2022. szeptember 29., csütörtök

Gyorskeresés

Mobilrack mod

Írta: | Kulcsszavak: modding . mobilrackmod

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv Minden Olvasónak!

Előzmény

2011 nyarán végre sikerült gépet újítanom, az új konfig már elég szűkösen fért bele az akkori számítógépházamba, az oldallapot a mugen 3 miatt fel sem tudtam tenni a helyére, ezért a környékemen fellelhető számtech boltokban körülnéztem használhatóbb használt házikó után. Találtam is egy kicsit viharvert AeroCool I-Cool+ házikót, melynek a festése kicsit karcos volt már, és a tetején lévő usb+audio kivezetések sem működtek. Sikerült nagyon jutányos áron hozzájutni :D

Az új konfighoz már alu rackeket vásároltam. A satásból sikerült feketét beszerezni, de az idéset csak használtan és csak 'fehér' színben sikerült. A gép eleje a 'fehér' optikai meghajtók és a 'fehér' rack miatt kissé furcsán hatott így elhatároztam egységes kinézetűre varázsolom a gépet.

Még a 2011 decemberében be is szereztem egy másik fekete satás alu racket amit donornak használtam fel.

Az átalakítás időhiány miatt elég sokat váratott magára de végre az elmúlt hétvégén sikerült időt szakítani rá.

Az átalakítás

A donor satás mobilrack a Wipower terméke, a korábban a géphez vásárolt is ugyan ilyen.

A gépre amúgy is ráfért már egy alapos portalanítás, így miután a garázsban kifújtam kompresszorral belőle a korábbi takarítás óta felgyülemlett port, kiszereltem az idés meghajtót a házból és a satásat is kibontottam. Nem ért meglepetésként, hogy a rack-ek váza és a műanyag részek rögzítése megegyezik, mivel korábban ezt már leellenőriztem, ezért is mertem megvenni a donor racket.

A fiókok előlapját a csavarok kicsavarása után eltávolítottam.

A fiókok előlapjának cseréje zökkenőmentesen sikerült.

A kerettel kicsit több munka volt, mint a csavarok kicsavarása. Az idés rack vezetékéről az eredeti kapcsolót forrasztással kellett eltávolítani, a ledek szépen kihúzhatóak voltak a helyükről a meleg-ragasztó eltávolítása után. A sata rack kapcsolójáról a vezetéket a csatlakozónak hála le lehetett húzni.

A bonyodalom itt kezdődött, a sata rack kulcsos kapcsolója csak a 12V-ot szakította meg, az idés rack kapcsolja az 5V-os tápfeszültséget is. Az idés rackhez használok egy sata-ide átalakítót, mivel az alaplapon már nincs ide csatoló, ennek az áramkörnek pedig 5V-os tápfeszültségre van szüksége. E miatt kicsit trükközni kellett a kapcsolóval. A megoldást egy relé jelentette.

Elsőre csak a bal oldali nagyobb darabot találtam meg, ami kissé ágyúval verébre kategória lett volna, de egy rég nem használt kapcsolásból sikerült kimenteni egy kisebb 5V-os tekercsű relét, mely pont elfér a rack keretében ahol a vezetékek is mennek az előlaphoz.

A sata rackből kimentettem a kulcsos kapcsoló csatlakozóival a vezetékdarabot, és forrasztás után zsugorcsővel szigeteltem a kötést. A kapcsolóval az 5V-os ágat kapcsolom, mellyel vezérlem a relét is, ami pedig a 12V-os ágat kapcsolja. A forrasztásokat és a szabad érintkezőket itt is zsugorcsővel szigeteltem. Szerencsére a relé csöndes és közelről sem hallani, hogy kapcsol.

A sata-ide átalakító tápvezetékét fixen beforrasztottam a rack hátsó paneljára, így a kulcs elfordításával az átalakító és a fiókban található hdd is áram alá kerül. Az átalakítóval együtt így már hotswap lett az idés rack is :D

Az átalakítón található egy led, a gyári ledet leforrasztottam, és a helyére a gyárilag kialakított forrszemekre egy pár tüskét forrasztottam. A gyári panelról levágtam az eredeti led vezetékét, majd megtoldva a kis átalakítóra csatlakoztattam. Sajnos rosszul emlékeztem, hogy a led akkor világít mikor adatforgalom van, helyette állandóan, így ezt a vezetéket le is húztam a csatlakozóról. A sata rack adatforgalmat jelző ledje sincs bekötve, így legalább egységes a kép :D

Az előlapok cseréjét követően nem is látszik az átalakítás, mintha eredetileg is fekete lenne az előlap, egyedül a sata direct link felirat téves. Később lehet, hogy megpróbálom eltávolítani valamivel, de különösebben nem zavar.

Legvégül beszereltem a házba az átalakított racket, már csak az optikai meghajtók fehérsége zavaró.

A héten ismét benéztem a számtech bolt szervizébe, ahol a házat is 'vásároltam', fekete optikai meghajtó előlapot keresve. Fekete meghajtó előlapokat ugyan nem tudtak adni de gazdagodtam két egyforma meghajtó elé rakható lenyíló ajtócskával.

Az előlapok nem illeszkedtek 100%-osan a házamhoz, egy kicsit szélesebbek voltak a kelleténél, így kicsit faragni kellett belőlük, a biztonság kedvéért meleg-ragasztóval is rögzítettem a belső oldalon. A meghajtók tálcájáról az előlapot eltávolítottam, mivel legtöbbször megakadt miatt a tálca visszacsukáskor, de nélkülük ilyen gond már nincs és amúgy sem hiányoznak.

Végre egységesen fekete a konfig eleje, bár nem volt olcsó a rack, de az egységes kinézetért megérte a csere.

Köszönöm, hogy elolvastad :R

Hozzászólások

(#1) Engineer086


Engineer086
Modder

Egy laikus meg se mondaná, hogy itt valami trükközés van :) Tetszik a kialakult összkép!

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#2) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Ezt most nem vágom.
Mobil-rackben használod a merevlemezeidet? :F

Nem melegszenek túl?
A rackek hűtőventilátorai nem túl hangosak?

Hajdanán nekem is volt pár mobil-rackem, de már nem használom őket. :N Akkoriban is inkább a látvány miatt tetszett ez a fajta megoldás, egy toronyházon jól mutatott a sok led, meg a rackek. De aztán az egyre nagyobb kapacitású winchesterekhez már nem volt elég a rackck hűtése, inkább alulra szereltem be őket (amúgy is fixen használtam őket), meg kaptak egy nagy ventilátort.

Van eSata a gépemen, elég gyakori, h rádugok merevlemezt, a kábelek is folyton be vannak dugva hátul.

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#3) Bari válasza Thunderzolee (#2) üzenetére


Bari
Modder

A rendszer lemez (1,5T) nem rackben van. A régebbi konfigokból megmaradt kisebb lemezeket szoktam időnként beletenni, alap esetben üresek. Elég sok az idés lemezem (80-160gb) amikre időnként biztonsági mentést készítek a fontosabb adataimról. A hűtéssel nincs gond. A rack hátsó 4cm-es ventijei alig halhatóak, és amúgy is csak a másolás idejére vannak bekapcsolva, de ha kikötném sem lenne gond, a ház tetején lévő 12cm-es venti a rackeken keresztül is szív levegőt, és az alu fiók és keret miatt sem melegednek. A legmagasabb winyó hőmérséklet amit a rackben elért a 250-es samsung sata winyóm 36°C volt, mikor konfig csere után átmentettem az adatokat az új winyóra (kb 200gb-ot). Ezért is esett a választás az alu rackekre, mivel sokkal jobban tud bennük hűlni a hdd mint a műanyag társaikban.
Mivel ritkán használom őket, lehetne helyettük külső usb-s vagy e sata keret, de jobban szeretem a fix dolgokat.

Üdv: Bari

(#4) Thunderzolee válasza Bari (#3) üzenetére


Thunderzolee
addikt

Ja hát így más a helyzet, így már teljesen egyetértek az érveiddel. :K

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#5) Bari válasza Thunderzolee (#4) üzenetére


Bari
Modder

:R

A rack hdd ledjei nincenek egyébként bekötve, a sata-ide átalakító miatt amúgy is egyfolytában világított, a satásnál meg az alaplapra kellene kötni, ami meg már máshol világít (külső vezérlőpanel). A tápellátást jelző led is csak azért maradt bekötve, hogy lássam ha be vannak kapcsolva, de ezek is likvidálva lesznek ha elkészül az új vezérlőpanel, amire sok minden mással ezek is ki lesznek vezetve, a rackeket kapcsoló áramkörrel együtt. A házon egyébként semmi nem világít. Van az előlapon egy gyári venti vezérlő és kijelzője, azt sem kötöttem be. A visszajelző ledek a monitort tartó kis pódium aljára vannak kivezetve. Ha lesz kicsit több szabadidőm akkor majd írok annak készítéséről is, de az lcd modos írásomban lehet látni róla képet, igaz elég távolit.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Bari

(#6) Thunderzolee válasza Bari (#5) üzenetére


Thunderzolee
addikt

Jesus.. az igen!

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.