2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Építsünk saját Linux-ot! - HOWTO gyüjtemény

Írta: | Kulcsszavak: linux howto

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Úgy döntöttem ebbe a kis saját blogbejegyzésbe összegyüjtögetem azokat a doksikat, amelyeket saját linux rendszer építgetése esetén hasznosnak vélek (avagy azoknak is hasznos lehet, akik hozzám hasonlóan úgy érzik hogy a bottom-up módszer a legjobb megközelítés a linux működésének megismerésére). Az egész apropója az a kis VXL thin client amiből 3G router-t szeretnék faragni. Figyelem, newbee linux-os vagyok, de nagy az önbizalmam. :DDD Haladási sorrendben rakosgatom ide a doksikat. Mod: idő közben buildroot -al megoldottam az elképzeléseimet. Érdemes kicsi játszani vele ha az embernek ilyesmire van szüksége.

- From Power Up To Bash Prompt: első megközelítésben jó kis olvasmány. Bemutatja hogyan is indul el a linux egészen addig, míg a szöveges konzolon kapunk egy bash prompt-ot. Nagy részleteiben itt szerintem nem érdemes foglalkozni vele, inkább csak átláthatóbbá teszi mi is zajlik a felszín alatt, miről is fogunk a későbbiekben olvasni. Ez alapján már könnyebb volt keresgélnem további doksik után. A harmadik doksi amit írok részletesen taglalja majd menet közben hogy mit miért és hogyan kell csinálni, sőt egy alapabb esettel kezdi az ismerkedést, nem is használ bootloader-t (ebben a doksiban a lilo-t taglalja egyébként is, az említett harmadik doksi viszont grub-al dolgozik).

- Linux Kernel In A Nutshell: nagyon jó angol nyelvű ingyenes e-book, ami a kernel fordítás folyamatát írja le egyszerű halandó számára is érhető módon. Mivel a többi "hogyan csináljunk bootolható rendszert" doksi - amiket majd ezután másolok be ide - nem foglalkozik vele részletesen, jobb ha ezzel kezdünk hogy ez menjen. Bemutatja a szükséges eszközöket, vázolja a fordítás folyamatát és segít a kernel modulok kiválasztásában.
Egy kiegészítésem van hozzá: én a VladimiR féle Debian alaprendszerrel kezdtem, erre tettem fel a könyvben taglalt kellékeket, ám a make menuconfig egy szép hosszú error-al leállt. A megoldást neten találtam meg; fel kell tenni a libncurses6-dev csomagot is az indítás előtt (apt-get segítéségvel). Még egy dolog: a könyv is említi, kernel-t sosem root jogokkal fordítsunk! (egy másik szívás itt az FTP-vel ért, mert VirtualBox-ban próbálkozom a dologgal, és a linux-os ftp progival a Windows-os főgépemről "töltöttem át" a letöltött dolgokat a virtuális gépre. Ehhez Windows oldalon a smity féle MiniFTPS progit használtam, főleg mivel tényleg csak a lényegre megy rá. Tudom lehetne wget-el is linux alól közvetlenül letölteni, de így kényelmesebb volt Firefox-al a főgépen, nameg ha újra kell kezdeni mindent nem veszik oda az egész mert megvan virtuális gépen kívül is. Nos, nem árt ha átváltunk binary módba a letöltések előtt, mert például különben az égnek sem fogjuk tudni kicsomagolni az így áthúzott tar.bz2 archívumokat :B Ja igen, és kell a bz2 végű fájlok kicsomagolásához a bzip2 csomag is, ezt is rántsuk le. ezután lehet tar xjvf fajlnev.tar.bz2 -ezni vígan :D)

- Pocket Linux Guide: ez egy kimondottan tanulásra szánt e-book, ami egy indítható floppy készlet elkészítését mutatja be (ilyenkor kimondottan hasznos a virtuális gép, mert nem kell igazi floppyval szórakozni ;] ). Ebből azután már tovább lehet lépni vinyós próbálkozásokba. (mivel én egy stateless rendszert szeretnék építgetni, az initrd -vel foglalkozó részekre voltam a leginkább kíváncsi) Kezdetben csak egyszerű bash prompt-os lemezt készít el, de a végére már egy komplexebb lemezig jut el, ahol például a fájlrendszerek ellenőrzése és felcsatolása is automatikusan megtörténik.

- Linux From Scratch: a fentiek után nagy valószínűséggel neki lehet majd fogni nagyobb mélységekben is rendszert építgetni, márpedig az LFS-nél jobbat nem biztos találhatnánk erre a célra.

- Beyond Linux From Scratch: az előző könyv folytatása; bemutatja hogy a már elkészült alaprendszert hogyan lehet kibővíteni további lehetőségekkel (pl. hálózat, grafikus felület).

Hozzászólások

(#1) Proci85


Proci85
(senior tag)

Jó kis leírás, köszi! A linkeket átnézem majd. Egyet viszont nem értek: kernelt miért nem ajánlatos root joggal forgatni? Világéletemben úgy csináltam:)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.