2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Nálam itt kezdődik a HiFi

Írta: | Kulcsszavak: hifi . torony . zene . magnó . kazetta . retro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jónéhány évvel ezelőtt elkapott a retro-láz és elkezdtem régi magnókazettákat gyűjteni. Ezekhez viszont ugye régi HiFi torony is dukál. De nem csak a retro-láz miatt esett a választásom ezekre a csodákra, hanem a tartósságuk miatt is. Hihetetlen, hogy a birtokomban lévő torony túl van a harmincon, de a mai napig üzemel. A mai, HiFi-toronynak csúfolt műanyag kínai bóvlikat meg egy év után dobhatod ki a kukába, mert a javíttatása többe kerülne, mint egy új példány megvétele.

Tehát, beszereztem egy AKAI HiFi tornyot (AA-R20 rádióerősítő és CS-M01 magnódeck 1978-ból), plusz szereztem mellé egy Unitra MDS 432-es magnódecket is. Régebbről maradt egy pár Silverstone 220-as hangfal is (200W szinuszos és 100W zenei teljesítmény 8 Ohm-on).

Sajnos a CS-M01-et be kellene állítani elektronikailag, mert a Deprez-műszer nem annyit mutat, mint amennyit kellene neki. A fejekkel és a mechanikának biztos nincs baja, mert a fej és a gumiszíjak körülbelül két hónapja lettek cserélve és a mechanika is ugyanekkor lett kitisztítva, helyrehozva.


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret

Elnézést a sötét fotókért, de este csináltam őket.

Update (2009.10.18.):

Egy hete megérkezett "új" HiFi-tornyom, egy komplett Wega torony. Hát, nem volt egyszerű még felhozni sem a csomagot, ugyanis a torony több, mint 20 kilót nyom. A berendezés három komponensből áll:

Wega JPS 350V erősítő:

Mikor először bekapcsoltam és elkezdtem tesztelni számítógépes zenével, az első gondolatom ennyi volt: ez igen! Jó dübörgős, mély hangot adott ki a hangfalakra (később kideült, hogy a mély hangot egy hiba okozta, de erről egy kicsit később). Az erősítő 4 Ohm-on 100 wattot ad le 200 Watt-os összfogyasztás mellett. Összesen négy bemenet van rajta: magnódeck be-ki, tuner, lemezjátszó és aux. Van lehetőség második magnódeck csatlakoztatására is, de ezt elég érdekesen oldották meg a Wega (Sony) mérnökei: a második magnódeck be-kimenetét az erősítő előlapján helyezték el, nagy jack-bemenetek formájában. Szokatlan megoldás az is, hogy lehetőség van mikrofon csatlakoztatására az előlapon. A mikrofon bemenetéhez tartozik egy külön hangerőszabályzó, amit minél feljebb állítunk, a "master-hangerő" annál halkabb lesz.

Wega JPS 350T tuner:

Egy alapszolgáltatásokat tartalmazó analóg tuner, kitűnő érzékenységgel. A funkciók tárháza a zajzár funkcióval ki is merült. Az erősítőre kötéshez nincs szükség külön kábelre, ugyanis a tunerból gyárilag lóg ki egy, amit csak rá kell kötni az erősítőre.

Wega JPS 350C magnódeck:

Egy igazi műremek nagy Deprez-műszerekkel és a Sony-féle Sendust & Sendust fejjel, ami gyakorlatilag kopásmentes. Kazettatípusokból a vasoxidos, krómdioxidos és a ferrokróm kazettákat ismeri, a metál szalagokkal nem boldogul (legalábbis felvétel terén). Mint sok más deck-en, ezen is van fejhallgató csatlakozó, mikrofonbemenet és Dolby zajcsökkentő rendszer.

Sajnos vannak hibái is, ami miatt gyakorlatilag használhatatlan: meg van nyúlva az ékszíj és elektronikailag sincs rendben. Mind az általam felvett, mind a gyári kazettákat halkan játssza le és ezeket is egy picit gyorsan. Ha lesz erre fordítható tőkém, akkor leviszem szerelőhöz, mert én sajnos nem tudtam rájönni a hibájára.

Apropó, hiba. Említettem az erősítőnél, hogy jó mély hangja van. Mint később rájöttem, a Loudness-t nem kapcsolt ki, hiába volt OFF állásba kapcsolva. Elkezdtem próbálgatni a kapcsolókat és kiderült, hogy nagyon sok kapcsoló kontakthibás. Szerencsére nem volt súlyos a hiba, mert egy kis WD-40 egycsapásra megoldotta az összes problémát.

További képek:

A kis hibák ellenére nekem nagyon tetszik a gépezet, minden darabja igazi kincs!

Hozzászólások

(#1) madstunt


madstunt
addikt

Ugyanilyen akai magnós deckünk van:) ezek még igazi HiFi cuccok nem a mostani high-end-placebó vonal:D

(#2) tibi666


tibi666
senior tag

amit ma a boltban kapsz hifi toronyként, az mini hifi, persze, hogy semmit nem tudnak.
magadnak kell építeni, abban lesz anyag. :)

a kazettának meg hangulata van, az analóg alapzaj, imádom.
bár ma már csak ritkán kerül elő egy-egy régi kedvenc, átálltam a cd-re, meg az mp3-ra. lehet kövezni, az én fülemnek elég egy 320-as mp3.

(#3) Eastman


Eastman
őstag

...egy bakelit lemezjátszót szerintem szerezz be még...

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4) FerroChrom válasza Eastman (#3) üzenetére


FerroChrom
tag

Na, a lemezjátszót meg elfelejtettem. Az is van, egy Tesla NC-430-as. :) Beszúrtam a képét a bejegyzésbe.

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

(#5) Eastman válasza FerroChrom (#4) üzenetére


Eastman
őstag

Full Retro Feeling. :R

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#6) vicces válasza FerroChrom (#4) üzenetére


vicces
addikt

hogy mertél magnódecket venni?? :D

nem nyávog?? a fejeket nem kéne "már lassan" átmágnesezni /nem tudom már mi a szakmai kifejezés, de erre van külön eszköz/ ..??
én egyszer már megjártam. vettem egy decket, de hallásra is már nem volt rendben. felvételnél pedig az egyik oldal hangosabb volt mint a másik és nem a hangforrás miatt. beállitani meg nem sokan tudnák a közelemben. én próbáltam volna, de felszerelés hiányában csak hever a gép a szekrény tetején.

:)

(#7) FerroChrom


FerroChrom
tag

Eastman: Hogy szerettem ezt a mesét! Volt is két könyvem róla.

Az egyiknek "A vakond és társai a városban" volt a címe. Arról szólt, hogy Kisvakond erdejét kiirtották és várost építettek a helyére, ami után Vakond és barátai egy ideig kipróbálhatták a városi életet. Persze nem tetszett nekik és tovább álltak egy másik erdőbe.

A másiknak már nem emlékszem pontosan a címére (talán "A kisvakond és az autó" ?), de az volt a lényege, hogy Kisvakond talált egy szétvert játékautót, amit megjavított.

Kisgyerekkorom másik favoritja "A világ leggazdagabb verebe" volt.

vicces: Jó dolog a magnódeck. :) Például be tudok digitalizálni vele olyan kazettákat, amin pótolhatatlan gyerekkori emlékek vannak. Pár hónapja találtam az egyik fiókom mélyén egy olyan kazettát, amin 12 évesen olyan meséket olvasok fel, amiket én írtam. :)

A deck egyáltalán nem nyávog, mert most lett minden elhasználódott alkatrész cseréltetve benne. Van viszont egy BRG MK-29-es kazettás magnóm. Na, ha azt beindítom, akkor a környék összes macskája azt hiszi, hogy párzási időszak van. :D

A szakik az eljárást demagnetizálásnak hívják, a hozzá használt kütyü pedig:

[ Szerkesztve ]

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

(#8) neduddki


neduddki
nagyúr

HI!

Gyonyoru! Drakula:- )

udv

neduddki

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#9) FerroChrom válasza neduddki (#8) üzenetére


FerroChrom
tag

Köszönöm. :)

Nekem kifejezetten az ilyen gépek tetszenek. Amilyen kevés a műanyag, olyan sok az anyag (alumínium és társai). Van is súlyuk rendesen. :)

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

(#10) Eastman válasza FerroChrom (#7) üzenetére


Eastman
őstag

2007. nyári agymenéseink: [link] :D

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.