2019. július 19., péntek

Gyorskeresés

[ÉGT] Két tablet összehasonlító hosszú tesztje

Írta: | Kulcsszavak: teszt . galaxy tab . padfone2

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

1. Mit jelent a cím?

Hosszú teszt: az egyik tablet október végén lesz 5 éves, a másik egy pár napja múlt el kettő. Ez utóbbi dátum, a csaknem kerek évforduló az apropó. Az időszak hosszú, nem a teszt...

Az első tabletem, a Samsung Galaxy Tab, akkor még mindenféle típusszám nélkül, mivel nem volt más. Ez a legelső sorozatú, 7 collos tabletjük. Írtam róla több blogbejegyzést [ÉGT] (Én és a Galaxy Tab) prefixszel. A második tabletem az Asus Padfone2 öszvére. Ez egy, akkoriban még nagyobbacskának, a mai phabletek korában már csak közepesen nagynak számító telefon és egy 10.5 collos dokkoló, amit stationnek hív, együttese. A station gyakorlatilag egy buta kijelző + akkupakk, ha beledugom a telót, akkor a kettő együtt egy tablet.

2. A Galaxy Tabról

Külseje tisztességesen megtervezett, de a világszenzációtól távol álló kinézetű. Mára, ötödik életévének vége felé, kiderült, hogy eszméletlen strapabíró. Pedig strapát kapott rendesen, főleg az első 3 évében. A kijelzőjén és a hátoldalán ma sincs egy karcolás sem, teljesen sima. Ha lepucolom, mintha gyári lenne. Az oldalán egy-két gomb környékén megjelent egy kis kopás, de ennyitől én nem sírom el magam.

A kijelző felbontása elmegy, 1024x600 még ma is sok mindenre elég. Többtízezer oldalt olvastam el rajta, gyakran volt olyan nap, hogy kétszer nulláztam le az akksiját. A procija 1 GHz-en járó Cortex-A8-as proci. Hogy ez elég gyors-e? Az már véleményes. Sok játékot tudtam rajta játszani, doksit olvasni, filmet nézni elég. A mai rommáfleselt-animált bizbaszos weblapokhoz egyértelműen kevés. Levelezni valószínűleg elég lenne, ha nem lennének akkora postafiókjaim, mint amekkorák (többszázezer levél, 15 giga diszkterületen). Gtalkolni most is jó rajta, skype-olni jó lenne, ha teljesen indokolatlanul nem vették volna el a támogatást a rajta futó skype verziótól. Engem a rajta futó 2.2-es Android sose zavart, sőt, még örültem is neki, hogy nagyságrendekkel egyszerűbb, mint a 4-es. Frissítés értelemszerűen nincs már rá ezer éve, de kit zavar?

2-3 éves kora körül mintha megzuhanni látszott volna az akksija, de végül az ijedtség nagyobb volt. Valamit csökkent a kapacitása, de ez megállt. Azt figyeltem meg, hogy szereti, ha néha koppra lemerítem az akksit.

Ezt a tabletet még mostanában is szívesen előkapom, ha kell.

3. A Padfone2-ről

Ez a tablet(telefon) mindenben a pontos ellentéte a galaxynak. A hardvere még most is elég gyors, dühítene is, ha két év alatt nullázódna a beltartalma. Négymagos Krait proci van benne, még mindig érezni, hogy akkoriban fölényesen beledöngölt mindent a betonba, amivel összeeresztették a teszteken. Kíméletes használat mellett a kijelzője ennek se karcolódott, de a háza... a tablet háza az valami hihetetlen ócska. Pár hét alatt lekopott róla a mintás fólia, recseg-ropog. A telefon önmagában nem rossz, azon közel sem látszik ennyire az idő vasfoga. Az 1280x800-as felbontás elmegy, azért ennél van már jobb, 10.5 collban pláne.

Az akksiján nem érződik teljesítménycsökkenés, igaz, nem is volt úgy meghajtva, mint a másik. Elég jól bírja, ha nem használom semmire. De mihelyst elkezdem használni, úgy merül, mint egyszeri búvár összekötött lábakkal... Egy koppra töltött akksival egy Debrecen-Békéscsaba utat nem bírt végignavigálni gugli maps-szel. Ha a fényképező gépét bekapcsolva felejtem, úgy felmelegszik, hogy alig lehet megfogni, közben persze ürül az akksi.

4-es android van rajta, de frissíteni nem lehet, mert a trés romra nem lehet rátolni a gyári frissítéseket. Köszönjük.

4. Összegzés

A galaxy tabot megszerettem, megszoktam, szívesen használom. Életem legjobb befektetése volt, különösen abban az időszakomban, amikor folyamatosan használtam is. Ezzel szemben a padfone-t nem bírtam megszokni. Hiába erős, az érintő kijelzője vagy a 4-es android vagy nem tudom mi, nem jó rajta és teljesen idegen maradt. A mai tudásommal mégegyszer nem venném meg. Használni szoktam, wifi-t, hálózatot tesztelni, de nekem nem érte meg.

Hozzászólások

(#1) Aweriot


Aweriot
(PH! kedvence)

Anno én is akartam egy "igazi" Galaxy Tabot, csak másra kellet akkoriban a tőke. Azért szép, hogy öt év után is használható kis ketyere maradt.

"mindenki egy kicsit neonak érzi magát amikor először végigpörög az orra előtt egy apt update/upgrade"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.