2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Sony Xperia Z1 Compact vs. Fujifilm Finepix JX300 vs. HP Photosmart 850 - beltér

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Alább egy rövid összehasonlítás csináltam beltéri viszonyokban a Sony Xperia Z1 Compact kamerájához

A tesztalanyok az alábbiak:
- Sony Xperia Z1 Compact (androidos mobiltelefon; kiváló automata mód 8Mp és manuális 20Mp)
- Fujifilm Finepix JX300 (ultrakompaktgép; 14Mp)
- HP Photosmart 850 (~12 éves fél-profi gép; 4Mp)
bónusz:
- Samsung Galaxy Ace III (androidos mobiltelefon; 5Mp)

A teszt lényege:
Kíváncsi voltam arra, hogy miképpen viszonyul a telefon a beltérben egy pár éves kompakthoz képest és egy sok-sok idős régi fél-professzionális géphez képest.

A képek reményeim szerint magukért fognak majd beszélni, így jelentősebb kommentár nem kívánnék adni hozzájuk (nem érzem szükségesnek, a különbség látható). Ettől függetlenül némi magyarázatot adok majd pár képhez és készítettem egy összehasonlítás egy képkivágásból a végére ahol a legkisebb mérethez igazítottam a nagyobbakat és egy png képbe helyeztem..

Minden kép azonos fényviszonyok mellett készült azonos távolságból (kb. 40cm-es távolság).. az esetlegesnek tűnő különbségeket a gépek látószöge adja.
Mindig a vaku nélküli képpel kezdek majd a vakuval készült kép jön

Akkor a képek, először jöjjön az aki miatt mindez született:

Sony Xperia Z1 Compact 8Mp (kiváló automatikus mód)


A képek azok amik, olyanok, amilyenek, kinek tetszik kinek nem. Szerintem meg figyelhető, hogy vaku nélkül is értékelhető minőségű a kép amit készít.

Sony Xperia Z1 Compact 20Mp (manuális módban, automata beállításokkal)


20Mp Sony képek, helyben úgy 3x annyi tárhelyet igényelnek, szerintem nem jobb annyival a minőség, hogy megérje a plusz helyet feltétlenül. A vaku nélküli mód továbbra is szép, hála a nagy fényerejű lencsének. Ez a mód eredményezte a legjobb vaku nélküli képet!

HP Photosmart 850 (fél-profi gép, automata módban)
Némi magyarázatra szorul a mostani eset... Sajnálatosan a HP-val sehogyan se tudtam befókuszálni vaku nélkül az órára, még ha próbáltam valami állítani is rajta, az se segített a képeken ha esetleg makró módot próbáltam.
Ellenben amint bekapcsoltam a vakut megtalálta a fókuszt (nem igazán értem miért nem ment nélküle, de sehogy se volt hajlandó fókuszálni.. mind1.
A lényeg, hogy hiába a modern telefon, a 12 éves technikai különbség, vakuval szerintem a fél-profi gép letarolta beltérben a mezőnyt. Legalábbis én így látom. Szerintem az oka a korából eredő nagy érzékelő és a mezőnyben levő legerősebb vaku együttese miatt van. Gyakorlatilag vakuval ez a gép generálja a legkevesebb képzajt. Ez sajnos sok mai gépnél jelenlevő gond.

Fujifilm Finepix JX300 (ultrakompakt, SRAuto módban, automata beállításokkal)


Kicsit fakóbb vakuval a Sony kamerájánál, a képzaj kicsit kevesebb, de cserébe több az elmosás (szerintem elmegy a minősége). Vaku nélkül azonban elvérzik, a kép több próba után se lett teljesen éles és a színek is eltűntek, igazán bús komorrá válik a vaku nélkül készített beltéri képek világa..

Samsung Galaxy ACE III (androidos telefon, automata beállításokkal)


Csak azért került be mert épp kéznél volt egyébként egy családtag készüléke. A vakus képe a mezőny legrosszabba (és bárhogy próbáltam a krómon becsillant). Érdekesség, hogy a vaku nélküli képe is becsillat ami szintén rossz ugyan de ez a készülék ennyit tud, el kell fogadni (vagy nem megvenni).

Csináltam egy táblázatot ahol próbáltam valami összehasonlítást csinálni de nem lett a legtöbb mindenre alkalmas táblázat (mivel minden képet egyformán a legkisebbhez méreteztem át, ami a Samsung modellje volt, ugyan a HP kevesebb megapixeles volt de a Samsung nagyobb szögben lát, így az ő készülékén kisebb lett az óra mint a HP készülékén).. a kép pedig:

Felül a vakus kép alatta a vakutlan kép.

Konklúzió
Sokat, ami azt illeti elképesztően sokat fejlődtek a telefonok kamerái az elmúlt években. Igazából valahogy nem hittem el az első készülékek után, hogy lehetséges komolyan venni őket már csak az optikájuk mérete miatt sem. Akkoriban mikor az első kamerás telefonok megjelentek valóban esélyük se volt. Sem a képérzékelőkkel kapcsolatos, sem az optikai lencsékkel kapcsolatos ismeretek nem voltak kellőképpen kiforrottak.
Azóta hihetetlenül képesek voltak összenyomni a dolgokat, például a Sony olyan nagy fényerejű apró optikát rakott a telefonjába ami a régi fél-profi gépem hatalmas objektívét (a telefonéhoz képest hatalmas és igen súlyos) lekörözi.. ez látható a vaku nélküli képeknél a Sony-HP összehasonlításkor, azt figyelmen kívül hagyva, hogy a HP nem talált fókuszt.
A színek akkor is teltebbek ugyan a HP-nél látszik a háttér de az csak a fókusz hiány miatt van, a Sony is képes lett volna a hátteret jobban láthatóvá tenni de a fókusz elől volt és így azt tartotta fontosnak, hogy látszódjon. Persze az érzékenység is beleszól a HP csupán ISO 100-200 as tartomány között állítható, a Sony meg 50-3200 között... Kicsit nagy a különbség (a Sony vaku nélküli képei ISO 1000 beállításra álltak be megnézve az EXIF adatokat)

Lényegében, időnként jó ha van az embernél "kamera" és akkor én már szeretek elfogadható minőségben készíteni képeket. Ezért szemeltem ki ezt a telefont és azt hiszem ez a telefon tapasztalataim szerint képes rá, hozza azt a szintet amit szerettem volna tőle (bár igaz a korábbi telefonom képeivel is elégedett voltam Sony Xperia P).

Érdekes visszagondolni utólag, hogy milyen képeket is készített az első olyan telefonom (Alcatel OT 556) amiben már volt kamera.

A készülék még megvan, de nem igazán maradt fenn a gépemen olyan kép ennyi idő után amit megőriztem volna..Csak pár éve kezdtem komolyabban rendszerezni, sok mindenem korábbról elveszett.
Jelenleg van egy központi szerverem itthon arra mentek mindent, sajnos a tartalma nem tükrözött ezrét kitaláltam, hogy a gép minden éjfélkor elindít egy folyamatot amivel interneten keresztül egy távoli géppel leszinkronizál bizonyos beállított mappákat (többek közt a fotókat). Eddig nem volt még szerencsére szükség rá, de épp a napokban néztem továbbra is jól működik. Talán majd írhatnák egy leírást, hogy hogyan csináljuk olyan linuxos szervert ami lementi automatikusan FTP-n keresztül távolra azt ami kell. Anno jó magyar leírást nem találtam, biztos van akit érdekelne.

(mod)
Egye fene alapon előástam az Alkatelt és készítettem azzal is egy képet:

Alcatel OT 556

Vakus kép nincs, mert a készülékben sincs vaku. Akkoriban jelentek meg az első olyan megfizethető árú telefonok amikben már volt kamera (én az Alkatelt újonnan vettem anno 26eFt-ért dominókártyával). Emlékeim szerint akkoriban kamera volt is a telefonban vaku egyben sem volt, néhány komolyabb modellhez lehetett kapni kiegészítőként a telefonra csatolható vakut. A telefon kamerájának a minősége akkoriban még jónak számított. Ma már említésre se érdemes...
A készülék adatkapcsolatai mondjuk viccesek, nincs benne bluetooth csak infra. Szerencsére máig megvan a telefon miatt vett usb-s infra port és működik a géppel.. bár így is jó pár perc volt átszenvedni a képet, mert eltartott egy darabig amíg rájött a pc-m, hogy mit is akarok az infrával.

Hozzászólások

(#1) bmwsan


bmwsan
senior tag

Szia

Jó kis írás, nekem tetszett. :R
Durva tényleg látni, hogy az utóbbi 10 év alatt hova fejlődtek a telefonok. Bár véleményem szerint ez a fejlődés lassulni látszik (egy S2-höz képest nem hozott akkora nagy fejlődést egy Z2 vagy S5, mint amekkorát az S2 hozott egy Omnia1-hez vagy az iPhone 3g-hez).
Szabadban, kiváló fényviszonyok mellett még kisebb a különbség. Az egyedüli dolog ahol a telefonok elvéreznek az az optikai zoom hiánya.

(#2) yerico válasza bmwsan (#1) üzenetére


yerico
senior tag

HP gép sosem volt "fél-profi", a HP nem is nagyon gyártott komolyan vehető digitális gépeket.
Amúgy meg legalább egy WORD helyesírás-ellenőrző mehetne, mert egy mondatban 5 hiba már sok.

(#3) bmwsan válasza yerico (#2) üzenetére


bmwsan
senior tag

Ezt nem tudom miért nekem írtad, de biztos volt rá egy nyomós okod. :N

(#4) kelly416


kelly416
veterán

Köszönöm szépen az összehasonlítást. Mégiscsak látszik, hogy mit terveztek fényképezőgépnek, és mi az, ami Svájci bicska módjára mindenhez ért egy kicsit. De nekem jó ez a kis mindenes, én megbarátkoztam a fényképeivel is.

(#5) mc.g


mc.g
tag

A hp-gép talált fókuszt vaku nélkül is, de közel 1 másodperces záridővel nemlehet éles képet csinálni kézből tartva, ez a tény is (hogy nagyságrendekkel rövidebb záridővel tud fotózni egy mai készülék), a fejlődést mutatja, sőt, leginkább ez mutatja (mozgó témánál méginkább jobban kijön a különbség) !

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.