2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Megérkezett a *nagyonerős neT... a problémákkal együtt

Írta: | Kulcsszavak: T . Telekom . GigaErős . Sagemcom . 5670

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

VárTam már ezt a napot, de minek :D

Rezes hálózatunkat lecserélték kisebb-nagyobb bökkenők után optikára. A szolgáltató előző routere (pontosabban HGW-je) nem volt egy nagy technika. Elkezdtem beállítani rajta a fix ip-ket (illetve a DHCP fenntartást) és akkor derült ki, hogy maximum csak 10 db címet lehet fixen konfigurálni. Sebaj, gondoltam megvárom az új technológiát.

Jött is az új eszköz Sagemcom F@st 5670 formájában. Elsőre ígéretesnek tűnt. 5 db gigás LAN port, illetve egyik 2,5 Gb/s. AX-es wifi: 2,4 GHz-en 1800 Mbps, 5 GHz-en 7200 Mbps. Próbáljuk meg konfigurálni.
Meglepődtem, hogy a WiFi milyen részletesen konfigurálható. Kezdetnek adtam egy új jelszót a hálózatnak WPA3-al. Jó pont, hogy a TX teljesítmény is szabályozható. Kezdetnek próbáljunk egy 50%-ot. Mindenkinek jobb (lenne), ha egymást nem zavarjuk a szomszédokkal. Nyilván nem működik. Bármit állítok, elmentem, visszaugrik 100%-ra. Következő lehetőség: állítsunk csatornát. 2,4 GHz-en odébb kellene tenni, mert az általa használt csatornán sokan vannak viszonylag erős jellel. Átállítom, elmentem... semmi hatása. Lefagy, nem csinál semmit, újraindul... meghaladta a tudását. De akkor miért van ilyen opció is? :(
Haladjunk.. 5 GHz-en is csatornát kellene váltani, mert a közvetlen szomszédom pont ugyanezen a csatin lóg, az összes többi full üres. Állíthatok bármit, egyesével végignéztem az összeset, sehol nem marad meg. Mindig visszaugrik az eredetire. No komment.

Van egy ilyen "environment" vagy valami hasonló menüpont. Állítólag hallgatózik egy kicsit és kiírja/rajzolja, hogy melyik 2,4-es csatornán hány AP van, így könnyebb lenne a konfiguráció. Nyilván ez sem működik. 6 AP-ból 1-et ha lát, az csoda. Igazából parasztvakítás, semmit nem ér. Egy ingyenes WifiScannerrel többre megyünk okostelefonnal. Spektrumanalizátorról meg ne is beszéljünk. Ez csak azért vicces, mert nem gondolnám egy olcsó eszköznek ezt az ONT-t, de mégis egy rakás bughalom az egész. Cserébe kb. a legolcsóbb wifis Mikrotik is tud spektrumot monitorozni, tehát nemcsak a wifi forgalmat, hanem bármit ami az ism sávban detektál (pl. bluetooth, zibee, vezeték nélküli hangcuccok, mikró, stb..)

Utolsó lehetőségként megnyomkodjuk akkor a hálózaton lógó cuccokat fix IP-re, mert a HomeAssistant-nek (és nekem) néha nem árt ha tudjuk a hálózaton ki kicsoda. 40 körüli eszköz darabszámmal ez már fontos. Az elején említettem, hogy a kínai Speedport Entry eszközben nem lehetett 10-nél több eszközt fixen felvenni a DHCP szerveren. Na ezen a szépségen egyet sem. Pedig nagoyn akarták az látszik. A frontend megvan, csak épp mögötte nem csinál semmit a rendszer :C Ezúton is gratulálok az egész bagázsnak akik ilyen mocskokat terjesztenek a felhasználók felé. Komolyan ennek kéne örülni? Kiválaszthatom a listából a jelenlegi eszközök közül a cél eszközt, így automatikusan kitölti a mac addrest és beírja a jelenlegi IP-jét is, de ha rámegyek a mentésre: "something wrong happened". Na ennyit erről. Csak tudnám, hogy ez most akkor francia vagy német sz@r.

Van egy tippem, hogy gyárilag a francia nem volt ennyire használhatatlan, csak a T-nél előszeretettel túrnak bele az okosok, aztán így sikerült. Mert az tényleg fontos, hogy a user a mobilnetről az okostelefonról kapcsolgasson akármilyen funkciókat is a T... appból. Mivel ezek a funkciók internet irányból működnek, gondolom az egész cucc biztonsági szempontból is egy lyukas sajt. Így rakjál utána bármit a LAN-on. LAN felé egyébként tele van nyitott portokkal, amikkel semmit nem lehet csinálni. Ja, de van benne DLNA szerver állítólag. Na azt ezek után már nem próbáltam de lehet, hogy a T arról streamelné a szomszédnak az IP-TV-t :D

Összegezve: Gyerekek, ez nagyon gáz! Értem én, hogy a sávszélesség jobb, de ezen kívül minden visszafejlődés. Majd szépen elballag a paraszt a boltba és vesz egy normális WiFis eszközt százezrekért, hogy ki tudja használni a szolgáltatást normálisan amit rendelt. És nem azért, mert a szolgáltató nem ad eszközt, hanem azért mert szemetet termelnek. Ez komolyan nem tűnt még fel senkinek rajtam kívül? Ha igen, akkor miért van még mindig így? A csilli-villi promo, a reklámok és a magenta imidzs mögé igazán elférhetne egy normálisan működő szolgáltatás is.

Egy ilyen eszköz után nem nehéz eladni az "okoswifi" csomagjukat. Bár ha az is ilyen jól konfigurálható...

Vajon érdemes reklamálni vagy full hülyének fognak nézni és el akarják majd adni nekem plusz pénzért a jobb cuccokat? A sávszélességgel nincs gondom, de a konfiguráció NULLA. Szerintem túrom elő az eddigi cuccaimat.

Hozzászólások

(#1) pusszycat


pusszycat
nagyúr

Én is mindig igy járok. Azóta. Első "Reset." Majd firmware frissítés. :)

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#2) AuraSync


AuraSync
őstag
LOGOUT blog (1)

Nem mered leírni, hogy Telekom? :F
Egy mocsok szemét semmirevaló cég sztem aki mucsipusztára bevezette az optikát de a megyejogú város mellett lévő városrészbe a mai napig maximális 50MB-os ADSL net érhető el. Ez 2023.
Párszor már leanyáztam őket levélben és telefonon is.

S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4070 S / JBL / S3000 Pro / WH950NB

(#3) ncc1701


ncc1701
veterán

Bridge mód, majd saját eszköz. Szolgáltató azt az eszközt veszi meg, és terjeszti, ami legolcsóbban teljesítni az általa támasztott követelményeket. Ilyen lett.

(#4) Adamyno válasza pusszycat (#1) üzenetére


Adamyno
tag

Sajnos ezen nem lehet firmwaret frissíteni mert nem gyári (ha egyáltalán van olyan) hanem szolgáltatói van rata.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#5) Adamyno válasza ncc1701 (#3) üzenetére


Adamyno
tag

Lényegében a custom FW-jükkel tönkretettek egy eredetileg jó eszközt.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#6) szabonagyur válasza Adamyno (#5) üzenetére


szabonagyur
félisten

Alapvetoen egy szolgaltatonak sem az a celja, hogy egy ilyen szinten allithato eszkozt adjon, hiszen ez nem atlag user felhasznalas. Aztan meg a szolgaltato szenvedjen azzal ha atlag emberke elallit mindent es nincs net…

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#7) Adamyno válasza szabonagyur (#6) üzenetére


Adamyno
tag

Számítottam ilyen kommentekre is. Az a baj, hogy azért tartunk ott a wireless technológiákkal kapcsolatban (főleg sűrűn lakott környezetben) ahol most tartunk, mert az eszközök buták és mindenki leegyszerűsíti a működésüket. Konkrétan ha nem elég jó valami, akkor veszünk egy nagyobb, drágább, "erősebb" eszközt. Ezzel csak az a baj, hogy folyton egymást akarjuk túlkiabálni mint egy átlagos osztályteremben óraközi szünetben. Ha normálisan be lennének konfigurálva az eszközök, akkor az mindenkinek jobb lenne műszakilag, anyagilag és környezetszennyezés-ügyileg is. Ez nem "elállítgatás". Egy többszáz vagy ezer megabites kapcsolathoz kell az eszköz, ami képes is kezelni a szolgáltatást. De ha ilyen ganéj a cucc, akkor inkább adjanak egy szimpla modemet, aztán csá.

A fő probléma az, hogy egyrészt kell mégegy eszköz mellé, így lényegében szemetet gyártottak a drága erőforrásokból. Pedig tudná hardveresen, amiket fent felsoroltam, egy LAN hálózaton minimális dolgok. A DHCP, a csatornaválasztás wifi esetén még a legócskább tenda vagy tp-link is tudja. Én dolgozom többmilliós eszközökkel is, nyilván nem azt a tudást várom el, de ez tényleg a bölcsi és pazarlás. Másrészt a plusz eszköz (azon túl, hogy plusz költség is) plusz áramzabáló a háztartásban. Akkor inkább adnának egy egyszerű optikai modemet ami nem tud semmit de cserébe keveset fogyaszt. Legyen rajta 1 db 2,5 gigás LAN port, a többit majd a júzer megoldja magának ahogy tetszik.

Ennek a cuccnak 20-30W a fogyasztása. Ez elég jelentős. A 2 lemezes NAS-om nem eszik ennyit. Ez napi ~500W, havonta 15 kW, ami a mostani 70 Ft-os villany árral számolvan egy ezressel megdobja a havi számlát és még mellé kell vennem egy másik eszközt is. Egy modem azért elröcögne ennek a töredékével is, de majd megmérem van-e különbség ha kikapcsolok rajta mindent és átrakom passtrough módba (ha az egyáltalán működik).

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#8) szabonagyur válasza Adamyno (#7) üzenetére


szabonagyur
félisten

Latom nem erted vagy nem akarod erteni.
En lezartnak tekintem reszemrol. :U

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#9) AuraSync


AuraSync
őstag
LOGOUT blog (1)

Le egyszerűsítve amit Adam akar az a felhasználók 5%-át ha érinti tehát nincsen miért olyan eszközöket adnia a Telekomnak amik ilyen profik lennének főleg az említett elállogatás dolog miatt. Nekem pl a TARR-nál még azt is meghagyták, hogy még a Wi-Fi jelszavamat se állítsam el mert ha jön egy update akkor minden visszaáll alapra még a jelszó módosításom is.

Sztem is aki profin akarja konfigurálni a dolgot vegyen hozzá eszközt.

15kW az sok? Nekem csak a PC + TV + hangfalak esznek egy hónapba ~100kW-ot. (ezek vannak egy okoskonnektorra rákötve)

S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4070 S / JBL / S3000 Pro / WH950NB

(#10) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Szolgáltató által adott routert tilos használni, nagyon lebutítják. Az ONT-t pedig csak arra szabad használni, hogy a routert összekössük.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.