2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

Terragen.hu - Lépj be Te is a terraformálók közé!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

„Bársonyos naplemente egy egzotikus szigeten. Hűvös ködbe burkolózó hajnali táj. Tajtékot vető hullámok nyaldosta homokos tengerpart, vagy sötét kanyonba beszűrődő misztikus napsugár. Megannyi csodás érzelmet, hangulatot keltő kép. Ki ne álmodott volna arról, hogy ilyen tájakat láthasson, hogy rácsodálkozhasson a természet káprázatos alkotásaira? A válasz részemről: én igen! Sajnos a legtöbb embernek bizony csak ritkán (vagy sohasem) adatik meg, hogy ilyen élményben legyen része. Ha az említett helyekre nem is juthatunk el, mégis behozhatjuk őket otthonunkba. Ehhez nyújt segítséget egy kitűnő program, mely által számítógépünk hathatós közreműködésével fotórealisztikus tájképeket hozhatunk létre. A program neve Terragen [link], alkotója Matt Fairclough.”(részlet a Terragen.hu bemutatkozó oldaláról)

2005. novemberében a PH! fórumán, a Terragen – tájképgenerálás c. topik [link] törzsközönsége kezdeményezésére indult meg az oldal szervezése. Az eredeti angol honlapon található User's Guide lefordításában és egyéb hasznos tippekkel hathatós segítséget nyújtott a fórum alkotó közössége. A topik kezdetben csak képek megosztásával és tapasztalatcserével segítette a látogatókat, azonban úgy éreztük, fontos lenne egy önálló portál megalkotása, ahonnan ihletet, ötleteket meríthet kezdő és haladó felhasználó egyaránt.

A Terragen.hu [link] honlap létrehozásával 2006. február 12-én több barátunk régi törekvése vált valóra: immár magyarul is elérhetőek a program kezelésével kapcsolatos leírások. A leírások egyre bővülnek, saját készítésű, illetve rokon érdeklődésű források anyagainak felhasználásával. Az általános útmutatáson túl lehetőséget kívánunk teremteni arra is, hogy a felhasználók képeiket egymással, sőt a nagyközönséggel megosztva itt találkozzanak, építő javaslataikkal egymást segítsék, egymással kapcsolatot teremthessenek.

A tudományos világ is előszeretettel nyúl a Terragen adta lehetőségek kiaknázásához, meglepő eredményességgel:
„Egy csapat lelkes amatőrnek gyorsabban sikerült feldolgoznia a Huygens szonda Titánról visszasugárzott képeit, mint bármelyik nagy űrhivatalnak … Az egyik lenyűgöző tájképet Mike Zawistowski, egy bostoni számítógép-szerelő készítette, aki önmagát ''alkalmi csillagászati-őrültnek'' tartja. Zawistowski egy freeware programot, a Terragen-t alkalmazta, ami a légi felvételek fényerősségi adatait topográfiai térképpé alakítja. Alkotásához a Huygens egyik ereszkedés közben készített felvételét vette igénybe, majd a felbontás alapján (pixelenként 20-40 méter) kidolgozta a megfelelő arányokat. Zawistowski reméli, amint a szonda radar adatait közzéteszik, képeit még pontosabbá tudja tenni. ''Rengeteg forrás áll a tudományos érdeklődésűek rendelkezésére, ami lehetővé teszi számos tehetséges amatőrnek, hogy bizonyos szinten részt vegyenek a kutatómunkákban, még ha nem is állnak nagy tudományos intézetek alkalmazásában'' - összegezte Zawistowski.” (Az amatőrök lepipálták az űrhivatalokat, SG.hu )

A képek létrehozása vázlatosan a következőképpen fest: először a tájat/terepet tervezzük meg. Eldöntjük, mekkora legyen, milyen domborzati tulajdonságokkal bírjon. A hegyek, völgyek, sík terepek jellemzőinek beállítása mellett a földfelszín ''finomhangolását'' is elvégezhetjük. Ha ezzel megvagyunk, adhatunk rendkívül látványos vízfelszínt is a tájhoz, ha ahhoz van kedvünk. Beállíthatjuk akár a hullámok nagyságát, a víz mélységét, áttetszőségét, sőt, még a visszatükröződés sajátosságait is. Meghatározhatjuk az égbolt/felhőzet tulajdonságait, és sajátos atmoszférával tölthetjük meg és kelthetjük életre alkotásunkat. Számos egyéb lehetőség mellett a nap állásának magasságát, fényerejét, irányát is kedvünk szerint változtathatjuk meg. Ezen kis ízelítő után Te is láthatod, mennyire határtalanok a lehetőségek a program segítségével. Az állóképek létrehozása után a tapasztalt felhasználók már komplett videókat is létrehozhatnak.

A Holnapután (The Day After Tomorrow) [link] bevezető képsorai is a program lehetőségeit villantják fel. Az effekteket ugyanis a Digital Domain készítette, a Terragen eredeti alkotója náluk dolgozik 3-4 éve. “Egy fotórealisztikus tájkép-renderelő programot használtunk, amit Terragen-nek hívnak. A szoftvert jelenleg a Digital Domain fejleszti, ez segített nekünk az összes antarktiszi tájkép megalkotásában- mondta a vizuális effektek felelőse.” (Forrás: Cineworld)

A Terragen ingyenesen használható program, de így némely korlátozással bír a fizetős verzióhoz képest. A regisztrált verzióban nincs maximálva a létrehozható képméret, valamint fejlettebb élsimítást alkalmazhatunk. A program jelenleg a 0.9.43-as verziónál tart, de küszöbön áll a Terragen2 megjelenése is, mely várhatóan új dimenzióba helyezi a tájképgenerálást. Honlapunkat folyamatosan fejlesztjük, melyben minden segítséget szívesen veszünk. Reméljük, a Terragen.hu [link] méltó találkozóhelye lesz a tájképgenerálás szerelmeseinek. Lépj be Te is a terraformálók közé!

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.