2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

CoD - Black Ops - Késői csalódás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár napja gondoltam feldobom az estéimet / éjszakáimat miután már a gyerek és párom is alszik és kipróbálok valami "újabb" FPS játékot.

A CoD sorozatot legutóbb az MW2-nél hagytam abba. MW1 még mindig számomra az etalon, az MW2 kissé számomra gyengébbre sikerült. De még jó volt, főleg, hogy folytatódott a történet.
De mivel gépet nem újítottam már vagy 5-6 éve, ezért újabb játékokon nem is gondolkodtam. Azt azért tudni kell rólam, hogy nagyon keserű szájízzel játszok csak olyan játékokkal, amik nem mennek el full grafikán. Ami meg még gyenge grafikán is szaggat, azzal egyszerűen nem játszok, legyen akármilyen jó is. Ilyen pl a GTA 4. Kb 30-40%-os grafikai szint mellett is akadt (20-25fps) a gépemen - lévén core2 duo van csak és neki azért már kéne egy c2quad - ezért megnéztem, elkönyveltem hogy biztos remek játék aztán nyomtam egy uninstallt.

Szóval ebből kiindulva a Medal of Honor - Warfight, Crysis 2, FarCry 3, Max Payne 3, MW3, Black Ops 2, BF3 stb eleve kiesik a lehetőség - már annyira nem túl széles - tárházából.
Főként azért szűkült össze az a tárház mert azért Crysis 1, MW1, TDU, NFS HP, Blure, Split/Second, Burnout P., és hasonló kaliberű játékok lazán futnak a gépen és ezeket mind végig is toltam. Tehát úgymond ez a minimum szint nálam. Valahogy a kettő közötti területen kell játékokat találnom magamnak. Így meg már tényleg nem sok van. Mondjuk nem csoda, hogy a lassan már 6,5 éves gépemen nem mennek el fullon az új játékok. Ez nyilvánvaló. Ami bosszantó, hogy bezzeg Xboxon meg PS-en simán elfutnak ezek a játékok is. :) Hát ez van, legközelebb erősen meggondolom, hogy PC-t veszek vagy konzolt. Pedig eléggé konzol ellenes vagyok, de ez így nem megoldás.

Így esett a választás a CoD Black Ops-ra. Nem túl új játék, a gépigény még éppen hogy megfelelőnek látszik. Hát hajrá. A menü tetszetős, látványos. Nekem bejött. Grafikai beállításokra is van sok lehetőség az is pozitív. És meglepő módon 1080p-ben elsőre nem is akadt. :) Na igen, egész eddig amíg az első pályán ki nem léptem a kocsmából és el nem kezdődött a hentelés. Addig bírta 45-60fps között, viszont tűzharcban már durván lement 17-20 fps környékére, ez pedig már tarthatatlan nálam. Visszavettem 1-2 alap dolgot. Aztán rájöttem, hogy megszokásból az Nvidia driverben minden grafikai beállítás maxon van. Megszoktam, hogy TDU és egyéb régebbi játékoknál max antival és max anisotropic szűréssel játszok. Minden 16x-oson volt ami csak lehetett. No ezt gyorsan visszavettem alkalmazás vezéreltre. És játékon belül belőttem egy 2-4x-es antit és közepes szűrést is. Az árnyékokat kikapcsoltam, de V-Sync az maradt.
Így már egész kellemesen elfutott, viszont még így is volt hogy beakadt. Röhej, de az átvezető videók közben is. Aztán később olvastam, hogy ez nem csak nálam volt így, ez egy bug. Hát jó. Erőteljesebb henteknél effekteknél így is beakad, de csak másodpercekre. Összességében azért átlagban a 40-50 fps megvan. Kezdődhet a "játék".

A menü, a felvezetések, az átvezető videók tetszenek. Ötletes, bejövős meg mindenféle pozitív jelző. Sőt, szerintem még a grafika is jó. De aztán itt véget is ért minden. Igaz még csak a játék felénél tartok, de nekem ennyi is elég a minősítéshez. Ugyanis lehet végig se játszom.
Már az első 5 percben jön a pörgés. Még jóformán azt se tudom konkrétan miről van szó - mindent nem értek angolul - de már írtunk is valakit. Na mondom ez jó pörgősen indul. Végül az egész pálya olyan pörgős volt, hogy jóformán időm se volt szétnézni, megnézni a tájat vagy egyáltalán bármivel foglalkozni a lövöldözésen kívül. Kaptam is a headshotot rendesen. Furcsa mód nem haltam meg tőle. Csupán veszett az illúzió. Semmi taktika, semmi gondolkodás, semmi csapatmunka... csak megyünk előre és lőjük akit érünk.

Ugye én MW1-gyel meg Crysis-szel meg TimeShit-tel meg hasonlókkal elég sokat játszottam. Ott mindig az volt, hogy picit lehetett taktikázni. Lebuktam, lőttem, gyorsan fedezéket kerestem, lőttem, meg úgy haladt a történet menet közben, szóval olyan frankó volt. Lehetett benne kicsit gondolkodni, többféle módon kinyírni az ellenfelet ahogy nekem tetszett és így tovább és így tovább... Persze MW1-ben is volt olyan pálya, ahol csak mentem és lőttem, de még is az értelmesebb volt, mint a Black Ops-ban található agyatlan hentelés. Mert ez bizony semmi másról nem szól, mint agyatlan, esztelen lövöldözésről. Semmi taktika, semmi csapatmunka. Egyszerűen katasztrófa az egész. Ennyi erővel berakhattak volna egy nagy fehér folyosóra ahol random előbukkannak tetszőleges színes pöttyök amire rá kell irányítani a kurzort lenyomott bal gombot tartva. Ennyi a játék.
Érzésem szerint valahol a közepén tarthatok, HongKongban henteltünk éppen. De eddig az összes pályán ez ment. Agyatlan lövöldözés össze-vissza.

A Vietnami pálya is katasztrófa volt. Elindul egy kellemes bevezető, majd jön egy robbanás (talán rpg már nem is emlékszem?) felborul a kocsi és özönlenek a ferde szeműek mint a hangyák. Én meg azon kapom magamat, hogy futok a lövészárokban mint a mérgezett egér, követem a "havert", mert az van ráírva nagy sárga betűkkel, hogy follow. De hogy miért? Vagy hova? Arról fogalmam sincsen. Tehát csak rohanok át- össze-vissza közben próbálom lőni a sárgákat... Aztán valami gépágyúval is tüzelni kell rájuk.. de minek? Úgyse fogynak el sose... Közben persze megint kapok vagy 3-4 headshotot.... Nem is tudom Veterán fokozaton hogy vinném végig? Pedig anno az MW1-et szépen végigtoltam veterán fokozaton is, meg az összes többin is. Szóval passz... De ez az esztelen futkosás meg lövöldözés nagyon gáz...
A pályára meg úgy az eseményekre nem is emlékszem igazán - pedig tegnap este volt - mert csak arra tudtam figyelni, hogy lőjem akit érek és hogy engem lehetőleg ne.

Szóval ennyi egyelőre. Így is elég hosszú lett a bejegyzés. Mást úgyse tudnék mondani. Nem szeretem az agyatlan hentelést. Ennek így ebben a formában semmi értelme nincsen. Az rendben van, ha van pár ilyen pörgős rész, de hogy az egész játék az elejétől a végéig ilyen legyen...

Ezért úgy döntöttem, hogy a következő próbára szánt játék az az új Medal of Honor lesz. Na nem a warfight, hanem a sima 2010-es kiadású. A videókat elnézve egész kellemes kis háborús feeling várható. Remélhetően kevesebb agyatlan henteléssel. :)
Ami a grafikát illeti jól néz ki. A tesztek alapján egy 9800GT is elviszi 30-40 fps-sel medium illetve magas beállításokkal együtt! Ami jó hír, ugyanis szintén tesztek alapján az én 9800GTX+-on erősebb, mint GT. Hátha még adok neki egy kis tuningot is... :U Viszont a CPU az szűk keresztmetszet... =/ A kis Core2Duo 2,4Ghz-es már elég kevés. Néztem ezzel is teszteket... hát soso... Plusz 10-20fps-t nyernék egy Quaddal. Meglátjuk, remélem nem kell visszavenni sok mindent és egy 30-40 fps-t még elérek.

Mindenesetre azt remélem, hogy jobb lesz, mint a Black Ops.

UPDATE

Időközben volt alkalmam kipróbálni a 2010-es MoH-t. Hát mit ne mondjak, szintekkel kellemesebb érzés játszani vele, mint a Black Ops-szal. Persze ez is "agyatlan hentelés", de mégsem az az őrült fajta. Itt legalább tud az ember érdemben reagálni. Közel sem olyan pörgős, de unalmasnak egyelőre nem mondanám. A Black Ops olyan szinten pörgős volt, hogy a legtöbb esetben azt se tudtam mivan... Csak belecsöppentem a hentelés közepébe és lőttem akit láttam, sokszor azt se tudtam ki lő és honnan vagy hogy most mivan és miért... A Medal of Honorban legalább van némi felvezetés, bevezetés, nem egyből bele a közepébe, bár még csak az elején tartok. No a lényeg hogy szintekkel jobb. Black Ops-ban már kezdett olyan érzésem lenni, mint anno Serious Sam-ben. :D De komolyan...
Persze a MoH-t sem kell félteni. Őrületesen gagyik ezek a scriptelt jelentek. Nem tudom mért, de az MW1-ben ezt jobban megoldották. Legalábbis ott első végigjátszásra nem tűnt fel ennyire. Itt meg már az elején is sokszor van ilyen. Ettől függetlenül pozitív vélemény van róla.

Ami még nagy pozitívum, hogy sokkal jobban fut, mint a Black Ops. Bár a Black Ops is csak többnyire a durvább jeleneteknél szaggat be, néha MoH-ban is észrevehető ez. De leginkább a füst és por ami megöli a kártyámat. Azon kívül stabil 60fps - V sync-kel. High-medium beállításon, anti-val, 1080p-ben! Így összességében sokkal sokkal jobban fut, mint a Black Ops. Pedig elvileg mindkettő 2010-es játék. Ráadásul a Black Ops egy olyan CoD játék kicsit módosított változata amit lazán vitt a gépem 70-80 fps-sel 1080p-ben.
Szóval na, grafikailag is jó a MoH, bár talán a Black Ops egy ici-picit szebb, de arányaiban sokkal jobban fut a MoH. Így lehet talán még megkockáztatom a Warfight részt is. Hááát... Nem tudom még.

Hozzászólások

(#1) telescreener


telescreener
(tag)

Az MW3 nak kicsi a gépigénye ha az mw1-2 ment annak is mennie kell, mert a játékmotor nem változott, gyk bármilyen 2 magos gépen elfut és élvezetesebb mint a CoD Black ops

"...Ha Chuck Norris Részt vett volna az X-faktorban akkor a mentorok esnek ki..."

(#2) hoffman_


hoffman_
(PH! nagyúr)

Én a Black Ops első részét nagyon szerettem, szerintem jó lett nagyon, de a Black Ops 2 nem tetszik. Az első részért 4 ezret fizettem, happy voltam nagyon, a másodikért ott hagytam kereken egy 10-est, hátha hozza amit várok, de elbaszarintották sok aprósággal, mérges vagyok.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3) Dany007 válasza telescreener (#1) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

No, most adtál egy lökést. Lehet majd kipróbálom. :K Azt hittem a 3 már kicsit átdolgozottabb, mint a kettő grafikailag.

@hoffman_: Hát nekem a Black ops nagyon nem jött be, ahogy a fentiekből is látható. :) Most, hogy viszem a MoH-t egyáltalán nem vágyok vissza. Persze a grafika szebb, de sokra nem megyek vele ha folyton a bal-gombon van az ujjam... Ezért a második résszel meg már úgy vagyok, hogy letöltést se érdemel, nemhogy pénzt.

(#4) telescreener válasza Dany007 (#3) üzenetére


telescreener
(tag)

szerintebb jobb a színvilága, és az akciók is sokkal jobbak

"...Ha Chuck Norris Részt vett volna az X-faktorban akkor a mentorok esnek ki..."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.