2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Raspberry Pi GY.I.K.

Írta: | Kulcsszavak: raspberry pi . linux . debian . nas . torrent . kodi . boinc . config.txt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Milyen kártyát vegyek hozzá?

Gyorsat. Egy fényképezőgépbe vagy kamerába bőven megfelel még a C4-es sebesség is, hisz csak a képek/videók mentése történik rá. Itt viszont az operációs rendszer fut róla, gyakran írj/olvas apró fájlokat, ezért a véletlen hozzáférés sebessége sokkal fontosabb, mint a folyamatos írás/olvasás sebessége. Ezért minimum C10-es sebességűt válassz. A C10 jelzés csak a folyamatos írási/olvasási sebességet definiálja. Ennél tudhat többet is. A tudás természetesen az árán is látszik, de ezen nem szabad spórolni, és a használat közben meghálálja a pluszban ráköltött pár ezer Ft-ot.
Például a "fehér" C10-es Kingston csak 45/10MB/s-ettud, míg az "arany" 90/45MB/s-ot. De ez utóbbi már úl gyors a Pi-nek. Tapasztalatból mondom, hogy az "arany" Kingstonnal folyamatosan hibázik, használhatatlan.
A Sandisk is gyárt "normál" 30/10-es, és Extreme Pro jelzésű 95/90MB/s-os kártyát.
Jelenleg sem az SDXC, sem az UHS-II kártyákat nem kezeli.

Miért nem ismeri fel a külső merevlemezt?

Az USB port kimenete max.600mA-t képes leadni. Ez gyakran nem elég a külső merevlemezekhez. A probélmára két megoldás létezik:
- Aktív(tápegységgel rendelkező) USB HUB-on keresztül kötöd rá a merevlemezt. Így a HUB fogja táplálni a merevlemezt.
- Ha megfelelően erős (több mint 2A-es) tápegységet használsz a Pi-hez, akkor a config.txt-t módsítva megduplázhatod az USB port terhelhetőségét 1.2A-re, az alábbi sor hozzáadásával:
max_usb_current=1

Mit jelen az a színes kocka a jobb felső sarokban?

Ez arra utal, hogy gyenge a tápegység. Még elindul a rendszer, de nem lesz stabil a működése. Nem tudja kielégíteni a Pi, és a rákötött eszközök fogyasztását. Cseréld ki a tápegységet nagyobb teljesítményűre. Néha a rossz minőségű USB tápkábel okozza ezt a problémát. A nagy ellenállása miatt, már nem 5V-ot kap a Pi, hanem kevesebbet. Ilyenkor elég a kábel cseréje egy minőségi darabra.

Hozzászólások

(#2) jerry311


jerry311
nagyúr

A RPI teljesítménye mellett még egyszer sem panaszkodtam az SD írás/olvasás lassúságára, pedig csak egy C10-es +"GB-os kék Samsung van benne.

(#3) cigam válasza #32839680 (#1) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Nagyon nem mélyedtem bele a Pi SD kártya olvasójának lelkivilágába, de ha jól tudom max. 50MHz-el ketyeg az olvasója(SDR50, DDR50), így csak az UHS-I kártyákat kezeli. Már csak azért is mert az UHS-II jóval alacsonyabb, 0.4V-os feszültség kell. Így azok nem is működnének a Pi-ben.

jerry311
Ez attól is függ mit futtatsz rajt, és mennyire vagy türelmetlen ;)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4) Robert07


Robert07
aktív tag

Nekem Surface Pro 2-ben van Piros Kingston UHS-1 U3-as kártya 90/80-as r/w sebességgel. A programoknak (meg játékoknak) kell. Ez majdnem egy Sandisk Extreme Pro, csak nem egészen kerül annyiba.

Amúgy érdemes lenne lemérni, hogy max. mennyit használ ki belőle, mert az első Surface Pro-ban kiakadt 50/50-nél, csak az SP2-ben tud 90/80-at. Valószínűleg nem bírta az olvasó.

Az UHS-2-höz plusz érintkezők is kellenek, mint usb2-3-nál. Itt egy kép.

[ Szerkesztve ]

(#6) GyéBen


GyéBen
tag

Én úgy tudom, hogy a Pi esetében fontosabb a kártya random olvasási/írási sebessége, mint a szekvenciális. A random olvasási/írási sebessége viszont a C4, C6 kártyáknak általában sokkal jobb, mint a C10 meg UHS-I kártyáké.

[ Szerkesztve ]

(#8) kmisi99


kmisi99
addikt

Hozzá lehetne tenni, hogy nem csak a MB érték a fontos, hanem a szekvenciális írás olvasás. Míg pl egy kamerába kell a gyors kártya, hogy pl 4k videót tudja elég gyorsan rögzíteni, addig az oprendszer apró fájlokkal dolgozik ahol nem feltétlen ezek a gyorsabb kártyák. Pl a samsung evo ezen a téren elég jó.

(#9) cigam válasza kmisi99 (#8) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Köszi a tippet, ezt is beleírtam.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.