2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Bánki Folder 3. rész (hegyi bánkiak, jófajta gyüttmentek)

Írta: | Kulcsszavak: Bánki Folder 3. rész (hegyi bánkiak . jófajta gyüttmentek)

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Milyen nap van ma? Sosem tudom, évek óta bajban vagyok, nekem minden nap ugyanaz. Ami másnak péntek, az nekem is, ami hétfő, az nekem péntek. Tipikus férfi vagyok, nem tudom, mikor születtek a gyerekek, elfelejtem a házassági évfordulónkat, de a nejem ezekből sosem csinált ügyet, és nem is tulajdonítunk jelentőséget sem a névnapoknak, sem az ünnepeknek. Számunkra egyetlen nap létezik csak, a következő.

Hajnal négykor felébredtem, valami hülyeséget álmodtam. Mindig álmodok, és nem mindig hülyeséget, megálmodtam előre a 911-et, a cunamit, azt, hogy szögbe lépek, és az apokalipszisről rendszeresen álmodok, valószínűleg jelen leszek.

Valószínűleg tojásrántottát reggeliztem, s hozzá parlagfűből teát, hülyén hangzik? Nem hiába népszerűsítem, várom a tavaszt, hogy kibújjanak a földeken a parlagfű palánták, rizshez, leveshez, de simán megeszem nyersen, szó szerint lelegelem. Hja, nem most jut eszembe, hogy lecsókolbász volt, mert a nejem hirtelen vásárolt. Általában ilyesmit nem eszünk, mert kétes az eredete, de egy évben egyszer megbirkózik vele az ember. Dolgoztam húsüzemben, és olyan cégnél, ahol húsipari segédanyagokat forgalmaztak. Senkinek nem ajánlom, hogy bármilyen felvágottat, vagy ilyen belekbe töltött jobbára szójakoncentrátumokat és csapvizet vásároljon kilónként sok száz forintért. Egyszer beállt a Kárpátia hús egy teherautóval, szóját pakoltam fel nekik targoncával párizsihoz. Kinyitotta az ajtót és ocsmány bűz dőlt belőle, zöld színű sertésbőr és még ki tudja. Kérdezem ez mihez? Hát párizsi, hőkezelik, adalékanyag, ízfokozó, és jóccaka, majd röhögött egyet. Akciósan lehet vásárolni, szerintem már rég csődbe mentek, de a technika maradt.

Reggeli után a nagyobbik fiammal kimentünk a nyaralóövezet mögé az erdőbe szemetet szedni, jó mulatság, tavaszias idő, napsütés. Legszívesebben filmen mutatnám be, lehet sort kerítek rá, sajnáltam kivinni a kamerát az erdőbe, baszott drága volt, kímélem.
A dolog úgy fest, hogy ha megmutatnám egy nyaralótulajdonosnak, hogy mennyi szemetet szedtünk össze, akkor felháborodna rajta, hogy micsoda emberek, s nem is érti, hogyan tehettek ilyet. A gond csak az, hogy nincs olyan nyaraló, aminek a kerítése mögött ne lenne szemét, terítve van az erdő fullosan. Wc ülőke, felújítás utáni csempék, festékes dobozok, diszperzites vödrök, kiságy, törött műanyag székek. Egy laza mozdulattal mindent kibasznak az erdőbe, ott jó helyen van. Pedig van szelektív hulladékgyűjtő, csak odáig kéne elsétálniuk. De nem, ki az erdőbe, ott van a legjobb helyen. Nekem nem gond, sőt örülök neki, mert a polgi adott engedélyt, hogy ha a szemetet összeszedjük, akkor a vihar által eltángált fákat, amik ki vannak dőlve, elvihetjük. Na innen van az ingyen tüzelő. Javaslom mindenkinek, aki fával fűt, hogy fáradjon be a helyi polgármesteri hivatalba, s kérjen engedélyt, hogy az önkormányzat tulajdonában álló erdőkből, ha összeszedi a szemetet, és rendet rak, cserébe elvihesse a kidőlt fákat. Nem kevés melóval jár, de élvezetes, dicső kommunista emlékekre bukkan az ember menet közben. 30-40 éve kidobott 3 kerekű kerékpár, pedálos Moszkvics slusszkulcs nélkül, Sokol 403, 2 BAND 7 TRANSISTOR, de vannak friss remekek is, amit csak a jómódúak engedhetnek meg maguknak, s használat után átbaszandó a kerítésen. Ilyen 5000 forintos piák, amire az áruházakban izét raknak, ha zsebre raknád, akkor besípol a kapu. Szóval az üvegek, ez okozza a legtöbb problémát. Kerítésen való átkúrás után jó eséllyel eltörik. Tél van, a vaddisznók eleséget keresnek és túrják a földet, látom a nyomát, és a túrások közepén törött üvegek, igyekszünk megszabadítani az erdőt mindentől, s főleg az üvegektől. Valamit viszont nem értek, a telkektől, ha eltávolodok az erdőbe kb. 500 méterre, még ott is van üveg bőven. Persze ezek régi sörös üvegek, ilyet már nem lehet kapni, meg pálinkás, likőrös. De hogyan került oda? Ekkorát nem lehet dobni, az erdő tele kökényessel, nehezen hinném, hogy bárki végigsétált csak azért, hogy oda tegye. Viszont ezek a jó emberek is rendelkeznek ugyanolyan szavazati joggal, mint én, s gondolom élnek is vele. Én nem, soha nem mentem el szavazni, mert nincs kire. Még is melyikre? Nem vetted még észre a menetrendet, amelyikhez mindegyik alkalmazkodik? Magyarországnak soha sem volt kormánya, nem hogy nemzeti, és nem is lesz, de ezt majd később. Szóval semmi bajom a nyaralótulajdonosokkal, de azért elég gáz, hogy kitakarítunk egy erdőt, s egy hét múlva megyünk vissza, s ott virít egy szatyor szaros pelenka. Na ezt vasald ki!

Ma is láttam a rókát, jófej, valahogy be kéne fogni és megszelídíteni, volt már rókám 9db.
Nincs velük gond, csak hülyén ugatnak, nehéz megszokni, anno egy tanyán laktam, pubertás koromban, Nagyfenék 9. szám alatt, hatalmas terület, aztán anyám úgy döntött, hogy a rókákból bunda lesz. Jött egy vadász, mindegyiket lelőtte, anyám pedig büszkén hordta a bundájukat és mindenki megdicsérte. Az élet ilyen.
Benéztem ma a falu honlapjára, frissült a jegyzőkönyv a testületi ülésről, jobbára a jutalmakon görcsöltek, de szóba hozták a rókát is, hogy több falusi is látni vélte. Megerősítem, hogy tényleg van a róka, létezik, de nem kell tőle félni, ugyanis Magyarország területén ill. egész Európára jellemző, hogy veszettség elleni gyógyszerrel megspékelt eledelt raknak ki nekik. A róka meg jobban fél az embertől, mint az ember a rókától, csak is azért merészkedik be a lakott területre, mert az ember hülye. Pazarol, kirakja a kaját a szemétbe. A róka meg megszimatolja és megcincálja a zsákokat. Tudnék róla mesélni, hogy miket találtam már kidobva ilyen szétcincált zsákokban. Juhbeles virsli 1kg-os kiszerelésben, konzervek, bontatlan üveg drága borok. Nem szeretem, ha az utcánkban szemét van, nem szeretek még autóval sem úgy végigmenni, hogy látom. Megállok, felszedem és elviszem a szelektívbe. Szeretem, ha tiszta az utca, ha a nyaralótulajdonos nem a megfelelő zsákba rakja a szemetet, akkor hiába jön a kukás autó, ott marad. Utána a macskák, kutyák és a „róka” gondozásába veszi.

2Kor 4,2
Hanem lemondtunk a szégyen takargatásáról, mint a kik nem járunk ravaszságban, és nem is hamisítjuk meg az Isten ígéjét, de a nyilvánvaló igazsággal kelletjük magunkat minden ember lelkiismeretének az Isten előtt.

Szégyellem bevallani, de ez van, volt már rá példa, hogy, amit az utcán találtam, azt hazahoztam és megettük, hiába dobták ki. A bontatlan konzerveket, bontatlan sajtokat, amit soha meg nem vennék, mert olyan elérhetetlen áron kapható. Koccintottunk már a nejemmel elismert pincészet termékéből. A nejem naív, azt gondolta valaki biztos vendéget várt és nem jött. Én reálisabb vagyok, egyszerűen csak egy állat, aki jó dolgában és jómódjában még ezt is megengedheti magának. Na de lesz még ennek böjtje, amikor beindulnak az államcsőd utáni fosztogatások, éhezések. Állandóan ezt a témát lebegteti az összes média, én hiszek nekik. Szép tavaszunk, és nyárkezdetünk lesz, az a bizonyos 3 nap türelmi idő. Ennyi élelem van mindenki otthonában maximum, s utána? Első nap éhezés: biztos minden jóra fordul, majd jön valaki, aki megoldja. Második nap éhezés: francba, és a gyerkőcök kérdőn néznek, de ugye értelmiségi emberről beszélünk, csak úgy nem mehet ki az utcára és nem áll neki fosztogatni primitív ember módjára. Harnmadik nap éhezés: szívem valamit csinálhatnál, mert a gyerekek már nagyon éhesek, és én sem bírom sokáig. Na akkor elszabadul a pokol. Nyugi, ennek nincs semmi alapja, ilyen nem történhet meg soha, író vagyok, jogomban áll hallgatni, de ahhoz is, hogy a fantáziám szabadjára engedjem. Szóval nem lesz semmi baj, de ha még is, akkor erre emlékezni fogsz. Ne várj a harmadik napra, ez a lényeg, már az első napon tedd meg, amit megtehetsz. Aki nem készül, az kikészül. Én már most felkészültem ezekre a dolgokra. Természetesen csak is a billentyűzeten, mert ez csak fikció, utópia, nincs semmi alapja, egy regényen dolgozom, vadregényen.

A mai nap az életünkben történelmi volt, elvitték a gugás suzit, eladtam. Meghirdettem a használtautón és ahogy elküldtem a hirdetést, másodpercek múlva hívott egy férfi, hogy jön és viszi. Ha láttatok Bánk és Budapest között egy zöld Suzukit vontatni, www.guga.hu felirattal, nem kell aggódni, nem lopták el. Hengerfejtömítés cseréje miatt a saját lábán nem mehetett, amúgy rendben volt, kicsit meg is sirattuk, sokat szaladgáltunk vele, belepakoltunk vagy 400.000 kilométert. De bírta, Németországot többször is megjárta, Gyulára is leszaladtunk vele sokat. 16 éve volt nálunk, akkor vettük, amikor Levente született, vagy utána? Ezt a nejem jobban tudja, nekem nem kötelességem. Van helyette másik cocó, még nyáron vettük, rekkenő hőségben. Ostoba kis Honda sportautó, fakormányos, automataváltós, én nem kedvelem, mert olyan érzésem van, mint, ha a földön fekve vezetnék. Ráadásul aranyszínű, azzal ellensúlyozom, hogy punk zenét hallgatok dübörögve, hátha nem tűnik fel senkinek, hogy női autót vezetek. Csak is azért vettük meg, mert ez volt az egyetlen autó, amire a nejem rámosolygott, és ez fontos dolog, ezt jegyezzétek meg. Aznap, amikor jártuk az autópiacokat, tanúja voltam egy jelenetnek, egy halálra szolizott férfi autót akart venni a szőkeségnek, az meg széthiztizte az agyát, hogy nekem neeemmm keeelll Suzuki!!! Ennyi elég is volt belőlük, futottam egy sorral odébb, hogy a hangjukat se halljam. Nekem meg kisteherautót szeretnék, platósat, nem kell, hogy billentsen, de most erre van szükségem, ezért ment el a gugás Suzi. A körforgalomban láttuk utoljára, küldtünk neki egy búcsú puszit.

Mivel ez a Bánki Folder, nem búcsúzhatok el úgy, hogy Bánkot hallottátok gugáról. Valamit mondanom kell a faluról is, ahol látszólag nem történik semmi. Mivel ma egész nap szemetet szedtünk és fát hordtunk, így nem volt alkalmam meglesni, hogy mi történik lent a faluban. Mi a hegyen lakunk, hegyi bánkiak vagyunk, jófajta gyüttmentek. Ha az ember szeretné felpezsdíteni a pletykaszintű életérzést, akkor le kell menni a faluba vásárolni. Én ákltalában egy koszos diszpis vödörrel megyek a diszkontba és telerakom piával. Szerettem volna elsunnyogni mindenki elől, de vesztemre rám vigyorgott a polgármester, hogy boldog újévet!
A faluban két bolt van, a diszkont és a Torma abc. Mindenkinek megvan a maga rigolyája, hogy miért jár egyikhez és másikhoz. 46 éves vagyok, ragaszkodom a kialakult rigolyáimhoz, ez tart életben, sőt már-már luxus, hogy rigolyákat engedhetek meg magamnak. Én a diszkontba járok. Ha elmondanám az igazi okát, hogy miért, akkor valakit számon kérnének. Nem szeretném, maradjon meg az állása. Valószínűleg már régen megbánta, vagy nem is tud róla, hogy milyen negatív a kisugárzása, hogy az ember menekül előle, legyen ez az ő problémája. Szóvak a diszkontban járunk, és én próbálok kisunnyogni egy diszpis veder piával. A polgi meg rámboldogít, és még hátba is vereget. Kérdezi, hogy forralt bor lesz belőle? Lófaszt, fröccs :DDD eszembe jutott, hogy a nejemre fogom az egészet, mert én sörös vagyok, de hülyén vette volna ki magát, és úgy sem hitt volna nekem. Ez van, tél van és fröccsözök.

A bánkitó egyelőre vékonyan jeges, amit a kacsák előszeretettel szétoffolnak a melegebb területeken, és azonnal a part felé veszik az irányt, ha valaki közeleg, mert hozzá vannak szoktatva, és jó falatokat remélnek. A Tó motel dugig, csinos verdák, leparkolnak, nem tudom mi zajlik bent, mert soha nem jártam bévül. Vagy is de, mert volt egy rendezvény, svédasztalos csudamicsoda, ahová meghívtak filmezni, hogy örökítsek. De az uszodában és az extra szolgáltatások környékén még nem jártam. Minek? A nejem is kiválóan tud masszírozni, és …izé, ezt nem folytatom, mert nem publikus.

Még nem tudjátok, de Bánkon hamarosan beüzemel egy tradicionális kovácsműhely, falusi vendéglátás, februárban kezdünk el forgatni, reklámozni. Mire megjöttök tárva lesz a kapuja. Közvetlenül a szlovák tájház mellett a postával szemben, Élő kovácsműhely, mivel a tulaj neve Élő József. Van egy szobor a műhely elejében, ami közvetlenül a kocsmára tekint.
S, hogy mire számíthattok? Garantált az élmény, nem fogom előre elárulni, de népszerűbb lesz, mint, amit Bánkról eddig tudtatok. Én már többször is jártam belül, az áldomást még nem ittuk meg, de meddig tart? Utána rajt.

Valamit még el kell árulnom erről a faluról, mert fontos. Ha emberek közé mész, nem szabad mondani semmit, meg kell őket hallgatni. Beszélnek a hidegről, a melegről, hogy eső van és soha nincs jó idő, mert vagy izzadnak, vágy átfújja őket a szél. Bármit mondasz, csavarnak a történeten egyet és úgy adják tovább, átmegy vagy 20 emberen, s mire visszahallod, akkor az eredeti verzió már nem is létezik. Hallgatni arany, de hálásak, ha odafigyelsz rájuk. Sok jó embert megismertem, 2007 nyarán költöztünk ide a hegyre, gyüttmentek vagyunk, bevállalom, és már csak röhögök rajta, amikor felcímkéznek bennünket. Nem én panaszkodom.

Viszont nézzetek megy egy rövidfilmet Kubiról. Ma láttam őt, intett, és mosolygott. Ez jó jel, mert valószínűleg sínen van az élete. Tudtátok, hogy elkelt? Van neki csaja, a hölgy nyáron tőlem kért segítséget, járta az utcákat, albérletet keresett. Leküldtem Kubihoz, mivel ő a falu fő mozgatórugója, aki mindent tud. Ott ragadt a hölgy nála. Sok boldogságot nekik :DDD

[Kubi]

A hozzászólásokkal meg kár lenne elvenni az élét egy ilyen fasza kis posztnak, hogy én ugyan nem tettem volna ezt meg ezt, vagy jobban csináltam volna, vagy guga menj a picsába. Már rég ott vagyok, ha akartok gyertek utánam, ehhez nem kell komment :DDD

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.