2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Őszintén ... vagy mégse? - Állásinterjúk

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Még mindig az önéletrajzról Fénykép: ahogy írtam is, inkább az azonosíthatóság miatt...

[ ÚJ TESZT ]

Még mindig az önéletrajzról
Fénykép: ahogy írtam is, inkább az azonosíthatóság miatt fontos. Ha egy nap egy interjúztató 10-15 emberrel találkozik, időnként nehéz a benyomásokat társítani a jegyzetek mellé, ilyenkor egy fénykép sokat segít
Word kompatibilis vagy PDF fájlt szinte mindenhol meg tudnak nyitni, ki tudnak nyomtatni. Viszont nem túl szerencsés tömörítve küldeni, vagy nagyméretű, többmegás fényképpel, vagy olyan formátumban, amit csak egyetlen program kezel (pl. OpenOffice).

Hogyan alakul a kiválasztás folyamata?

Az általános gyakorlat következő: amennyiben valaki egy hirdetésünkre jelentkezik (konkrét állást pályázik) és a beérkező önéletrajzok feldolgozása után pályázata megfelel az elvárásoknak, a kiválasztás következő szakaszában felvesszük vele a kapcsolatot, behívjuk interjúra.

Ha önéletrajzot általános jelentkezésként küldi, az adatokat regisztráljuk, és amint a képzettségének, szakmai tapasztalatának megfelelő álláslehetőség adódik, felkeressük egy személyes beszélgetés céljából. Ezeket az önéletrajzokat általában fél évig, egyes kivételek esetében is maximum egy évig tároljuk (ennyi idő alatt ugyanis sok változás történhet).

Egy-egy önéletrajzra a jelentkezők számától függően 1-2 perc jut csupán, ennyi idő alatt kell döntést hozni a jelöltről. Gyakran fordul elő, hogy a pályázott pozícióra nem, azonban egy másik álláshelyre jobb esélyekkel indulhat egy álláskereső, ilyenkor telefonon felhívjuk és egyeztetjük vele a változást, a reakció szinte minden esetben pozitív.

A kiválasztás három alapkérdése a következő:
1. Képes-e a jelölt megfelelően elvégezni a munkát? -> képesség
2. El akarja-e végezni a jelölt az adott munkát? -> motiváció
3. Beleillik-e a csapatba? -> csapatmunka

A kiválasztásnak többféle eszköze lehet, tesztektől kezdve a csoportos kiválasztó központokon (AC vagy Assessment Center) az interjúkig. Leggyakrabban a többlépcsős interjút választják a cégek.

Az interjúkról
Amit fontosnak tartok az elején leszögezni: tökéletes munkahely nincs. Mindenki kompromisszumokat köt. A főnök, a fizetés, a munkakörülmények, a kollégák vagy a karrierlehetőség – valamelyik biztosan lehetne jobb is. Az interjú során nemcsak az interjúzónak kell megismernie a jelöltet – nagyon fontos, hogy a jelöltnek is legyenek kérdései. Az előzetes tájékozódás után (mint már többször említettem: internet, ismerősök, stb.) még biztosan rengeteg kérdés kavarog a fejünkben, így hát kérdezzünk! Érdemes alaposan tájékozódni, hiszen ezután tudunk mérlegelni, mit kínál a cég, mit vár el tőlem, és ez a kettő egyensúlyban van-e.

Rengeteg helyen lehet az interjún való viselkedéshez hasznos tanácsokat olvasni, én inkább csak kiegészíteném ezeket. A pontosság, a megfelelő öltözet, a tiszta, érthető beszéd – ezek olyan alapelemek, amelyekkel a sikerre esélyes pályázó biztosan rendelkezik. Rengeteg típuskérdés hangzik el egy interjún[link], rengeteg típusválasz van, erről azonban lehetőség szerint lebeszélnék mindenkit. Az interjúztató nemcsak arra kíváncsi, mit nem tud a jelölt, hanem mit tud pontosan, mennyire illik bele ez a pozícióról kialakított képbe. Sokkal érdemesebb őszinte válaszokat adni, mert később hatalmas csalódás érheti az embert. Ha megjátssza magát az interjún, ha szerepet játszik, nehéz megismerni. Sablonválaszokkal reagál, közhelyeket hangoztat. Idézek néhányat:
* Nagyon szeretem a csapatmunkát
* Szeretek csapatban dolgozni
* Szeretek/szeretnék emberekkel foglalkozni
* Szeretek sikeres lenni
* Dinamikus egyéniség vagyok
* Nagyon szeretem a kihívásokat
* Mindig, minden helyzetben magamat adom
* Azért szeretnék x munkakörben dolgozni, mert ez a terület nagyon kreatív
* Valami irodai munkát szeretnék
* Szeretnék multicégnél, nemzetközi környezetben dolgozni
* Nem szeretnék a lakhelyemtől messze dolgozni
* Nagyon ambiciózusnak tartom magamat
* Mindig elérem a kitűzött célokat
* Minden helyzetben könnyen feltalálom magam
(forrás: Jobpilot Pályacsúcs magazin)


Sokkal előnyösebb, ha már az interjún kiderülnek egy pályázó tulajdonságai, személyiségjegyei: ha az interjú után is teljesíti a feltételeket, akkor az neki is jó, hiszen olyan munkát találtunk, ami passzol hozzá. Ha nem sikerül megismerni, őszinte válaszokat kapni, egy nagy kérdőjel marad az interjúztatóban…

Adatvédelem
A hozzánk eljuttatott anyagokat minden esetben bizalmasan kezeljük, harmadik fél részére csak az érintett engedélyével adhatjuk ki. Az adatvédelmi biztos nemrég külön foglalkozott a témával, állásfoglalást adott ki az adatkezelési alapelvekről. A lényeg, hogy elutasított álláspályázat esetén a pályázati anyagot - benne az önéletrajzot - vissza kell küldeni az érintettnek, vagy meg kell semmisíteni, megőrizni csak a pályázó beleegyezésével szabad.
[link]
[link]

Ami sajnos még nem jellemző: folyamatos, pontos és korrekt tájékoztatás
A toborzás – kiválasztás során a legfontosabb: folyamatos, pontos és korrekt tájékoztatás a jelöltek részére. Fontos, hogy a jelöltek ne csak ''nemet'' kapjanak egy balul sikerült állásinterjú után, hanem konkrét visszajelzést is: miben kell fejlődniük? Milyen pozícióra pályázhatnak nagyobb eséllyel? A visszajelzés a vállalati kommunikáció egyik alappillére lehet, hiszen befolyásolja a cégről kialakuló képet (mennyire vonzó a vállalat), másrészt a jelöltek gyakran a kommunikáció gyakorisága alapján döntenek (azaz melyik cég foglalkozik vele többet). Jelen pillanatban sajnos még mindig kevés az a cég, aki igazán figyelmet fordít erre. Állásbörzéken gyakran keresnek meg minket olyan pályakezdők, akiknek valószínűleg nem fogunk tudni állást kínálni a jövőben (mert nem keresünk ilyen végzettséggel kollégákat), de nekik is igyekszünk segíteni, gyakorlati tanácsokat adni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.