2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

A nagy life hack: vastag tárca helyett az ultimatív slim wallet megoldás

Írta: | Kulcsszavak: lifehack . pénztárca . tárca . Beep'nGo . Google Keep . slim wallet . minimal wallet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár éve megelégeltem, hogy mindenhová vastag, bőr pénztárcával járok, ezért intenzív adatgyűjtésbe kezdtem, hogy hogyan lehetne a tárcát minimalizálni. Rengeteg slim wallet - minimal wallet megoldás van a neten, amelyek trendik, jól néznek ki, és első ránézésre praktikusnak is látszanak; de valójában nem azok, mert

- majdnem mind felesleges anyagot adnak hozzá a tartalomhoz, a kártyák közötti elválasztókkal, és
- a tartalmuk nem eléggé áttekinthető.

Végül megtaláltam a megoldást; ami ugyan nem néz ki hipszter-metroszexuális-cool módon, és nem is biolucernán hizlalt svájci lila tehén - kobe marha hibridek bőrét húzták le hozzá, viszont a lehető legkisebb és legpraktikusabb. Ráadásul nagyon olcsó.

A megoldás alapja az átlátszó kétszárnyú bérlettok, kombinálva az úgyis mindig nálunk lévő okostelefonnal, plusz némi rugalmas gondolkodással.
Arról a tokról van szó, amit manapság a BKV-bérlethez is adnak, de természetesen külön is megvásárolható a papír-írószer boltokban, 100 forint alatti áron:


BKV bérlettok, benne egy előnyös arcképpel ellátott bérlet

Ez egy nagyon egyszerű és nagyon praktikus konstrukció. Kihajtható, így könnyű hozzáférni a tartalmához, összehajtva viszont nem tud kiesni belőle semmi. Átlátszó az egész, így azonnal áttekinthető a tartalma. Nem szükséges rá külön átlátszó ablakos rész sem, hiszen az egész átlátszó. A kártyák között nincsen elválasztó, ez fontos a slim walleteknél, mert így nem kerül felesleges anyag a kártyák közé; a kártyák egymáson fekszenek, nincs felesleges vastagítás.

- Mi kerül bele a tokba? - Ha tömegközlekedéssel járunk, akkor először is a BKV-bérlet szelvénye és a bérletigazolvány a kihajtható belső felületre. Ha autóval, akkor a jogosítvány. Ha nem vezetünk, akkor a személyi igazolvány. (Jogosítvány esetén a személyi igazolványt nem szükséges magunkkal hordani, a jogosítvánnyal igazolhatjuk magunkat.) Továbbá lakcímkártya, bankkártya, TAJ-kártya.

- A TAJ-kártyát hogyan tegyem bele? Hiszen az nem is fér bele! - Ez igaz, alapállapotában nem fér bele - amíg egy ollóval szépen formára nem vágjuk! A TAJ-kártya hasznos felülete ugyanis megfelel egy szabványos plasztikkártya méretének, a többi rész pedig tökéletesen felesleges. Helyezzünk rá egy szabványos plasztikkártyát, rajzoljuk körbe, és óvatosan ollóval vágjuk körül.


Szabványos plasztikkártya méretűre igazított TAJ kártya.
Nem muszáj ilyen csúnyán körbevágni, lehet szépen is.

- Elfogadják vajon a formára vágott kártyát is az egészségügyi intézményekben és a hivatalokban? - Igen, mindenhol elfogadják.

- Hová kerül a pénz? - Az összehajtott bankjegyek a kártyák mögé az egyik részbe, az apró pedig a zsebedbe, vagy ha kocsival vagy, akkor a kocsi aprópénz-gyűjtőjébe. Otthon pedig a zsebedből az aprógyűjtő befőttesüvegbe üríted. Amikor elmész, nem hurcolsz magaddal nehéz fémpénzeket.
Az összegyűjtött aprót otthon ízlés szerint fel lehet használni, vagy félévente el lehet vinni a bankba egyben, befizetni a számlánkra. (Ötven darab érme felett a bank minimális százalékot levon a befizetett értékből.)

- Átlátszó a tok, ezért látszik, hogy pénz van benne, nem csábító ez a tolvajok számára? - A bankjegyeket lehet úgy hajtogatni, hogy egy ötszázas legyen a csomó külső részén, nem pedig a húszezres. Egyébként pedig minden tárca esetében gyanítható, hogy pénz van benne. :)


Összehajtott bankjegyek a tokban. A legkisebb címlet van kívül.

- Hová kerülnek a vonalkódos pontgyűjtő és tagsági kártyák? - Az okostelefonodba!
A felsőkategóriás Samsung telefonokon előre telepítve van egy kiváló, méltatlanul alulértékelt alkalmazás, a Beep'nGo. A kamera segítségével be tudjuk szkennelni a vonalkódos kártyákat, amikor pedig szükség van rá, az alkalmazás "lejátssza", kisugározza a vonalkódot a telefon közelségérzékelő szenzorában lévő infravörös LED villogtatásával. Ezzel becsapja a vonalkódolvasó berendezéseket, amelyek azt hiszik, hogy a saját maguk által kibocsájtott fény verődik vissza a vonalkódról:


Így működik a Beep'nGo virtuális vonalkódos megoldása

Ezzel a zseniális megoldással a telefonunkban magunkkal hordhatjuk és bármikor használhatjuk a vonalkódos kártyáinkat.
(Az alsóbb kategóriás telefonokon is képes futni a Beep'nGo, de sajnos azokra nincsen proximity sensor driver, így azokon az alkalmazás nem képes az infraleddel elvillogni a vonalkódot; emiatt ezeken a telefonokon lézerpásztázásos szkennerekkel nem olvasható a vonalkód, csak kamerás-optikai-képfelismeréses szkennerekkel, illetve természetesen a kódhoz tartozó számsor manuális begépelésével.)

- Hová kerülnek a jegyzetek, fecnik, feljegyzések? - Az okostelefonodba. Lefényképezed a kamerával, utána az eredetit kidobod a kukába. De természetesen lehet egyenesen a telefonba is jegyzetelni, erre a célra az egyszerű és nagyszerű Google Keep alkalmazást ajánlom. Ebben feljegyzéseket és teendőlistákat (to do), bevásárlólistákat (shopping list) hozhatunk létre. A teendők, illetve bevásárlandók listájához checkboxok is adhatók, így roppant praktikusan kipipálhatók a teljesített tételek, amelyek szürkévé és áthúzottá válva elsüllyednek a lista aljára.
A Keepnek van asztali gépről megnyitható webes felülete is, amely automatikusan szinkronizálódik az androidos appal, ugyanazt látjuk rajta, mint a telefonon. Remek kis eszköz.

- Mi történik, ha szétszakad a tok, hogy bírja a strapát? - egyszerűen veszünk egy másikat kemény pár forintos befektetéssel, a régit pedig szívfájdalom nélkül kidobjuk.

- Hogy fog ez kinézni? Nem ciki ez? Beengednek így egyáltalán a Sztárbákszba, lesz így csajom valaha?! - Nem ciki. Főnökül fog kinézni. A Sztárbákszba meg eleve nem engednek be androidos telefonnal.
Ha pedig praktikum helyett inkább nagyvilági módon menőzni szeretnénk, elvakítva embertársainkat fényűző eleganciánkkal, akkor inkább vegyünk egy Adidas-logós, szigszalaggal morcosított Zsigulit:


Ahogy a művelt orosz mondja: De gustibus non est disputandum.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.