirgálnak, bogarásznak.

A fűnyírót a legmagasabb állásban tolom át havonta egyszer és minden szénát rajta hagyok, nem gyűjtöm, nem gereblyézem. Így három pazar kis rétünk van a telken belül, mind mind külön kis mikroklímával. Az őszi avart sem gereblyézem, mert (a sóskúti metódus szerint) a tavaszi első fűnyíráskor szétcsapja a gép apróra, így táplálva a pázsitot.

Hippie style, mégis szép és egészséges.

"Az nem lehet, hogy annyi szív ...hiába szív."

(#47) Vladi


Vladi
nagyúr

Lakásban lehet lakni, kertesben lehet élni.

Kövi kérdést.

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#48) Vladi válasza plman (#15) üzenetére


Vladi
nagyúr

"Hiába vesz el sok szabadidőt"
Nem visz el semennyi szabadidőt, mert onnan, hogy beköltöztél, AZ A szabadidő. :C

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#49) doeeg


doeeg
senior tag

Én lassan 10 évnyi társasház után megfogadtam, hogy soha többé senkivel nem közösködöm (a családon kívül :D), még ikerház sem jöhet szóba, a következő saját kertes ház lesz (azt persze nem tudom mikor :D) .

Persze azért az sem egyszerű.

Ha használtat veszek, kb. lutri, lehet választani hogy a kaláka (~90-es évekig) vagy utána a töketlen/nyerészkedő/adócsaló építési vállalkozók lapátolták tucatjával a problémákat az épületbe, és biztos hogy ráadásul valaki a saját képére formálta, ami nem fog egyezni a miénkkel.

Ha építkeznék, elválnánk :D Viccet félretéve, emberi tulajdonságainkál fogva nem vagyunk alkalmasak egy építkezésre (sokat látok most a környezetemben), ha meg annyi kompromisszumot kötnénk akkor ugyanott vagyunk mint a használt vásárlással.

És persze ha mégis összejönne, a harmadik héten beköltözne a szomszédba egy tehenész zenész bulibáró alkoholista macskaszaporító család, aztán onnatól mivan? (és csak félig viccelek). Ja és a kedvencem hogy cimboráméknál látogatóban voltunk télen a 18. ker. családi házas felén, a frissen feltörekedett jólszituáltak ugyanúgy égetik a cipőt, gumit, ruhát, padlót a kályháikban, mint mások pl. Borsodban, nem lehet levegőt kapni némelyik utcában...

Nagyon komolyan fontolgattam egy időben (az első gyerekem születése előtt de már ebben a lakásban, amikor felmentek az árak) hogy eladom ezt a lakást, a hiszti csúcsán ~35M-ért (!!!!) kp-ban(!!!) kb. két nap alatt elvitték volna (egy nyomi panelt!), abból még a drága időszakban is egy szolid 5-6 évig egy budaörsi fullos családi házat tudtunk volna bérelni, aztán ha bármi nem tetszik, már megyünk is tovább más hasonló adottságú pl. 12. kerületi házba stb. stb., amíg kitaláljuk hogy mi legyen....

[ Szerkesztve ]

"Life is short. Make sure you spend as much time as possible on the internet arguing with strangers about politics +cryptocurrency and virology."

(#50) Eastman válasza doeeg (#49) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

"Az költözik kertesbe aki pihenni szeretne vagy aki flexelni szeretne." Ők általában szomszédok lesznek. :DDD

"Az nem lehet, hogy annyi szív ...hiába szív."

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.