2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Huawei Mate 20X testközelből

Írta: | Kulcsszavak: huawei . huawei mate 20x . mezenchimális őssejtek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Shenzhenben járva egy kekszvásárlásra irányuló eseménysorozat közben bukkantam rá a kiállított készülékre az egyik helyi Auchan kínálatában. A Foxconn shenzeni üzemétől nem messze található RT-Mart mobilos részlegében felbukkant készülék így két okból is meglepett, egyrészt, mert gyarló módon nem olvastam az MA vonatkozó cikkét, így meglepetésként ért, hogy egyáltalán van ilyen tagja is a Mate 20 szériának, másrészt nem számítottam rá, hogy az élő varangyok, rizsfőzők, Vouis Luitton táskák és KotKo mellett egy ennyire friss készüléket is lehet már nyomogatni.

De elég az OFF-ból, lássuk hát, hogyan is néz ki a Mate 20X.

A Huawei Mate 20X látképe.

A hatalmas méretű készülék 174,6 x 85,5 x 8,15mm-es (h x sz x v) dimenziókkal érkezik, melyhez 232g-os tömeg társul. A 7,2”-os, 18,7:9 arányú, 1080 x 2244 képpontos AMOLED kijelző a teljes előlap mintegy 88%-át elfoglalja, a divatosságról pedig a 24 megapixeles, f/2,0 apertúrájú, 26mm-es látószögű előlapi kamera cseppszerű bevágása gondoskodik. Tényleg brutálisan nagy készülék, a 154,6 x 77,7mm-es Mi 5s Plus-om a jóval kisebb képernyőaránynak köszönhetően szinte eltörpül a Mate 20X mellett, pedig kb. ez az a méret, amit még hajlandó vagyok zsebben tárolni.

Egymás mellett egy Xiaomi Mi 5s Plus és egy Huawei Mate 20X.

Egymás mellett egy Xiaomi Mi 5s Plus és egy Huawei Mate 20X.

A telefon hátlapján három, egy 40 megapixeles, f/1,8-as apertúrájú, 27mm-es nagylátószögű, egy 20 megapixeles, f/2,2-es rekeszértékű, 16mm-es ultra nagylátószögű és egy optikai képstabilizátorral ellátott 8 megapixeles, f/2,4-es apertúrájú, 80mm-es telefotó kamera, valamint egy ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott. Csúcskészülékbe sztereó hangszórók illenek, így ezek nyílásait a készülék alján és tetején is megtalálhatjuk, felül a 3,5mm-es jack, alul OTG-t is támogató USB 3.1 Type-C társaságában. Oldalt a hagyományos kezelőszervek (ki- és bekapcsoló, hangerőszabályozó) és a kis tűvel nyitható SIM-tálca kapott helyet, melybe a nemrég bemutatott nano memóriakártyákat is helyezhetjük.

Nyomogatást, szorongatást követően kijelenthető, hogy az IP53-as minősítést viselő készülékkel nem fogunk kardot kovácsolni, az összeszerelés és az anyaghasználat nem sok kívánnivalót hagy, igaz, a termék weboldalán, az egykezes használattal kapcsolatban hirdetett „…a nagyméretű kijelző ergonomikus kialakítása biztos tartást és könnyed egykezes használatot biztosít…” némileg vitatható, hiszen már a telefon méretei is megkövetelik az ujjak enyhe nyújtózását ki- vagy bekapcsolt egykezes módtól függetlenül.

A Huawei Mate 20X hátlapja.

A Huawei Mate 20X hátlapja.

A telefon belsejében Kirin 980-as SoC (2 x Cortex-A76 (2.6 GHz) + 2 x Cortex-A76 (1.92 GHz) + 4 x Cortex-A55 (1.8 GHz)), 6GB RAM és 128GB háttértár található, ez utóbbi ugye az előbb említett NM kártyával tovább bővíthető további 256GB-tal. Mindezen az Android 9-re alapozott EMUI 9.0-s változata fut, természetesen tükörsimán.

A Huawei Mate 20X kezdőképernyője és főbb adatai.

A Huawei Mate 20X kezdőképernyője és főbb adatai.

A „gémer” telefon egy masszív, 5000kAh-s akkumulátort és egy egészen különleges, grafén és hőkamra alapú hűtést kapott, melynek részleteit ideplagizálom az MA-ról:

A hőkamra konyhanyelven egy olyan üreget jelent, aminek az alsó része a processzorhoz simul, a benne levő folyadék a hő hatására elpárolog, a kamra tetején kicsapódik, a kapillárisokon keresztül pedig megint folyadék formájában jut vissza a kamra aljára, hogy aztán az egész folyamat újrainduljon. […] A grafén pedig a szén egy nanoszerkezetű allotrop módosulata, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, melyet méhsejtrácsos elrendezésben álló szénatomok alkotnak; ebből készült az a lap, ami kvázi a készülék alaplapja és hátlapja között van, és ez segít a hő eloszlatásában.” – Forrás: Mobilaréna

A bő egy óra, amíg nyúztam a készüléket, nem igazán alkalmas nagyon mélyreszántó következtetések levonására, de a lopásgátló miatt kvázi folyamatosan töltőn lévő telefont, érintés alapján nem éreztem sokkal hűvösebbnek, mint a Mi 5s Plus-t vagy a HTC U12+-t hasonló körülmények között. Persze, ha hardverigényes játékoknál is ez a max. hőmérséklet, az már más tészta.

Beállítások és témaválasztó, utóbbi, néhány további alkalmazással egyetemben, elég vegyes nyelvhasználattal bír.

Beállítások és témaválasztó, utóbbi, néhány további alkalmazással egyetemben, elég vegyes nyelvhasználattal bír.

A Huawei egyik jellegzetes vonásává vált, Leica lencserendszerrel felütött hátlapi kamerák 7, 10 és 40 megapixeles felbontású képeket gyártanak, 7296 x 5472 (4:3), 3648 x 2736 (4:3), 2736 x 2736 (1:1) vagy 3648 x 1824 (18:9) variánsok mellett, természetesen a témát felismerni képes AI és egyéb finomságok opcionális segédletével.

A Huawei Mate 20X fotós beállításai.

A Huawei Mate 20X fotós beállításai.

A Huawei fotós képességeit illetően a DxOMark adhat bővebb felvilágosítást a benchmark eredményekre támaszkodó érdeklődőnek, de tény, hogy viszonylag kevés kritika érte eddig a kínai mobilgyártó kamerás fejlesztéseit. A Huawei Mate 20X-ről (még) nincsenek benchmark adatok (Antutu sem, a 3DMark pedig még mindig morcis a Huawei-re), úgyhogy első demonstrációként álljon itt az alábbi kép:

Huawei Mate 20X első minta. (1/152s, f/1,8, ISO 50, 96 dpi) A képre kattintva elérhető a teljes méret is.

Huawei Mate 20X első minta. (1/152s, f/1,8, ISO 50, 96 dpi) A képre kattintva elérhető a teljes méret is.

A teljesen automata beállításokkal készült, szerintem kissé alulexponált és a kamerarendszer felbontóképességének határát súroló 40 megapixel okán festményszerűvé vált textúrákat tartalmazó képpel szemben a kisebb felbontás és a HDR sokat segített, de ez igazából ízlés kérdése.

Huawei Mate 20X HDR minta. (1/130s, f/1,8, ISO 50, 96 dpi) Teljes méret ezúttal is a képre kattintva érhető el.

Huawei Mate 20X HDR minta. (1/130s, f/1,8, ISO 50, 96 dpi) Teljes méret ezúttal is a képre kattintva érhető el.

Minta DNG szintén elérhető, ide kattintva.

Videózás terén ezúttal sincs okunk sok panaszta, noha a 4K @ 60fps egyelőre kimaradt a repertoárból, így kénytelen leszünk a 4K UHD, 1080p FHD @ 60fps, 1080p FHD+ (18:9, 2160 x 1080, illetve 21:9, 2560 x 1080), 720p HD+ (21:9, 1680 x 720) vagy 720p HD (1280 x 720) felbontások valamelyikével beérni. Készítettem egy rövid 4K videót, ám úgy tűnik, a TeCsőnek időbe telik, míg feldolgozza azt.

A készülék egyébként a B20-as LTE hálózatot is támogatja, így elvileg Magyarországon is használható lenne különösebb korlátozások nélkül, ám úgy tűnik, idén nem várható a hivatalos EU-s forgalmazás. A nyilvánosságra hozott, tervezett 899 EUR-s (kb. 289000 forint) kicsit letaglózott, tekintve, hogy Kínában mindössze 4999 yüanba, azaz alig több mint 203000 forintba kerül a jószág.

Ja, és a KotKóval nem vicceltem egyébként…

Remélem a Cream jól beperli a Nestlét a KotKo utánzat KitKat szemetük miatt.

Remélem a Cream jól beperli a Nestlét a KotKo utánzat KitKat szemetük miatt.

Hozzászólások

(#1) Domonkos


Domonkos
Ármester

A telefon is biztos jo, de a kotko milyen? :))

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#2) adlersson válasza Domonkos (#1) üzenetére


adlersson
aktív tag

A csoki érezhetően kevésbé minőségi (olyan filléres csokimikulás, csokinyuszi) változat meg kevésbé roppanós, de legalább olcsó. :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#3) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Azt a betyár mindenit, a 7,2" az már durva! Nekem nem tetszenek a képernyő kivágások, de ezt még tudnám vállalni és piros pont hogy van rajt jack aljzat, de a fizikai méret miatt számomra már vállalhatatlan. Ekkora telefont, a mindennapok során, hogy tud magával cipelni az ember?
Köszi a bemutatót! :R

(#4) Silεncε válasza KISDUCK (#3) üzenetére


Silεncε
őstag

Arra kínában a nagyobb jobb elvet követik. Legalábbis telefon terén biztosan ;]

(#5) prolad


prolad
őstag

Nagyon mérges vagyok a Huaweire, amiért nem hozzák ide. Végre egy kompromisszummentes, tényleg nagy (80mm szélesség feletti) telefon, erre pont ez nem jut el ide,csak a túl keskeny és nagy notchos pro, meg a kiherélt sima.

(#6) adlersson válasza prolad (#5) üzenetére


adlersson
aktív tag

Mondjuk, ha már az EU-ban lesz egyszer, már akkor könnyebb beszerezni... Engem inkább spec. ez a brutális, közel 90k-s árrés taszítana.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#7) Sasskent


Sasskent
kezdő

A kamerája azonos a Mate 20 /Mate 20 Pro-val?

(#8) adlersson válasza Sasskent (#7) üzenetére


adlersson
aktív tag

A Mate 20 Pro-val azonos.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#9) Annonymvs


Annonymvs
csendes tag

Magyarul tud a telefon ? Ha Magyarországon elérhető lenne, lehet hogy lacserélném a Mate 9-et. Hálás köszönet a remek írásért. :C :R

Nem foglalkozom gondolatolvasással, fárasztó.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.