2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Önkormányzati pénzek: jól, rosszul, vagy mindkétféleképpen.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mai nap került a kezembe a kerületi önkormányzat hírlevele, amiben a közelmúlt és a közeli jövő beruházásait mutatják be.
Vegyes képet mutat, mivel van benne jó és van benne erősen kérdőjeles kiadás is. Minden önkormányzat más, mivel településtől (kerülettől, Budapest esetében) függően mások a preferenciák. Valahol csatornát kell építeni, máshol az útburkolatot kell felújítani, máshol az iskolákra költik el a pénzt.
Jelen esetben egy Budapesti kerületről van szó. Lássuk, hogy mire és mennyi pénzt költöttek.

1: Uszoda korszerűsítés.
Ostobaságnak tűnhet, de ez egy viszonylag modern uszoda, ami a kerület tulajdonában van, ezért az összes iskola diákjai, tornaóra keretén belül ingyen használhatják. Mivel az úszásoktatás nem két fillér, ez mindenképpen jó dolog.
A felújítás a tetőt és a tetőszerkezetet is érintette, mivel napkollektorokat helyeztek el rajta (80 db), amivel a medencék vizét fogják fűteni. Az energia (és ezáltal fenntartási költség) megtakarítás jelentős, mintegy 30% . A beruházás 80 millió Ft, ami reálisnak tűnik.

2: Gyermekfogászat.
Van a kerületben egy gyermekfogászati rendelő, ahová minden évben (kötelezően de ingyen) elviszik a diákokat. Már elavult volt, így vettek 2 db. modern fogászati széket. 7.2 mllió Ft, ami teljesen reális összeg (utánanéztem), maga a beruházás pedig jogos és érthető.

3: Műfüves focipálya.
Közterületen lévő, aszfaltozott focipályát újítottak fel. A régi burkolatot feltörték, új alapozás lett a műfű alá. Lelátókat és rönkfa kerítést építettek. Mindez 18 millióba került, ami nem tűnik soknak, de vajon szükség volt erre? Értem én, hogy támogatni kell a sportot, de tényleg ez a fontos? Ráadásul az a műfű szerintem 1 hónapig sem lesz ép, mert valaki tönkreteszi/elhordja. A rönkfa kerítés meg remek tüzelő, de szalonnasütéshez is ideális.
Röviden: fölösleges pénzkidobás és a jövőben rengeteg pénz fog elmenni a javításokra.

4: Térfigyelő kamerák.
Nem is kérdés, hogy a rendőrségre bekötött térfigyelő rendszer fontos és jó dolog. Ez tényleg a lakók érdekeit szolgálja!
Ebben az ütemben 12 helyszínen, 14 kamerát helyeztek el. Nem került sokba, 6 millió Ft. Tényleg nem került sokba? Kameránként ez közel 430 000 Ft!! Nem vagyok otthon a témában, de ez eléggé vaskos összeg.
Menet közben kaptak ebben a témában felvilágosítást (ezúton is köszönöm Crey-nek :R ). Ez az ár teljesen rendben van.

5: Iskolai tornaterem építése.
A kerület egyik iskolájának nincs rendes tornaterme, így építenek egyet. Ezzel nincs is probléma. Nem túl kellemes egy nagyobb szoba méretű helységben tornaórát szimulálni (annak idején ebbe az iskolába jártam én is, úgyhogy tudom, miről beszélek). Mivel teljesen új épületről van szó és az iskola műemlék jellegű, ezért az 1. ütem 172 milliós összege elfogadható. Ezzel gyakorlatilag használható lesz az épület. A 2. ütemben készülnek el az öltözők, mosdók és az orvosi szoba, valamint a kazánház rekonstrukciója, ami 50 millióba fog kerülni. Ezután még rendbeteszik az udvart, parkolót és kerítést építenek. Erre nem mondtak árat, de legyen az egész mondjuk 250 millió. Ehhez képest 300 milliós hitelt vesz fel az önkormányzat, konkrétan erre a projektre. Hova kerül a maradék 50 milla?
Bár fontosnak tartom ezt a beruházást, de ez a hatalmas hitel legalább 5, de inkább 10 évre lenullázza a kerületet. Biztos, hogy megéri?

Nem rossz beruházások ezek, de időnként eléggé átgondolatlanok az önkormányzat döntései.

Hathatós moderátori segítség nélkül, ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre, ugyanis engedélyt kértem és kaptam a publikálásra (Igaz, hogy nem politikai jellegű, de mégiscsak önkormányzatról van szó.) Hozzászólást nem engedélyezem (kérésre), mivel könnyel elfajulhatna a dolog.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.