2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Táblagép tartó... Házilag...

Írta: | Kulcsszavak: tablet . tartó . holder . home . made . házi . házilag . képkeret . ragasztó . gyors . egyszerű

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Párommal a hétvégén sokat filmeztünk ágyban párnák közt és így megszületett az igény egy eszközre, mely helyettünk tartja "kézben" a táblagépet. Mivel falun élünk és nem igazán volt jó az idő az egyetlen járművünk használatához (motorkerékpár), házilag kellett megoldani a kérdést.

Szükséges eszközök és alapanyag:

- 1db fa képkeret, lehetőleg asztalra támasztható (ebből véletlenül pont volt otthon kettő darab, de ha nincs sem kell kétségbe esni, mert gyakorlatilag helyettesíthető bútorlappal, osb lappal, bármi hasonlóval)
- 1db legalább 30cm hosszú széles gumi csík (aka nadrág gumi, ez tartja majd a táblagépet a vásznon)
- 1db valamilyen szivacs, mely legalább a tartó fa méreteivel rendelkezik (csak hogy mégse a kemény fán kelljen feküdnie a gépnek)
- 1db valamilyen vászon anyag, amivel a szivacsot borítjuk, méretei legalább 5-8cm-el legyenek oldalanként nagyobbak, mint a fa lap, amire tesszük. (Így könnyebb a lakáshoz igazítani az igényeket, mi egy fekete farmert áldoztunk fel a célra. Érdemes az anyagot kivasalni használat előtt, mert könnyebben feszíthető úgy.)

- 1db telefon fogó, vagy bármilyen hasonló vékony csőrű fogó (ezzel lesz majd a gumi csík átfűzve a szivacson és a vászon anyagon)
- 1db ragasztó pisztoly és kb 2-3 patron ragasztó
- 1db derékszög
- filc/toll/ceruza
- 1db olló
- 1db ha van tűzőgép

Előkészületek és készre gyártás:

Belepróbáljuk a képkeretbe a táblagépet és behatároljuk, kb hova is kerüljön. Majd ez után megmérjük a táblagép méreteit és igyekszünk a távolságokat úgy elosztani, hogy igényeinknek megfelelően helyezkedjen majd el a gép (mi középre igazítottuk).

Ezután megjelöljük azt a négy helyet, ahol szeretnénk, hogy a táblagép tartója, a gumi csík fusson. (Mi ezt úgy értük el, hogy a fa lapon bejelöltük a táblagép helyét, finoman beillesztettük a helyére a gépet és tollal feljelöltük azt a négy pontot, ahol szerettük volna, hogy fusson). Ha ez kész, a gumi csíkot a jelöléssel egyvonalban a tartó hátulján tűzőgéppel rögzítjük. (Ha nincs tűzőgép, akkor érdemes hosszabb gumicsíkot használni és azt hátul a második átfűzés után összevarrni. Vagy a tűzőgép helyett apró csavarokat használva alátéttel felcsavarozni, lehetőleg a csavar feje legyen a táblagép felől.) Majd ahol szeretnénk, hogy előbújjon a szövet alól ott ismét rögzíteni kell (Aki csavarozza, az inkább csak itt csavarozzon, aki varrta, az itt használja a ragasztó pisztolyt vagy fúrjon két apró furatot a fa lapba és használjon vastagabb cérnát, a tűzőgépesek meg két oldalról tűzzék meg itt a gumit, a lábakat visszahajtva, majd aki nem érzi elég biztosnak a kötést, az ragasztózza is meg a pisztollyal [Itt lesz a gumi kitéve a legnagyobb terhelésnek]).

Ez után a szivacs következik, melyet négy helyen lyukasztunk ki (ahol kijön a gumi és ahol visszabújtatjuk). Ha átbújtattuk a gumit a szivacson, érdemes azt ragasztópisztollyal rögzíteni azon az oldalon és a furatok körül.
Majd a vászon anyagot is négy helyen a szivacs mintájára kilyukasztjuk (a lyuk semmiképp ne legyen nagyobb mint a gumi csík, mi több mi csak akkorára készítettük, hogy a fogó éppen átférjen rajta és meg tudjuk vele fogni azt). Ha az egyik oldalon áthúztuk a gumi csíkot, a vászont is rögzítsük a szivacshoz a gumi csík tövében ragasztóval (csak a tövében, máshova nem kell). Majd a műveletet hajtsuk végre az ellenkező oldalakon (bujtassuk el a gumi csíkot). Természetesen itt is ragasztjuk a vászont a szivacshoz és a szivacsot a fa táblához, majd tűzőgéppel (vagy akinek az nincs a fentiek szerint) két oldalról a lábakat elhajtva rögzítjük a gumi csíkot a fa laphoz és a gumi csíkot hátulról ismét a fa laphoz.

Ez után jön a vászon feszítése, majd a szélek rögzítése ragasztóval és/vagy tűzőgéppel.

Végezetül a fa lapot a keretbe illesztjük és eligazítjuk.

Ha minden jól megy, akkor mostanra van egy táblagép tartónk.

Képek a műveletekről este várhatóak :R

Építő jellegű kritikáitokat és kérdéseiteket szívesen várom. Lehetőségeim szerint meg is válaszolom.

Köszönöm, hogy elolvastad. BÚÉK :U :C

Hozzászólások

(#1) NoMagix


NoMagix
addikt

Nem is rossz 5let és egész jó lett, gratulálok!

Én egy CD tokból készítettem gyorsan egy asztali tartót, de azt nem lehet függeszteni, lehet, hogy barkácsolok egy ilyet is!

(#2) creation válasza NoMagix (#1) üzenetére


creation
senior tag

Párom buksijából pattant ki egyik este a szikra, igazából házfelújítás közepette egy polc készítéséről beszélgettünk és mivel a videoton hangfalak egy bluetooth vevőn keresztül kapják a jelet, de az a helyéből adódóan elég gyéren fog, így a tabletet kénytelenek vagyunk úgy helyezni, hogy néha elég életveszélyes az számára. A polc amit készíteni akarunk az előszobába, pont befogadná a tabletet, tartóstul. Meg az ágyban mozizás illetve youtube-ozás, pinterest-ezés is közrejátszott.

:R

Az ilyen gyorsbarkácsban a régi notebook hűtőm volt a bestof :)
(Két 12cm-es ventilátor összeragasztva egymás mellé, négy sarkába négy radír ragasztva, kettő fektetve, kettő állítva, usb madzag elvágva, piros-fekete ér bekötve 5V-nak. Arctic Cooling F12 volt a ventilátorok típusa. Ha az F12 TC-t veszi valaki, akkor annak a hőérzékelőjét a bordák közé dugva még alacsonyabb és terhelés szabályozottabb hűtés is elérhető (ez már csak extra, árban talán 500Ft a különbség)) :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#3) ncsicso


ncsicso
tag

Kreativ! :C

ha véleményed van, ellenséged is van

(#4) creation válasza ncsicso (#3) üzenetére


creation
senior tag

Este majd kapok Encsitől, hogy itt learatom a babérjait :D Az ötletgazda érdeme :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.