2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Miért okoz adatvesztést a OneDrive használata?

Írta: | Kulcsszavak: mentés . onedripe . backup . adatvesztés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Van egy lemezképem a W10Pro rendszerről. Szeretek kísérletezni, más-más módon belakni a rendszert, egy jó kiindulási alap. MS online fiókkal létrehozott felhasználóval, bekapcsolt onedrive szinkronizációval. Eljött az ideje, hogy tiszta lappal kezdjek. Hogy ne vesszenek el az időközben felgyűlt adatok, 1-2 könyvtárat még átmásoltam a onedrive mappába. Ellenőriztem a böngészős felületén, tényleg bekerültek a felhőbe.
Visszatöltöttem a lemezképet, majd vártam picit, hogy a onedrive szinkronizáljon. Azonban váratlan dolog történt. Az 1órával ezelőtt lementett fájlok sehol! A kliens előzményeiből látszik, hogy törölte mindet. Ezt az online felület is igazolni látszik.

Miért?

Mondjuk magyarázat lenne ha a gép onedrive mappáját tekintené mester kópiának. Megmagyarázná, hogy miért törölte a felhőből a nemrég mentett fájlokat.
De!
Amikor egy olyan lemezképet töltök vissza, ami egy hónapokkal ezelőtti állapotot tartalmaz a onedrive-ról, azt meg a lemezről törli. Az aktuális felhő állapotát veszi fel a mappa, törli a régi adatokat. Ebből meg az következne, hogy a felhő tárhelyet tekinti mérvadónak, és azt képzi le a gépen is.

Mitől függ mi marad, és mikor mi veszik el?

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nagyon egyszerű.

A feltöltött fájlok tükörmásolata a merevlemezen lévő mappa.
A biztonsági mentést sem a mappáról kell készíteni, hanem a megőrzendő fájlokról. Illetve maga a felhő a biztonsági mentés, ami automatikusan állítja vissza az adatokat.

ruszkik, haza!

(#2) domos


domos
senior tag

Azért törlődtek a fájlok, mert mindig a vinyódon lévő cucc a mérvadó. Van egyébként lomtár az online OneDrive-ban.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#3) cigam válasza Hieronymus (#1) üzenetére


cigam
félisten

Pont erről az ellentmondásról beszélek. Egyikőtök a-t ír, a másikotok meg b-t. Ráadásul a gyakorlatban is hol így, hol úgy működik.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4) 7 válasza cigam (#3) üzenetére


7
addikt

A OneDrive elsődleges célja az adatok szinkronban tartása. Amennyire ki tudtam venni, minden szinkronban tartandó mapparendszerben otthagy pár rejtett timestampet, ami alapján megállapítja, hogy mikor történt ott utoljára változtatás. Ha nincs minden szinkronban, akkor fogja az elérhető legfrissebb állapotot (akár a géped, akár a felhő, akár egy harmadik eszköz tartalmazza is azt), és aszerint frissíti az összes többi eszközt, ahol még nem a legfrissebb állapot van jelen.

A lemezkép visszaállítása alatt gondolom azt érted, hogy csináltál egy tükörmásolatot egy valamikori állapotról, amit időnként vissza is pakolsz. Ha ebben a lemezképben még a hónapokkal ezelőtti timestamp van, akkor a OneDrive (érthető okokból) a felhőt tekinti frissebbnek.

[ Szerkesztve ]

(#5) cigam


cigam
félisten

Jól gondolod, Az SSD-ről készült egy lemezkép, ezt töltöttem vissza. Ha felhőt tekinti frissebbnek - hiszen ma kerültek fel oda könyvtárak/fájlok -, akkor a lemezkép visszaírása után, miért törölte a felhőből a ma odamentett könyvtárakat?!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#6) 7 válasza cigam (#5) üzenetére


7
addikt

Nincs rálátásom a részletekre, úgyhogy nem tudom megválaszolni ezt a kérdésedet.

(#7) domos válasza cigam (#5) üzenetére


domos
senior tag

A kettes kommentben leírtam hogy mi a helyzet. Mi nem érthető rajta? Amit a gépen/telefonon csinálsz, az neki a mérvadó. A OneDrive nem backup termék, hanem online tárhely.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#8) cigam válasza domos (#7) üzenetére


cigam
félisten

Az nem érthető, hogy ha egy 3 hónappal ezelőtti lemezképet töltök vissza, akkor annak a onedrive mappájába töröl bele, mintha a felhő lenne a mérvadó. Ezt a blogban is leírtam. Mi nem érthető rajta?

Nem mellesleg mi történik, ha van egy másik gép ugyanezzel a fiókkal, amit 1hete nem kapcsoltam be. Akkor bekapcsoláskor az lesz az első dolga, hogy visszatekeri a felhőt erre a korábbi állapotra?

A OneDrive nem backup termék
Ez fura, mert a súgó mást mond róla.

Lehet polemizálni azon, hogy mi a neve, vagy a feladata, de ez nem válasz a kérdéseimre. Tegyük fel, hogy online tárhely. Az online tárhelyet nem használhatom mentésre?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#9) Lauda válasza domos (#7) üzenetére


Lauda
félisten

!
Amikor egy olyan lemezképet töltök vissza, ami egy hónapokkal ezelőtti állapotot tartalmaz a onedrive-ról, azt meg a lemezről törli.

(#10) bkercso


bkercso
nagyúr

Nem vagyok messze expert, inkább nem értek hozzá.
De.
Akkor mondhatju, hogy a OneDrive feladata a szinkronizálás által megakadályozni az adatvesztést?

Ez akkor nem ugyan az a feladat, mint a biztonsági mentés, hiszen ott nem nézzük a tim step-et. Pl. elmentek egy játékmentést a google drive-ra, majd egy év múlva, amikor újra játszanék, előszedem.

AKCIÓ: -15% elsejéig! || HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.