2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Retró hardverdömping (Az első bejegyzés 2017-ben)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Végre jó hírekkel is szolgálhatok, miután több hónapnyi csend után Március közepétől Április közepéig folyamatosan több csomagnyi CPU hűtő és egyéb hardver is érkezik/érkezett hozzám.
Mint a korábbi bejegyzéseimből is kitűnhetett, különös figyelmet fordítok a régi s478-as foglalatra és újabban a s370-es foglalatra való proci hűtőknek. Ennek köszönhetően mára már 60+ darabosra bővült a még közel sem teljes gyűjteményem.

Az utóbbi két hét elkeseredését követően (a telefonom és az alaplapom kinyírták egymást) végre újabb jó hírekkel szolgálhatok tehát. Mivel fényképezőm nincs és a telefon, amiről a képeket szoktam lőni szervizes, így most nem illusztrálnám a megszerzett hardvereket, amúgy is egyikre-másikra ráfér egy alapos takarítás majd, ahogy időm engedi.

Más hardvereket is szereztem az idén, ezekkel kezdeném.

* * * * *

Asus P5N-E SLI

Azért vásároltam, hogy ne a napi használatban lévő 1150-es konfigot kelljen bolygatni, ha vga-kat vagy olyan procikat akarok tesztelni, amiket befogad a lap. Sajnos azonban ezt kellett megtennem az első számú gépnek (most is erről írok), miután a fentebb említett katasztrófa megtörtént. Kapott egy Q6600-ás procit egy Scythe Ninja Plus Rev. B-vel passzív üzemmódban, amit a gyűjteményből halásztam ki. Ezt később lecseréltem az Auras CTC-868-ra. Istenem, mennyire utálom a műanyag bepattintós hűtő rögzítéseket!
Végre beüzemelhettem a 2x1GB DDR2 800MHz-es Geil Black Dragon memóriapárt (a 8GB után sokszor épp csak elégségesnek tűnik ez a mennyiség számomra), kapott egy 650W-os SS-650HT Seasonic tápot. Próbáltam a 4x1GB OCZ memória párokat is több felállásban is, de némi utánaolvasást követően konstatáltam, hogy ez az alaplap bizony érzékeny és válogatós a memóriákat illetően, így maradt a Black Dragon.
Először egy GTX295-öst pattintottam a gépbe, de az visszakerült a dobozába és egy harmatosabb és halkabb GTX260-as kapott helyet a konfigban, utóbbit újrapasztáztam.
A chipset hűtő iszonyatosan melegszik, talán egy aktív hűtő jobban illett volna rá, de mivel nem passzív gépházban használom, így nem aggódok nagyon. Csak felfelé, a vga-ra száll a termelődő hő.

Asus TUSL2-C

Üröm az örömben, hogy ez már a második ugyanolyan alaplap, amelyik nem akar működni. Számtalan problémával küszködik. Így ment a másik mellé a dobozba. Dísznek jó, vagy alkatrésznek, ha találok végre egy tökéletesen működő példányt.

Gainward GTX295 rev. 1.

Három darab is érkezett hozzám dobozosan, közvetlenül azután, hogy a két szintén dobozos Leadtek 8800GTX elment tőlem (sajnos). Egy már új gazdára talált, egy nálam marad, a harmadik még eladó sorban van.

XFX 6800XT 256MB AGP

Tökéletesen üzemel, világít, nagyon gémer! :D

MSI Ti4200-8x

Eléggé meggyötört állapotban kaptam, de egy alapos tisztítás és újrapasztázás után újra életet leheltem bele.

Leadtek px7900gtx

Szubjektív vélemény, de az egyik legszebb a 7900-es szériából, mármint javítom magam: az lenne, ha a hűtő burkolata nem lenne karcos és működne. Sajnos azonban szemetel a kép, szellemképes, de talán 20 perc az előmelegített sütőben megteszi a hatását és sikerül majd rendbe rakni, természetesen kizárólag saját felhasználás céljából!
Amit el kell mondanom még róla az az, hogy nagy meglepetés ért, mikor eltávolítottam a hűtőbordát.
Mintha sárlavinában úszott volna ez a valaha jobb sorsra érdemes kártya. :Y Annyi szürke misung volt a gpu-ra és a memóriákra (meg szinte mindenhová) kenve, hogy szó szerint úszott az egész. Fél órába telt mire a ragacsot eltávolítottam és még vagy 10 percbe, mire a második megszáradt réteget leszedtem róla és teljesen lesuvickoltam.
Kár érte.

Thermaltake Starforce

Ez az alább található CPU coolerekkel együtt érkezett. Annyi hiányossága van, hogy nincs meg hozzá a rögzítő keret vagy adapter ha úgy tetszik (80mm-ről 90mm-re), de működni működik, forog, pulzálva világít a TT logó kék-piros-zöld színben, nagyon gémer cucc ez is! :D

* * * * *

És akkor most íme az első adag CPU cooler s370/s478-ra vegyesen:

Thermaltake Fanless 103 CL-P0019

Már van egy ilyen hűtőm, azonban ez sokkal jobb állapotnak örvend. A másik valószínű felkerül majd apróra, elég belőle egy is. Sajnos lefogatás nélküli mindkettő, csak maga a hűtő. Impozáns darab, gondolom nem kell bemutatni senkinek, nem túl ritka példány, feltűnik néha belőle egy-egy darab.

Titan TTC-MT1AB-2, szebb nevén Titan Twin Majesty

Annak idején ez egy igen impozáns hűtő volt, nagyon jó állapotban van, kicsit poros, majd ki lesz takarítva, amint időm engedi. Örülök, hogy végre beszerezhettem, már nagyon rég vágytam rá. Érkezik majd belőle még egy példány később, ha sikerül egyszer összerakni egy működő Asus TUSL2-C lappal és egy Tua 1200-as procival lesz megtámogatva. De ez most nem élvez prioritást.

Titan TTC-MT4AB

Az s370-es Majesty s478-as változata. Dobozában lefogatással együtt érkezett. Ha jól tudom ez annak idején elég drága hűtő volt.

GlobalWin WBK38

Ez nem épp egy különleges hűtő, de mivel bundle formájában érkezett az eredeti dobozában, teljesen jó lesz a gyűjteménybe.

Xilence P4 PRO

Semmi extra, számtalan példány fordul meg belőle a hirdetési oldalakon, mégis jó vétel volt, mert még processzor szűz, eredeti dobozában, lefogatással, még a talpon is rajta van a műanyag védő burkolat.

Coolink Cool U1Lite2

Egy igazi dupla ventilátoros szörnyeteg a Coolink műhelyéből. A Cool U1Power2-től csak ventilátorában tér el, míg ez "csak" 4700 percenkénti fordulatra képes, utóbbi 7000 RPM-el forog. Őrületes!
Ha ez még nem elég, nem csak egy szimpla dupla alu hűtő, mert a talp része teljesen réz a jobb hőelvezetés céljából. 12cm-es hosszúságával tekintélyt parancsoló darab.

Gigabyte GH-PCU21-VG

Csak, hogy ne legyen minden fenékig tejföl, ez eléggé leharcolt állapotban van sajnos. Hiányzik a lefogatása, a venti vezérlő, a műanyag burkolat a hőcsövek és a ledek tetejéről, több por van benne, mint bármiben, amivel eddig találkoztam.
2004-ben az egzotikus jelzővel illette a PH teszt, no nem a teljesítményét illetően, inkább a kialakítását és újkori árát tekintve.
Ha valaki tudja, hogy lehet kihalászni roncsolódás mentesen a blower ventit, azt megköszönném, ha megírná.

Thermalright SP-97

Ó igen, ezt a gyöngyszemet hagytam a végére!
Doboz, lefogatás, ventikampók, mindenféle csavarok, gumirögzítők, alaplap védő műanyag lapka és még némi originál hűtőpaszta is a tartozékok listáját képezi. A borda teljesen réz, három hőcsővel rendelkezik és több, mint fél kg-ot nyom a mérlegen! Igazán minőségi darab.

* * * * *

A későbbiekben, mint már írtam, érkezik majd még pár hűtő, köztük még egy Titan Twin Majesty, egy három darabból álló pakk, melynek tartalma természetesen még hadititok és ígéretet kaptam április közepére is egy elég szép és ritka példányra is.

Köszönöm ha elolvastad!

Saját képeket amint módomban áll, majd készítek mindegyikről és mennek a

"Hardvergyűjtemény, avagy amikre büszkék vagyunk"

topicba.

Itt a tavasz, itt a nyár,
A Prohardver csak rád vár!
Hűtőt ide nekem!

Hozzászólások

(#1) pet007


pet007
aktív tag

Aaaaaaa! Kepeket!! :DD ;] :C
Arrol az alaplapgyilkos esetrol meg meselhetnel kicsit! ;]

[ Szerkesztve ]

(#2) flymi válasza pet007 (#1) üzenetére


flymi
addikt

Inkább nem mesélnék. :N
Elég trauma volt átélni, nemhogy felidézni. ;)

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#3) MineFox54 válasza flymi (#2) üzenetére


MineFox54
őstag

Nem g*ciségből, de tényleg, kíváncsi lennék, hogy, és mi okozta?

EDIT:
Asrock: már mindent értek ;]

[ Szerkesztve ]

(#4) Mister_X


Mister_X
nagyúr

"Retro hardverdömping"
... LGA775 .... Q6600 ... GTX295

oké :DDD

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#5) domos válasza Mister_X (#4) üzenetére


domos
senior tag

Anno a GTX295-re mennyire csorgattam a nyálam... :DDD

Nem válasz akart lenni, bocsi.

[ Szerkesztve ]

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#6) flymi válasza MineFox54 (#3) üzenetére


flymi
addikt

Te kis gonosz! :)
Nem júzer fail volt, ennyit mondhatok. Nem turkáltam a mũködõ gépben vasvellával...
Engem is annyira meglepett, mint amennyire utána bosszantott.
Ha visszakaptam a holmikat majd megírom, h mindenki okulhasson belõle.
Aki nagyon kíváncsi és ilyenkor is bagolykodik, az utánanézhet az éjszakai mũszak topicban, ott már elpanaszoltam...

775, quad cpu, 295... Van akinek már retro, számomra annyira még nem, inkább a hũtõket szántam retronak, a többi a dömping. :)
Úgy látszik nem csak a baj jön csõstül, de a jó dolgok is bundle formájában érkeznek. ;)

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#7) flymi válasza domos (#5) üzenetére


flymi
addikt

Gondolhatod, h micsoda élmény volt két dobozos Leadtek 8800gtx után mindjárt egy olyan csomagot kibontani, amiben három ilyen gyönyörũ 295 is lapult!
Kisebb extázison estem át.
Az élmény harmada most már másra vár. :D

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#8) flymi


flymi
addikt

A Dell XPS 700-as padlásszökevény kimaradt a sorból, épp most szedem szét. A Dell mérnökei szerintem nem gondoltak rá, hogy ezeket valaha egyszer szét is fogják szedni...

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#9) Sanchez638 válasza flymi (#8) üzenetére


Sanchez638
addikt

:D Én a Dell XPS600-at most akarom össze dobni.

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.