2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Ha a TÜV minden ipari létesítményt auditálna Kínában...

Írta: | Kulcsszavak: kínai . alpáriság . ortóság . türhőség . igénytelenség

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

..., akkor jó eséllyel a cég a bevételeiből felvásárolhatná a teljes Fortune 500-at.

Tegnap jött szembe a hír, hogy egy ningbo-i vegyi üzemben tűz ütött ki és az ajánlott videók közt akadtam rá az alábbi gyöngyszemre, mely egy idővonalon szemlélteti az üzemi baleseteket (elsősorban különféle tűzeseteket, robbanásokat) Kínában 2000 és 2020 között.

A szöveg ugyan japánul van, a lényeg a nyelv ismerete nélkül is könnyen értelmezhető. A videó elején megismerkedhetünk a különféle jelölésekkel, így a kis tűzgolyó (szerintem) a kevesebb mint 50 áldozattal, a közepes tűzgolyó az 51 és legfeljebb 99 áldozattal, a nagy tűzgolyó pedig a 100 vagy annál több áldozattal járó eseteket reprezentálja. Azért írtam, hogy "szerintem", mert sehol nem derül ki, hogy ezek a számok mire vonatkoznak, csak néhány esetre rákeresve derült ki, hogy a sebesültek és a halottak együttes számáról van szó.

A videó végén egy összesítést is kapunk a 20 év alatt bekövetkezett 417 esetről, melyet talán nem meglepő módon a szénbányászat vezet, ezt a vegyi üzemek, a tűzijáték gyárak, különféle kisker üzletek (pl. éttermek), s az építkezések követnek. Találunk szép számmal egyéb eseteket is, így a videó felrobbant mobiltelefonokról, irodai székekről (a szóhasználat konkrétan robbanást említ ennek kapcsán, mely úgy jött létre, hogy a székre kb. egy emelet magasból valami nehéz tárgyat ejtettek, azonban a szék magasságának állításához használt hengerbe nitrogén helyett LPG-t, vagy valami ahhoz hasonló gyúlékony gázt töltött a tréfás helyi gyártó), lőszerraktárakról, kigyulladt TV-kről is említést tesz. Az esetek közül rákerestem párra és mindegyik megjelent a japán és/vagy a kínai médiában legalább egyszer.

Mindehhez egy provinciánkénti lebontás is tartozik, így a legtöbb eset rendre Shanxi, Guangdong, Liaoning, Hunan, Heilongjiang és Hebei provinciákban fordult elő.

Erre a robbantósdira egyébként Japánban már külön "elnevezés" is született "China Bokan" (チャイナボカン, chainabokan) néven, melyből a "China" értelemszerűen Kínát jelöli, a "bokan" pedig valami tompa puffanásra használt hangutánzó szó.

Hozzászólások

(#1) #90088192


#90088192
törölt tag

Ekozben a vilagban...

(#2) rosejbli


rosejbli
senior tag

Tekintve, hogy népességügyileg kb 1/7-e ott lakik a világból, illetve az ipari tevékenység nagy része is ott összpontosul szerintem abszolút nem vészes. Speciel többre számítottam a felvezetés alapján.

(#3) Eastman


Eastman
őstag


(cdn.prohardver.hu/dl/upc/2019-03/09/44239_edfj7u1qbhhmykoc_nuklearis-kiserletek.jpg)

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4) Eastman válasza #90088192 (#1) üzenetére


Eastman
őstag

Ez az eset nincs a listán. Rögtön az eszembe jutott most, mert anno hallottam a robbanást, aztán a füstöt is láttam kb. 5-8 kilométerről. Ijesztő volt. Csak azért nem láttam rá a fennsíkra, mert az albi erkélye tőle 90 fokra nézett. Egyébként földrajzilag magasabb ponton voltam egy emeleti lakásban. A teraszajtónk épp' nyitva, a szobában rezegtek a poharak.

Szinte azonnal bemondták a hírekben, és azt is, hogy valszeg többen elhunytak. :(((


+

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) adlersson válasza rosejbli (#2) üzenetére


adlersson
aktív tag

Mennyi lett volna kapósabb? 4000? 40000?

Nincs annyival nagyobb nehéz- vagy vegyipara Kínának, mint amennyivel több baleset történik pl. az EU-hoz vagy az USA-hoz képest.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#6) adlersson válasza Eastman (#4) üzenetére


adlersson
aktív tag

Rengeteg eset nincs azon listán. A kínai bányarobbanásoknak pl. a töredéke se. Nem is csoda, hiszen ezek ritkán jutnak ki a nemzetközi médiába.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#7) BoB


BoB
veterán

Amit te ide belinkeltél, ott 299 eset van feltüntetve 2000 és 2020 között.

Szóval szerinted a 417 eset nem sok?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.