Hozzávalók
• 1 6-8 font szegy (point része)
• 2 teáskanál durva kosher-só
• 2 teáskanál durva fekete bors
• 2 teáskanál fokhagymapor
• 1 csésze marhahúslé (Jobb híján leveskockából)
• 1 csésze Kansas City Style BBQ szósz
• 1/2 csésze sötétbarna cukor
Elkészítés
1. Melegítse fel szmókert 225 fok F-re tölgy füstölőfa felhasználásával.
2. Ha egész szegyet sikerült vásárolni, akkor válassza le a point részt a flat részről, egy éles késsel a két izomrész közti kemény zsírréteget átvágva. Faragja le a fölösleges zsírt, a videóban látható módon.
3. Keverje össze a sót, a borsot és a fokhagymát. Szórja rá bőségesen a szegy minden oldalán.
4. Helyezze a fűszerezett szegy point részt a füstölőbe, csukja be a fedelet, és füstölje addig, amíg a hús belső hőmérséklete 165 F fokot el nem éri. Ez a lépés általában 6-8 órát vesz igénybe, a hús méretétől és vastagságától függően. Spriccelje be a húst egy marhahúsleves kockából főzött 1 csésze (2,5 dl) lével minden órában, spricni híján esetleg egy Moppal is átkenheti.
5. Amint a szegy eléri a 165 F fokot, szorosan tekerje be őszibarack színű hentespapírba,(itthon elvétve kapható, egyéb beszerzési forrás Amerika, Amazon.com, Amazon.de) és rakja vissza a füstölőbe. Füstölje tovább, amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 195 F fokot, majd vegye ki egy daraboló deszkára. Ez általában további 3 órát vesz igénybe. Hentespapír híján próbálkozhatunk zsírpapírral (nem próbáltam), vagy grillfóliával (ez vastagabb és szélesebb a normál konyhai alufóliánál) A szilikonos sütőpapír cafatokra ázik (tapasztalat)
6. Csomagolja ki a húst a hentespapírból, és öntse ki a folyadékot a papírból egy alumínium edénybe. Vágja a szegyet kb. 1/2 hüvelyk vastag kockákra.
7. Helyezze a kockákat egy préselt alumínium tepsibe,és keverje - rázza össze a BBQ szósszal és a barna cukorral. Gyorsan dolgozzon, hogy megakadályozza a szegy túlzott lehűlését.
8. Helyezze vissza a fedetlen edényt a füstölőbe, és csukja le a fedelet. Folytassa a füstölést 225 fok F hőmérsékleten további 1-2 órán keresztül, vagy amíg a kockázott szegy nem kezdi felszívni a BBQ mártást, és minden oldalról karamellizálódik.
9. Vegye ki az edényt a füstölőből, és tálalja egy szelet kenyérrel.
Saját megjegyzésem.
Jó minőségű szegy, húsmarhából való. A hazai hentes boltokban többnyire a tejelésből kiöregedett 8-10x elletett tehenekből származó marhahúst lehet kapni. Levesnek, pörköltnek elmegy kategória, de nem ehhez a fenti cucchoz való. Nem azt mondom, hogy nem lehet beszerezni némi utánjárással, de nem egyszerű.
Épp ezért csak csendben mondom mert majdnem szentségtörés.
Húsos (nagyon húsos) Császárszalonnából, és szintén nagyon húsos bőr nélküli Hasaaljaszalonnából (amiből a füstölt bacon is készül) is elkészíthető, Szegy híján. Természetesen ebben az esetben a sütési idő rövidül.