2021. szeptember 26., vasárnap

Gyorskeresés

Adósságspirál? Anyagi felelőtlenség?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezek a szavak jutnak eszembe, amikor édesanyámmal beszélek mostanában. Már korábban is megfogalmazódtak bennem ezek, csak még mindig nem tudom, mit is kéne csinálni, mit lehetne tenni, hogy észheztérjen.

Anno, még a rendszerváltás előtt, édesapámmal és öcsémmel négyen éltünk egy egyszobás lakásban. Édesapám alkoholista volt, rengeteg munkahelyet megjárt, egyetlen stabil keresetet édesanyám hozta. Ráadásul apám csak vitte a pénzt, sörre és cigire mindig kellett neki pár forint. Mélyponton voltunk, bár nem volt jelentősebb tartozásunk, lakbérekkel elmaradtunk, hónap végén általában már tényleg csak vajaskenyér volt...

A kilencvenes évek elején elváltak, "tiszta" válás volt, apám elköltözött, maradtunk hárman. Én az érettségi után igyekeztem minél többet segíteni anyagilag, próbáltam sokféle diákmunkát, dolgoztam McDonald'sban is, stb. Úgy látom, 2000 környékére sikerült egyenesbe kerülni, bár ekkor már diákhitel is kellett (jelenlegi egyenlegem egymillió forint körül van), de kellett. A lényeg, hogy jól éltünk, szerényen, de minden lényeges dolog megvolt és tartozások sem terheltek minkét. Mikor öcsémmel együtt, 2006-ban elköltöztünk otthonról, némi A-hitel tartozáson kívül nem volt semmi mínusz, ráadásul a lakás rezsije sem volt magas.

És itt kezdődtek a gondok...
1. Bioptron lámpa
2. Chi gép
3. Levegőtisztító berendezés
4. Mágneses takaró és ülőpárna
5. Reader's Digest előfizetés
6. Jónéhány kártya- és oldalgyűjtőgetős album (pl. receptek, számítástechnikai tippek, stb.)
7. Zepter edénykészlet
8. Infra matrac

Hirtelen ennyi, amit elsőre felsoroltam, persze, biztos voltak még ezen kívül is nagyobb kiadások. Amikor kérdeztem, hogy miért erre és miért ennyi pénzt, szinte minden alkalommal ugyanaz hangzott el:"az EGÉSZSÉGEM a fontos, szükségem van erre". Ezek után bármit mondtam, azt kérdőjeleztem meg, hogy nekem nem is fontos az ő egészsége.

Hol tart most anyagilag édesanyám? Vegyük sorra.
Bevételek: 2007-ben átlagosan bruttó 250 ezer Ft körül keresett. 2008. januárjától nyugdíjba ment, nagyobb összegű végkielégítést kapott. Várhatóan idén egy szintén nagyobb összeg (örökség) még érkezik neki.
Tartozások: egy 600 ezer forintos Citibank hitel, egy 200 ezer forintos Citibank hitelkártya, egy 200 ezer forintos OTP személyi kölcsön (ezekből már némi törlesztés történt).

Próbáltam már többször is beszélni vele, sajnos általában eredménytelenül. Leírtam neki, levezettem papíron, összeadtuk, stb. Igen, tudom, vissza kéne fizetni a hiteleket, mondja. Hetente-kéthetente találkozunk, 2-3 naponta beszélünk telefonon. Már az is megfordult a fejemben, ha létezne ilyen, anyagi gyámság alá helyezném és kezelném a pénzeit, de tudom, ez lehetetlen.

ui.: A Provident reklámot pedig központilag tiltanám be :)

Hozzászólások

(#1) frescho


frescho
addikt

Erdekes temat feszegetsz. Idosebb koru, lassabb eszjarasu embereket huznak le ezekkel az eszkozokkel. A szo legszorosabb ertelmeben ugy terelgetik oket a direkt ertekesitok, mint a birkakat.

Volt hasonlo eset a rokonsagban, csak idoben sikerult belenyulni a bioptronos mokaba es a megtakaritott penzt "Ha magadra akarod kolteni, akkor inkabb..." alapon inkabb nyilaszaro cserere ravenni a majdnem aldozatot.

https://frescho.hu

(#2) tkazmer


tkazmer
addikt

A Provident reklámot pedig központilag tiltanám be
a provident még mindig jobb, mint a kigyúrt bmw-s, akinek s*ggig ér a homloka...

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#3) Apollyon válasza tkazmer (#2) üzenetére


Apollyon
Korrektor

A providenttel bizonyos értelemben abszolút nincs semmi baj, inkább azzal az emberrel, aki nem olvassa el, hogy a náluk felvett kölcsön milyen feltételekkel jár. Senkinek sem kötelező az ilyenektől pénzt kölcsön kérni..

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#4) Lauda


Lauda
félisten

Szerintem nem tudsz vele mit csinalni. Gyamsag ala meg csak akkor kerulhet, ha keptelen magarol es a dolgairol onalloan, epesszel donteni. De ehhez pszihiater meg egy csomo vizsgalat kell, nem egyszeru moka, raadasul nalatok eselytelen. Az is hozzatartozik, hogy Teged is rohadtul megvizsgalnak ilyenkor, nehogy 2 honap mulva a felkaru rabloba szorjad muterod nyugdijat. Ha anyukad nem iszik (legalabbis nem az a fo idotoltese), akkor nem ilyen iranyban van vele baj. De akkor amugy hol a penz amit kap nyugdijba? Miert kellettek a hitelek?

[ Szerkesztve ]

(#5) fLeSs


fLeSs
nagyúr

nemtom mennyi idős anyukád, de lehet hogy már arra apellál, hogy a maradék idejében élvezze az életet.
kérdés, hogy az adósságot te megörökölheted-e.

btw apám ilyen, csak más témában. infarktusa volt, a cigit letette, de szed egy gyógyszertárnyi bogyót, már majdnem cukros, mondom neki, hogy ne egye azt a sok sz@rt, jöjjön velem edzeni, az jót tesz, és még jól is esik, de nem érdekli, TV és zaba. ilyen korban az ember már nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal.

[ Szerkesztve ]

(#6) Lauda válasza fLeSs (#5) üzenetére


Lauda
félisten

kérdés, hogy az adósságot te megörökölheted-e.

Ez itthon ugy mukodik, hogy orokli a javakat es a tartozasokat is. Vagy lemond mindkettorol es akkor semmit nem orokol.

(#7) adalbert1 válasza Apollyon (#3) üzenetére


adalbert1
addikt

Ez többek között azért van, mert a pénzügyi kultúra nagy átlagban kb. nulla ma Magyarországon... Pont ezért van az hogy rengeteg olyan ember veszi fel, aki nincs tisztában azzal, hogy mit takar az adott konstrukció.

Úgy vettem észre, hogy az ilyen-olyan cégek meg előszeretettel próbálják meg kizsigerelni az idősebb embereket, az egészség meg elég nagy varázsszó mostanában...
BTW valaki el tudná magyarázni, hogy mi olyan nagy szám egy Zepter edényben amiért annyiba kerül amennyi? :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.