2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

POS-terminálból letöltőgép

Írta: | Kulcsszavak: pos . terminál . letöltőgép . szerver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Körülbelül egy hónapja ránéztem a szobámban trónoló IBM 4614 SureOne POS-terminálra és elkezdtem erősen gondolkodni, hogy valamit csinálnom kellene vele. Pár pillanat múlva eszembe jutott a tökéletes megoldás: csináljunk belőle letöltőgépet!

Hogy miért pont ez a gép a legmegfelelőbb? Az okok:

- kis helyet foglal
- az erőforrásai pont elegendőek a feladatra
- keveset fogyaszt

Mikor a megvalósításnak nekifogtam, több probléma is felmerült.

Az egyik baj az volt, hogy egy 4,1 GB-os merevlemez volt a gépben, ami finoman szólva semmire sem volt elég. Oké, ekkor jött az ötlet, hogy beledobok a gépbe egy USB-kártyát és arra majd kötök egy külső winchestert. Igen ám, de a gépbe csak egy ISA/PCI eszközt lehet tenni, amiből jött a következő gond.

A külső winchester kiválóan működött, de az integrált hálózati vezérlőt az Istennek sem tudtam működésre bírni Windows 2000 alatt (ezt tettem fel, mert a 98 nem ismeri az NTFS partíciókat, az XP telepítő pedig 486-osnak detektálja a procit és emiatt nem hajlandó feltelepülni). A legjobb az lett volna, ha tudok tenni az USB-kártya mellé egy hálózati kártyát is, de az egy férőhely ezt lehetetlenné tette.

Jött a végső ötlet: szereztem a gépbe egy 30 GB-os merevlemezt, meg egy PCI hálózati kártyát. Ez a megoldás már jónak bizonyult, mert a Windows 2000 gond nélkül kezelte az új hálózati csatolót és a 30 GB is elegendő.

Ezek után már csak a végső konfigurálás maradt hátra: beállítottam a hálózatot, konfiguráltam az ADSL-kapcsolatot és feldobtam a masinára egy letöltőklienst.

Ami viszont végképp érdekessé teszi a dolgot: sikerült működésre bírnom a vevőkijelzőt is.


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret


Nagy képméret

A kész rendszer kiválóan és stabilan üzemel. :)

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Hát ez nagyon állat! :C

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#2) dzsambo


dzsambo
tag

Ez nagyon ott van :Y A kiírt irásokat skirpttel csináltad?
Az oprendszer mellé még milyen programokat tettél fel?

(#3) FerroChrom válasza dzsambo (#2) üzenetére


FerroChrom
tag

Nem, az ilyenekhez sajnos nem értek. Viszont találtam egy olyan programot, ami eredetileg LCD-kijelzőkhöz készült, de sikerült együttműködésre bírni a vevőkijelzővel. Most ezzel a programmal használom, tökéletesen működik vele. A program neve: LCD Smartie.

A Win2000-ren kívül sok minden nincs fent a gépen, csak az előbb említett program, meg egy torrent-kliens. Az LCD Smartie automatikusan indul a Windows-zal együtt, a klienst pedig én indítom el.

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

(#4) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Wazz, pont az elmúlt héten jártam egy szeméttelepen, és egy halom régi szgépből álló kupacot nézve beugrott a kasszagépes írásod. Azon gondolkodtam, h összeraktad szépen, megcsináltad, frankó lett az írás is, na de mit csinálsz vajon a géppel?
A polcon porosodik?

Erre most olvasom, csak kitaláltad. :C

A vevőkijelző nagyon tetszik, ügyi vagy! :R

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#5) dzsambo válasza FerroChrom (#3) üzenetére


dzsambo
tag

Köszi. :R Én a helyedben azért valami antivírust tennék fel, nagyon szeretik a Win2000-t. Én már jártam úgy, hogy meg sem várták, hogy feltegyek valami vírus kergetőt, ők már ott voltak.

(#6) FerroChrom


FerroChrom
tag

Thunderzolee: Nagyon szépen köszönöm. :R

Az utóbbi időkben tényleg egyre többet gondolkoztam azon, hogy valamit kezdenem kellene a masinával, mert nem akartam a sarokba száműzni. Aztán átvillant az agyamon, hogy ez a gép a kompakt mérete és a fogyasztása miatt tökéletes lenne erre a célra.

Egy baj van még vele, ami megoldásra vár: a zaj. Valószínűleg a 8 év alatt egyszer sem volt belülről kitakarítva (kiderült, hogy 2001-ben gyártották) és a tápegységben elég rendesen felgyűlt a kosz. Emiatt elég hangos a tápegység ventilátora. Nem annyira, hogy ne tudjak mellette aludni, de sajnos meg lehet hallani, ha be van kapcsolva. Igazság szerint ki kellene cserélnem a ventilátort, de most lusta vagyok szétszedni. :)

dzsambo: Vírusirtó is van a gépen, csak elfelejtettem írni: jelenleg NOD32 teljesít szolgálatot a gépen. Amúgy mikor először feltettem a Win2000-et, akkor tényleg rögtön tönkrevágta egy vírus, így rakhattam fel újra. :W A második telepítésnél is felkúszott egy "parazita", de a NOD már le tudta irtani, így most nincs gond.

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

(#7) meroly


meroly
veterán

Ez nagyon durva lett. Én is szeretem az ilyeneket, mármint teljesen más funkcióra tervezett gépet ilyen házi felhasználásra átépíteni. Még sose csináltam, de mindig is vonzott a dolog, ügyes vagy, gratula :R

Impossible is nothing

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.