2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Valóban az emberiség hasznára vált a technológiai fejlődés?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A hatodik ipari forradalom előszobájába betuszkolva, ami a kibertérben található, picit idegesen pislog bennem a luddita, hogy "elveszi az AI a munkámat". Részben művészettel foglalkozom, éveket öltem az életidőmből a kreativitásom fejlesztésére, és erre középkorúként a képembe robban, hogy fölöslegesen izzasztottam az agytekervényeimet és gyarapítottam az idegi szinapszisaim számát. A szellemi tulajdon kérdését roppant lazán kezelve, az internetre felpakolt mérhetetlen adathalmazra ráeresztett gépi paraziták hamisan csengő ígérettel csábítják a felhasználókat. Jobban mondva még nem a gép hálóz be, hanem a gépisten teremtői, akik olyan szellemet eresztenek rá a nagyobbrészt együgyű emberekre, hogy félelmetes.
Visszatérek a földhöz és zöldség termesztéssel fogok foglalkozni. A technológiai fejlődés már nem a javamat szolgálja. És talán soha nem is szolgálta. Itt van a sok technikai eszköz, egy laptopon írok, és a kibertérbe vetem szavaimat, meddő semmibe.
Majd jön egy forró nyári nap, az elektromos hálózat nem bírja és végre a valóság győz. De szép is lesz. XD

Kiegészítés, ami hozzászólásban írtam meg, de ide is beillesztem:

Az internet egy jó dolognak indult, rengeteg tudás került fel, amit tudtam hasznosítani a munkám során, és magam is osztottam meg a személyes tudásmorzsáimat. Kapcsolatba kerülhettem több ezer kilométerre élő emberekkel. Tarthatok online előadásokat. A szakmai blogom 12 éves, a Mobilarénára 18 éve regisztráltam és ezzel a legrégebbi internetes kapcsolatom egy közösséggel.
Az internet egy passzív eszköz, ami lehetővé teszi az elektronikus összekapcsolódást. Remek. Korszakos találmány. De erre ráereszteni, az emberek adataira egy mesterséges "agyat", hogy megspórolja(?) számunkra azt, ami emberré tesz minket, az egyéni adottságaink fejlesztését, a tanulást, az erőfeszítéseket és az azok nyomán jelentkező sikerélményt, ellenkezést vált ki bennem. Mindezt a gyorsaságra, kényelemre, időmegtakarításra hivatkozva. Az emberek a semmittevésbe szimplán belehülyülnek!
És kié az AI produktuma? Közös kincs? Hiszen az internetes adat aranybányát százmilliók hozták létre. Mivé fejlődik az öntanuló AI, és mennyire butulnak el az emberek? Amikor látom elektromos bizbaszokon suhanni az egészséges fiatalokat, természetellenes elfajulást figyelek meg. A járásképtelen öregnek hasznos segítség az elektromos kiskocsi, de egy fiatal mi a töknek sorvasztja az izmait? Ugyanígy az agyunknak is kell a mozgás.
Életemben először, okostelefon kedvelőként, az intuícióm veszélyre figyelmeztet: "Ne menj bele a zsákutcába! Egy szörnyet etettél az adataiddal, tulajdonképpen az életeddel. És mit kaptál cserébe, hasznos idiótának érezheted magad, aki a nyolcmilliárdos gigapopulációban személytelen statisztikai adattá lett. Leírható. Törölhető. Senkit sem érdekel, hiszen hamarosan az internet tele lesz tökélyre formált fiktív személyekkel. Üdv a pokolban!"
Ui.: Természetjáróként végignézem a tájdegradációt, ahogyan tönkremegy az élő környezetünk. Hah, hogy ez mennyire fájni fog mindannyiunknak!

Hozzászólások

(#1) nakos1212


nakos1212
senior tag

(#2) sztanozs


sztanozs
veterán

Igen

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#3) bkercso válasza nakos1212 (#1) üzenetére


bkercso
nagyúr

Kösz; nem ismertem! :R

Ez is hasonló: A kiégés társadalma

Más kultúrákat sem kell egyébként feltétlen romanticizálni. Pl. az ókori Egyiptomban a hivatalnkok (azaz középosztálybeliek) csontja is deformálódtak, ízületeik szétkoptak a komoly fizikai megterheléstől. Ugyan ez igaz a kőkorszaki nőkre is.
A törzsi kultúrákban meg sokszor még természetesebb volt az erőszak, mint az ókorban vagy a középkorban. Talán Harari írta a Sapiensben, hogy egy törzsi kultúrát elhagyó fiatal beszámolt róla, hogy gyerekkorában egyszer játékból élve eltemették az egyik gyerektársukat. Volt velük egy felnőtt is, de az is csak röhögött és részt vett benne.
Egy másik, szintén törzsét az antropológusokkal elhagyó figura meg arról számolt be, hogy a türzsükben az volt a szokás, hogy az öregasszonyokat, akiknek már nem vették hasznát, egy váratlan pillanatban hátulról kőbaltával elintézték. Egy időben ez az ő feladata volt; minden öreg rettegett tőle és folyton lesték, merre jár...

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#4) bkercso


bkercso
nagyúr

fölöslegesen izzasztottam az agytekervényeimet és gyarapítottam az idegi szinapszisaim számát.
Azt, hogy mivel foglalkozol, jórészt a kor határozza meg. A gépek feltalálásáig sok volt a fizikai munka. Az AI terjedésével meg lehet, hogy a szellemi munka is kevesebb lesz. Remélhetőleg emberközeli dolgokkal fognak majd többet foglalkozni a felszabaduló időben...

(Az egyik legfőbb gond szerintem a felelőtlen túlszaporodással van. Ezért nem hozott megelégedést sem a mezőgazdasági forradalom, sem az ipari, hanem egyirányú utcákká váltak, amikből csak előre lehet menekülni - hiszen senki sem akarja, hogy az emberek 90+ %-a meghaljon a visszafordulás következtében.)

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#5) totron válasza bkercso (#3) üzenetére


totron
addikt

Neked voltak Mandelbrot és egyéb függvények szerint generált rajzaid ha jól emlékszem, mit tudsz most mondani Algiebának, hogy megnyugodjon, hogy tényleg igaza van vagy talán mégsem? Elveszi-e a kreativitást a vurstlii dáridó a jazz zenészek elől? Kiüti-e a nyeregből a tehetséges festőt az AI-komponáltság?

(#6) totron válasza bkercso (#4) üzenetére


totron
addikt

Az emberközeliség jól fog jönni, mert a kertnél ha nem jól csinálod nem eszel, ha meg de, akkor de, de ez utóbbi esetben is befigyelhet az éhkopp-közeli állapot egy gonoszabb szezon esetén. A modern korban meg nem sok következménye van az eltévelyedettségnek, sőt, nem egyszer oda-vissza még jutalmazva is van. Alapvetően nincs analóg korlát miatti odafigyelés, óvatosság, módszertanok aprólékos és élére állított kidolgozása. Néha elütnek valakit a zebrán, meg jó sokan kimúlunk rákban, de ez a tömegek szintjén nem változtat semmit, mint ahogy a 100x erősebb figyelmeztető jelek sem, mert mindenki élni akar a maga kis szegmensében és szintjén, meg kényelmében, amit még felróni is nehéz. Az a pár öngyilkosjelölt nihilista meg aki nem akar élni és így a bolygót tehermentesítené meg meg van vádolva életösztön hiányával/begyógyszerezve, a tömeget és fogyasztást növelő folyamatok, célok bezzeg... Na azokban van a tuti.

egyirányú utcákká váltak
Marhák vagyunk és hiába bőgünk, vár a vágóhíd.:) Nem lehet iterációktól mentes kimeneteket várni, a kezdetektől ez megy, örökítjük magunkat, mert csak, ezért is beszélhetünk erről is most itt: gondolj bele miről maradna le a világ, ha mégsem tehetnénk ezt. Így van vele minden replikálódó is: ha tudatában van saját jelentéktelenségének, ha nem, ha okos, ha buta, ha van egészséges énképe ha nincs, az egó társadalmi nyomással vegyítve abszolútértéken ketyegve teszi a dolgát. Eddig elég volt a hely, az erőforrás, de már nem, így az eredendő hülyeség is jobban kibukik.

Bár tömegek élik le értelmezhető művészeti aktivitás nélkül életeiket és megkerülhetetlen tápláléka a pszichének és léleknek, mégsem gondolom hogy művészetünkben fogyunk el először - ha tényleg akkora jelentőséggel és tehetséggel is kezdene el hirtelen bírni egy AI. A slágerzene szintjén 40 éve megvan a motor szoftveresen, a dallamképletek, a bejövős ritmusok akkor is ismertek voltak már. Azóta felfejlődött mögé a technikai háttér, akár saját lábon is kihordja a szoftver a következő világslágerfost, a producerek (zeneszerzők megnevezése ma) is használják a technikát, ki több önmagát rakva bele az alkotásba, ki kevesebbet és az autotune-ra bízva a sikert. Nem nagyon látok orwelli világot ezen a területen, pedig itt van velünk már egy ideje a segítség.

A kérdés inkább az, hogy egy újistenhit képes-e injektálni annyi belátást a vezetőkbe, az egyénekbe, meg olyan eljárásokat kidolgozni, hogy csökkentsük a vágóhíd felé menetelés sebességét, ha mást nem is.

[ Szerkesztve ]

(#7) Narxis


Narxis
nagyúr

Igen.

Thanos was right.

(#8) bkercso válasza totron (#5) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nekem voltak, de nem tudom, mit jelent, hogy "fejleszteni a kreativitást".
Szeritnem alkotói válságban egy művész éljen másból. Ha a művészet felől nézzük.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#9) totron válasza bkercso (#8) üzenetére


totron
addikt

Szerintem meg kolduljon a közösségi médiában, azaz "támogassa xy-t, hogy elérhesse céljait". :D :O Haladóknak: "megvalósíthassa álmait". 'nnyád. Koldulni mindenki tud(na).
Nekem azon akadt meg a szemem, hogy ebbe beleölni kell bármit is. Mint a "gürizni" meg "letolni egy műszakot", aztán várni a sikert, a pénzt, a jól megérdemelt ellenértéket. Valószínűleg csak a pillanatnyi megfogalmazás sikerült így, de az is lehet, hogy pont beszédes. Nem egyszerű belőni a határt egyébként sem elkurvultság és tényleges belső indíttatás között. Na de mivel most már minden képtárat az AI tölt fel, nem kell ezen sem aggodalmaskodnunk! Látjuk mennyivel könnyebb? Már most könnyebb! És mennyi minden jön még!

(#10) bkercso válasza totron (#6) üzenetére


bkercso
nagyúr

Elhagytuk az emberi kultúra nagy részét, ez az egyik legalapvetőbb gond. Érzelmi biztonság, belső stabilitás, értelmes munka (sikerélmény, kompetenciaérzés) már általános iskolában (és sokszor a családban is) kiírtásra kerül az emberekből ahelyett, hogy megtanítanák őket ezekre.
Végül is azért élünk, mert vágyunk erre, hajt egy életenergia. Viszont ez tömegek esetében nem tud kifejeződni, "nem találják magukat".

Művészet és AI:
Miért akarnám kitenni a falamra egy gép kreálmányát? Mit mond az nekem?
A fraktálozásban legalább én állítom be a SW-t (és én írom a kódot, és esetleg a függvényt is).

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.