2021. december 4., szombat

Gyorskeresés

Koobe: Első hazai E-Book olvasó

Írta: | Kulcsszavak: e-book olvasó kindle koobe

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Maga az e-book olvasó mint eszköz nem biztos hogy mindenki számára egyértelműen beazonosítható. E-book olvasónak olyan könyvet imitáló hordozható megjelenítő eszközt nevezünk amely segítségével elektronikusan formátumú könyvek garmadáját cipelhetünk magunkkal kompakt helyen, megjelenítőként pedig általában az ezen funkcióhoz energia pazarló LCD helyett valamilyen elektronikus tinta alapú felületet használnak. Én nagyjából egy éve találkoztam az interneten az Amazon Kindle olvasójával (amely azóta a második generációnál tart), ez talán napjaink egyik legjobb ilyen eszköze. Az olyan extrák mint a 3G -n keresztüli könyvvásárlás és a webböngészési lehetőség igencsak kellemes olvasótársa teszik. Azonban egyrészt a hazai elérhetetlensége, másrészt a meglehetősen magas ára miatt csak tetszetős maradt mint reálisan elérhető eszköz.

Ha ugyan nem is a Kindle, de egy másik E-Book olvasó elérhetővé vált nemrégiben a magyar piacon. A Koobe - amely valójában nem más mint a Hanlin V5 fantázianevű kínai e-book olvasó magyar átkeresztelése - az idei Educatio 2009 -es kiállításon mutatkozott be a nagyközönség számára, a HWSW hírportál pedig le is tesztelte.

Maga az eszköz egészen pofásra sikeredett. Kijelzőként egy Vizplex típusú 800x600 képpont felbontású 5" átlójú 8 szürke árnyalatot megjeleníteni képes e-ink kijelzőt kapott. Mindehhez egy viszonylag gyenge, ugyanakkor az e-book feladatokra elegendőnek bizonyuló Samsung 200Mhz -es processzort kapott. A gép operációs rendszerét egy célra szabott Linux adja, amelyet a hazai képviselet honosított (a hwsw.hu képei szerint több kevesebb sikerrel). A beépített 1000mAh akkumulátor nagyjából 1000 lapozásra elegendő energiával képes ellátni az eszközt (az e-ink kijelzők csak akkor fogyasztanak, amikor a tartalmukat változtatni kell, cserébe meglehetősen lassú a reakcióidejük). Az eszköz számos dokumentum, kép és hangformátumot képes megnyitni: PDF, TXT, RTF, EPUB, LIT, PPT, WOLF, DOC, CHM, FB2, HTML, DJVU, MP3, TIFF, JPG, GIF, BMP, PNG, RAR, ZIP, MOBI. A magunkkal hordandó fájlokat USB 1.1 -es porton keresztül tölthetjük fel (legalább is a HWSW szerint, a wiki -ben USB 2.0 szerepel), amelyeknek az olvasó 512MB -os beépített flash memóriája ad otthont, de az SDHC foglalattal ez tovább bővíthető.

A fenti összkép valószínűleg több olvasó barátot képes lenne meggyőzni a vásárlás mellett, azonban most jön csak a fekete leves. A Koobe ugyanis 82.900 Ft -ért kapható a hazai forgalmazónál, ami finoman szólva is ku**ára magas (főleg ha figyelembe vesszük hogy a wiki gyűjtőoldal szerint 200$ -ért árusítják külföldön :Y). Talán ezzel az árral nem is lenne probléma ha a gyártó például hűséggel karöltve havi előfizetési díj keretében árulna azt, és ebbe havi néhány könyv letöltése is beleférne. Így azonban még ha a neten keresgéljük is össze rá feketén az olvasnivalót, nagyon sokáig tart mire megtérül az ára (elvégre egy lézernyomtatóval néhány forintos laponkénti költséggel ki is nyomtathatnák olvasnivalónkat, igaz a nyomtatott lap nincs ilyen interaktív :U) Tény viszont hogy a magas árat nem nézve, igen sok előnye van egy e-book olvasónak. Remélhetőleg az árak rohamosan esni fognak, nálam a lélektani határt nagyjából a 15.000-20.000 Ft -os kategória jelentené, erre azonban úgy tűnik még jó ideig várnunk kell. Gondoljunk csak bele hogy egy érintés (írás?) érzékeny e-book reader az oktatásban képes lenne kiváltani a tankönyv/füzet párost, cserébe jóval kisebb súllyal bír és kevésbé környezet szennyező.

Mit gondoltok az e-book olvasókról? Van tényleges hasznuk? Esetleg képes lenne olvasásra ösztönözni amúgy ritkán olvasó embereket?

Hozzászólások

(#1) Tomaaasz


Tomaaasz
aktív tag

Jómagam imádok könyvet olvasni, de "sajnálok" kiadni 3000-4000 Ft-ot egy könyvért. Szóval marad az antikvárium... Egy ilyen cuccért simán adnék 15.000-20.000 Ft-ot. :)

Oda mentem, ahol vagyok!

(#2) cabii válasza Tomaaasz (#1) üzenetére


cabii
tag

Egyetértek, bár azért lehet, hogy nem fakadnék sírva, ha mondjuk 10-12"-ra növelék a méretét ezért a 20eFt-és árért. :) Jahh, hogy még sem a méret, sem az ár nem tart itt? Kár. Nekem is bejönne ez a kis ketyere...
Azt tudja valaki, hogy pl. sötétben van-e háttérvilágítás, vagy ilyesmi?

Linux is like a wigwam: No windows, No Gates, Apache inside

(#3) Dany007


Dany007
veterán

Azt nem értem mért nem teszik be ezt 2 hengerbe... Amit az ember széthúz és közöttük kifeszül az e-papír. Így lehetne akár 20centi széles, miközben csak ~ 10-15cm magas...
Amúgy a kérdés már csak az, hogy hány könyv érhető el digitális formában... Mert ha legalább a könyvesboltok kínálata meglenne, akkor az már jó. De sz.tem még az is messze van.

(#4) cabii válasza Dany007 (#3) üzenetére


cabii
tag

Ha jól olvastam, olvas ez minden formátumot, de pdf-et tuti, abban meg már nagyon sok könyv megvan. Képregényformát is olvas, abból is több tíz gigám van itthon, szal a baj csak az ár és a méret :(

Linux is like a wigwam: No windows, No Gates, Apache inside

(#5) issti


issti
csendes tag

100-120 Eurót simán megadnék egy ilyenért, de még ennyiért sincs.
Jó lenne tudni mi kell ahhoz hogy magyar karaktereket is olvasson, mert akkor az E-bay lenne a megoldás.

(#6) ^Clown


^Clown
veterán

Sajnos nem nagyon mennek lejjebb az árak. Bár most van egy alig használt darab a Vaterán 45K-ért, az nem rossz (Koobe Junior).

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.