2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Windows10 vs Linux gameing Cyberpunk 2077 v1.52 alatt, RX5600XT és RX570 mellett

Írta: | Kulcsszavak: cyberpunk . 2077 . fps . rx570 . rx5600 . linux . windows

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Cyberpunk egy olyan játék, amit ha maximális minőségben szeretnél játszani akkor vagy eladod az autód aminek az árából veszel videokártyát, vagy befizetsz streamingre... :D Mindemellett egy olyan címről van szó, ami a kezdetek óta megy Linux alatt, így igen jó alap összehasonlítani egymással a két platformot játék szempontjából.

Persze egy játékból nem lehet mindenre kiterjedő következtetéseket levonni, de ez csak egy blogbejegyzés, így nem is célja ilyesmit csinálni. :N

Úgy alakult, hogy van két számítógépem, ezek:

Fő pc:
Ryzen 3600X, 32GB ram, RX5600 XT 6GB, SSD

Tartalék pc:
Ryzen 3600, 16GB ram, RX570 4GB, SSD

Mindkét gépen Manjaro Linux KDE a fő operációs rendszer, 5.17.1-es kernellel és 22.0 Mesa driverrel. A Windows pedig a W10 LTSC 2019-es verziója. Azért ez a Windows került fel, mert ebben nincs bloatware és ez az egyetlen Win10 verzió, ami 2029-ig támogatott. A legújabb AMD driver és összes Windows frissítés fel volt rakva a teszthez, még lemezkarbantartót is végigfuttattam teljes takarítással. :)
*A játék Steam alatt futott mindegyik oprendszeren.

Linuxról annyit kell tudni, hogy Steam alatt a Proton környezetben fut a játék. Egyszerűen megfogalmazva a Proton egy alaposan módosított WINE program, ami a Windowsos rendszer hívásokat átfordítja Linuxos rendszerhívásokra, a játék DirectX 12-es grafikai utasításait pedig Vulkan parancsokra. Vagyis mindenképpen elmegy a teljesítmény egy része a Proton működésére.

Maga a Proton környezet a Valve fejlesztése, és a mostanában berobbanó SteamDeck alapja is, így az utóbbi időben nagyon ráfeküdtek ennek a fejlesztésére.

A teszt összehozása egy kicsit szívás volt. A játék beállítások menüje elég ostoba, ha biztos akarsz lenni, hogy abban a módban méred amit szeretnél, akkor a beállítások után ki kell lépni a játékból, majd vissza és megnézni, hogy még mindig az van-e ott, amit szeretnél.
A tesztek alatt nem futott semmi a háttérben, fps limit, fsr, chill meg hasonlók nem voltak bekapcsolva. Minden lenti mérés több benchmark futtatásának átlagát tartalmazza, hogy megbízható értékeket tudjak mutatni. A téglavörös soroknál a Windows alatt volt több FPS, a zöld citrom soroknál pedig Linux alatt.

Sajnos az RX570 kicsit gyenge a játék alá. Ettől függetlenül 1080P-ben be lehet úgy állítani, hogy játszható legyen, maximum nem lesz túl szép a kép. Érdekes módon a maximális FPS-ekben Linux alatt jobb volt a kártya, de ennek kevés gyakorlati jelentősége van, mert az átlag és a minimum FPS határozza meg a játékélményt.
Vagyis RX570 4GB kártyával jelenleg a Windows egy kicsit jobb platform a Cyberpunk futtatására.

Na ez az RX 5600XT már egész derék sebességre képes, még 1440P felbontásban is. Itt kicsit meglepődtem, hogy 1440P low és medium beállításokban Linux alatt jobban teljesít, mind Windows 10 alatt. Itt két helyről jöhet az előny szerintem:
-a Linux disztrók kisebb erőforrásigényéből
-a Vulkan Linuxos implementációjából
Persze megválaszolni nem fogom tudni. :N Az viszont egyértelmű, hogy ezzel a kártyával bátran futtatható a Cyberpunk Linux alatt (legalább is olyan disztró alatt, ahol friss kernel és mesa van).

A teszt érdekessége, hogy kiderült, a töltőképernyők alatt fel-felvillanó fekete képkockák nem Linux alatti grafikai hibák, mert Windows alatt is csinálja a játék.

Mennyire vállalható Linux alatt a játék? Nos, nVidia VGA-ról nem tudok nyilatkozni. AMD-n meg nem volt mindig tökéletes, sajnos időnként előfordultak olyan hiba, hogy egyszerűen -jobb szó nincs rá- berosált az 5600XT-m, átment kockásba a kép és csak a leállítás segített.

Nyomozva a naplókban, a jelek szerint a GPU Reset képesség környékén van a probléma forrása, ez a képesség nem túl rég került be a kernelbe és dolgoznak rajta azóta is, az újabb kernel verziókkal nem nagyon jelentkezett már a probléma. Ugyanakkor az RX570-el ilyen gondom sosem volt és a CP-n kívül csak egy másik, igényes játék alatt láttam ilyet az 5600XT-vel. Szóval az extrém terheléshez lehet köze, de lassan talán a múlté ez a probléma.

Ugyanakkor érdekes apróság, hogy több RX5xx tulaj panaszkodott Windows alatt olyan grafikai hibára, hogy tiszta sötét a kép, gond van a megvilágítás kirajzolásával ilyen meg olyan vga driver verziók mellett. No ilyen Linux alatt egyszer sem volt és más grafikai hibát sem tapasztaltam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.