2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Tápegység belső tisztítás -és ellenőrzés alapok.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Leírom, mert unom mindig legépelni, így csak linkelni kell.
Az írás természetesen laikusoknak szól, így komolyabb javítási útmutatók nem lesznek benne.
Rossz minőségű tápegységet jobb cserélni.

Cicalányok, 0 műszaki érzékkel rendelkező emberek inkább ne végezzék el az alábbi műveleteket!
Aki elvégzi, az csak saját felelősségére és belátására tegye!

Csak olyan tápegységet szedjetek szét, aminek lejárt a garanciája, mert garanciavesztéssel jár!

Először is el kell dönteni, érdemes-e foglalkozni a tápegységgel, vagy inkább csere. Ha érdemesnek ítéltetik az alany, akkor a következő a menet:

Első -és legfontosabb lépés, az áramtalanítás! Le kell kapcsolni a tápegység hátulján levő kapcsolót (ha van), majd ki kell húzni a tápegységből a hálózati tápkábelt.
Ezután nyomjátok meg a bekapcsoló gombját a PC-nek, ami van töltés a kondenzátorokban, ilyenkor a nagy része "kimegy" belőle. (meg is pörgeti sokszor a gép ventilátorait 1-2 másodpercre)
Ezután le lehet csatlakoztatni a tápegység csatlakozóit az alaplapról, egyéb belső perifériákról.
A szerelés folyamata alatt elvileg ESD védőfelszerelést kellene hordani, de minimum ESD csuklópántot bekötve, viszont mivel ez nincs a háztartások 99,999%-ban, ezért elég ha figyeltek ne érintkezzetek közben chip-ekkel, IC-kkel, illetve ne legyen rajtatok műszálas pulóver pl.

Következő lépés, ki kell szerelni a tápegységet a számítógépházból.
Szükség lesz egy kereszthornyos Phillips (csillag) csavarhúzóra:
Ezután jöhet a tápegység burkolatának leszedése. A burkolatot eltávolítva már elénk tárul a belső rész. Mivel többnyire több éves por, pormacskák, akár elhunyt pókok -és azok pókhálói húzódnak meg benne, ezeket el kell távolítani.

1. módszer:

legjobb ha van száraz levegős kompresszor (ha egy törlőpapírra, zsepire ráfújtok látszik nem-e nedves / olajos / festékes stb. levegő jön belőle), ez esetben ki kell vinni szabad térre és a kompresszor pisztolyával ki kell fújkálni belőle a koszt. Legjobb vinni a komplett gépházat és azt is kifújni, ha már lúd alapon.. Csak óvatosan a nyomás erősséggel, nehogy kárt tegyetek a belsejében, érzéssel fújjátok. Magatoktól elfele végezzétek a fújást, különben kaptok egy jó kis porködöt az arcotokba. :)
Lehet sűrített levegő spray-el is végezni, viszont ez elég drága és kb. fél töltöttség alatt a nyomás is kisebb a kelleténél, személy szerint nem javaslom.

2. módszer: ha nincs kompresszor (a legtöbb esetben nincs otthon), akkor egy száraz ecset is megfelelő. Ez esetben is jobb kint végezni a műveletet, vagy olyan helyen, ahol nem gond a porolás. A túl kicsi ecsettel sokáig kell szöszmötölni, a túl naggyal meg nem lehet a megfelelő helyeket kiseperni. Festékboltban, stb. helyen kapható 1 - 1,5" (zoll)-os ecset pont jó.
Ez 1,5"-os:

Érdemes a ventilátor lapátjait is megszabadítani a rárakódott portól.

Ha ez megvan, akkor meg kell nézni van-e "púpos", azaz a palástjuk felső részének perforálása mentén megdagadt, felfújódott kondenzátor. Ezek már köszönőviszonyban sem szoktak lenni a ráírt értékükkel. A képen a bal felső kettő kondin látszik:

Ha ilyet láttok, akkor vagy ki kell cserélni ezeket, vagy ha nem értetek hozzá és nincs aki segítene, akkor mehet szervizbe. (feltéve, hogy érdemes vele foglalkozni egyáltalán, magyarán nem-e lesz magasabb a költség szerviz díjjal, mint vennétek egy új / minőségi használt tápot. Általában nem éri meg a szervizes javíttatás, tehát ez esetben jobb cserélni a tápegységet)
Csere esetén lehetőleg azonos legyen a feszültség -és kapacitás értéke a kondenzátornak, ha nincs rá mód, akkor:
- a feszültség érték lehet picit magasabb ( pl. 10V helyett lehet akár 16V is, ez esetben viszont lehet a méret lesz a gond, ha szűk helyre kell visszaforrasztani a "dagibb" kondit)
- a kapacitás is picit lehet nagyobb (max. +20%), de itt jobb tartani az eredeti értékét.
A hőmérséklet tűrésére is érdemes odafigyelni, tehát ha a kiforrasztott 105C-ra van hitelesítve, illik ugyanolyan vagy jobb tűrésűt visszaforrasztani.
Természetesen a polaritásra figyelni kell a kondik cseréjénél.

Ha ok minden kondi, tiszta a belső, akkor mehet vissza a burkolat. Vissza lehet építeni a tápot a gépbe (fordított a sorrend, mint leszerelésnél természetesen, tehát belső csatik -> hálózati tápkábel -> kapcsoló a tápon) és mehet egy bekapcsolás.

Ezzel még nincs vége, le kell ellenőrizni a feszültségeket. Szoftveres mérés az esetek többségében pontatlan, a drágább tápokhoz adnak monitorozó szoftvert, ami USB kapcsolaton keresztül kap infót a tápról, ezek már egész jól mérnek. Minden más szoftveres mérés nem mérés. Tehát szükség van egy multiméterre. Nem kell drága laboratóriumi példány, egy olcsó noname is megteszi.
A kapcsolót állítsátok DC 20V-ra.
Mérni kell egyszer terheletlenül, majd terhelve (Adia64 / Prime95 + Furmark, vagy egy komolyabb 3D-s játék max. grafikán) a következő feszültségeket:
12V: citrom sárga és fekete (test) vezeték közt (Molex csatinál a legegyszerűbb, érdemes a PCI-E kábelnél is ellenőrizni)
5V: piros és fekete vezeték közt (Molex csatinál a legegyszerűbb)
3,3V: narancs és fekete vezeték közt (ezt csak a nagy ATX csatinál lehet mérni, a mérőtüskét be kell "tuszkolni" a vezeték mellé, ahol becsatlakozik)
A nagy 24pin-es ATX csatiról kép:

A szabvány szerinti eltérés +-5% lehet, tehát pl. 12V esetében 11,4V alsó határ, 12,6V felső. Tapasztalatom szerint az az egészséges, ha ez inkább max. +-4%, tehát 11,52V - 12,48V közt van.
5V-nál szabvány szeint 4,75V - 5,25V -on belül kell legyen, jobb ha 4,8V - 5,2V-on belül van.
3,3V-nál szabvány szerint 3,17V - 3,43V -ig, itt a szabvány eleve +-4%-ot enged.

A terhelés alatti mérésnél levő feszültség értékeinek a kívántnál nagyobb eltérése abból is adódhat, hogy túl van terhelve a tápegység. Hogy így van-e, azt ki tudjátok számolni: VGA max fogyasztás + CPU max. fogyasztás + 40W periféria fogyasztás, mindez szorozva 1,2-vel (közepes minőségű tápoknál 1,5-el). Ha a kapott érték meghaladja a tápegység teljesítményét, akkor az túl van terhelve!

Ha ez is ok, akkor lehet tovább használni a tápegységet, ezt a műveletet pedig érdemes 1-2 évente elvégezni.

Ajánlott olvasnivalók egyrészt a "melyik tápegységet vegyem" topik összefoglalója: link
Másrészt az ajánlott tápegységek aktuális listája: link
Ha nem tudod eldönteni melyik tápegységet vedd: link
Ha komolyabb bajod van a tápegységeddel: link

A torna végén pedig nagy légzés, levegő kifúj, mindenkinek az egészségére. ;)

Hozzászólások

(#1) Ghoosty


Ghoosty
őstag

Lenne egy kérdésem. Írtad, hogy ha púpos a kondi, akkor ki kell cserélni, de néha nem éri meg ez miatt szervizbe vinni.
Mit kockáztatok, ha továbbra is használom, púpos kondikkal? (jó minőségű táp esetén)

(#2) _Atesz válasza Ghoosty (#1) üzenetére


_Atesz
addikt

Időnként eldobhatja a feszültség értékeit a táp, tehát mérésnél látszólag jó, de pl. a vinyód meg elköszön tőled egyszer csak.. Tehát nem javaslom a táp használatát púpos kondikkal.

[ Szerkesztve ]

(#3) zsopu


zsopu
tag

Csak egy kósza kérdés... Miért kell lekapcsolni kapcsolóval is a tápot, ha már kihúztam a konnektorból?
tudom biztos ami biztos....
ami kimaradt a cikkből:
- a tápban vannak 400V-os kondik is, na azokat nem kéne tapizni, vagy nyalogatni...
- lehet kapni sűrített levegős spray-t

[ Szerkesztve ]

(#4) _Atesz válasza zsopu (#3) üzenetére


_Atesz
addikt

Mielőtt kihúznád, akkor kell kikapcsolni. Miközben húzod ki, kisebb villamos ív keletkezhet. Biztos volt részed ebben, amikor húztál ki, vagy dugtál be egy tápcsatlakozót, zizegett, cicergett, stb.
Ilyenkor megugrik a feszültség, ami tönkre teheti a tápot, rosszabb esetben a rá kötött alkatrészeket is.
Öcsém így nyírta ki a tápját, utána el sem indult. Tehát jobb lekapcsolni.

A 400V-os kondikat csak az esetben tapogatod (a kivezetéseit) ha lecsavarozod az áramköri lapot, alapban nem férsz hozzá. Az benne van a cikkben, hogy hozzáértő cseréljen kondit, tehát ő pontosan tudja mit lehet megfogni és mit nem. Egyébként meg odavág a kondi, ha megfogod a kivezetéseit, de nem lesz tőle komolyabb bajod, nem életveszélyes, nincs benne komolyabb áramerősség, mint pl. egy UPS akksiban.

A sűrített levegős spray drága, ezért nem írtam a cikkbe. Nem szeretem őket, azon túl, hogy sokba kerülnek, az elején jó a nyomás, aztán amikor már csak félig vannak, akkor el lehet dobni őket..

(#5) gondoni


gondoni
csendes tag

Köszi az írást, kedvem is támadt egy kis hétvégi csavarozgatáshoz!
8 éves Enermax táp az alany, eddig vakon is megvolt a bizalom, de most már csak megnézném, a kondijai hogy mutatnak... :D

(#6) _Atesz válasza gondoni (#5) üzenetére


_Atesz
addikt

Szívesen. Helyes, azok még jó tápok voltak, nem úgy, mint sok mai Enermax.. Jó eséllyel semmi baja nem lesz egyik kondinak sem, viszont a portalanítást megérdemli.
A feszültségek mérését is érdemes elvégezni.

(#7) draco31


draco31
veterán

Annyival kiegészíteném az elejét, hogy amikor le van kapcsolva, ki van húzva a 220, akkor nem árt a PC-n megnyomni a bekapcsolást, hogy a maradék feszkó kimenjen mindenhonnan. Volt már szerencsém 1-2 márkás táphoz, aminél ilyenkor simán megpörget még 4-5 ventit 1-2 másodpercre.

A kompresszoros tisztítást pedig ésszel. Ismerősnek mondtam hogy fújassa ki, az meg 6 bárral közelről megküldte az alaplapot, pár chip le is repült, szóval kis nyomás távoltól, vagyis 40 centi legalább, aztán ha kell kicsit közelebb, de az már akkor látszik.

Én egyébként egy kiszuperált hajszárítót használok, tud hideget is fújni, az orrára raktam szűkítőt, így használható. Ha meg a por miatt kifekszik majd egy idő után, akkor nem kár érte.

Egyébként jó írás!

[ Szerkesztve ]

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 9 pro /\/\ Amazfit Bip /\/\ Pi 4 2GB /\/\ Switch Lite

(#8) elithun


elithun
őstag

Hasznos kis írás, és az is hasznos, amit páran írtatok kommentben! :R

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#9) _Atesz válasza draco31 (#7) üzenetére


_Atesz
addikt

Köszi. Az már 230. :)
Valóban megpörgeti a ventilátort a kondikban maradó feszültség, beleírom, jó gondolat. Ha le kell venni az áramköri panelt kondicserénél, abban az esetben jól jöhet, hogy nem vág oda a bennük levő feszültség, ha valaki rányúl a kivezetéseire.

A kompresszoros rész gondoltam magától értetődő, de inkább beleírom azt is, ebben is igazad van.

Ha van más ötleted, vagy másnak, nyugodtan írjátok, ami releváns, beleírom. :)


elithun

Köszi, használd / használjátok egészséggel.

(#10) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Szia!

A múlt hónapban egy konnektorba dugható fogyasztásmérővel vizsgáltam az eszközök fogyasztását.
Az én asztali számítógépem terhelés nélkül, betöltött windows 10 operációs rendszerrel a mérő tanulsága szerint 29W-ot vett fel.
Egy 4K videó lejátszásakor ez felment 80W értékre.

Nekem nagyon gyanúsan alacsony a 29W nyugalmi érték, ez elképzelhető egyáltalán?
Egy i5-4460 processzor, 2x4 GB ram, 1 ssd, 1 2,5''-os merevlemez van a gépben és a tápegység, ami egy 300 wattos be qiuet. [Ha számít, nézhetek pontos típust mindenből] Az alaplap is egy alsó kategóriás típus.

Egy 2011-ben gyártott 775-ös foglalatú gépet is néztem, ott 60 watt lett a nyugalmi állapotban kijelzett fogyasztás. Azt már hihetőnek tartom.

Előre is köszönöm válaszod.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.