2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

A Hálózatfejlesztést Támogató Monitoring Rendszer projekt befejeződött

Írta: | Kulcsszavak: Htmr . szip . ginop . internet . fejlesztés . hálózat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Befejeződött a HTMR projekt 3. üteme.

Befejeződött a "Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer" elnevezésű projekt alkalmazás fejlesztésének harmadik üteme. A 2,54 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló teljes fejlesztés célja egy országos, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása. A projekt közvetlenül támogatja a Szupergyors Internet Programot, és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden olyan háztartás részére, amely ezt igényli, elérhetővé váljon a legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolat.
2016. szeptemberében zárult a projekt első két üteme. Ekkor készült el a működéshez szükséges teljes hardver infrastruktúra, átadásra kerültek a főbb szoftverkomponensek. Most pedig a 3. ütem is lezárult.
2017 januárjában zárult le az alkalmazásfejlesztés harmadik üteme, melynek keretében két szoftvermodul: a „Kiviteli tervezés és kivitelezés felügyelete”, valamint a „Stratégiai tervezés és riportálási alapadat interfész” fejlesztése és tesztelése történt meg.
A HTMR a harmadik ütemben megvalósuló fejlesztésekkel készen áll az éles indításra és a napi szintű használatra. A rendszer alkalmassá vált a HTMR felügyelőmérnöki tevékenység során ellátandó feladatok informatikai támogatására, a SZIP-ben megjelenő, távközlési hálózat-fejlesztési pályázatok számítógéppel optimalizált térinformatikai tervezésére, a beérkező pályázatok értékelésére, illetve a fejlesztési előrehaladás folyamatos bemutatására. Azoknak a hírközlési szolgáltatóknak pedig, akik nem rendelkeztek elektronikus nyilvántartással, egy ASP (alkalmazás-szolgáltatás) alapú nyilvántartó rendszert is biztosít a projekt.
A fejlesztés következő, egyben záró fázisában, annak érdekében, hogy a SZIP megvalósításában részt vevő távközlési szolgáltatók megismerjék a rendszer működését, a projektet megvalósító Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) országosan ingyenes workshopokat szervez.

SZIP keretein belül valósul meg a HTMR projekt. A HTMR legnagyobb eredményei közé sorolható az egységes adatbázis létrejötte és a helyi közigazgatás átszervezésének és gazdálkodási folyamatainak megszervezésének támogatása az abból nyerhető információkkal. Jelenleg a legfontosabb feladat, a maping, az előtervezés és az üzleti modell kialakítása után a pályázatok értékelése, különös tekintettel a felügyelő mérnökök támogatására; egy IT biztonsági audit végigfuttatása, majd annak éles indítása; szolgáltatói workshopok szervezése, illetve a teljes funkcionalitású rendszer átvétele, melynek tervezett időpontja 2017. nyara

A HTMR-nek fontos feladatok jutnak a SZIP teljes életciklusában. Szerepet kap az egyes részhálózatok műszaki és pénzügyi előtervezésében, a pályázatok követésében. Támogatja majd a kivitelezést ellenőrző mérnökök munkatervezését, a feladatok végrehajtásának dokumentálását. Mindezeket széles körű nyilvántartási és jelentéskészítési, lekérdezési funkciók egészítik ki.

Kapcsolódó videó

Kapcsolódó bejegyzések
Kezdődhet az internet fejlesztés! Minimum 30 megabitet mindenkinek!
Internet fejlesztés országosan!

Amennyiben szeretnél értesülni internetes, infokommunikációs hírekről, eseményekről:
Kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

(#1) btz


btz
addikt

SZIP - Kivitelezés követése (KKP)
KIFÜ szerepe a projektben: Projekt gazda
Projekt azonosító: GINOP-3.4.4-16-2016-00001
Indítás: 2016
Zárás: 2018
Támogatás összege: 400 Millió forint
Projekt státusza: Folyamatban lévő

Projekt rövid leírása:

A SZIP keretében megépülő hálózatok szakszerűségét, elvárt minőségét, jogszabályi feltételeknek való megfelelését biztosító felügyelőmérnöki humánhálózat kiépítése és működtetése.

A KKP projektben a SZIP keretében kiírt szélessáv pályázatokhoz kapcsolódóan, de attól független tevékenységként, állam megbízásából eljáró felügyelő mérnökök (FEM) felülvizsgálják a tervezési és a kivitelezési munkákat a fejlesztési beruházás műszaki jellemzőire, eljárásaira és megvalósítására vonatkozóan.

A projekt keretében az állam megbízásából eljáró felügyelő mérnökök (FEM) tervszerűen ellenőrzik a szélessávú hálózat pályázati nyerteseinek, és az önerős fejlesztéseket megvalósító szolgáltatóknak, valamint szükség esetén az állami NGA szolgáltató kiviteli tervezési és kivitelezési tevékenységét. Az ellenőrzések a pályázatban, valamint a támogatási szerződésben, a szolgáltatók által vállalt lefedettség és technológiai megvalósítás magas szintű hálózati és szolgáltatási minőségére, a támogatási összeg hatékony felhasználására, és a határidők betartására fognak fókuszálni.

A KIFÜ mint Projektgazda gondoskodik a felügyelő mérnökök kiválasztásáról, felkészítéséről, szükség szerinti képzéséről, valamint az egyes pályázati szakaszoknak megfelelő ütemben elkészítendő munkatervekről, és azok teljesítéséről, adminisztrációjáról. A projekt felhasználja a HTMR projektben megvalósított rendszer IT támogató képességeit, folyamat - menedzsment és riportozási lehetőségeit.

A projekt megvalósítási határideje: 2018.12.31.

ⓑⓣⓩ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.