2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hangolás

Írta: | Kulcsszavak: hűtés . hangok . htpc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hát igen, a hangok. Illetve zajok. Számítógép esetében, főleg, ha TV, házimozi rendszer helyett is használatban van, nem mellékes szempontok.
Az egész gépet ennek szellemében igyekeztem összeválogatni: legyen nagy ház, nehéz, sok nagy ventillátorhellyel (amikbe természetesen ne kelljen feltétlenül ventit is rakni, de a lehetőség meglegyen), keveset fogyasztó, így könnyen hűthető processzor, halk hdd, keveset fogyasztó, így könnyen hűthető videokártya, normális, csendes táp, passzív alaplap.

Processzor
Maga az alapkoncepció szerintem jó volt, a Venice magos 3000+ nem melegszik. Viszont ami báncsa a fület, az most már a saját hűtő. Anno csak dobozosat tudtam venni, így nem is gondolkodtam alternatív hűtésen, de mára sajnos ő a leghangosabb alaphangon, hiába portalanítom. Lustaság és anyagiak rulez, tehát még keresek egy olcsó, az alaplap kiszerelése nélkül megoldható halk és tartós hűtést. Viszont az X2-re váltás miatt lehet, hogy nem is érdemes ilyenben gondolkodni, úgyis ki kell majd mindent szerelni, meg aztán AM2, stb. Tehát hallgatom a ventizajt.
Módosítás: Artic Cooling tkp megoldotta a gondot. Kicsit süvítős a hangja, de zárt házban nem lesz vészes, remélem.

Videokártya
Itt sürgős beavatkozás kellett, a gyári Gigabyte hűtő néhány hónap alatt elviselhetetlen lett. Gyors megoldás a Zalman volt, azóta sem hallottam felőle, a GPU meg hideg (35 fok alapon, 45-48 fok terhelve).

Alaplap
Sajnos downgradelni kellett. Annyira forró volt a passzív chipsethűtő, hogy tettem rá egy apró ventit. Hangja van, de nem zavaró, a jó minőségű Cooler master venti nem zajosodik.

Ház és HDD
Nem véletlenül van egyben. A házban jelenleg csak egy hátsó 12 cm-es tolja kifelé a levegőt, befelé tolóra nincs szükség, 9,2-eseket lehetne rakni (akár hármat is) a HDD-k elé, szerencsére nem kell, a szellőzőrostélyoknak és a ''megfelelő'' HDD kiválasztásnak köszönhetően (kellően hüvösek - 30 egykét fok). Megfelelő idézőjelben, mert a Samsung nem bizonyult megfelelő választásnak (Hitachit szerettem volna, de a megvételkor - akárcsak mostanában - nem volt kapható) hang szempontjából. Ugyan halkabbnak tetszik, mint a Hitachi, vagy akár a régi Seagate, de sajnos van neki egy szinte infrahang szerű, mély brummogása, ami ráadásul periodikus. Főként akkor érezhető, amikor nem is hallgatom, hanem ráteszem a kezemet. Ez még kisebb gond lenne, ugye keveset tapizza a HDD-t az ember munka közben, de a nagyobb baj az, hogy a brummogás frekije valószínűleg megegyezik a ház, vagy a többi vinyó saját frekvenciájával, így aztán néha a dögnehéz, majd' 20 kg-os ház mormog. Periodikusan. Bazi idegesítő tud lenni. És nem is tudok vele mit csinálni. HDD elvileg műanyag becsúsztatható lapocskán függ (illetve befeszül), a ház bazinehéz, majd megpróbálok körülnézni odabent a következő szétszerelésnél.
Módosítás: az új Hitachi elég hangosan seekel de stabilan marad, nem rezonáltatja be a házat. De a Samsung bazi idegesítő most már.

Táp
Nincs mit mondanom, aránylag halk és hüvös levegőt tol kifele. (Módosítok: a hűtője a procihűtő után a második leghangosabb a gépben. Kiváncsi vagyok, hogy procihűtő csere esetén mennyire lesz hallható.) - Módosítás lásd fent.

ODD
Ha felpörög, ő a leghangosabb. Azért ez mutatja, hogy nincsenek komoly gondjaim. Természetesen jó lenne teljesen csendben ülni a számítógép mellett, de DVD-t úgyis fogok nézni, akkor meg hallható a lejátszó pörgése.

Összegezve, a két hallható komponens a HDD miatt lábujjhegyen, de idegesítő mély hanggal rezonáló ház, meg az AMD gyári hűtőjének halk porszívóhangja. Mivel hamarosan újratelepíteném a windowst, ezért lesz egy új HDD, lehet, hogy a Samsung kiiktatásra kerül.
Módosítás: És igen, átköltöztettem a rendszert az új vinyóra, kiszedtem a Samsungot, és nincs brummogás. Zene füleimnek. A leghangosabb alkatrész most a táp. Szerencsére nem horror. Tyű, de jól érzem magam!

Hozzászólások

(#1) venember83


venember83
nagyúr

Hello, ODD-k felporgesenek limitalasahoz megoldas a Nero DriveSpeed, szerintem. Igy elegge lehalkul dvd-nezese kozben az olvaso/iro.

(#2) Adrian Mole válasza venember83 (#1) üzenetére


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog

Köszi, teszek majd egy próbát, aztán beszámolok.

42

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.