2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Homokszem a gépezetben

Írta: | Kulcsszavak: fujitsu . siemens . laptop . internet . hálózat . utp

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Szeretném leírni több napig tartó szívás-sorozatomat új laptopommal, pontosabban annak hálózati csatolójával kapcsolatban.

Kezdjük a történetet annál a pontnál, hogy külföldre költözés miatt nemrég vásároltam egy Fujitsu Siemens Pi2512-es laptopot. Az asztali konfigom eladásra került, viszont az ADSL-modem megmaradt, ami egy switch-re kötve osztja a netet anyum és az én gépem között. Miután felraktam az XP-t új szerzeményemre, rá is kötöttem a switch-re, konfiguráltam az ADSL-kapcsolatot és elkezdtem szörfölni a világhálón. Hogy teljes legyen az élmény, zenét is hallgattam netezés közben.

Itt kezdődtek a problémák, ugyanis ha megmozdítottam a laptopban az UTP-kábel csatlakozóját, akkor megszakadt a kapcsolat. Ebből egyértelműnek látszott, hogy a kábellel van probléma, ezért kicseréltem egy másikra, majd azzal folytattam a netezést.

A másik kábel először jónak bizonyult, majd kezdődött az újabb probléma: teljesen véletlenszerűen lefagyott a Windows. Itt az igazi, vérbeli fagyást kell elképzelni, azt a fajtát, amikor az egérmutató sem mozdul. Ilyen esetben csak egy megoldás maradt: öt másodpercig nyomva tartottam gépem főkapcsolóját, hogy kikapcsoljon a gép. Az első pár fagyásnál még nem is zavart, de mikor már sokadjára nem reagált a gép, akkor elhatároztam: kiderítem a probléma okát. Kezdődjön hát a kísérletezés:

1. kísérlet: legelőször az hittem, hogy a hálózati csatoló driverével van baj, így frissítettem a legújabb kiadásra. Egy ideig jól is működött a gép, majd nem mozdult az egérmutató, a gép lefagyott. A frissítés nem vált be. :(

2. kísérlet: gondoltam, megint a kábel a ludas, így kiiktattam a sorból a switch-et és közvetlenül a modemre kötöttem a gépet. Egy ideig ez a megoldás is jónak bizonyult, de aztán eljött a fagyos vég. Ez a módszer is csődöt mondott. :(((

3. kísérlet: egyik délután két dolgot vettem észre. Az egyik az volt, hogy a gép még nem is fagyott le, a másik pedig az, hogy valami miatt le van tiltva a DVD-író és az emulált meghajtó (DT). Elkezdtem reménykedni, hogy hátha a DT okozza a fagyásokat, így uninstalláltam az emulált meghajtóval együtt. Újraindítottam a gépet, de újraindítás után nem sokkal megint megfagyott a gép. :(((

4. kísérlet: feltettem a gépre a Vistát, mert arra gondoltam, hogy Vista alatt lehet, hogy stabilabb lesz a kapcsolat. Egy ideig nem is volt semmi baj, majd...na, vajon mi történt? :O

A végén már a hajamat téptem. :W Már arra is gondoltam, hogy beadom a gépet szervizbe, mert ez már biztos hardverhiba. Mint kiderült, az is volt, de nem abban az értelemben, mint ami az embernek először eszébe jutna.

A megoldás: a probléma forrását teljesen véletlenül vettem észre. A rossznak vélt, kiiktatott UTP-kábel csatlakozóján az egyik rézérintkező fölé be volt szorulva egy kis homokszem (azt ne kérdezzétek, hogy hogyan került oda, mert én sem tudtam rájönni). Ez pont elég volt ahhoz, hogy ez a rézérintkező ne érintkezzen, plusz ez a homokszem olyan szerencsétlen helyen volt, hogy a laptop UTP-csatlakozóhüvelyében hátrébb nyomta azt az érintkezőt, ami a "homokszemes" érintkezővel csatlakozott volna. Így a csatlakozóhüvelyben lévő érintkező akkor sem funkcionált, ha hibátlan UTP-kábelt használtam (ezért fagyott a laptop az ADSL-modem kábelével is, ami egyébként tökéletes).

Érdekességek:

- A fagyás mindig azután jelentkezett, hogy felcsatlakoztam a netre.
- Az érintkezési hiba ellenére volt hálózati kapcsolat.

Tanulság: néha a legapróbb dolgok, mint egy jelentéktelen homokszem tudják a legnagyobb bosszúságot okozni.

Amúgy a laptop csatlakozóját sikerült megcsinálni, valamint a homokszemet is eltávolítottam, így a laptop lassan három napja hibátlanul és stabilan üzemel. :)

FerroChrom

Fontos update (2009.01.16): mint később kiderült, a fagyás-sorozatot sajnos nem a homokszem (bár lehet, hogy neki is volt hozzá köze), hanem a Realtek integrált hálózati vezérlőjének hibás firmware-je okozta, ugyanis a gép a homokszem eltávolítása után is fagyott. A Fujitsu-Siemens fórumán akadtam rá a megoldásra és egy firmware-frissítésre, amit rögtön le is töltöttem és frissítettem is vele a régi verziót. Az új firmware-el már egy hónapja tényleg stabilan megy a laptop.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Huhhh... ez aztán...

Azért jó, h megoldódott. erre biztos nem gondoltam volna. :)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) FerroChrom válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


FerroChrom
tag

Az a legrosszabb az egészben, hogy kiderült: nem is ez volt az igazi hiba (bár lehet, hogy ez is rátett). Ugyanis a laptop ezután is fagyott! Ekkor már tényleg el voltam keseredve és utolsó mentsvárként a Fujitsu-Siemens fórumát kerestem fel. Mint kiderült, itt kellett volna először keresgélnem, mert itt végre megtaláltam a végleges megoldást! A lényeg, hogy a Realtek integrált hálózati csatolójának hibás firmware-je volt a fagyások kiváltója. A Fujitsu-Siemens tudott is a problémáról, mert kiadtak hozzá egy firmware-frissítést, amit persze rögtön le is töltöttem és elvégeztem a frissítést. Az új firmware-el már egy hónapja tényleg nem fagy a gép! :)

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

(#3) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Valahogy mindig Fujitsu-Siemens hibákba botlik az ember, akár PC, akár laptop... A suliban legalábbis mindig ezzel szívtunk.

(#4) FerroChrom válasza Crystalheart (#3) üzenetére


FerroChrom
tag

Igen, én is sokszor hallottam innen-onnan, hogy FuSi így, FuSi úgy... Mikor megvettem, én is féltem, hogy nem lesz vele szerencsém és ez sajnos be is igazolódott. Még szerencse, hogy könnyen orvosolható hiba volt és nem kellett szervizbe vinnem a gépet.

Bár azt lekopogom, hogy a fent leírt hibán kívül semmi más problémám nem volt a laptoppal. :)

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.