2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Vodafone média box kontra régi LCD TV

Írta: | Kulcsszavak: Vodafone . média box . hdmi probléma

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok

Egy jó kis kalandot osztanék meg, aminek főszereplője a UPC Vodafone kábeltévé médiaboxa ( és egy régebbi Philips LCD TV (monitor) 2007ből (model: 20PFL4122/10).

Igazából a gond már az elején azzal kezdődött, hogy internet is kell a vodafone szerkezetének, így hoznom kellett egy netkábelt végig a konyhán. Miért nincs benne wifi :( .. mindegy, megoldottam.

De akkor csatlakoztatás a TV-hez. TV-n van HDMI, médiaboxon csak HDMI kimenet van. Egyszerűnek tűnne, de sajnos nem jó a végeredmény.

Próba 1:
HDMI-HDMI kábel kapcsolat.
Eredmény:
Villogó kép a menüben, a hang vele együtt meg-meg szakad, videó steam nincs (csak feketeség). Vélhetőleg a médiabox újra-újra próbálja a HDMI kapcsolódást (de lehet a TV?) mert valami szabványt az egyik eszköz akar amit a másik nem tud. Nagy nehezen a médiabox beállításai között próbálkoztam állítgatni a képernyő felbontást, de eredmény nem lett.
Több HDMI kábellel is próbáltam, nem e az a rossz. De nem hozott változást.

Próba 2:

HDMI->RCA átalakító
A TV-n 2 RCA bemenet is van (plusz a SCART-ot is lehet RCA ként használni), volt egy ilyen átalakítóm... hát a képminőség rettenetes (bár ezt előre sejtettem), de a hang csak zúg... és zúg. Bármelyik bemenetet is próbálom.. majd megnéztem más eszközzel is a TV-re dugva, valami zárlat lehet a TV-ben a hang bemeneten, mert begerjed amint valami hangkábelt dugok a bemenetre (bármiről).. csak 10 éve van nálunk a TV, de sose volt ez a része használva... kiderült egy fura hiba itt :DDD ... emiatt nem fogom szétszedni és megpróbálni javítani... nem ér annyit...

Próba 3:

van a készüléken DSUB... de nem néztem meg akkor még az adatlapot (pechemre).
vettem egy HDMI->DSUB átalakítót.. gondotlam jó lesz. Rádugom, majd a készülék megkér, hogy maximum 640x480 60hz felbontásra állítsam a bemenetet mert "nem bír vele" ... az átalakító 1080p, nem állítható, függetlenül attól mit kap a HDMI-n mindig annyira konvertálja át a jelet (kipróbáltam másik tv-n).

Próba 4:


Egy rizikós elmélet, amit gondoltam megérhet egy próbát (másik TV készülék vásárlása kizárva).
Esetleg mi van akkor ha a DSUB-ot vissza alakítom HDMI-vé? elvileg a készülék HDMI portja jó, egy androidos MI Box S csücsült már rajta korábban.
Így vettem egy DSUB->HDMI átalakítót is.

Összedugtam és működik... LoL ...

A gond csak az, mindkét átalakító aktív, és táp is kell nekik USB-n keresztül, ezt a médiabox USB szervíz portjából "lopom", de mivel 2 eszköz van így kapott egy régebbi USB-hub-ot is mint "elosztót", úgy néz ki elbírja :D ... így nem kellett külön adapter.
Elvileg továbbá ezen átalakítás miatt lehet egy minimális késés a jelben... bár TV nézésnél ez mindegy.

Tehát, nem tudom mi baja lehetett a HDMI szabvánnyal amit a TV tud a médiaboxnak, de a HDMI->DSUB->HDMI átalakítás bejött... A kép szép tiszta (már amennyire a 640x480 az tud lenni, anyám nézi, neki "jó" szerinte), de valamiért úgy emlékeztem, hogy 1024x768-at legalább tud. Anno ismerősöm mesélte, hogy egy időben a Tescoban sokszor voltak ilyen TV-k és monitorként árulták őket, mert nem akartak valami license (vagy artisjus?) díjat megfizetni és a VGA bemenet miatt ez kiskapu volt (hiába volt benne tuner).

Hozzászólások

(#1) Egy-két


Egy-két
tag

Ennyi átalakító árából már lazán kijött volna egy használt korszerűbb lcd tv is :P
By the way, nekünk is ugyanez a set top boxunk van, egy kb 2010-es LG lcd full hd tv-n tökéletesen működik.

(#2) DraXoN válasza Egy-két (#1) üzenetére


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

kb. 8500Ft volt a 2db átalakító, a HDMI->RCA megvan pár éve.
Néztem, ennyiből semmi nem jött volna ki :)

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#3) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Próba 2:
HDMI->RCA átalakító
:B
Nekünk egy crt projecthez kellett volna ...A piacon 2-3 kínai típus is van.
Az hogy beszoptuk vele, mint torkosborz a macilompost málnásbokorral együtt nem kifejezés. :D Színvesztés történik, értsd fekete fehér lesz a kép. Szkóppal lett méricskélve valahogy olyan szinten fut a színvivő hogy a digitális TV ki tudja korrigálni, de pont az analóg CRT TV technika nem.
Hogy én nem is értem ezt minek gyártják? 0 teszt a gyárban? rá nem nézett soha a gyártó hogy ez egyébként működik e? jól? Teli a net youtube ezzel a panaszkodással erről a hulladékról. És nincs jó a piacon.

És igen ennyiből már lehet venni majdnem egy új normális TV-t amin nem karvastag a káva. De értjük nem a TV a rossz a vodaszarban valami nem okés.
Véleményem szerint HDCP védett tartalom és emiatt lehet gond. A VGA átalakításkor ez dobódik és így már nincs gondja az ősrégi Tv-nek ezzel (noha 2007-ben elvileg már tudnia kellett habár lehet valami gond van a 1.1 és a 1.4 között, döbbenet hogy még fenn van a TV hivatalos oldala...más gyárak 3 év után leveszik)
20" ősrégi-> 497 mm széles 429 mm magas
24" új -> 551,5 mm széles 333,1 mm magas

Sok esetben a HDMI kábel is tud ilyen problémát okozni, nézted több minőségibb kábellel is?
Van olyan is, hogy a csati a gond, nem elég jó kontakt-tal(szórt kapacitás lép fel), ez elegendő ahhoz hogy adatátviteli gond legyen.

(#4) _Atesz


_Atesz
addikt

Durva. Jelzavar nem lép be ennyi cuccnál? :D

(#5) DraXoN válasza angyalpc2 (#3) üzenetére


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

Valóban az az RCA rettenetes minőségű jelet ad ki magából.
Még egy ismerősömnek lett véve anno, de sose kapta meg (végül még se kellett neki és "nálamhagyta", vett egy nintendo mini-t amin csak HDMI kimenet volt, a TV-jülön meg csak 2 hdmi bemenet volt (egyiken BlueRay, másikon set-top-box), és akkor úgy gondolta mivel van még RCA bemenete a TV-jüknek majd állandóra beköti, de nem akart HDMI jel váltót berakni.
Azt volt vagy 30-40 nap mire megjött kínából az elosztó, közben vett másik TV-t, azt azon volt már 3 HDMI, de úgy idővel már csak rá volt dugva amíg egyszer takarításkor ki nem került onnan egy fiókba... azt se tudom mikor vették elő utóljára :DDD ...
Próbáltam másik kábellel, a box sajátjával is, meg annál (valószínű jobb minőségű) vastagabb, 2 végén zajszűrős kábellel, meg még egy rövidebb 3. kábellel amit találtam itthon (meg van még egy pár kábel elszorva, de a saját kábele másik TV-n jó, a másik 2 kábelről is tudom, hogy jók).

Volt anno próbálva rajta még a Horizon-t os UPC box is, HDMI-n az is ugyan ezt csinálta mint a vodafone-os doboz (csak hang szakadozva miközben a kép újra és újra kiírja a jel felbontást, csak ott a menüt se lehetett behozni).

De tényleg nem jött volna ki másik TV enniből 8500Ft az egész (kábeleim voltak az ilyen-olyan "kísérlethez")

Jelminőség romlás nem látszik. Szép a kép, nem zajos semennyire. (de 640x480 a panel felbontása mint kiderült nekem, így ha van is jelromlás nem tudja megmutatni).

Azon meg én is meglepődtem, hogy a készülék adatlapja elérhető a gyártó oldalán így 15év távlatában :DDD.

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#6) Armagedown válasza DraXoN (#2) üzenetére


Armagedown
őstag

Szerintem elég drága volt, én a bolhapiacon vettem kb 2 éve 3000ért egy 22 inches, 1680x1050 felbontású LG montort, igaz, kábelek nem voltak hozzá, de az nekem amúgy is volt, azóta is működik.
Egy sima passzív hdmi-dvi adapterrel is ad képet, ezt egy dvb-t set top boxal próbáltam ki.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#7) DraXoN válasza Armagedown (#6) üzenetére


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

... hmm... monitorra nem gondoltam.. van egy használaton kívüli 23colos ASUS-om.. van valami "csipogója" (mint hagszóró).
De fogalmam sincs hogy működne vele... (full HD, van rajta HDMI bemenet, távirányító meg most csak a vodafoné van használva... vajon ki-be kapcsolna a set top box-al?)

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#8) Armagedown válasza DraXoN (#7) üzenetére


Armagedown
őstag

Mennie kell, ki kell próbálni, a képminősége biztos jobb lesz, mint ennek a monitortévének.
Abból viszont gond lehet, ha az áramba bedugva bekapcsol a set top box magától, mert a monitor be fog, ha jelet kap a legutóbb használt bemeneten.

[ Szerkesztve ]

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#9) DraXoN válasza Armagedown (#8) üzenetére


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

kipróbáltam egy ASUS VX239H monitorral. Meglepő de a mediaboxra jelére ki-be kapcsol. Ami jó..
Ami nem, anyám konkrétan sírógörcsöt kap a hangjától annyira sz*r :DDD (nagyon "doboz").

Így valami külső hangkeltő kéne hozzá... addig cseréről szó se lehet.

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.