2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

Monitor PC projekt, Frissítés:2013.05.11

Írta: | Kulcsszavak: modding . monitor pc . egyedi számítógépház . veletech . moddingverseny . 2013 . casecon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv Minden olvasónak

Az első ötletek 2011 augusztusában jöttek, mikor a frissen vásárolt itx-es konfig házában a paneltáp gyári hibás volt, amíg a garanciális ügyintézésre vártunk, a konfig a monitor hátuljára lett felrögzítve. Majd 3 hétig használtuk így a számítógépet, ekkor döntöttem el, hogy később amint időm engedi a konfignak készítek a monitor hátuljára egy saját házikót perforált lemezekből.

_______________________________________________________________________

Frissítés:

Végre a helyére került a számítógép, hogy Párom megelégedéssel használhassa, bár nem sokáig mert hamarosan újból szétszedem és alapos csiszolás után újból fogom festeni és lakkozni.

_______________________________________________________________________

Az első ötletek 2011 augusztusában jöttek, mikor a frissen vásárolt itx-es konfig házában a paneltáp gyári hibás volt, amíg a garanciális ügyintézésre vártunk, a konfig a monitor hátuljára lett felrögzítve. Majd 3 hétig használtuk így a számítógépet, ekkor döntöttem el, hogy később amint időm engedi a konfignak készítek a monitor hátuljára egy saját házikót perforált lemezekből.

A korábbi ötletet 2012 decemberében vettem elő ismét mikor meg lett hirdetve a 2013-as Veletech modding verseny.
Az ünnepek után az épp futó projekteket lezárva vagy félretéve belekezdtem a tervezésbe. Egy fórumtársunk linkelt egy hirdetést a hardverapróban, ahol burkolat nélküli monitorokat hirdetett az eladó. Mind a paraméterei mind az ára elfogadható volt, így nyélbe ütöttem az üzletet, hamarosan meg is érkeztek a monitorok. A korábbi tervek így némileg módosultak.

A monitorokat burkoló vázhoz is beszereztem az mdf anyagot, a számítógép alkatrészeit perforált lemezből tervezem elkészíteni, így azt is megvásároltam.

Hogy miért a többes szám a monitorok esetén, mert a Monitor PC két 17"-os lcd monitor köré épül.

Az lcd panelokat összefogó fém keretet feketére festettem, az eredeti burkolatokat átalakítottam, és egymáshoz hegesztettem, a különálló üveg előlapok helyett egybefüggő üveglapot kapott a két monitor.

A monitorok kávája és burkolata 10mm-es mdf lemez felhasználásával készül, felső-maró segítségével martam ki a panelok helyét.

Az éleket és sarkokat lekerekítettem, a több rétegből álló szendvicset több helyen ragasztás, és a szerelhetőség miatt fém csavarok tartják egyben. A monitor elektronikáját perforált lemez fedi, segítve a szellőzését, a számítógép alkatrészei is erre a lemezre lesznek rögzítve. Az alkatrészeket perforált lemezből készülő bukolat fogja takarni.

A monitorok burkolata előreláthatólag selyemfényű fekete festés fog kapni, a talp is valószínű hasonlóképen lesz kezelve. A hátsó fém burkolatra szintén fekete festést tervezek, de még nem eldöntött hogy matt, selyemfényű vagy fényes fekete lesz. A számítógépes rész belső felületét matt feketére tervezem, a kábeleket szeretném harisnyázni. A monitorok keretébe beépítésre kerül majd a panelok beállítására szolgáló gombok, és a számítógép kapcsolói visszajelző ledjei, valamint usb portok.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.03.10

Elkészült az LCD panelek szellőzéséért felelős nyílások perforált lemezből készült takarása

A monitorok eredeti kezelőgombjainak, és a PC pwr gombjának plusz a visszajelző LED-eknek egy új nyákot készítettem.

Az eszterga segítségével több rétegben összeragasztott mdf lapokból elkészítettem a gombokat, és kialakítottam a helyüket a keretben.

A kávából alul levágtam még a felesleges részt, és felső-maró segítségével kerekítettem az éleket.
Elkészült a talp első verziója is, amiről a fényképezéskor derül ki, hogy a már korábban levágott első darabot sikerült egy rövidebbel felcserélni és így elrontani. A végleges talp pár cm-re szélesebb lesz.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.04.02

Az elmúlt három hét alatt ha nem is minden betervezett munka készült el de azért haladtam.

Levágtam a talp végleges elemeit, a támasztó konzolok elemeivel együtt. Kialakítottam a belső kábelcsatornák és rögzítő csavaranyák helyeit. A rögzítő furatokat a talpban és a vázban

Elkészültek a talpon szerelőnyílások fedelei is, melyek az USB, audio csatlakozók, a bill+egér rádiós vevőjének, és az optikai meghajtó szerelhetőségét biztosítják.

A monitorok szellőzését biztosító járatokat borító perforált lemezeket, és a számítógép alkatrészeit tartó perforált lemezt is a helyére ragasztottam kétkomponensű javítókitt segítségével. A káva és a hátsó keret elemet is összeragasztottam. Az összefogó csavarokat lecseréltem süllyesztett fejűekre. Végre egyben van a váz nagy része.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.04.09

Az elmúlt hét sem telt el esemény nélkül.

Elkészültek a gombok. A készítésükhöz egy a woodgears.ca weboldalon megvásárolható phantograph tervek alapján készítettem egy sajátot a dremel 4000-es kisgépemhez.

A gombok feliratozásához sablonokat készítettem 8mm-es rétegelt lemezből, melyeket hulladék mdf lapra ragasztottam fel faipari ragasztó segítségével.

A piktogramok kimarásához a kis gombokon 1,2mm-es a PWR gombon 2,2mm-es gömb marót használtam. A PWR gomb belsejét kiesztergáltam.

A gombokat végül alapozás után feketére festettem, és műgyantával öntöttem le/ki.

A műgyanta kikeményedése után a helyükre próbáltam őket.

A házhoz készült még négy plusz panel. Az optocsatolós panel leválasztja a ledeket az alaplapról és a fényviszonyok függvényében vezérli azok fényerősségét.

Egy szünetmentesből bontott tápcsatlakozó és zavarszűrő panel mintájára az eredeti alkatrészek felhasználásával a helyére jobban illőt készítettem. Elkészült az ethernet, az USB és az audio csatlakozók panelja is, és egy kis relé panel mely a monitorok tápfeszültségét fogja kapcsolni a gép be/ki - Kapcsolásakor.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.04.15

Az elmúlt hét sem telt el haladás nélkül. A múlt héten készült betáp és csatlakozós panelok burkolati lemeze.

Rögzítettem a hardvereket, készült konzol a hdd/ssd-nek, kivágtam a belső kábelátvezető nyílásokat.

Elkészült végre a hátsó burkoló lemez is, melynek az illesztési éleit keményforrasztással rögzítettem össze, felrögzítettem az alaplapot hűtő 10cm-es ventilátort, és kivágtam a csatlakozók helyeit is.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.04.22

Ismét volt egy kis haladás a hétvégén, bár nem annyi mint amennyit szerettem volna.
Elkészültek a rövidített DVI és Sata kábelek.

A sata kábel eredeti méret 50cm az átalakítás után 20 illetve 22,5cm-esek lettek. Az rövidítés előtt és után mértem crystal disk mark-al, nem volt minimális különbség sem az értékekben.

Elkészültem a kábelek harisnyázásával is, elsőre nem lett rossz de van még mit finomítani a technikán.

A hátsó burkolatot felhelyezve beüzemelésre készen.

A leendő helyén, a hangszórók a káva oldalára lesznek egy-egy tartókonzollal rögzítve.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.04.24

Végre elkészült a sablon a ledek elé kerülő plexihez, és a plexi elemet is kialakítottam a phantograph segítségével.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.05.01

Végre kipihentem a sorozatos éjszakázásokból fakadó kialvatlanságot így jutott némi idő a blog frissítésére. :D

A Veletech előtti pár nap nagyon sűrű volt, csütörtök este még befejeztem a vázon az utolsó módosításokat.
A támasztó konzolra felkerült 2-2 furat amibe egy-egy anyát rögzítettem, ez fogja majd tartani a hangszórókat. A hangszórók konzolja idő hiányában már nem készült el.

Csütörtök éjjel nekiláttam a váz elemeinek felületjavításához, ez több réteg szórókittet köztes csiszolásokat és a durvább hibáknál kétkomponensű javítókitt használatát jelentette.

Éjjel a szórókitt száradására várva bóbiskoltam kb 3 órát. Hajnalban nekiláttam a fekete festék felhordásának, melyet kompresszor és festékszóró segítségével végeztem el. Az első rétegre éppen, hogy elég lett a korábban vásárolt festék. Második réteget is szerettem volna még meló előtt felvinni, így elszaladtam a helyi festékboltban, ahol sajnos nem tartottak ugyan olyan festéket mint szerettem volna vásárolni, így vizes bázisú festék helyett lakbenzines került a vázra. Na ezt nem kellett volna, mert még péntek este is tapadt valamennyire a festék, hiába volt tűző napon egész nap. Fontolgattam, hogy hagyom az egészet a francba és nem megyek sehova a géppel.

Miután lenyugodtam inkább elmentem aludni. Szombaton reggel már száraznak tűnt a festék, így kicsit átcsiszoltam, és a pénteken vásárolt újabb adag vizes bázisú fekete festékkel újra festettem a felületet, majd következett a vizbázisú selyemfényű bútorlakk. Délután 6 órára a lakkozás is megszáradt és nekiláttam az összeszerelésnek.

Idő fényképezésre nem nagyon jutott. Este 9-re összeállt a masina.

Gyors zuhany és indultunk Pestre Barátunkhoz, ahol az éjszakát töltöttük.

Kevés alvás után vasárnap megérkeztünk a Veletech helyszínére. Jó volt találkozni az ismerősökkel és az új arcokkal is. Jól éreztük Magunkat.

Zsűrizés közben

Nem gondoltam volna, hogy ebben az erős mezőnyben sikerül a második helyet megcsípni, de nagyon örülök a helyezének és a nyereménynek is :DD

Köszönöm Mindenkinek aki követte a blogban a gép elkészülését. Köszönöm a Veletech szervezőinek, hogy részt vehettem és részese lehettem egy nagyszerű napnak.
Nem utolsó sorban köszönöm Családomnak, hogy elviselték, hogy a Veletech előtti hónapban nagyon keveset láttak, mert állandóan a műhelyben kuksoltam amikor tehettem.

Mivel az utolsó napokban erősen időhiányban szenvedtem, a festés lakkozás nem lett 100%-os és a hangszórókat tartó konzol sem készült még el, így egy utolsó frissítés még várható, miután a más irányú teendőimben utolérem magam újra fényezem a házat és a tartókonzolt is elkészítem.

_______________________________________________________________________

Frissítés:2013.05.11

Péntek este/éjjel végre rávettem magam, hogy alvás helyett elkészítsem a hangszórók tartókonzolját.

Hosszas méricskélést követően alumínium lemezre felrajzoltam a méreteket, az anyag kivágása után méretre reszeltem, és csiszoló papírral megtisztítottam a korábbi festékrétegtől.

Miután méretre hajtotta rögzítettem a helyére, és felkerültek rá a hangszórók is.

Így végre a helyére került a számítógép, hogy Párom megelégedéssel használhassa, bár nem sokáig mert hamarosan újból szétszedem és alapos csiszolás után újból fogom festeni és lakkozni.

Köszönöm, hogy elolvastad :R :R

Időközben megjelent a címlapon is egy részletesebb leírás a készítéséről

Hozzászólások

(#1) EczkE


EczkE
addikt

Jóféle. :K

Esetleg a hangrendszert is lehetett volna integrálni a keretbe. :)

Asszem mindenféleképpen!

(#2) HuMarc


HuMarc
addikt

Hú, ez nagyon szép, le a kalappal előtted :R

(#3) FatalEror


FatalEror
addikt

Nem lett rossz,vagyis nagyon szép,és az anyaghoz képest,szerintem kihoztad azt ami lehetett a dolgokból.
Észrevettem az asztalon egy BOSCH töltőt,ha nem tévedek ezek az új Li szériás zöld fúró-csavarozók.Mi a véleményed a róla?Ma már elég erősen vesztett régi híréből a BOSCH a minőséget illeti,szóval nálad,hogy muzsikál a gép?Meg vagy vele elégedve? :R

HardCore is my LifeStyle

(#4) Bari


Bari
Modder

#1 EczkE: Köszönöm :R . a hangszórók beépítése is megfordult a fejemben, de végül elvetettem, talán majd egy másik hasonló házba az is beépítésre kerül :D

#2 HuMarc: Köszönöm :R , remélem a végleges állapot is fog majd tetszeni, még nagyon az elején járok az építésnek.

#3 FatalEror: Köszönöm :R Még sok munka vissza van vele, eléggé az elején járok még az építésnek.
Jól láttad az egy bosch 18V-os Li-os aksis fúró töltője. Eddig meg vagyok elégedve vele (kb másfél éves), nem merül le ha nem használom,mindíg harcra kész, az aksikat teljesen feltöltve sokáig használhatóak, volt hogy egy teljes napot végigcsavarozgattam, fúrtam vele, és csak estefelé merült le. Szerencsére két aksit kaptam hozzá, így egy mindig feltöltve várja, hogy a másik lemerüljön. Nem bántam meg hogy megvettem.

Üdv: Bari

(#5) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Amikor görgettem lefele a blogoutban, és szembe jött a cím, akkor mentem is tovább, de valamiért odapillantottam a szerzőre, láttam, hogy egy fehér bárány, úgyhogy mégiscsak rákattintottam gyorsan a cikkre - nem is bántam meg :D

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#6) Bari válasza hoffman_ (#5) üzenetére


Bari
Modder

:R

Üdv: Bari

(#7) TESCO-Zsömle


TESCO-Zsömle
félisten

Gratulálok, nagyon jó lett. Egyúttal örülök, hogy megint találkozunk. :C

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#8) Bari válasza TESCO-Zsömle (#7) üzenetére


Bari
Modder

Köszi :R
Örülök hogy az eddigiek tetszenek, remélem a végeredmény is fog, de még nagyon az elején járok.
Szintúgy.

Üdv: Bari

(#9) TESCO-Zsömle válasza Bari (#8) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

Nekem már az is tetszik, ami az utolsó képen van. A "kezeletlen" fa és a kijelző feketéje szép kontrasztot ad.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#10) Bari válasza TESCO-Zsömle (#9) üzenetére


Bari
Modder

Az mdf-nek nem sok köze van a 'fához' talán csak annyi, hogy valamikor fa volt a fűrészpor amiből készítették. Azért választottam ezt az anyagot, mert viszonylag könnyű megmunkálni, elég tömör, és jól kezelhető a felülete. A végeredmény remélem olyan lesz amit elterveztem, selyemfényű fekete festés. Remélem úgy is tetszeni fog :D

Üdv: Bari

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.