2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Az alaplap bosszúja

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az alaplap bosszúja

7 éves a vasam, 2003 novemberében építettem. Sapphire 865, 1.7GHz Celeron, 2 gugabyte ram, eleinte 2 X 120gb Samsung volt benne, egy UHU Linuxra, egy pedig WinXP-re, jobbára adatmentés céljából az ügyfelek miatt. Később egyre nagyobb winchestert voltam kénytelen vásárolni, mert a tárkapacitást szervizelés szempontjából megkövetelte. Zalman tápegység + szünetmentes, hogy ne hasaljon el az áramtüskéktől. Az utóbbi években sokan körberöhögtek, hogy: guga! Miért van neked ilyen hulladék gyenge géped, mikor ebből élsz?
Hulladék, nem hulladék, gyenge, nem gyenge, minek bővítsem, ha csak drivereket töltök le, meg elolvasom a leveleimet? Erre a célra tökéletesen megfelelt (eddig), kár lett volna egy forintot is költeni rá, üzembiztos gép volt. A múlt idő nem véletlen.

Röviden vázolom, hogy mi történik akkor, ha behozok a gugabungiba egy számítógépet javításra. Első dolog, hogy az operációs rendszert újraélesszem. Abban az esetben, ha már nem működik. Erre azért van szükség, mert a következő indítás után mindenki szeretné ugyanazt a háttérképet látni, ha elindítja a böngészőt, akkor szüksége van az elmentett kedvencekre, a böngésző által eltárolt jelszavakra, levelezőre, s egyéb apróságok, mint pl. msn jelszó, vagy a kedvencem az adsl password. Nagyon ritka, hogy egy operációs rendszert nem tudok életre kelteni. Utóbbi a hdd meghibásodása esetén fordul elő, de olyankor már ugrottak a családi fényképek, és a szakdolgozatok, árajánlatok, egyéb munkák. Céges gépekre most nem is térnék ki külön, mert az munka szempontjából eleve horror árkategória. Számlázó, bérszámfejtő programok, NYENYI, abevjava, stb.

Szóval guga megjön a zöld Suzukival, berongyol a hóna alatt a meghibásodott számítógéppel a bungiba, Kossuth ON, Nokia 3310 átállít egy csippanásra, mert ugye szellemi munka következik, s ha nem akaródzik telefon végre kerülni, akkor ne sürgessen már ordítva.
Vegyünk egy kékhalált, annak okát kideríteni sürge, hogy púpos kondi, vagy tápegység, esetleg a ram. 1-2 óra mínusszal sikerül életet lehelni bele. Következnek a backup-ok.
Szerencsére már mindennek van külön backup-ja, és a nirsoft áldásos tevékenységének köszönhetően a számítógépen tárolt összes jelszó visszafejthető egy dokumentumba.
Az adsl password azért a kedvencem, mert régen, amikor még nem adtam az ilyesmire, csak adatmentés, reinstall, s szállítottam vissza az ügyfélnek a gépet. Akkor mindig megkértek, hogy állítsam be a netet. Persze, mi sem természetesebb ennél: start menü, minden program, kellékek, kommunikáció, új kapcsolat. Elnézést megkaphatnám a szerződést? Mert azon rajta van a felhasználó név, és a jelszó. Hova is tettük, hova is tettük? Sűrű fejvakarászás, apjuk nem te tetted el??? S elkezdenek fel s alá rohangászni, fiókokat húzogatni, én addig tétlenül bámulok magam elé, ujjaimmal az asztalon dobolok. S ezzel el is megy jó félóra, mire rájönnek, hogy gőzük nincs róla, hogy hova rakták a szerződést. Akkor jön a szolgáltató, kérem nyomja meg az összes gombot, kettős kereszt ha nem biztos benne, várjon, várjon, várjon…a sípszó után még megnyomhat bármit, ha gondolja.
Nahhh, szóval ezekből elegem volt, főleg, hogy a szolgáltató szóba sem áll veled, ha nem diktálod be a titkos jelszó első, harmadik, és ötödik számjegyét.
Inkább vesződök itthon az op életre pofozásával egy órával többet, közben hideg söröcskét/söröcskéket kortyolgatva, mint kitenni magam fejetlen jaj hovatettemezésnek.

OK, op gurul, elindul, sóhajtok egyet, végre munkaidő, delejesen visszafejtek mindent.
Outlook, Outlook Express, MSN, böngésző, s most figyelj, jön a lényeg, amitől visszabeszél mostanában az alaplapom. Ha mindent megfejtettem, megrejtettem, akkor beakasztom az idegen hdd-t a gépemre, s guga op ON.
Maradt még söröm is, lábamat felteszem, Kossuth-on déli krónika, Nokia 3310 egyelőre néma, kint verőfényes. A nejem kiballag egy púpos csirkepörkölttel jó asszony módra gazdagon. Mi kell még a boldogsághoz, s a felhőtlen gugához?
Na ettől még ugyan nem fog visszaszövegelni az alaplapom, de ami most jön…
Guga végzett az adatmentéssel, minden mappa F5, minden backup, nagyon lájk.
Mivel alapvetően preciz, s egyben lusta ember vagyok, így működés közben lerángatom az ide, vagy sata portról az idegen hdd-t, s már indítom is a reinstallt a meghibásodott gépen. Fittyet sem hányok a saját gépemre, hogy mit szól a drasztikus eljáráshoz, hadd szokja, azért van. Nincs kedvem csak azért kikapcsolni a gépem, mert egy ide, vagy sata vinyót eltávolítok.
Tudom a mai világban, már van olyan usb házikó, ami mindkét formátumot kezeli, de amellett, hogy nekem van ilyenem, túl macerásnak, ám de kézenfekvőnek tűnik.
Ahhoz sincs túl sok kedvem, hogy bedugjam a konnektorba a külső ház tápegységét, meg babrálni, betuszkolni a házba az idegen hdd-t. Jó van az ott a nyitott gépházban, lóg a kábel végén, adatmentés után lehúzom róla a molexet, és az adatkábelt, erre neveltem a gépem 7 év alatt.

Nem tudom, hogy menet közben kialakult e közöttem, s a gépem között valami személyes kapcsolat, ami leginkább a ridegtartásra emlékeztet, de nemrég fellázadt. Nem is akárhogyan, olyan igazán gugásan, ilyen hibát csak az én alaplapom produkál, s csak is nekem. Ennek tükrében csak lehet kettőnk között valami lelki kötődés.
Azt mondta az alaplapom, hogy: guga! FUCK YOU!
Pedig soha nem frissítettem bios-t.
Secondary ide portról beszélünk, bootolni akartam egy live xp rendszert, mert idegen gép annyira elhasalt, hogy be sem kapcsolt. Ilyenkor jön az, hogy idegen hdd a saját gépbe, s a rajta lévő oprendszert addig gyilkolom, amíg a saját gépemben el nem indul. Ha végre elindul, akkor jöhet a fentebb említett backup paradise theatre.
Nem bootolt be cd-ről.
Arra gondoltam biztos karcos a lemez, használtam már kismilliószor, sebaj, van még vagy 30db belőle, tekintve, hogy ügyfeleknél is elhagytam már rengeteget, fogyóeszköz. Berakok egy újat, a bios látja a dvd írót, first boot is a Pioneer, de nem bootol.
Nahhh, akkor biztos nem szereti a lemez színét, legyen lila helyett zöld, mert ugye köztudott, hogy az írható lemezek fóliája sokszínű, s nincs az az optikai meghajtó, ami mindet olvasná.
Megkönyörültem rajta, de miután már a harmadik színnel próbálkoztam, hogy akkor nesze itt van egy arany, edd meg ezt, oszt semmi, akkor elgondolkodtam.

Bekötöttem egy origi dvd írót a polcról, amit még sohasem használtam. Bios-ban megjelenik, de semmi, nem bootol. Oké, te is kapsz egy második esélyt, nesze arany, egyed ezt! NEM! Guga! FUCK YOU! Nem, és nem bootol, teljes mértékben érthetetlen.
Megpróbálkoztam még egy veterán play gombos, örök darab, sosem engem cserbenhagyó Plextor cd olvasóval, de középső ujj feltartva.
Így állt gugán bosszút a Sapphire 865
Bekötöttem még rá egy régi linuxos hdd-t, de arról sem boot, ámi nem sokoláde. Se nem kókusz, se nem dió, se nem mogyoróvaj, se nem nugát,nem grillázs, nem karamell,nem is ostya, hát nézek rá,és találok Aranybiléta!
Feltartott középső ujj. Nincs mit tenni, secondary ide port felejtős, a bios mindent lát, amit ráakasztok, vissza is köszön, de sem a linux, sem a windows nem látja az eszközkezelőben.
Ilyen hibát csak guga tud produkálni, el is teszem az alaplapot emlékbe.

Van még tovább, ne csukd be, most jön az, hogy guga fejleszt. De mire?
Ki nem állhatom, a legyen inkább az, vagy mégsem embereket, akik hozzatok nekem lábvizet, de ne legyen túl meleg módon gondolkodnak. Ne legyen túl meleg, azaz mégis csak meggondoltam magam, legyen egy kicsivel melegebb, annál, mint amire azt gondolnátok, hogy én ilyenre gondolok! Na én pont ilyen vagyok, addig forgolódok tojásrakás közben a fészek fölött, hogy inkább nem veszek semmit, jó ez így, ez marad
Már hetek óta bújom a nagyker árlistáját, fejben összeraktam vagy huszon-féle konfigurációt, de egyik sem felelt meg, számítógépet venni nekem a legnehezebb. Ha más fordul hozzám, hogy guga mit szólnál hozzá, ha… Azonnal leintem, ne is folytasd, tudom, mi kell neked, s összecsapja a tenyerét, boldogan fizet, tényleg kitalálom az emberek gondolatait, maximálisan alkalmazkodom az igényeikhez, se panasz. De ha rólam van szó, leblokkolok.
Nemrég vettünk a nejemnek egy laptopot, a srác az üzletben, a műszaki kolléga nagy elánnal belefogott, mint egy kézmodell, hogy alaposan elkápráztasson bennünket. Jeleztem, hogy hagyd öreg, ne fáraszd magad, elvisszük, mert kell. 12 éve ebből élek, eladtam már több teherautónyi laptopot, vagy éppen láttam már karón varjút. Nem is akartam túlságosan belefolyni, fizessünk, adjad már, aztán olaj.

De most NEKEM kell egy milyen legyen számítógép. Ámi nem sokoláde. Se nem kókusz, se nem dió, se nem mogyoróvaj, se nem nugát,nem grillázs, nem karamell,nem is ostya, hát nézek rá,és találok Aranybiléta! Default ridegtartás, ha menet közben kiveszem belőle a memóriát, s kedvem szottyan felbővíteni, akkor szeme se rebbenjen. Ha arra szottyan kedvem, hogy filmnézés közben cseréljek vga kártyát, akkor nem szeretnék udvariatlan lenni, de megteszem. Ha bekapcsolás után jut eszembe, hogy nahát, itt egy processzor, amit még nem teszteltem, akkor bizony plug & play. De ki kell, hogy állja az északi híd cseréjét hőlégfúvóval, miközben tágra nyílt spam-ekkel viaskodom. Nem szeretném, ha zsörtölődne azon, hogy menet közben hot flash alapon bios-t cserélek.
Utóbbit vicc nélkül megtettem még a PI-es időkben. Akkoriban nem volt alaplapokból olyan széles a paletta, vagy volt bent tartalékban Acorp lap ALI chipsettel hibátlan. (hja, azt tudtad, hogy azok még kezelték az AMD és Intel processzorokat egyaránt?) Vagy volt bent akármilyen alaplap hibátlan bios-a. Hot flash-nek nevezzük azon mozzanatot, amikor a hibás alaplap bios-át kiemeled bios csipesszel, beindítod a hibátlan alaplapot, a hibátlan bios-al, majd menet közben kiveszed a hibátlan bios-t, és a helyére beteszed a hibásat.
S láss csodát, utána üzemképes marad. Ez ma már nem így működik, mert valami szerencsétlen hülye feltalálta az eprom égetőt, s elvette az egyetlen örömömet, hogy menet közben ráncigáljam ki az alaplapból az alkatrészeket.

Szintén PI-es időkben eljátszottam, sőt reprodukáltam egy neten olvasott történetet, miszerint emberünk bement a hullócsillag Mistral-ba, vásárolt 2 * 32mb edo ramot, és menet közben bővítette fel a számítógépet. Majd csodálkozott, hogy visít a füstjelző, s rohant vissza a boltba, hogy hibás a ram, rajta a nagy égésnyomok.
A kíváncsiság hajtott, először csak kivettem az alaplapból működés közben az edo ramot. Azon kívül, hogy a képernyő kimerevedett, megfagyott, nem történt semmi. Gondoltam kis lépés az emberiségnek, hosszú lépés gugának, tegyük vissza a ramot. Mondanom sem kell, leégett a ram és a slot is, füstölt, mint a hajderménkű, nem győztem szellőztetni.
Szóval kéne nekem egy csupa usb alaplap, ami minden nap every day, all inclusive, és kdo je to osmak degu. Amire ránézek, s találok áránybilétá, Norinka, Terinka, Smudlík, Mládátka, Piskůtek. Na hozzatok nekem ilyen lábvizet, de ne legyen túl meleg!

Nehogy becsukd, most jön a java, most kezdek belejönni, eszembe jutott egy csomó régi történet, amit működés közben tettem meg.
Volt egy 10gb-os Maxtor slim, rálógattam a régi gépemre adatmenteni, majd elhúztam otthonról egy telefon nyomán. Felcuccoltam a kerékpárra, s nyakamba vettem a pesti utcákat. Órákig voltam távol, el is felejtettem, hogy hol tartottam.
A takarékos energiagazdálkodás lekapcsolta az összes vinyót, s képernyőt, az, hogy a cpu ventillátora ment, fel sem tűnt. Azt tudtam, hogy az adatokat lementettem róla, s a 10gb-os Maxtornak kellett az elektronikája, mert bad sector-os volt, de az elektronikája épp. Ügyfél új hdd-t igényelt a régi adataival. Nokia 3310 csippantásra, hideg, dobozos sör szisszentésre, Kossuth ON, hajóvonták találkozása tilos, a híreket szerkesztette Berente Mariann, a mikrofonnál Bordi András. Kell ennél több egy felhőtlen gugához?
Akkurátus mozdulattal nekiláttam lecsavarozni a Maxtor hátlapjáról az elektronikát, mondanom sem kell, hogy leégett, füstölt, mint az hajderménkű, hisz áram alatt volt.
Ezért jó az all inclusive usb, ami minden nap every day, és kdo je to osmak degu.

Pont most csuknád be? Szerinted mennyi az esélye annak, hogy guga nem tud pillanatok alatt elkápráztatni egy másik hamuban sült történettel? Mert bizony leégett más is körülöttem, de ez már a duroni időkben. A Király elküldte a három fiát, ment mindegyik a saját feje után. A nagyobbik kit érdekel, a középső hülye volt, de a kisebbik, na az megérte a pénzét.
Szóval beállított hozzám a pinyóba egy kiskirály, miszerint: guga, gépet ide izibe! Ott hagyta a jó küvecseket, hogy délutánra legyen meg, mert sürge. Én elmentem a vásárba félpénzzel, tyúkom mondja nyihaha, s egész úton hazafelé azon gondolkodám, miként fogom szólítani rég nem látott…Anyááámmm, akkor jutott eszembe, hogy pont egy félkonfig összeszerelésénél tartottam, lap, proci, ram, vga az asztalon, rádugva az atx táp, és bekapcsolva ott hagytam. Volt egy különleges szokásom, nem is tudom, hogyan írjam körül.
Szóval egy komplett gép összeszerelése mindig azzal a mozzanattal indult, hogy lap, cpu, ram, vga az asztalon szabadon, s a power sw rövidre zár. Igen ám, de hűtőventillátor nélkül, a cpu-ra nem raktam ventit, s vegyük figyelembe, hogy amd/duron prociról beszélünk. Erre azért volt szükség, mert ha naponta zsinórban raksz össze gépeket, akkor minden adódó lehetőséget megragadsz, hogy önmagadnak időt spórolj meg. Sok pici másodperc, és vesződés összeadódik, s hosszú órákat tesz ki, értékes délutánokat elvéve a gondtalan, felhőtlen gugából, és sörözésből.

Hja, igen, ott tartottam, hogy miért hűtőventillátor nélkül indítottam be. Abban az időben ilyen zsíratomkirály hangos, és rajűbercool szoros hűtők voltak, mint a GlobalWin FOP32.
A processzorokat tálcaszámra vettem, néha 4-5 tálca 600-800MHz Duront hoztam haza, s előfordult, hogy valamelyik gyári hibás volt. Tudod te milyen macerás egy FOP32-es hűtőt felrakni a Duronra lesarkazás nélkül? Valóságos szkander bajnokság. Ezt kivédendő, gondoltam bekapcsolom hűtő nélkül, ha látom, hogy felvillan a post screen, akkor lekapcsolom, s nagy kegyelmemben kaphat egy hűtőt is. Kicsit időben visszatekintve, erre az egész félkonfig ki az asztalra azért volt szükség, mert még a 486-os időkben, mikor fejest ugrottam ebbe az egészbe. Új mondat. Szóval hoztam haza nagykerből a még AT-s hátikót, gyönyörűszép AT-s billentyűzetet, golyós egér, Trident 512kb vga, fogom, összecuccolom, bekapcsolom, s bootolnék floppy-ról, hogy telepítsem rá az operációs rendszert, mert azt is annak nevezték. De sehol semmi kép. A gép nem indult be.
Szedhettem szét az egészet, s kezdhettem előről. Mikor 2-3 alkalommal besétáltam a nem indul utcába, akkor eszembe jutott Hrúz Mária (Petőfi édesanyja), s sűrűn vakargattam a kobakomat, hogy miként szólítsam?

Rászoktam arra, hogy mielőtt felépíteném a gépet alkatrészekből, előtte inkább beindítom, sőt arra is rászoktam, hogy kint az asztalon telepítem. Mert arra is volt példa, hogy a gép bekapcsolt, de nem települt. Na akkor megint bonthattam vissza.
Szóval aranyszabály, ha új gépet veszel, hogy nem Norinka, nem Terinka, se nem Smudlík, de nem is Mládátka, még csak nem is Piskůtek. Na hozzatok nekem ilyen lábvizet, de ne legyen túl meleg!
Nem nekiesel, mint paraszt a Bervának, türelmetlenül, s bontogatod a dobozokat, mint a hülyegyerek, mert leszen utána homlokráncolás, értetlenkedés, és mindenki mást szidni fogsz, főleg a boltosokat, meg Petőfi anyját emlegeted.
Csak finoman, lap, cpu, ram, vga az asztalon, atx táp pöcc-röff, s ha van post screen, akkor kezdheted a telepítést, de szigorúan kint az asztalon. Ha már hibamentesen indul a kállofdáti, s a fél országot széjjelgéppisztolyoztad, újjászületés 7 másodperc múlva, akkor beépítheted a norinkát, akarom mondani a masinkát a házikóba. Ámi nem sokoláde. Se nem kókusz, se nem dió, se nem mogyoróvaj, se nem nugát,nem grillázs, nem karamell,nem is ostya, hát nézek rá,és találok Aranybiléta!

Arra mentem haza, hogy állt a pincében a füst, a Duron proci úgy elfüstölt, mint a hajderménkű, nem győztem szellőztetni. Az történhetett, hogy bekapcsoltam, láttam a post screent, de vagy a Kossuth rádió, vagy a Nokia 3310 végén valaki nagyon elterelte a figyelmemet, mert emlékszem rá, hogy úgy álltam fel az asztaltól, mint aki ott sem volt. Gondoltam közben beugrom a nagykerbe, s elhozom a kiskirálynak a konfigot.
A félkonfig meg ott maradt az asztalon FOP32 nélkül bekapcsolva.
Később valami hülye, már Athlon időszakban beépítette a bios-ba a hővédelmet, elvéve az egyetlen örömömet. Mert nincs is annál szebb, amikor az ember Duron pörköltet készít, szaglik, mint az apjafasza, színejátszós, csodaszép, a bungimból jöttem ki az elébb.

Kérdezzetek nyugodtan, tudom, hogy nehezen emészthető

Hozzászólások

(#1) danih


danih
addikt

Hamisítatlan guga egy(?)perces, Duron-pörkölt pedig büntet :R

(#2) Thome


Thome
addikt

Jóféle, köszi, jó volt olvasni! :)

(#3) zoo8800


zoo8800
veterán

Kösz, ez jól esett :D :D
Jah, mi lett az alaplappal? Mert elvesztettem a fonalat :F

[ Szerkesztve ]

rip and tear, until it is done

(#4) guga válasza zoo8800 (#3) üzenetére


guga
Közösségépítő

Még ugyanaz van, csak nem tud bootolni ide eszközről :DDD
Egyelőre ez marad, fogalmam sincs, hogy mit vegyek :D

Többieknek a szokásos:

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#5) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Ez vajon miért nem címlapos? Megérdemelné. :K

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) HalfDemon


HalfDemon
csendes tag

Es mar ujraforsztottad az ide-tuskeket? :) (lehet, valamelyik mar valojaban nem is tartja a josokeves fizikai igenybevetel miatt... )

(#7) guga válasza HalfDemon (#6) üzenetére


guga
Közösségépítő

Áhhh, egyenként átvizsgáltam a tüskéket, mind stabil. De nem is deformálódhattak, mert nem az alaplapi ide csatiból rángattam ki menet közben, hanem az ide kábel végéről :D

Bármit rákötök látja a bios, csak nem bootol róla ill. win alatt nem látszódik semmi.
Ezért is született külön poszt neki, mert eléggé egyedi hiba.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#8) guga válasza Vakegérke (#5) üzenetére


guga
Közösségépítő

Túl sok írásom lenne címlapon, már kettő így is kint van :DDD

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#9) _balázs_


_balázs_
csendes tag

Acorp ALI ,soha nem felejtem,ilyen volt az első saját pcénkben,AMD K6-2-vel :DD ,azért emlékezetes még, mert a kicsit később megjelenő Geforcokkal nem volt hajlandó működni :O ,ezért elég vegyes érzelmek törnek fel :DDD .

[ Szerkesztve ]

(#10) guga válasza _balázs_ (#9) üzenetére


guga
Közösségépítő

PIII-ig bezárólag a Geforce sűrűn bajban volt bizonyos chipsetekkel. Volt olyan PIII. alaplap, amit S3 pci kártyával kellett telepíteni, majd miután az op feltelepült, csak akkor lehetett kicserélni agp geforce-ra. Ugyanis a gef kártya biosa nem futott dos környezetben az alaplapi chipset miatt.

De mire erre rájöttem :DDD

Az is kemény volt, hogy némelyik Slot-I átalakító még kezelte a ppga/fcpga procikat, s ha a jumpert 2V-ra állította a sikeres ügyfél, akkor az fcpga processzor megdöglend.
S hozta hozzám értetlenül, hogy nem működik.

A 478-as proci jó találmány lett a védősapkával, mert már nem lehetett lesarkazni.
Ügyfelek rengeteg S370 procit buktak lesarkazással.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.