2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Egy kis matek... Nulla egész négy század?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai napon besétált hozzám egy technológus kollega az egyik munkatárásával és kérte, hogy az egyik mérő programban írjam már át a tűrést Nulla egész négy századról egy tizedre... Direkt tagoltam, a hangsúly miatt!

A kérdéses alkatrész tűrései viszonylag lazák. De a cég soha sehol nem használt nullát meghaladó tűrést. Olyat nem visznek egyébként sem labori körülmények közé. Így álltam értetlenül a munkatárs kérdése előtt...

Én furcsán néztem rá, mert a programban nulla egész négy százados tűrés nincs. Csak négyszázados tűrés van...

És itt indult el nálunk a vita a kimondott tizedes törtekről.

Az én véleményem szerint:

0,1 mm az egy tized mm
0,01 mm az egy század mm
0,001 mm az egy mikron vagy egy ezred mm

Legalábbis helyesen értelmezve.

Számomra a nulla egész négy század az négy mikron, mert a század 0,4 tized része.

Ki hogyan vélekedik eme témáról?

Hozzászólások

(#1) wetomi


wetomi
aktív tag

Nulla egész négy század = 0,04 Akár hogyan is hangsúlyozunk. A kollégád jól mondta, sőt, pontosabban, mint Te, Te ugyanis egyszerűsítve (megszokásból) nem mondtad elé azt, hogy nulla egész.
Ha egy egész négy századot mondott volna, akkor hogyan értelmezed?

(#2) greenity


greenity
aktív tag

Igazából szokás kérdése. Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor a kollégádnak van igaza.
Azaz vegyünk egy példát.
Én mérek 4,4 V-ot valahol a laborban, mindegy hol.
Ha a mérőtárs megkérdezi, akkor ez 4 egész 4 tized Volt. A te értelmezésedben pedig 44 tized Volt. Azért van különbség nem?
Ált. suliban és gimiben úgy kérik, ahogy a kollégád mondta.
Mondjuk oké tűréshatárnál az valóban 4 század azaz 0,04 de azért ennyire nem kell kukacosnak lenni, az teljesen megfelelő (szerintem), hogy az 0 egész négy század, azaz szintén 0,04.

"Egy mosolynál jobb a több"

(#3) buherton


buherton
őstag

Nulla egész négy század (0 + 4/100) -> négy század (4/100) -> 0,04
Nulla egész egy tized (0 + 1/10) -> egy tized (1/10) -> 0,1

Nem volt igazad.

Előzőek: Ennek semmi köze sincs a köze a szokáshoz, meg hogy hogyan mondjuk, meg hogyan értelmezzük. Ez teljesen világis és egyértelmű. Nem kell a szavakat csűrni-csavarni. Ha azt mondod, hogy tizenhat ezred, akkor ezt így írod le 16/1000, amit így írhatsz át 0,016. Ebben mi a nem egy értelmű? :(

Az még hagyján, hogy egy ember nem tudja jól, mert én sem tudok mindent, amit általánosban tanultam, de most már 3/3-nál járunk. :(

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#4) greenity válasza buherton (#3) üzenetére


greenity
aktív tag

Nézd, azt hiszem, hogy nem kéne elmagyaráznod, hogy nem tudom. Én leírtam, azt hogy hogy helyes, nézd vissza, ha gondolod. Szokás elpongyolázni, ahogy a szerző is tette, és helytelen, de attól még ha megértik egymást akkor nem gond, de a helyes az amit te is meg én is leírtunk.

"Egy mosolynál jobb a több"

(#5) creation válasza wetomi (#1) üzenetére


creation
senior tag

Elfelejtettem kiírni, hogy a mi gyártási folyamataink során egyáltalán nem használunk olyan tűréseket, amelyek az egész mm szintet érintenék. Legnagyobb tűréseink sem haladják meg a négy tized millimétert.

Ha én kérem valakitől, hogy módosítson egy átmérő tűrést százados szinten akkor szerintem a helyes mondatban a "kérlek módosítsd le a négy százados tűrést egy tizedre". És véletlenül sem szórakoztatom azzal, hogy nulla egész négy századot kérjek egy tűrésnél.

Az egy egész négy század maximálisan jól értelmezhető, mert az a mm részre értendő. Tehát 1,04.

Az én időmben a négy század az 0,04 míg a nulla egész négy század az 0,4*10 a -2-on tehát 4 mikron.

Ha valaki már veszi a fáradtságot és kimondja az egy egész négy századot, akkor tudja a másik, hogy a tizedes előtti, nullánál nagyobb érték kimondásával már nem a nulla alatti értékekre gondol.

A technológus szava járása szerint ebben az értelmezésben az 1,04 az egy egész nulla egész négy tized lehetett volna legfeljebb. Ami egy baromság...

[ Szerkesztve ]

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#6) creation


creation
senior tag

Ha valaki azt mondja, 4 század, akkor nem jut eszedbe előtte még nullát meghaladó értékeket keresni. Mert mivel nem mondta a tizedes jelet, azzal egyértelmű, hogy felette nincs semmi.

De ha valaki kihangsúlyozza a nullát és még egésznek is titulálja egy nyilvánvalóan olyan környezetben ahol a mikronok nem ritka résztvevők, akkor már teljesen jogosan teszem fel a kérdést ebben a témában.

Elképzelhető, hogy én tudom rosszul, de amikor egy rizikós alkatrésznél ahol egyébként a viszonylag laza tűrést egy igen szigorúval kerestetik és azt egy majdnem reszelővel megvalósíthatóra kérik módosítani, akkor felmerül az emberben a gyanú arra, hogy esetleg a másik másra gondol.

Így visszakérdeztem én is, hogy "te most a 4 százados tűrést szeretnéd módosítani vagy a 4 mikronost?".

Merthogy mindkettő előfordulhat. És nagyon nem mindegy.

[ Szerkesztve ]

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#7) greenity válasza creation (#5) üzenetére


greenity
aktív tag

Azért mikronos tűréshatár lehet vicces lenne [link]

Nézd, nem tudom mennyi idős vagy, de azt tudom, hogy édesapám, aki 50 fölött van, ugyanúgy tanulta, ahogy én, sőt ő tanította ezt nekem és így ahogy elmondtuk. 0,04 az 0 egész négy század. És 0 egész négy század nem 4 ezred!

tetejébe a mikron az egy hosszmérték és nem egy dimenzió nélküli dolog. Oké hogy 0,004 mm az 4 mikron de akkor is, ennyire ne legyél már pongyola!

[ Szerkesztve ]

"Egy mosolynál jobb a több"

(#8) adrian360


adrian360
őstag

olyan hogy század milliméter nincs. van a milliméter, aminek van század része. a nulla egész négy század milliméter = nulla egész milliméter és még 4 század résznyi milliméter. 0,04 mm

(#9) creation válasza greenity (#7) üzenetére


creation
senior tag

D20 IT4 nem ritka vendég itt nálunk.

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#10) creation


creation
senior tag

Mentem a kérdéssel egy kört a megmunkáló részlegen a marósoknál és az esztergályosoknál.

Kíváncsi voltam arra, ha megkérem őket, hogy egy alkatrészen egy átmérőből esztergáljanak le 0,4 századot, akkor mit fognak csinálni.

A végeredmény az volt, hogy mindenki ráállt 4 mikronra, kivétel a hagyományos esztergások és marósok, mert ők korrektül elzavartak, hogy sajnos ez az ő gépükön nem lesz megvalósítható, mert örülnek ha a két századot tudják tartani.

Ezek szerint a pongyolaság alatt azt érted, hogy nem mondjuk ki a "nulla egész" részt amikor tizedes vessző alatt dolgozunk?

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.