2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Lenovo A7-30 A3300-H mini teszt.

Írta: | Kulcsszavak: Lenovo . A3300 . A7-30 . H . HV . tablet . 1024 . GPS . BT . Wifi . 3G . 2G

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Igyekszem felhasználói szemszögből megközelíteni a tesztet és nem száraz adatokkal teli tűzdelni (Specifikációt leszámítva... ). Na jó, mégis csináltam pár tesztet...

Előbb egy kis olvasni való: [link]

Ami miatt vettem a táblagépet, az egy egyszerű kíváncsiságra volt visszavezethető és a tényre, hogy nem szerettem volna megvárni, míg az előző telefonom (HTC One X) megadja magát.

Külalak:


(A képek a focalprice és alibaba-ról származnak, mivel jobb minőségűek, mint amit én készíteni tudnék.)

Eddigi tapasztalatok:

Összeszerelés, fogás, design: Korábban volt Lenovo (A690) telefonom, nos ahhoz képest az összeszerelés minősége hasonló, de sajnos, annak ellenére, hogy bár nincs levehető hátlapja a készüléknek, az szorongatás, csavarás hatására hajlamos némi nyöszörgésre. Valamint a kijelző erősebb szorítás hatására, vagy a hátlap megnyomására "befoltosodik".
Nekem a képen látható fekete modell jutott (aminek őszintén örülök). A hátlap mérsékelten gyűjti az ujjlenyomatokat, inkább csak az izzadtság marad meg rajta. Igen kellemes tapintású, nem csúszós felületű.
Ellenben ezzel, a kijelzőt körül ölelő széles keret, annál inkább szereti megőrizni használója emlékét. Fogása kellemes, sarkai lekerekítettek, egyedül a két hosszabbik oldalán vág egy kicsit. Igazi tepsi alak. Az unalmas fényes egyhangúságát talán csak a két hangszóró ténye és a kamera töri meg. Bár így jobban belegondolva, nem is tudom mitől lehetne izgalmas egy tablet kinézete (talán négy optikai zoomos kamera feldobná...).

Kezelés:
A táblagép bal oldalán található ajtócska szemből nem is láthatóan van kiképezve. Ez alatt találjuk a Reset gombot (köszönettel Csáky7 kollegának, hogy ő ezt észre vette), a microSD foglalatot és a SIM foglalatot. A készülék jobb oldalára jutott a 3 fizikai gomb, fentről lefelé power, hangerő fel, hangerő le. Személy szerint én egy kissé idegesítőnek találom ezt a kiosztást és nem is igazán értem, hogy a Lenovo miért tért el a korábban mobilokon használt, power fent, volume oldalt megoldástól. Nagyon sokszor bökök a power gombra a hangerő fel helyett. A készülék tetején balról jobbra található a 3,5-es jack headset képes kimenet és a microUSB csatlakozó. Ez utóbbi OTG képes és erről tölthető a készülék. Ennek tükrében ha töltődik, akkor pendrive sajnos nem dugható rá. Az alsó élen található az egy szem mikrofon. Így sajnos zajcsökkentésre nem nagyon számíthatunk. Valószínű, hogy nem is gondolták komolyan, hogy egy tepsivel a fülünkön fogunk telefonálni. Ajánlott a BT headset vásárlása, ha HV-re lett cserélve a ROM.

Kijelző: A táblagép egy 7"-os 1024*600 felbontású (Doboza szerint LED Glare), TN paneles 170ppi-re képes kijelzővel bír, mely 10 ujj tapintásával bánik el (Ebből 6-ot valóban tud is). HTC One X után ekkora kijelzőn számomra ordítanak a pixelek, de azért még az elviselhetőség határain belül vagyunk bőven. Betekintési szögei igen rosszak véleményem szerint. Gyakorlatilag csak szemből élvezhető maradéktalanul. Ezt lehet előnyként és hátrányként is értékelni. Én inkább előnyösnek tartom, mert BKV-n, vonaton utazva, senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit olvasok, vagy nézek. Ha meg mégis, akkor nem tart semmiből megmutatni. Ehhez fűződő érdekesség még, hogy a betekintési szögek nem egyformák. Mármint abban az értelemben nem, hogy a táblagépet függőleges állásban kezünkbe fogva ha megdöntjük, akkor egész jó marad a kép, ezt mindkét irányban igaz marad, ám ha a hosszabbik oldalával tesszük ugyanezt, akkor már változik a helyzet. Ha a nyomógombok vannak fent, akkor a táblagép felülről betekintve igen rossz színeket és mosott grafikát ad vissza, míg lentről betekintve szinte változatlan a kép minősége. Mintha ez direkt tervezői munka része lett volna. Egyfajta ellenzőt kapott volna...

OS, RAM, SOC, ROM: Gyárilag 4.2-vel érkezik, de első indítás után wifi-re engedve azonnal kínálja a frisítés lehetőségét 4.4-re. Nagyon szép és gyors a Lenovo saját Launcher-je, de én mégis cseréltem a megszokott Dodol-ra.
Ugyanis számos funkció és a megszokás ezt tette célszerűvé. RAM használat terén tapasztaltam az első meglepetést. Gyakorlatilag a kis telefonom folyamatosan zabálta a memóriát (állandó 60-80% kihasználtság), ez meg semmit... Gyakorlatilag 40-60% körül eszik a gyári 1GB-ból. És ennek tükrében eddig egyszer sem tapasztaltam sem akadást, sem semmilyen elviselhetetlen anomáliát.
Nem vagyok otthon a mobil CPU-k vagy SoC-k háza táján, de annak ellenére, hogy ez a CPU papíron lassabb mint amit eddig használtam, mégis azt kell mondjam, élhetőbb (1.3 GHz , MTK 8382M , Quad Core). A tárhely (gyárilag 8GB - OS) számomra elég. Főleg úgy, hogy a programok telepítésére nincs elkülönítve memória. A teljes belső tárhelyet használja hozzá (ami kb 5,7GB). Ha majd keveslem megtoldom egy SD-vel és oda mehetnek filmek és egyéb. Szerintem így tökéletes. Ide tartozó érdekesség, hogy microSDHC kártyával a készülék bizonyos programokkal nem hajlandó írni (torrent kliensek, pár böngésző). Legalábbis a betett kártyára nem, csak a belső tárhelyre.

Kommunikáció: BT4.0, WiFi 802.11BGN, WWAN: WCDMA. Tehát a telefon 3G képes. Magenta szolgáltatónk kártyájával meggyűlt a baja, az APN beállításokat resetelni kellett, de utána minden jött, annak rendje és módja szerint. Wifi néha rakoncátlankodik. Időnként újra kellett kapcsolódnom, de azt még nem tudom, hogy ez a router hibája e vagy a tab wifi hibája... Ettől függetlenül könnyen talál kapcsolatot és hamar fel is regisztrál. BT meglepően gyors. Headsettel és PC-vel is könnyen kommunikált.

Akkumlátor: 3.7V 13.0wh 3500mAh Li-po, ami nem eltávolítható. Eddig BT+3G+WiFi+folymatos zene hallgatás mellett 10 órát simán kibírt, folyamatos kijelző használattal (60%-os fényerő mellett). Gyárilag telepítve van egy Power manager program, ami az esetek többségében 30+ órát jósol egy feltöltéssel. Ez messze több, mint amit a telefonom tudott. Ha a felét bírja is már jó. Töltője 1A-es, meglepően vastag kábelt adtak hozzá. Ha megjön a teszterem, akkor meglesem, hogy milyen az áramfelvétele nagyobb töltővel...

Navi: Gyárilag a google sajátja van fent. Pár másodpercen belül jelre talál, még bentről is. Hosszabb úton még nem tájékozódtam vele, de szerintem gond nem lesz. Volt lehetőségem kicsit tesztelgetni az IGo Primo androidos változatát eme készüléken . Ami biztos az az, hogy ha meg van mondva neki, hogy hova akarsz menni, akkor egész pontosan navigál. Kicsit szaggatott a menete, de teljesen korrekt. Ám ha szabadon hagyod, hogy te mész és útvonalat nem adtál meg neki... Akkor előfordulhat, hogy főútvonalról egyszercsak azt hiszi, hogy bementél a mellékutcába, majd végig is navigál azon, hogy ismét vissza vigyen a főutvonalra (vagy egy másik párhuzamos mellékutcába). :DDD

Érzékelők: Nos ide nem nagyon van mit felsorolni... Gyorsulás mérő, iránytű... Ennyi. Ami hiányzik számomra, az a fény érzékelő és az értesítési LED. Ez van...

Hang és kamera: Gyönyörű hangzása van, ha tudatosítjuk magunkban a tényt, hogy ez sose fog úgy szólni mint egy hangfal. Nincsenek mélyek igazán, de nem recseg nagy hangerőn sem, nem torzít és szép a dolby stereo hangzás. valóban szép. Ez nem mondható el a kamerákról. Gyakorlatilag csak ideális körülmények között lehet akármelyikkel is értékelhetőbb képet alkotni. A fix focus nem segít a célzásban és egyáltalán semmiben sem. De ugyebár nem ezért lett véve. Elfogadom a minőségét, annak tükrében, hogy nem kellet volna, de rárakták, mert trend. Amúgy 2MP kontra 0,3MP... utóbbi egy jól megvilágított szobában skype-ra elegendő előbbi meg kritikán aluli. De tényleg...

2MP:

0.3MP:

Játékélmény:
Jelenleg World of Tanks Blitz-el, Traffic Racer-el és a Leo's Furtune-al játszogatok időnként a masinán. Amit két játéknál is észrevettem (Traffic Racer és Leo's Fortune), hogy a dőlés érzékelő és a tapintást érzékelő része sem igazán tökéletes a tabletnek. Az előbbinél egy darabig nagyon finoman érzékeli a megdöntést, majd megakad és utána hirtelen nagyot megy tovább, mint amikor húzol valamit egy rúgóval, de az megakad és amikor legyőzöd az erőt, akkor meg hirtelen hozza be azt amivel elmaradt. Ez elég idegesítő tud lenni. Az utóbbi esetben hasonlót vettem észre. Leo's Fortune-ban a bal ujjaddal vezérled az előre - hátra irányokat és azok mértékét. Időnként ez vagy beragad vagy nem helyesen érzékel. Van hogy már rég az ellenkező irányba kérted az elmozdulást, de a csúszka és a szerencsétlen bajuszos szőrpamacs még röhögve repeszt bele a csapdákba... Ettől függetlenül, mivel nem játékkonzolnak vettem, számomra elviselhető. Böngészés közben nincs vele gond. Sajnos ez a beragadás gépeléskor sem marad el, ezzel időnként megkeserítve a keresés folyamatát.

2015.02.02 - Próbálom elérni a márkaszervizt, hogy utánajárjak az esetleges javíthatóságának. :((( :U

Összességében nem csalódtam nagyot benne. Amire nekem kell, bőven megfelel. Ágyból netezni, vonaton netezni, navigálni egyszer-egyszer, időnként kicsit játszogatni. Érdekes módon a játékokban néha szórakozik az elfordulás érzékelő, ellenben amikor a táblagépet forgatom a tartalomnak megfelelően, akkor nincs benne se akadás sem csúszás.

Ami jelenleg megoldásra vár, az a 2G-n való hang alapú kommunikáció hiánya számomra. Képes rá a telefon, de a ROM-ot le kell cseréljem egy HV-s típusról valóra. Hardware-sen elvileg a két telefon egy és ugyanaz. Ettől függetlenül adatkommunikációra 2G és 3G minden lehetősége meg van.

Ha eszembe jut még valami, vagy kérdésetek/kérésetek merülne fel, akkor azzal kiegészítem ezt a rövid irományt. :R

Lenovo A7-30 A3300-H Tech Specs

Processor
MTK 8382M 1.3GHz Quad Core

Rendszer
Android v4.2 Jelly Bean (frisíthető 4.4-re, azonnal fel is ajánlja)

Hang
2x előlapi hangszóró / Dolby® Audio / 3.5mm Jack

Memória
RAM: 1GB, ROM: 8GB, kb 4,5GB felhasználható, 32GB-al bővíthető

Akku
Type: 3500mAh Li-Po,

Méretek (Sz x M x H)
119.8mm x 9.98mm x 198mm

Súly
327g

Kijelző
7” (1024 x 600) TN

Kamerák
Hátlapi: 2 MP Fixed-focus
Első: 0.3 MP Fixed-focus

SIM
1db normál SIM

Kapcsolatok
2G: GSM/EDGE 850/900/1800/1900MHz
Adat: GSM, GPRS, EDGE, WCDMA (3G)
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
Bluetooth: Bluetooth® 4.0
Beépített GPS és A-GPS###

Ápdéted:
Jó hír azoknak akik telefonálni is szeretnének a táblagéppel...

A mai napon sikerült feleszkabálni rá egy Angol nyelvvel rendelkező (Magyarral nem) A3300-HV ROM-ot, aminek hatására elérhető a voice funkció (kimenő, bejövő hívások és sms).

További info a Lenovo A3300 fórumban...

ROM csere H-ról HV-ra...

A szükséges fileok, a youtube videó leírásában találhatóak!

ROM csere után a telefon rootolható a kingroot alkalmazás segítségével :R

Ápdéted:
Sikerült a telefonon az SD kártya jogosultságokat root jog megszerzése után módosítani. Így a térkép szoftware-ek is tökéletesen futnak a behelyezett SD kártyáról. (Igo, Sygic tesztelve)

@Csáky7:
"És itt egy új rom is természetesen HV típushoz jó,de ez nekünk is (H) megfelelő lesz,viszont annyival van átszabva csak hogy multi nyelv támogatás tehát magyar is van amint azt a videójában is látni lehet :) sajna hogy ez éppen melyik verzió azt nem tudom de gondolom ez is frissül vagy legalábbis fel kéne majd hogy ajánlja ahogy netre lépünk
a videó alatt van az egyik linken az elsőn ha jól emlékszem. letöltöttem de még nem lett tesztelve de ki bontható jelszó vagy bármi más nélkül hibátlanul :)
[link]
"

További infó a ROM-ról ITT

Ha felraktad a fentebbi ROM-ot és nem tetszik a Boot Animáció és vágysz a régire, de nem mentetted el, akkor:
Original Boot Animation for Lenovo A3300-H (HV, GV, T) ---> [link]

Hozzászólások

(#1) creation


creation
senior tag

Sikerült ROM-ot találni a készülékhez :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#2) bluecamel válasza creation (#1) üzenetére


bluecamel
csendes tag

Szia! Most gondolkodom egy ilyen tablet megvásárlásán. Az egyetlen gondom, hogy észrevettem, hogy nem 3G-s, ráadásul te is írtál itt ezzel kapcsolatban, amit megmondom őszintén nem értek. :)
Nekem is egy T-s, csak mobilnetes sim kártyám van. Azt szeretném benne használni. Tudok vele majd normális sebességgel mobilnetezni? Vagy ehhez át kell állítgatni valamit?

(#3) creation válasza bluecamel (#2) üzenetére


creation
senior tag

Szervusz,

De 3G-s :) A SIM-et betéve érdemes a beállításokat alapra tenni, ha megvetted és nem találnád, segítek benne. (De ha felismeri a hálózatot és tudsz netezni, akkor nem kell ezzel foglalkoznod).

Nagyon korrekt sebességgel tudsz vele internetezni. Nekem eddig nincs panaszom rá. Ha csak net kártyával akarod használni, akkor arra való a H-s kivitel. Ha telefonálni is szeretnél vele, az már egy más kérdés. Ahhoz kell a HV ROM. (Amit még nem volt időm felrakni és tesztelni :((( :( :U )

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#4) creation


creation
senior tag

Jó hír azoknak akik telefonálni is szeretnének a táblagéppel...

A mai napon sikerült feleszkabálni rá egy Angol nyelvvel rendelkező (Magyarral nem) A3300-HV ROM-ot, aminek hatására elérhető a voice funkció (kimenő, bejövő hívások és sms).

További info a Lenovo A3300 fórumban...

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#5) creation


creation
senior tag

Ha valami nem tiszta, keress nyugodtan! Kritikákat inkább privátban fogadnék! Ha valamit elszúrtam, javítom, ha emberi hangnemben van közölve, még meg is köszönöm! :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#6) Balu972


Balu972
aktív tag

Korrekt, jól használható cikk! Gratula! :C :) :C

"Visszatérő rémálmom, hogy a feleségem annyiért adja el a gépem, mint amennyit bevallottam neki."

(#7) creation válasza Balu972 (#6) üzenetére


creation
senior tag

:R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#8) creation


creation
senior tag

ROM csere után a telefon rootolható, a kingroot segítségével :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#9) creation


creation
senior tag

Akinek esetleg gondja akadna, vagy csak nem mer belevágni, az keressen nyugodtan, szívesen válaszolok.

[ Szerkesztve ]

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#10) creation


creation
senior tag

Akinek meg volt a ROM csere és ma reggel felkínálta a droid a 024-es frissítést, AZ NE FRISSÍTSEN!

Hacsak nem akar utána fekete képernyőt nézegetni az alábbi üzenettel megspékelve:
"no command now send the package you want to apply the device with "adb sideload"

Ha jutok valamire, írok :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.