2020. április 10., péntek

Gyorskeresés

Samsung S5 fotó és videó 1.: manuális beállítások?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az S5 kameraapplikációja, csakúgy mint a legtöbb beépített, alap kameraapp, az amatőr igények kiszolgálására hivatott, a manuális beállítási lehetőségek szinte teljesen hiányoznak belőle. Nekem időnként vannak félprofi fotós/videós igényeim, ezért utánanéztem, ilyen téren hogyan teljesít az S5 kamerája, milyen haladó lehetőségei vannak.

A rövid válasz: jelenleg sajnos siralmasak, csapnivalóak a haladó fotós lehetőségek az S5-ben, de a küszöbön álló 5.1.1 frissítés lehet, hogy hatalmas áttörést hoz.

Bővebben:
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindennapi amatőr igényeknek ne felelne meg az S5 kamerája. Ez azt jelenti, hogy ma már, 2015-ben professzionális színvonalat megközelítő fotó- és videó anyagok készülnek csúcskategóriás okostelefonokkal (például egy idén bemutatott, moziforgalmazásra szánt dokumentum-vígjátékot iPhone-nal forgattak), ez technikailag ma már realitás. A kérdés az, hogy szoftveresen és hardveresen a gyártók ezeket az elvárásokat az adott készülékben (esetünkben az S5-ben) mennyire támogatják.

Tehát ma már bizony meghaladott az a gondolkodás, hogy "mit vársz egy telefon kamerájától?". Ma már elvárható egy okostelefon kamerájától, hogy félprofesszionális beállítási lehetőségeket és félprofesszionális képminőséget kínáljon.

A kameramodulok, érzékelőlapkák folyamatos fejlődése ennek az éremnek csak az egyik oldala. A másik oldal a szoftveres támogatása ennek, szabványokkal, firmware és API szinten. Ezen a térfélen jelenleg lehetünk tanúi egy óriási előrelépésnek.
A Google az utóbbi években kidolgozta és terjeszteni kezdte teljesen új, gyökeresen megformált kamera API-ját, Camera2 API néven. Ez a szoftveres interfész gyakorlatilag lehetővé teszi a telefonokba beépített kameramodulok progesszionális igényű felhasználását, a kamera paramétereinek kézi manipulálását, valamint a tömörítetlen, nyers (RAW) képinformációk kinyerését a kameramodulból, ami a professzionális fotósok egyik alapvető elvárása.
A felhasználói fotó- és videóapplikációk az API felületén keresztül érik el a kameramodult. Androidra léteznek kiváló, félprofesszionális szolgáltatásokat kínáló fotós és videós applikációk, de ezek csak annyira tudnak okosak lenni, amennyire a készülék kameramodulja és az operációs rendszerben lévő API ezt lehetővé teszi.

Tegnap kipróbáltam a kiváló Cinema FV-5 kameraappot, és szomorúan tapasztaltam, hogy az S5 kamerája manuális beállítások tekintetében nemhogy nem jobb az S4-énél, de még visszalépés is ahhoz képest, mert az S5 Samsung által gyártott kameramodulja (szemben az S4-ben lévő Sony modullal) nem támogatja a manuális ISO beállítást.
Ezután egy Camera2 API támogatottságot ellenőrző appot futtattam le. Az S5 csúfosan megbukott a teszten: semelyik manuális beállítási paramétert, sem a RAW kimenetet nem támogatja a jelenlegi formában.

Viszont a jó hír az, hogy a (remélhetőleg) küszöbön álló 5.1.1 update lehet, hogy magával hozza a Camera2 API-t az S5-re is. Ez sajnos még korántsem biztos, mint ahogy az is kérdéses, hogy ha ez meg is valósul, milyen szintű lesz a Camera2 API teljes szolgáltatáskészletének a támogatottsága a készüléken.
(Némi bizakodásra adhat okot az a tény, hogy az utódkészülék, az S6 már támogatja a Camera2 API-t, így most fohászkodhatunk, hogy az előd tulajdonosai is a gyártó kegyében részesüljenek.)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.