2021. december 4., szombat

Gyorskeresés

Úszni jó!

Írta: | Kulcsszavak: úszás fogyás sport

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem mondanám hogy az idők kezdete óta tudok úszni (vagyis hogy ez így nem helytálló, elvégre a magzat ösztönösen megtanul úszni, csak aztán valahogyan elfelejtjük gyakorlás nélkül). Nagyjából két évvel ezelőtt kezdtem el okító órákra járni az egyetemi tesi órák keretében és mit is mondhatnék, nagyon megszerettem mint sportot; ez nálam nagy szó. Az utóbbi időben azonban nélkülözni kényszerültem. Sajna kifogytam az elhasználható díjmentes félévekből, az egyes uszodák belépőit és bérleteit meglátva pedig sajnos csak elszomorodni tudtam. Alkalmankénti 600Ft -os jegyárért erősen húzom a számat, a bérletek pedig gyakorlatilag semmi kedvezményt nem jelentek. Ha már nekifogok szeretnék legalább hetente kétszer, de inkább háromszor elmenni egy órát úszni. Ez nagyjából 7200Ft havonta, és akkor még nem is beszéltünk arról hogy ez kedvezményes diákjeggyel számolva jön ki. Lassan végzek az egyetemmel, utána már másfélszer ennyi lesz a teljes árú jegy. Megértem én hogy az uszodát fenn kell tartani valamiből, de nem sok ez egy kicsit?

Jövő hónapban lesz hogy immáron fél éve dolgozhatok szakmámban programozóként, ami egyrészt hihetetlen, mert fel sem tűnt ez az idő (örülök hogy ilyen jó társaságot sikerült kifognom), másrészt a napi 6-8 órás folyamatos gép előtt görnyedés elkezdte megmutatni negatív oldalait. Valahogyan nem gondoltam volna hogy ilyen gyorsan el fogok fáradni mind szemre, mind hátra és vállra. Elvégre eddig is ültem elég sokat gép előtt otthon, csak több szünetet tartottam mint amennyit munkahelyen megengedhetek magamnak (igaz bennem is van hiba, ebéd időben is képes vagyok leülni inkább PH! -zni mint hogy kimenjek Darts -ozni a társasággal.. sajna abban is elég béna vagyok :B). Félre értés ne essék, egyáltalán nem rabszolga hajcsár a cég, csak heteken át azért ez betesz, ha nincs nagyon mozgás közte. Erre rátett egy lapáttal hogy mostanság voltak aranyeres tüneteim, amelyek miatt kicsit megijedtem. Mostanra ezek úgy tűnik eltűnnek, de többektől hallotam hogy ez is lehet a sok ülés végett. Igazából fogyni sem ártana, egy 10-15kg -ot érdemes lenne ledobnom magamról, a közérzetemnek is jót tenne, illetve csajozáshoz is növelné jócskán az amúgy is csekély önbizalmamat. :B


Ennyire azért nem súlyos a helyzet

Munkatársam (aki egyébként még sulis időszaka alatt állítólag elég komolyan művelte az úszást, megyei versenyeket sikerült nyernie) mostanság kezdett újból nekifogni az úszásnak, és ennek hatására úgy gondoltam én is nekifogok, társaságban majdnem mindent jobb csinálni. Az egyetlen ingyenes opciótól, az egyetemi esti úszástól eléggé idegenkedtem. Elég sok helyről azt hallottam hogy ilyenkor általában a medencék erősen tömve vannak; mozdulni sem nagyon lehet. Másrészt sajna én nem vagyok még valami jó úszó, gyors úszás inkább nem megy, mellen pedig nem lehet valami gyorsan haladni. Szóval kicsit tartottam tőle hogy nem sok keresni valóm van ott, de azért elmentem a napokban, ma voltam másodjára. Szerencsére úgy tűnik ezekből a hallomásokból semmi sem igaz, sőt a szélső sávokban még gyakran nekem kellett visszamenni nagymama tempóba az előttem haladók miatt. Egyelőre még nem próbálkoztam be a kettes szintű pályával, de lehet hogy most már erre is sort kerítünk. :D Az egyedüli kiadásom ami kellett pluszban az egy úszó sapi (szemüvegem már volt a korábbi órák végett), amelyet eddig máshol lehetett nélkülözni, itt viszont megkövetelik. A bérlés 100Ft/alkalom; én inkább úgy döntöttem hogy elmegyek és veszek egy sajátot. Kicsit húzós 2k -s lokál kreditért vettem egy Arena szilikonosat. Úgy vagyok vele hogyha egy 5-10 évet kibír, már megérte. (No igen, 8-9k -s laptop táskára bezzeg nem nagyon gondolkodok kiadni pénzt.)

Kicsit nézelődtem a neten mit írnak az úszásról, mennyire lehet vele fogyni. Meglehetősen megoszlanak a vélemények, valaki nagyon isteníti, még más a futást, biciklizést fogyás szempontjából fontosabbnak tartja. Egy biztos, ha szeretnék viszonylag gyorsan eredményt elérni valami diétát is társítanom kell mellé, ami nem lesz egyszerű, tudni illik nagyon szeretem a hasamat, másrészt van kedve a halálnak kalóriákat számolni állandóan (lehet mobilra kellene írnom valami kalkulátort és úgy talán egyszerűbb lenne). E felett még nem igazán döntöttem, talán valaki okosabb meg tudja mondani mit érdemes csinálni. Ahogyan látom a hosszan tartó és alacsonyabb pulzus számú mozgás lenne a lényeges (ez a cardio vagy mi a rák :DDD), amire a mellúszás egy közepes tempóval pont jó is lenne egy-egy órán át.

Amit azt hiszem következő alkalommal meg fogok nézni, hogy mennyire is felelek meg a Cooper-teszten; találtam egy - remélhetőleg unisex - táblázatot:


12 perc folyamatos úszást kell alapul venni

Ha tippelnem kellene talán épp átcsúszom a gyengébe. Ma úgy hogy nem tudtam az utolsó 20 percben a sok ember miatt folyamatosan úszni, összesen a 45-50 perc alatt úsztam másfél kilométert.

Kíváncsi vagyok mit sikerül összehozni, állítólag 2-3 hónap alatt ha heti három alkalommal járna az ember és megfelelőbben ennék, akkor látványos lenne az eredmény. Gondolkodom rajta hogy ha már lúd, legyen kövér, megdobnám a dolgot egy-egy hétvégénkénti kiadós bringázással is (értsd, legalább 10km per nap, nekem már ez is elég lenne kezdetben hogy kifeküdjek). Kitartás kell hozzá az biztos. Lehet vezetek majd róla egy kis blogot magamnak hogy legyen egy kis húzóerő.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Ez a Dávid szobor nagyon eltalált. :R

Sajna én nem tudok úszni, pedig balatoni vagyok..

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Lenry


Lenry
nagyúr

gáz, ha nem tudok úszni? :U

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3) Csemike


Csemike
csendes tag

Milyen jó dolog is az úszás... 600 Ft-ot egyátalán nem sajnálnék uszibelépőért. :) Itt Pesten a délutáni, kedvezményes jegy kerül 1100-ba. A kedvenc uszodámban, ahol télen is van szabadtéri medence, ennél mégdrágább a belépő. :( Amúgy, kb 5 éves korom óta tudok úszni, de én sem vagyok egy Egerszegi, szép lassan úszom, de biztosan. :)

(#4) DarkByte válasza Lenry (#2) üzenetére


DarkByte
addikt

Nem hiszem, én is csak azért tanultam meg végül is mert tesit választani kellett valamit a "juniverzitin" és gondoltam akkor már legyen haszna is, ezt mindig is szerettem volna megtanulni.

#3: jesszusom, ez tényleg nem kevés. Mondjuk a felnőtt árú jegy itt is 900ft ha jól emlékszem, szóval a kiváltság is csak egy ideig él. Épp azon gondolkodom hogy munka végett kapok Cafeteria keretet, nem tudom ezt vajon fel lehet-e használni ilyesmire. Egyelőre ugyanis nem sok mindenre hasznosítom, talán majd a mobilnetet fogom belőle fizetni.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.