2022. október 5., szerda

Gyorskeresés

Megvilágítás fénykörrel

Írta: | Kulcsszavak: fénykőr . egyedi ledes megvilágítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv Minden Olvasónak!

Az interneten böngészve rátaláltam egy litván (??) moddingos oldalra ahol érdekes LED-es megvilágítást használt az egyik emberke az állványos fúrógépén (sajnos a linket nem mentettem el :W ). Az illető az ötletet [Metku] oldaláról merítette, ahol az internetről vásárolt fénykörrel fényképezőgép tárgymegvilágítást készítettek az objektív köré minimális költségekből.

Én szeretem a saját készítésű dolgokat így saját nyákot terveztem, és vásároltam 32db nagy fényerejű fehér SMD LED-et (1600mCd), és a hozzávaló ellenállásokat 18V-os tápfeszültséghez. A nyák külső átmérője 65 a belső 45mm-re lett tervezve, hogy a fúrógép eredeti lehajtható plexi védőjét használni is lehessen.

A nyák megtervezése és kimaratása után beforrasztottam a LED-eket.

A tápellátásról egy kapcsolóüzemű 18V-os tápegység gondoskodik, melyet a fúrógép motorjával kötöttem párhuzamosan, így automatikusan bekapcsol ha bekapcsolom a gépet. A táp áram ellátását biztosító vezetéket egy a vázon fúrt lukon vezettem át gumi kábelátvezető segítségével.

A vezeték a tápegység aljzatára fixen forrasztva lett, nem akartam gyári kábelt feláldozni, a forrasztást meleg-ragasztóval szigeteltem.

A vezeték másik vége a mágneskapcsoló motorhoz menő vezetékeire lett ráforrasztva majd zsugorcsővel szigetelve.

A tápegység rögzítését 2 oldalas ragasztóval oldottam meg a gép vázának oldalán.

Sajnos élesben a felszereléskor derült ki, hogy túl kicsire méreteztem a nyákot, a helyére ment de az eredetileg tervezett helyén a tokmány beárnyékolt a fúrónak, így kipróbálás kedvéért egy radírgumi és némi meleg-ragasztó segítségével lejjebb rögzítettem.

Az újabb verzió már jóval nagyobb (90mm-es külső) átmérővel rendelkezett.
A képen látni mekkora a különbség

A fénykör alá került egy távtartó 10mm-es rétegelt lemez. Melyre kétoldalas ragasztóval rögzítettem a panelt.

A nagyobb átmérő magával vonta azt, hogy az amúgy még sosem használt védő műanyagot nem lehet rendeltetésszerűen használni, nem fordul be a tokányhoz, így leszereltem (egyébként a szemüveget jobban preferálom, azon legalább átlátni, a plexi burkolat meg olyan homályos, hogy nem látni semmi, így nem kár érte :DDD ).

A fényerősséggel meg vagyok elégedve, még teljes sötétben is jól megvilágítja a fúrási területet, nyák fúrásnál is nagyon hasznos, végre jól látni a furatok helyét, az oldalsó izzós megvilágításnál legtöbbször a fényes felület miatt akadtak problémáim a tükröződő fénnyel.

A fénykörből készült egy másik is, a Canon S3IS fényképezőgépemhez, mivel meg voltam elégedve a ledek fényerejével, és makró fotózáshoz kipróbálva a panelt nagyon bevált, a nyákterv megegyezik a fúrógéphez készülttel. A próbák alatt a belső átmérője pont ráillet a fényképező tubusára, de a végleges helyére berakás előtt a felesleges anyagot eltávolítottam róla.

A panel kapott egy plexi burkolatot, melyet esztergán készítettem el 10mm-es plexiból. A belső felületet a dremel gépembe fogott csiszoló koronggal érdesítettem fel.

A nyákra egy hibás POE feladóból készítettem lengő aljzatot, majd az esztergált plexi elembe meleg-ragasztóval rögzítettem.

A felesleges részt snicerrel levágtam,majd újra melegítettem hőlégfúvóval a ragasztót.

A kihűlt cuccost elsőre matt fehér, majd 2 réteg fekete selyemfényű akril lakkal festettem le, az eleje 80-as csiszoló papíron értesítettem.

A fényképezőgép tubusával érintkező felületet öntapadós bársonybevonatos papírral vontam be, hogy ne csikarja meg a tubus eloxálását.

Az utolsó pár képen a fényképezőre helyezve látható.

Mind két fénykört megelégedéssel legalább 3 hónapja használom, meg vagyok velük elégedve érdemes volt dolgozni velük.

Köszönöm hogy elolvastad :R

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Szép munka! Még jobb lett volna, ha a fránya canon nem spórolja le a vakuhelyet (az IS2-n még volt) és oda tudod rakni a tápját.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#2) samfishR válasza Blindmouse (#1) üzenetére


samfishR
senior tag

nem értek hozzá, de így jobb szerintem, nincs az a minimális árnyék a fényképezendő tárgy alatt/mellett. szép munka valóban!

[ Szerkesztve ]

(#3) Bari válasza samfishR (#2) üzenetére


Bari
Modder

Blindmouse arra gondolt, hogy a fénykör tápja mehetett volna a vakupapucsra, ha lenne, és nem kéne hozzá külső tápforrás. Az S3IS-ről sajnos a Canon ezt lespórolta, az S5IS-en már újra van, de e miatt nem szándékozom gépet cserélni, amíg jól működik

Mivel nagyrészt a műhelyben fotózok makróban vele, a közelben mindig van konnektor a 18V-os tápegységnek, így nem különösebben zavaró a konnektorhoz kötöttség, végső esetben két 9V-os elem sorba kötve megoldja konnektor nélküli üzemet is.

Köszi Mindkettőtöknek :R igyekszem precíz melót végezni.

Üdv: Bari

(#4) OutsideR


OutsideR
aktív tag

Nagyon profi munka, különösen a fényképezős néz ki nagyon gyárin.
Remélem a többi munkádat is kiteszed, élvezettel olvasom a blogjaidat.

(#5) strek


strek
csendes tag

Nagyon tetszik a cikk, főleg a fotós része. Szabad kérdezni a kivitelezés anyagi vonzatáról?
Nem tudom hogy megéri-e egy kevésbé hozzáértő embernek belevágni vagy a kész "terméket" beszerezni.

(#6) Bari válasza strek (#5) üzenetére


Bari
Modder

Szia

Örülök hogy tetszik :R
Amennyiben tudsz nyákot készíteni, van kézügyességed a burkolat elkészítésében, és az smd alkatrészek beforrasztása nem jelent problémát akkor olcsón kijön, a LED színhőmérséklettől függően 28-45Ft/db, (hideg, natur, meleg), az ellenállások hozzá pár Ft.
A plexi burkolat megmunkálásához én esztergát használtam ,de spec szerszám nélkül is megoldható, csak kreativitás és kézügyesség kérdése :D.

Üdv: Bari

(#7) Bari válasza OutsideR (#4) üzenetére


Bari
Modder

:R

A fényképezős tényleg elég gyárin néz ki, elszöszöltem a festéssel pár órát, mire ilyen lett.
A többi munkáról is készül majd írás, csak idő kérdése, család és meló mellett nem sok a szabadidőm. A következő az LCD mod lesz, remélhetőleg hétvégére sikerül megírnom.

Üdv: Bari

(#8) gekkoXT


gekkoXT
senior tag

Na ez megint elsőosztályú munka!

A fotós vaku cuccot konkrétan árulhatnád a neten! 100% hogy eladható!

(#9) Loopus


Loopus
tag

Igazán szép munka. Különösen tetszik az igényes NYÁK.
Többször találkoztam már ledekből épített gyűrűs megvilágítással és kivétel nélkül mind az egyszerű előtétellenállásos verzió volt. Ha akarsz még kísérletezni, akkor nézz szét pl a Dealextreme-en, igen jó kis kapcsolóüzemű áramgenerátoros led meghajtók vannak fillérekért. A saját első verziós fénygyűrűmet egy kb 2,5 dolláros ilyen hajtja (ha jól emlékszem ez: [link]), mindössze a figyelőellenállást kellet kicserélni es 2 db ceruzaakksiról ad 24 db párhuzamosan kapcsolt 5mm-es fehér lednek ~420mA-t. (Más kérdés, hogy a ledekkel mellényúltam rendesen :U , de úton van az 50db 3528-as smd a következő verzióhoz.)

(#10) Bari válasza Loopus (#9) üzenetére


Bari
Modder

Szia

Köszi a pozitiv visszajelzést :R

Gondolkoztam én is kapcsolóüzemű áramgenerátor építésén, de úgy voltam vele, amennyit használom, ahhoz elég a ledes áramkorlátozás. Köszi a tippet, a linket elmentettem, a második verzió ha lesz, már áramgenerátoros táplálású lesz.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Bari

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.